Taka szybka surówka dziś na talerzu, moim a na Twoim? lubicie surówki? jakie najchętniej jadacie? Użyłam tutaj fioletowej marchewki ale jeśli nie macie użyjcie tyko pomarańczowej, będzie ok. Kawałek kapusty, marchewki, fileciki z pomarańczy i prawie gotowe ale czytajcie dalej sami. Nam smakowała ogromnie, więc może warto wypróbować pomysł? Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieOstatnio koleżanka poczęstowała mnie sałatką z białej kapusty. Nazwałam ją ratunkową (sałatkę oczywiście) bo: - z główki kapusty otrzymuje się michę jak na wesele - szybko się ją robi 👍 - jest tania - co zostanie to w słoiki i do lodówki (mnie zostało 5 słoików po dżemach) Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemożecie też użyć tradycyjnej kaszy jęczmiennej, najlepiej wybierzcie jakąś gruboziarnistą. To kto się skusi na taką sałatkę? Polecam! 100g kaszy półekspandowanej (Cenos) 1 udko wędzone 1 puszka groszku 1/2 kapusty pekińskiej (średniej) Dodatkowo: majonez (*) sól, pieprz Kaszę przesypać do miseczki i zalać osolonym wrzątkiem - na około 2 cm ponad jej poziom. Całość przykryć i odstawić na 10 minut (co jakiś(...)czas kaszę przemieszać), a następnie ziarna odcedzić. W międzyczasie należy posiekać kapustę pekińską (aby było szybciej użyłam szatkownicy ), groszek odcedzić z zalewy, a kurczaka oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę doprawić do smaku. (*) Jeśli chcecie lżejszą sałatkę to majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym, ewentualnie wymieszać go z jogurtem
Di gotujeTydzień bez wolnowaru to tydzień stracony. Dzisiaj na tapecie ponownie schab ale w całkiem innej odsłonie. Polski, tradycyjny schab w kapuście kiszonej, mojej zresztą domowej. Ale zamiast robiony w piekarniku to wolno pieczony, duszony w wolnowarze. A do tego kapusta z dodatkiem musztardy i śmietany ma całkiem inny wymiar. Polecam na zimowe obiady, bo syci, rozgrzewa i daje dużo wit.C
Bernika - moj kulinarny pamietnikspokój ducha został nieco nadszarpnięty 😉 Zamiast w skupieniu poświęcać się chociaż odrobinę temu miejscu, ja próbuję mieć pod kontrolą coś, czego fizycznie po... Artykuł Surówka z kapusty z ziołami pochodzi z serwisu gotować
gotować!specjalnej papryczki gochugaru. U nas ciężko i z jednym i drugim więc zamiennikami będą tutaj kamionkowy duży garnek i suszone chili. Na pewno nie są oryginalnymi zamiennikami ale kapusta wychodzi pyszna więc radzę spróbować. Wkrótce przepis na zupę z kimchi, przepyszną. A dziś zostaniemy przy kimchi, Koreańczycy jedzą ją do wszystkiego. Kimchi - koreańska kapusta kiszona. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1/2 kg ziemniaków 1/2 małej główki białej kapusty 20 dkg wędliny 1 cebula 15 dkg żółtego sera 3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 3/4 szklanki ugotowanego mrożonego bobu sól, pieprz … Czytaj dalej Zapiekanka ziemniaczana z kapustą
czarrna od kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty to samo zdrowie. Kiszonki zawierają mnóstwo witamin (z grupy B oraz A, C, E i … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Surówka</span> z czerwonej, kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersałatka warstwowa z ryżem i brokułem (klik, klik) Urok takiej sałatki polega na jej kolorowych warstwach. Dopiero podczas nakładania mieszają się ze sobą i dopełniają smakami. Ponieważ warzywa, poza kapustą, nie są doprawione to ważne jest aby sos i kurczak były wyraziste, intensywne w smaku. Proporcje poszczególnych składników i warstw są umowne. Możecie użyć tylko jednej papryki, wtedy sugeruję czerwoną(...)Możecie zrezygnować z pomidorów, zmniejszyć ilości mięsa (nawet o połowę!), dodać więcej lub nieco mniej kapusty. Moja sałatka niech będzie bazą, inspiracją, a Wy zróbcie swoją wersję, taką jaka będzie najbardziej smakowała Wam i waszym gościom. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej kawałek pora (około 15 cm) 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 jabłko pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę i pora szatkujemy w paski. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem
Qchnia po prostuSkładniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka 6 dużych liści kapusty pekińskiej 2 marchewki 500 g mrożonej żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry 2 łyżeczki pasty tahini 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki olej do smażenia (około 2 łyżek) sól 400 g ryżu jaśminowego Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko. Mięso kurczaka(...)wolne miejsce wrzucamy kurczaka i pokrojoną w kostkę marchew. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając mięso. Po tym czasie dodajemy fasolkę oraz pokrojoną w paski kapustę pekińską. Całość mieszamy, dodajemy pastę tahini, paprykę ostrą oraz wędzoną. Solimy do smaku. Podgrzewamy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu aż fasolka będzie miękka. Ugotowany ryż przesypujemy
Qchnia po prostuDziś kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem z kapustą i "grzybami" . Cudzysłów stąd, że to nie są grzyby a zwykłe pieczarki . Na prawdziwe grzyby trzeba będzie poczekać, aż mój synek trochę podrośnie (5 lat). Tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego rodzaju pierożków. Najlepsze są okraszone skwarkami , ale też nadają się oczywiście do wigilijnego barszczu . W sposób, w jaki przyrządzam(...)pieczarki, przygotowuję farsz na wigilijne uszka . * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy
Kawa z mlekiemPomysł na wykorzystanie mięsa drobiowego z rosołu. Dodatek kapusty kiszonej sprawia, że kotlety nie są suche. Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z kapustą kiszoną w maszynce do mielenia
Bulliopapryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w talarki. Paprykę obrać i pokroić w paski. 4 plastry boczku pokroić w większą kostkę. Wszystko wrzucić do garnka(...)sobą kilka minut (na oleju lub margarynie). Następnie wsypać słodką paprykę, chili i koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki i wlać bulion. Dołożyć kiszoną kapustę i pozostałe 2 plastry boczku. Całość gotować około 30 minut na średnim ogniu aż smaki przenikną się wzajemnie. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie chili
My simple kitchenSkładniki: 1 kapusta biała lub włoska 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki siemienia lnianego 0,5 kg odgotowanych grzybów leśnych 3 cebule sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb … Czytaj dalej Gołąbki z kaszą i grzybami
czarrna od kuchni