kapustą - 19268 przepisów (strona:621/1285)

Gołąbki w młodej kapuście 158

główka młodej kapusty 1 szkl ryżu 400 g mięsa mielonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu majeranek 2 pomidory oliwa Ryż ugotować w 2 szkl wody. Odstawić na pół godziny pod przykryciem. Wystudzić. Dodać mięso, jajko i przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy i wymieszać nadzienie. Kapustę obrać z liści polewając wrzątkiem. Liście włożyć do wrzątku

Gotowanie jest łatwe
Burger, ziemniaki i kapusta zasmażana z suszonymi pomidorami. 125

burgery 300 g mięsa mielonego 1 kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jako pół cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1/4 główki kapusty białej cebula kilka suszonych pomidorów olej sól pieprz kminek listek laurowy 2 łyżki mąki Mięso włożyć do miseczki, bułeczkę namoczyć w mleku, po czym lekko wycisnąć. Dodać przyprawy posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać(...)masę, uformować okrągłe kotlety i kłaść prosto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, podlać olejem , dodać cebulę, i przyprawy wraz z pokrojonymi pomidorami. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec przygotować zasmażkę lub mąkę rozmieszać z niewielką ilością wody i podprawić. Podawać z ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Zielona surówka w 10 minut 137

chwile czasu na blogu. Jako pierwszą  proponuję Wam zieloną jesieną suróweczkę. Nie ma w niej skomplikowanych składników, świetnie komponuje się z każdym mięsem. Proporcja na dwie osoby: - mała kapusta pekińska - pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka ) - 2 ogórki kiszone sos: - 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione ogórki na wagę(...)łyżka soku z cytryny ) - 1 łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki soli Kapustę posztakować, szczypiorek posiekać, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( jabłkowych ). Składniki sosu wymieszać z warzywami. Odstawić na chwilę do przeniknięcia się smaków. Do jej wykonania wyorzystałam szczypiorek. Późną jesienią, kiedy będzie utrudniony do niego dostęp polecam skroić 1/5 średniej cebuli w drobną kosteczkę. Chodzi o uzyskanie

kawawszklance
Wiosenna sałatka z miruną 127

Jeżeli sałatka ma być posiłkiem a nie przystawką - zwiększmy ilość ryby - 2 płaty miruny ze skórą ( lub jeden duży ) *łyżeczka otartej skórki z cytryny   pieprz   sól - mała kapusta pekińska / sałata lodowa - 1 dojrzałe awokado - 4 jajka ugotowane na miękko - 1 ogórek szklarniowy - 2 łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka(...)łyżki ciętego szczypiorku Rybę doprawiam solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smażę na oleju, studzę i delikatnie palcami rwę na kawałki. Kapustę szatkuję, awokado i ogórka kroję na cząstki, każde jajko tnę w 6 części. Na dużym półmisku układam sałatę, obkładam ją ciętymi warzywami, jajkami, rybą i ciętym szczypiorem. Składniki dressingu mieszam

kawawszklance
Kapuściana lazania z mięsem 174

Dziś użyłam kapusty jako makaronu, no tak tak. Lazania to danie włoskie z płatami makaronu a ja użyłam kapusty zamiast makaronu. Danie wyszło smakowite i warto je polecić, zróbcie i pochwalcie się czy smakowało. Kapuściana lazania z mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Najlepsza na przeziębienie - surówka z białą rzodkwią 239

diabetycy i osoby ze skłonnością do nadwagi powinni włączyć je do diety - zapobiegają nadciśnieniu, dzięki dużej ilości potasu - bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu Składniki: - 1 biała rzodkiew - 1 kapusta pekińska - 1 ogórek szklarniowy - pęczek rzodkiewki - pęczek szczypiorku - 40g łuskanego słonecznika - 2-3 łyżki wegańskiego (wkrótce przepis), dietetycznego z serka wiejskiego lub zwykłego majonezu - sól, pieprz Rzodkiew. myjemy obieramy(...)odsączamy. Ogórek myjemy, obieramy i rozcinamy wzdłuż na dwie połowy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne (możemy od razu je zjeść) i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy. Kapustę drobno szatkujemy. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, ale uważamy by go nie przypalić. Wszystkie składniki mieszamy razem w dużej misce wraz z majonezem, doprawiamy wedle uznania. Smacznego

