Witam Was! Uwielbiam kapustę! A Wy? Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie. Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w warzywniakach pojawiły się zielone główki młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-) Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą
Pora coś zjeśćzamknęłam rękaw z obu stron (jak cukierek; związałam nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 2h w 200 stopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka(...)Vegety 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi Kapustę poszatkowałam i obgotowałam 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę i smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą i vegetą. Wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka
W kuchni Karmel-itkiprzynajmniej większość osób. Zawsze smakują, zawsze się udają, niezmiennie podbijają serca nowych konsumujących. Łatwe w przygotowaniu, sycące i przypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie(...)jajko sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku łyżka słodkiej mielonej papryki łyżeczka koncentratu pomidorowego olej roślinny do smażenia pęczek pietruszki do dekoracji Kapustę pekińską siekam dość drobno. Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety. Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę
W kuchni Karmel-itkiSURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY (składniki na 4-5 osób) - 500g kiszonej kapusty - jedna marchewka - małe jabłko - pół małej cebuli - sól, pieprz, cukier - olej rzepakowy Kapustę pokroić i wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać łyżkę cukru oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać olej, aby połączyć
Zgrabne Gotowaniedanie, ale nie lubię go robić więc kiedy mamy na nie ochotę zbieram się do przygotowania kilka dni. Klasyczne gołąbki z mięsem, w sosie pomidorowym, i to z młodej kapusty, śniły mi się nawet którejś nocy... Kupiłam więc piękną główkę, naszykowałam mięso, pomidory, zmobilizowałam się .... Tyle, że zawsze muszę coś pokombinować bo inaczej byłabym chora. Kiedy wróciłam z lasu gdzie(...)nazbierałam trochę świeżych grzybów postanowiłam też wykorzystać je do farszu. Pomyślałam, że razem z kaszą będą wspaniałym nadzieniem. I tak, z jednej główki kapusty zrobiłam 2 rożne rodzaje kapuścianych zawijasów. Zaletą zrobienia gołąbków jest to, że nawet z 1 główki kapusty wychodzi ich cały garnek więc kiedy już się zbiorę to potem przez 2-3 dni nic innego nie muszę
Smaczna Pyzazimowe, zimne dni najlepsza jest rozgrzewająca zupa kapuśniak. Zupę możemy przygotować nie tylko z kapusty kiszonej. Kapusty białej również jest smaczna i pożywna. czytaj przepis
Kulinarna Chwilagorącej około 80*c wody Szczypta soli Farsz: 50 dag mięsa mielonego z szynki 30 g suszonych grzybów shitake 100 ml bardzo zimnej wody 1 szklanka posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki mąki ryżowej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego(...)grzyby shitake przełożyć do miski zalać gotującą się wodą, i odstawić na 15 minut, po tym czasie odcisnąć z wody, pokroić drobno w kostkę. Mięso wymieszać z kapustą, mąką ryżową, zimną wodą, pokrojonymi grzybami, startym na drobnej tarce imbirem , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, wbić jajko, doprawić podanymi w przepisie przyprawami
Wanilia i Kardamonmoja mama jest tą osobą, która przygotowuje uszka wigilijne , a dzieje się tak głównie dlatego, iż zwyczajnie w świecie sprawia jej to przyjemność. Do wyboru są albo uszka z kapustą albo uszka z grzybami , chociaż przeważają te z grzybami, gdyż wszyscy domownicy najbardziej lubią ich smak. Uszka to nic innego jak małe pierogi, które swoim kształtem przypominają ucho, stąd też(...)również masło bądź olej oraz szczyptę soli. Po wyrobieniu, ciasto jest wałkowane, wykrawane są z niego małe kawałki, które wypełnia się ulubionym farszem. Może to być farsz grzybowy , z kapusty bądź mięsny. Kolejno, ciasto skleja się zamykając w nim farsz i nadając każdemu pierożkowi kształt. Poza wyglądem, inną charakterystyczną cechą uszek jest ich wielkość, gdyż są one malutkich rozmiarów
