kapustą - 19268 przepisów (strona:613/1285)

Tarta z czerwoną kapustą 120

Smacznego ; ) Do przygotowania potrzebujemy (na blachę ok 28 cm) : 3/4 kostki masła 2 kubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty ze słoika kubeczek śmietany 2 jajka Z miękkiego masła, mąki, jajka i przypraw wyrabiamy ciasto kruche. Teoretycznie powinno się je wrzucić na chwilę do lodówki, ale ja ten etap pominęłam(...)Ciasto rozwałkowujemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchu wykładamy solidnie odsączoną z nadmiaru wody kapustę (ja zrobiłam najpierw na sicie a potem jeszcze w dłoniach wyciskałam : )). Wierzch polewamy śmietaną wymieszaną z 2 jajkami oraz przyprawami (sól, pieprz i tymianek). Piec ok 40 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku

Szybko Tanio Smacznie
Duszona czerwona kapusta 170

jako dodatek do dań mięsnych. Zwykle robię ją wg przepisu mojej mamy gdyż taka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy i tłuszcz

Smakołyki Asi
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego II 210

Dziś zapraszam na drugą wersję surówki z pekinki i ogórka kiszonego. Tego typy surówki ładnie się u nas przyjęły, może i  Wam posmakuje. Składniki: 1 nieduża kapusta pekińska 3 ogórki kiszone pęczek cebulki szalotki 1 duża marchewka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę pekińską dowolnie pokroić. 2. Ogórki kiszone i obraną marchew

Kuchnia domowa Ani
zupa z młodych warzyw 124

ufam mu, więc daję przepis na bloga :) Zrobiłam wielki gar, na pewno wystarczy do momentu aż wyzdrowieję, więc zweryfikuję :) Składniki: - 2 litry wody - 1/2 małego kalafiora - 1/2 główki młodej kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny - jogurt naturalny(...)liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, marchew i pietruszkę pokrojone w plastry oraz selera. Gotuję na małym ogniu Cebulę kroję w piórka i palę na suchej patelni, dodaję do garnka. Kapustę szatkuję, dodaję do reszty, gotuję ok. 15 minut, doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojoną na trzy fasolkę (obcinam końcówki).  Po kolejnych 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki

Cook&Love
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 279

dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii  kawałek kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego szczypta curry i kuminu świeża pietruszka i kolendra wg. uznania kolorowy pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś(...)przez minimum godzinę. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.  Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.  Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami

Ze smakiem i z pasją
SAŁATKA WARZYWNA MARYNOWANA 163

Składniki: 1 kg marchwi 1 kg ogórków kwaszonych 1 kg kapusty białej 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli ziele angielskie czarny pieprz w ziarnach liście laurowe olej 1 szklanka octu 10-procentowego 1 szklanka cukru 4 szklanki wody.  Sposób wykonania: Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1. Ogórki kiszone(...)talarki i wkładamy do miski 2. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5. Do słoika (0,9 litra) wkładamy: 1/2 łyżeczki czarnego  pieprzu w ziarnach 3 listki laurowe wlewamy 2 łyżki oleju

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Barszcz ukraiński 130

wystarczająco pyszna! mięso na wywar   1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem fasola czarne oczko) (*)   4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   kawałek kapusty   4 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek cukier (dosłownie odrobina, chyba że buraki są bardzo słodkie) sól, pieprz(...)garnku z wodą umieścić mięso na wywar. Całość zagotować, zszumowaną wodę zlać i nalać świeżej. Dodać fasolę i gotować na pół twardo. Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe oraz ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek

Di gotuje
Surówka z czerwonej kapusty 115

Lubicie surówkę z czerwonej kapusty? Ja bardzo i sama nie wiem czemu tak nieczęsto ją robię! Pełna optymistycznego koloru i smaku, może być tłem do dania głównego, ale może też świetnie posłużyć za świetną przekąskę. pół niedużej główki czerwonej kapusty 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynek sól sos: 3 łyżki oleju 1 łyżka soku

Polska Zupa
Surówka z białej kapusty i ogórka małosolnego 171

Smaczny dodatek do obiadu 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 2 średnie ogórki małosolne 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy  Kapustę drobno poszatkować,marchew i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę posiekać w kosteczkę. Doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem , wszystko skropić oliwą ,dokładnie wymieszać

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 139

Prosta i smaczna surówka, która urozmaici niejeden obiad. Pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb i dań mącznych. Składniki: mała kapusta pekińska spora marchew pęczek koperku 2 łyżki oleju lub oliwy łyżka octu winnego sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy nadmiar wody, dodajemy marchew startą na tarce, posiekany koperek, ocet, olej i pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Kapusta pekińska duszona z jarmużem 215

dodatek do obiadu Składniki jarmuż 4-5 liści kapusta pekińska 1/3 główki cebula 1 szt czosnek 4 ząbki przecier pomidorowy domowy 1 słoik sól i pieprz kminek mielony 1/2 łyżeczki koperek … Czytaj dalej Kapusta pekińska duszona z jarmużem

czarrna od kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 362

Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki kawałek pora 1 marchewka 1 pomidor 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. 2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Wszystko wymieszać, dodać majonez, koperek i doprawić do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Biała kiełbasa zapiekana z kapustą i ziemniakami 279

tego głośno nie powinnam mówić... bo dzisiaj wszystko musi być fit i eko .... :-) Składniki: 4-6 lasek białej kiełbasy (surowej, b. dobrej jakości) 4-6 ziemniaków 3 cebule 1/3 kapusty pekińskiej 1 szklanka rosołu przyprawa do pieczonych ziemniaków ok 2-3 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy następnie kroimy w centymetrową kostkę. Kapustę drobno ciekamy, cebulę kroimy w piórka. Warzywa wrzucamy

IMPRESJA SMAKU
Kaszanka z kwaśną nutą babci Basi 111

znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne . Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. SKŁADNIKI : 1/2 kg kaszanki, 20 dag kiszonej kapusty, masło lub oliwa. WYKONANIE: Kiszona kapustę układamy na wysmarowanej masłem lub olejem folii aluminiowej. Na nią układamy kaszankę. Zawijamy folię pozostawiając otwór do odparowania. Pieczemy kaszankę w piekarniku nagrzanym ok.180

Pysznosci Babci Basi
Surówka z kapusty na 3 tygodnie – Wersja 1 babci Basi 102

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne . Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta.   SKŁADNIKI: 3 kg kapusty słodkiej( cienko pokroić) 3 marchewki, 1 ząbek czosnku,( rozgnieżć) trochę zieleniny ( wg własnego uznania: np nać pietruszki, koperek, itp.)   ZALEWA: 2 szklanki wody, 3/4 szklanki octu, 1 i 1/5 szklanki(...)cukru, 1 szklanka oleju, 3,5 łyżki soli (płaskie)     Poszatkować kapustę, marchew potrzeć na dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Zalewę zagotować i gorąca zalać surówkę.   Ostudzoną surówkę włożyć do pojemniczków lub słoiczków i do lodówki.   Uwaga: taka surówka może być nawet w lodówce do 2- 3 tygodni , ale nie dodawać dużo zieleniny typu : nać pietruszki

Pysznosci Babci Basi