Polecam pyszne zestawienie świeżych smaków, surówka do obiadu i nie tylko. Potrzebujemy: 1/2 kg odciśniętej kapusty, średniego obranego buraka, 2 marchewki, cebulę, coś zielonego, 3 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżeczkę cukru, pieprz, sól, zioła. Kapustę drobno kroimy, buraka-marchewkę-cebulę ucieramy... doprawiamy cukrem, pieprzem, ziołami, dolewamy olej, solimy lub nie wg swojego smaku i dokładnie mieszamy. Surówka
chleba naszegoPyszna zupka z młodej kapustki..gdzieś w necie wyczytałam o dodatku rabarbaru do takiej zupki..no i oczywiście polecam. kawałek młodej kapusty bulion warzywny ewentualnie woda kilka ziemniaków 2-3 marchewki 2-3 łodygi rabarbaru 1 łyżka masła sól,pieprz domowa vegeta listek, ziele mielony kminek opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny śmietana koper Ziemniaki i marchew obrać i pokroić(...)kostkę, wrzucić do garnka , zalać wodą lub bulionem . Dodać przyprawy i zagotować. Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy , dodać także masło i gotować jeszcze 5 minut. Wlać śmietankę zagotować, doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniePolecam świetną surówkę, którą można podać do grila, ale również na wykwintny obiad. Skład: 1,5 kg kapusty, 6 z. czosnku, cz. cebula, marchew, papryka, szczypiorek, koperek. Łyżeczka soli, łyżeczka pł. pieprzu, łyżka cukru, łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oleju. Kapustę, marchew, cebulę, paprykę ucieramy na tarce. Czosnek wyciskamy lub drobno kroimy. Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Potem wszystko
chleba naszegoSkładniki: kapusta włoska 1 główka/większa, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 woreczki, cebula podsmażona 2 sztuki, przyprawa do drobiu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sok pomidorowy 1 litr, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka ryż w woreczkach ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie(...)dobrze odcedzić z wody mielone z drobiu z indyka wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulką, ryżem, przyprawą do drobiu, wszystko dobrze wyrobić z kapusty włoskiej wyciąć głąb, obgotować liście, z liści ściąć grubszy nerw, na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki brytfannę posmarować olejem rzepakowym, układać ciasno gołąbki, wlać sok pomidorowy wymieszany z wodą i przyprawą w płynie piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubięinspirują mnie do przygotowania obiadu. Dzisiaj znalazłam młodą, polską kapustkę. Na myśl przyszło mi od razu: „kapuśniak” i oto jest, a właściwie był… pyszny Składniki: młoda kapusta 30 dag kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera (korzeń) sól pieprz natka pietruszki Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę wiejską(...)Czekamy aż wodą się zagotuje. Smak kiełbaski przejdzie do wody. Wrzucamy pokrojoną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, selera i pietruszkę. Solimy wodę i gotujemy. Gdy warzywa są miękkie doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Niby nic a pyszne Artykuł Kapuśniak pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plIdealna surówka, którą możemy podać do obiadu, na kolację czy zabrać do pracy. Przygotowanie zajmuje chwilę, przepis super łatwy dla każdego kto tylko zechce. Pół główki kapusty ok. 1 kg ucieramy na grubych oczkach. Do szklanki nalewamy 5 łyżek oleju, łyżkę octu, łyżkę cukru i po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu, wszystko porządnie mieszamy łyżeczką. Pęczek szczypiorku drobno kroimy(...)dorzucamy do kapusty. Potem wszystko polewamy "miksturą" ze szklanki i dokładnie mieszamy. Surówka jest już gotowa. Można przełożyć do lodówki lub od razu zajadać. Smacznego! Polecam
chleba naszegostarte na tarce o drobnych oczkach, a ja starłam na grubych oczkach,ale mimo to zjedzona była i tak.Taką zupkę można podać z kleksem śmietany. 600 g kiszonej kapusty 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku listek, ziele sól i pieprz do smaku bulion mięsny 2 -3 ziemniaki Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z bulionem,dodać
Moje domowe kucharzenieBardzo popularna sałatka w Anglii. Pyszna, polecam. Przygotowanie warzyw – kapustę pokroić w 2 cm paseczki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler naciowy pokroić drobno, cebulę obrać i posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i wymieszać. Przygotowanie sosu – do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać musztardę, cukier, majonez. Dokładnie wymieszać i wlać do warzyw