Be Fit Be Strong
Colesław z czerwonej kapusty 240

Produkty potrzebne; Kapusta czerwona - 0, 500 gram kukurydza - puszka 0, 200 gram musztarda sarepska - 2 łyżki majonez- 4 łyżki sok z cytryny - 1 sztuka cytryny (70 gram) sól - 2 szczypty pieprz - 1 łyżeczka cukier- 2 łyżki Sposób Przygotowania; Kapuste obieramy z pierwszych warstw,myjemy i szatkujemy drobno,  Do miski wrzucamy naszą poszatkowaną kapustę, dorzucamy odsączoną kukurydzę,  doprawiamy musztardą

pichciszto
Tymiankowe placki cukiniowe z surówką z kalarepki 297

najmniejszym użyciem np. oleju kokosowego. Podajemy z łyżeczką jogurtu i kawałkiem gałązki tymianku w towarzystwie np. nasion granatu. Smacznego!   Składniki na surówkę z kalarepki: - 700-800g kapusty - 500g kalarepy - 200g marchewki - 2 łyżki majonezu (np. wegańskiego) - 2 łyżki jogurtu naturalnego (np. sojowego) - 3/4 łyżeczki ksylitolu - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Kalarepę i marchew obieramy i trzemy(...)tarce o dużych oczkach., a kapustę siekamy. Dodajemy resztę składników i porządnie mieszamy, do całkowitego ich przemieszania.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Kluski kładzione z kapustą włoską i boczkiem 136

skwarkami i podsmażaną cebulką, smak niezapomniany. Trochę odtworzyłam ten smak, ale jakiegoś sekretnego składnika jednak zabrakło co nie oznacza że są niedobre, są pyszne. Do klusek jako dodatek kapusta smażona z boczkiem, polecam. Kluski kładzione z kapustą włoską i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 148

Składniki:  kapusta pekińska 2 pomidory  1 ogórek 1 duża marchewka 10 rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy por biała część 1/2 pęczka koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż, drobno poszatkować, przełożyć do miski. Marchewkę i ogórka obrać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórka, pomidora, rzodkiewkę pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie pół krążki, marchewkę zetrzeć

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kapust pekińskiej 81

Składniki: kapusta pekińska 1 ogórek 2 pomidory 1 marchewka 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do miski. Cebulę i ogórka obrać. Pomidor i ogórek pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, pietruszkę posiekać.  Wszystkie składniki wrzucić do miski, przyprawić

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kiszonej kapusty z żurawiną 120

Macie w planach zrobić rybę na obiad? To ja podrzucam Wam przepis na surówkę idealną do rybki :) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebulka 1 garść suszonej żurawiny pieprz 1-2 łyżki cukru olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno kroimy, obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Cebulkę drobno siekamy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z zielonymi pomidorami 1252

coroczną tradycją. Jest to wydłubany ze starego zeszytu przepis od babci. Ta słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg papryki 10 zielonych pomidorów  4 marchewki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru Kapustę poszatkować, cebulę i pomidory pokroić w pół talarki, paprykę

Pelusiowa Kuchnia
SURÓWKA Z OGÓRKIEM, KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I DRESSINGIEM CHRZANOWYM 200

Mój syn miał w sobotę urodziny, więc przygotowałam nasz ulubiony rodzinny obiad, między innymi pieczonego kurczaka, pieczone warzywa i wyrazistą surówkę z kapusty pekińskiej, która "chodziła" za mną od kilku tygodni. Surówka będzie idealna do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs i sosów. Osoby, które nie lubią chrzanu mogą go pominąć i zastąpić, np. bardzo drobno pokrojonymi natką czy koperkiem(...)albo ich mieszanką). Polecam :). Nie wiesz, jak sprawnie pokroić kapustę pekińską? Kliknij tu Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
surówka z młodej kapusty 125

składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 szkl cukru 500 ml wody 250 ml octu pęczek natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: olej wykonanie: Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie zalewamy octem wymieszanym wodą oraz z cukrem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu z dnia na dzień. Następnego dnia zlewamy nadmiar zalewy. Cebulę kroimy w kostkę

Domowy Smak Jedzenia