MeCooksdaniu. To więcej niż tylko prosty przepis, ty pyszny przepis na dodatek nie tylko do dań chińskich, ale i do klasycznego mięsa na obiad.. Chińska surówka z białej kapusty, marchewki i aromatycznej zalewy wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także bogactwem kulturowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cydrze z jabłkami idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym. Bardzo dobrze pasują też do niej gruboziarniste kasze, jak np. pęczak czy kasza gryczana. Z dodatków warzywnych idealna jest modro kapusta lub prosta sałata z młodych liści z winegretem z octem balsamicznym. Sprawdź też inne pomysły na obiad dla całej rodziny: Lasagne ze szpinakiem Leczo z cukinii Pieczone polędwiczki wieprzowe(...)mięsa pokrojone jabłka i pokrojoną w grube plastry drugą cebulę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz pod przykryciem przez 60 minut. Podawaj z puree ziemniaczanym, modro kapustą czy pieczonymi marchewkami. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku! The post
Na-talerzu.plJeżeli dysponujesz główką czerwonej kapusty i nie wiesz co z nią zrobić, nie zmarnuj jej! wystarczy papryka, cebula i kilka innych dodatków aby zamknąć ją w słoiku na zimę. Słoiki na pewno pomogą w kryzysowej sytuacji kiedy nie ma w domu żadnego dodatku do drugiego dania. Z jednej główki kapusty wyszły mi 4 słoiki sałatki. Czytaj więcej
Pychotkaaanaczyń marki La Rochere! Sałatka zachęca… ZOBACZ PRZEPIS Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami Sałatka z mozzarellą i pomidorami to pyszna, a także odświeżająca propozycja. Połączenie chrupiącej kapusty pekińskiej, soczystych pomidorów, kremowych kulek mozzarelli… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z serem żółtym i chrupkami Cheetos! Jeśli jesteś gotowy na niezwykłe doświadczenie smakowe, przygotuj się na sałatkę z serem żółtym(...)pysznych sałatek zarówno na imprezę, jak i na co dzień jest sałatka z serem halloumi. W mojej wersji… ZOBACZ PRZEPIS Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Prosta sałatka warstwowa, którą możesz zrobić w wersji z tofu lub z kurczakiem. Sałatka jest lekka, a smaki składników idealnie… ZOBACZ PRZEPIS ZOBACZ EBOOK Bądź na bieżąco – odwiedź
Via Gustomniejsze kawałki i rozwałkuj je na cienkie placki. Wykorzystaj foremkę do pierogów lub szklankę, aby wycinać kółka z ciasta. Na każde kółko połóż nadzienie, na przykład z mięsem, kapustą i grzybami, serem, lub innym ulubionym farszem. Złóż ciasto na pół, tworząc półksiężyc. Starannie dociskaj brzegi, aby pierogi się nie rozpadły podczas gotowania. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut(...)ziemniaków lub twarogu. Każdy przepis na ciasto do pierogów może być dostosowany do własnych upodobań. Jakie nadzienie mogę dodać do pierogów? Możesz dodać różne nadzienia, takie jak mięso mielone, kapusta z grzybami, ser, ziemniaki z cebulą, lub słodkie nadzienia z owocami. Wybór zależy od twoich preferencji smakowych. Ile czasu trzeba gotować pierogi? Pierogi gotuje się zazwyczaj przez około
Ania i Marcin gotująUwaga, uwaga! Oto mój sprawdzony (idealny) przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. Wbrew pozorom zrobicie je szybko, prosto i przyjemnie. Przepis w formie filmu: Artykuł Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plsosem pieczarkowym Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym można podawać na różne sposoby: Jako danie główne: placki z sosem pieczarkowym stanowią pełnowartościowy posiłek. Podawane z surówką z marchewki lub czerwonej kapusty tworzą pyszne danie główne. Z mięsem: placki świetnie komponują się z różnymi rodzajami mięsa, takimi jak wieprzowina, kurczak lub łosoś. To idealny dodatek do smażonych kotletów. Z dodatkami warzywnymi(...)miłośników warzyw, placki można podać z duszoną czerwoną kapustą lub surówką z ogórków kiszonych i cebuli. Oto kilka innych przepisów na placki które mogą Ci się spodobać: Placki ziemniaczane PLACKI ZIEMNIACZANE: wyjątkowy przepis, jak zrobić Placki ziemniaczane z cukinią PLACKI Z CUKINII PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis Podsumowując, placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym , to danie, które łączy w sobie prostotę
Moja Książka Kucharska