Kuchnia PokoleńKolejne wiosenne naleśniki. Tym razem wersja koreańska z tamtejszą kiszoną kapustą (lub z innym tajnym składnikiem, ale o tym w dalszej części wpisu), którą robi się bardzo prosto. Najprostszy sposób, to wymieszać poszatkowaną kapustę pekińską z sosem sojowym i ostrą papryką, a niektórzy mieszają tylko z papryką. Zamknąć w słoikach i czekać, aż będzie kwaśna. Nie tak dawno temu
Kryzysowa Książka Kucharskapowiedziałam,że lubię sos z kiełbasy. On tego nie znał, wychowany na schabowych i golonkach. Kiedyś zaprosiłam Go na obiad-był sos z kiełbasy z ziemniakami i gotowana, kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje) 3-4 nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli Majeranek Pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Woda(...)część wody, wsypujemy 1-2 łyżki maki, Mąkę dokładnie łączymy z wodą,żeby nie było grudek. Następnie zaciągamy nasz sos. Życzę smacznego. do podania: ziemniaki Gotowana, kiszona kapusta-może być z tego przepisu: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/12/gotowana-kiszona-kapusta.html
Kopystką po garachskładniki: 500 g białej kapusty 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1/2 słoiczka pieczarek konserwowych 3 – 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek lub natka pietruszki wykonanie: Kapustę raz marchewkę oczyszczamy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, pieczarki odsączamy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy
Domowy Smak JedzeniaKolejne szybkie danie na talerzu. Kapusta kiszona to skarbnica witaminy C i dlatego warto ją jadać o każdej porze roku. Dziś trochę inaczej niż zwykle bo dodałam tutaj kminek i zielony pieprz. Rezultat wyszedł zaskakująco pyszny, polecam spróbować koniecznie. Dodałam tutaj pieprz długi z Indonezji który jest ostrzejszy i ma lekko cynamonowy smak, jeśli nie macie dodajcie zwykły, czarny. Szybka(...)kapusta smażona z kminkiem, boczkiem i zielonym pieprzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 dużej ) 1 puszka czerwonej fasoli 4-5 ogórków konserwowych kawałek kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula – mała czerwona papryka , najlepiej spiczasta , gdyż jest najsłodsza i chrupiąca sól sos : 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego(...)wielkości . Fasolkę płukamy z zalewy na sitku , żeby nie barwiła pozostałych składników , odsączamy . Tak samo odcedzamy z zalewy kukurydzę i tuńczyka . Następnie w dużej, przejrzystej misce układamy warstwę kapusty pekińskiej ( lekko solimy ) , fasoli , kukurydzy , papryki , tuńczyka , cebuli ogórka – kolejność możecie zmienić , wedle fantazji Składniki z listy sos, mieszamy ze sobą w misce i polewamy ,grubą warstwą ,wierzch sałatki . Wykańczamy
Ogrodnik w podróżysurówką. Efekt ostateczny zachęcał kolorystycznie i postanowiłam go sprawdzić smakowo. Świetny! Nie da si ukryć, że ta surówka jest zdecydowanie zdrowsza niż coleslaw. Składniki (na 2 porcje): 5 liści kapusty pekińskiej pół chili 8 rzodkiewek (Jamie dał z liśćmi) pół czerwonej cebuli kawałek imbiru wielkości połowy kciuka sok z połowy cytryny lub z limonki szczypta soli łyżka oliwy łyżka oleju(...)znad tahiny lub łyżeczka oleju sezamowego świeża kolendra (u mnie rukiew) Kapustę pekińską pokroić na drobno (bez głąba). Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę skroić na cienkie piórka. Imbir pokroić w paseczki (julienne). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, posypać solą i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Całość mocno wygnieść i ewentualnie wycisnąć sok. Odstawić surówkę na kilkanaście minut. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziedania. Jednym z nich są sajgonki. Tym razem podaję aromatyczną wersję na ciepło. Składniki (na 2 porcje): 3 grzyby mun wrzątek 6 arkuszy papieru ryżowego mała marchewka 2 liście kapusty pekińskiej ok. 2 cm świeżego imbiru mała dymka (zielona część) ćwierć czerwonej papryki olej do smażenia w wysokiej temperaturze (np. ryżowy) Sos 2 łyżki sosu sojowego kapka oleju sezamowego ewentualnie(...)świeża kolendra Grzyby mu zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut. Do szerokiego naczynia wlać przegotowaną wodę. Marchew i imbir pokroić w słupki (julienne). Kapustę pokroić w paski. Paprykę pokroić w kosteczkę. Posiekać drobno dymkę. Grzyby mun odcedzić, odkroić ogonki. Resztę pokroić w paski. Warzywa i grzyby wymieszać. Płaty papieru ryżowego zamaczać w naczyniu z przegotowaną wodą, odsączyć z nadmiaru
Weekendy w domu i ogrodzie