kapustą - 19268 przepisów (strona:603/1285)

Bezglutenowa Schiacciata messinese 125

wiadrem kaszy.  Na szczęście jestem ja i ja Wam powiem co z tego zrobić. W zasadzie jest to rozwinięcie mojego poprzedniego przepisu :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - pieczarki - kapusta włoska, bo to włoskie danie Wykonanie: Kaszę gryczaną zalewamy wodą tak, żeby była ledwo przykryta i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Miksujemy na gładką masę i znów odstawiamy(...)kolejne 24 godziny. Powinno nam to spuchnąć.  Kapustę szatkujemy i podsmażamy z pokrojonymi pieczarkami. Dodajemy trochę oleju wylewamy na blachę tak, żeby miało wysokość ok 1 - 1,5 cm.  Kładziemy delikatnie farsz i nalewamy kolejną warstwę masy z kaszy. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 15-20 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka z kapusty pekińskiej, selera naciowego i roszponki 134

Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej 5 łodyg selera naciowego 2 garście roszponki 1/2 słodkiej podłużnej papryki czerwonej 4 ogórki konserwowe 1 mała marchewka 1/2 czerwonej cebuli Sos winegret: 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu (np. gryczany) sól, pieprz Sposób wykonania: Wycinamy z liści kapusty twarde jasne końcówki. Przecinamy liście wzdłuż

Qchnia po prostu
postna zupa na kwaśnicy 88

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 500 ml soku z odciśniętej kapusty kiszonej najlepiej domowej 500 ml rosołu 10 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 60 ml kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i odcedzamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej(...)wodzie. Sok z kiszonej kapusty mieszamy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz grzyby. Gotową zupę podajemy z ziemniakami i natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Macedońska surówka z kapusty kiszonej 93

Będąc w Macedonii na każdym kroku podawali nam jako przystawkę sałatkę szopską lub surówkę z kiszonej kapusty. Dziś przedstawiam pyszną i zdrową surówkę z kapusty kiszonej. Pracy przy niej 3 minuty i zajadamy mnóstwo witamin. Surówka z Macedonii. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rolada gołąbkowa 8963

Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków. Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty. Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania. Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy jednym i przy drugim nie … Czytaj dalej Rolada gołąbkowa

Pieprzyć z Fantazją
Kapusta z kiełbasą bawarską i pomidorami 89

Szybki obiad, pożywny i bardzo smaczny. Lubicie kiełbasę? a kapustę? jeśli tak to danie dla Was. Szybko się przygotowuje i potem szybko znika. Dużą rolę spełnia tutaj kiełbasa bawarska, lekko pikantna i pyszna. Kapusta z kiełbasą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapuśniak na żeberkach 101

marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 4 ziarna pieprzu kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku 4-5  ziemniaków 1/2 kg kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki Żeberka zalać wodą, zagotować i gotować kilka minut aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, żeberka umyć i zalać świeżą wodą(...)laurowym i ziarnami pieprzu oraz 1/3 łyżeczki soli- gotować 40 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę dodać do zupy i gotować aż zmiękną, w razie potrzeby dodać wody. Kapustę przepłukać na sitku, trochę posiekać i dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni, dodać do zupy wraz z majerankiem. Patelnię przetrzeć z tłuszczu ręcznikiem papierowym, postawić

Smaczny zeszyt
Kapuśniak 92

Kapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zaś w sezonie wiosenno-letnim króluje u nas kapuśniak z młodej kapusty. The post Kapuśniak appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Gołąbki bez zawijania 83

ryżu Kotlety schabowe według Magdy Gessler Przepis na gołąbki bez zawijania Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 2-3 godziny Składniki PULPECIKI 130 g surowego ryżu 500 g białej kapusty średnia cebula ząbek czosnku 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka pół szklanki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu SOS 800 ml bulionu(...)Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Całość blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem w razie potrzeby. 2 Ryż gotujemy 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę siekamy bardzo drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno i podsmażamy na złoto na małej ilości oleju. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce

Kuchnia Bazylii
Bigos cygański 569

bułki tartej 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 300g pieczarek 1 cebula 1/3 główki kapusty 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 2 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki pikantnego ketchupu opcjonalni 1/3 szklanki bulionu lub wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej(...)niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę i całość przesmażamy przez chwilę *** *** Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę *** *** Na patelnie dodajemy pomidory z puszki, ketchup oraz ogórki i paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy cukrem i jeżeli

Blog z Apetytem
Witamina U: kapusta i jabłko 123

Regularne picie soku z kapusty w naturalny sposób podnosi odporność naszego organizmu i oczyszcza go z toksyn.… Czytaj dalej Witamina U: kapusta i jabłko

Pij soki wyciskane
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy - fit 94

Chrupiąca kapusta pekińska to najpopularniejsze warzywo na surówki i choć jest biała to znakomite źródło karetonoidów. Dziś proponuję przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kukurydzy. Ziarenka kukurydzy to solidna porcja antyoksydantów: luteiny i zeaksantyny, które chronią plamkę żółtą oka i najbogatsze źródło selenu. Dodatek kukurydzy dodaje chrupkości i naturalnej słodyczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wiejska surówka obiadowa 119

zdrowa i kolorowa surówka warzywna to świetny dodatek do każdego obiadu. Jest szybka oraz prosta w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam!     Składniki: 1/3 główki kapusty 1 niewielka marchewka kilka rzodkiewek (4-5 sztuk) pół czerwonej papryki pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Sos: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy(...)oliwek       *** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, delikatnie solimy i mieszamy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy razem *** *** W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu *** *** Sos dodajemy do warzyw i całość dokładnie mieszamy

Blog z Apetytem
Karkówka faszerowana warzywami pieczona na kapuście 709

doprawiona, pachnie ziołami i zachwyca kolorami. Aż ślinka cieknie! Do karkówki polecam chrupiące pieczone ziemniaczki . Pycha! Składniki na 6 dużych porcji/ 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 6-7 plastrów wędzonego boczku 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 łyżki przyprawy do karkówki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól himalajska do smaku Natka pietruszki(...)mięso wyjąć z lodówki, ponacinać nożem na grubsze plastry tylko nie do końca tak aby karkówka pozostała w całości, w nacięcia powkładać plastry boczku, paprykę i plasterki cebuli. Kiszoną kapustę przepłukać na sicie pod zimną wodą aby nie była zbyt kwaśna, lekko odcisnąć ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym na środek włożyć karkówkę, oprószyć majerankiem, zamknąć naczynie pokrywa ewentualnie przykryć folią

Wanilia i Kardamon