kapustą - 19268 przepisów (strona:603/1285)

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 158

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej

Polska Zupa
Domowe tortille 435

lawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej.  Domowe tortille   Składniki: opakowanie gotowych placków tortilli pomidor ogórek kukurydza filet z kurczaka kapusta pekińska czerwona cebula przyprawy do kurczaka sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera Przygotowanie: Sos: wszystkie składniki mieszamy. Ja daję mały kubek jogurtu(...)Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni.  Podgrzany placek smarujemy gotowym sosem, układamy na nim poszatkowaną kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w paseczki, ogórka i pomidora pokrojone w kostkę, kukurydzę i kurczaka. Całość zawijamy. Ja moje musiałam spiąć wykałaczką, bo lubię, kiedy jest dużo różności w mojej tortilli

Lawendowe Niebo
Kapuśniak z kwaśnej kapusty na kiełbasie 197

kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone. Na koniec wrzucić kapustę kiszoną. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaczana zupa z kapustą 112

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana. W sam raz na chłodne, zimowe dni. ok. 800 g ziemniaków 1/4 małej białej kapusty 1 cebula 150 g boczku 3 l wywaru 2 – 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę posiekać. Cebulę obrać

Polska Zupa
Sałatka z kapustą pekińską i fetą 253

Pyszna sałatka na stół karnawałowy i nie tylko :) Należy ją jednak przygotować niedługo przed podaniem, ponieważ po dłuższym odstaniu podchodzi wodą. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 opakowanie serka typu feta 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula 2 pomidory posiekana świeża bazylia (lub suszona) 1 ząbek czosnku pieprz olej Sposób wykonania(...)Kapustę poszatkować, cebulkę obrać i drobno posiekać. 2. Pozostałe warzywa umyć i pokroić wedle uznania. 3. Ser pokroić w kostkę. 4. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, odrobinę oleju i zmiażdżony ząbek czosnku. Smacznego!!! Źródło: Agatka gotuje i smakuje

Kuchnia domowa Ani
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Gołąbki z kaszą gryczaną 320

Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną (10-15 sztuk) 150 g potrawy – 1 sztuka: Energia – 90 kcal, Białko – 3,7g, Tłuszcz – 2,2g, Węglowodany – 17g, IG – 35 1 średnia główka kapusty 1 i ½ kaszy gryczanej suchej 3 cebule 2 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki olej/oliwa z oliwek garść natki pietruszki/koperku sól, pieprz opcjonalnie ½ szklanki śmietanki sojowej Kaszę gotujemy w osolonej(...)wywaru i wyjąć 2-3 grzyby do sosu. Grzyby ugotowane siekamy i łączymy z cebulą. Po chwili dodajemy kaszę i natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Kapustę sparzamy i oddzielamy liście. Okrawamy grube nerwy liściowe. Farsz nakładamy na liście dokładniej zawijamy, układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy ok. 1 h. Wywar z grzybów zagęszczamy śmietanką. Doprawiamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bigos 182

też jeden, który potrafi go fenomenalnie przygotować. W imieniu Taty Ryśka zapraszamy na staropolską ucztę z bigosem w roli głównej. 2 dni składniki: 0,5 kg kiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie(...)gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy

Ania i Marcin gotują
Gołąbki w sosie pomidorowym 154

Może wydają się być pracochłonne, ale uwierz mi kwestia wprawy i dobre gołąbki zrobisz w kilka minut. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Składniki: 1 duża kapusta 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 cebula sól pieprz  na sos: puszka pomidorów krajanka warzywna Winiary   pieprz  Sposób przygotowania: Z kapusty wytnij głąb

Wielki apetyt
Wigilijna kapusta z pieczarkami i śliwkami 170

Dzisiaj zapraszam na kapustę wigilijną z grzybami i śliwkami. Jest to jedno z dań, które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski po Grunwaldzku 154

Prosty obiad w staropolskim stylu.  Składniki: ok. 100g boczku wędzonego (spokojnie można więcej, jak ktoś chce) ok. 200g kapusty kiszonej tarty ser (wedle uznania) 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypta soli pieprz czarny, tymianek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy do niej jajka. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite dosyć gęste, ciasto. W rondlu gotujemy(...)wodę i porcjami wrzucamy ciasto (po pół małej łyżeczki). Kluski gotujemy, aż wypłyną. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników

Gotuj z Rumcajsem
Krupnik z pomidorami i kaszą orkiszową 174

się z twierdzeniem, że do pewnych rzeczy, w tym smaków, trzeba po prostu dorosnąć :) Składniki: 1 skrzydełko 1 porcja rosołowa lub 1 żeberko 1 plaster boczku 20 dag białej kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz(...)boczek. Zalać do 3/4 wysokości wodą (około 1,5 l). Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w grubszą kostkę. Gdy woda się zagotuje dodać warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjąć mięso a do zupy wsypać kaszę. Gotować nadal aż kasza zmięknie. Jeśli zajdzie taka

My simple kitchen
Surówka z młodej kapusty z nowalijkami 153

Pyszna i zdrowa surówka. Idealna jako dodatek do obiadu lub mięsa z grilla. Świetnie sprawdzi się również na śniadanie z kromeczką chleba. 1/2 główki młodej kapusty pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę poszatkować. Rzodkiewki i dymkę drobno pokroić. Warzywa przełożyć do miski, doprawić do smaku i wymieszać z jogurtem i majonezem

Smakołyki Asi
Surówka z młodej kapusty i papryki 191

smaczna i zdrowa. Można ją przygotować jako dodatek do obiadu lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie.  Surówkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Julia Gold" . 1/2 główki młodej kapusty 1/2 czerwonej papryki kilka gałązek koperku marchewka sól świeżo zmielony pieprz łyżka jogurtu naturalnego łyżka majonezu Warzywa umyć, osuszyć. Kapustę drobno poszatkować. Paprykę pokroić w niedużą kostkę a koperek posiekać

Smakołyki Asi
Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej 462

Kilka miesięcy temu prezentowałam tu ryżową sałatkę z kurczakiem, którą można zamówić w różnych chińskich jadłodajniach. Tym razem proponuję jej bardziej warzywne wydanie.   Składniki : ok. 500 g kapusty pekińskiej podwójna pierś kurczaka puszka kukurydzy puszka ananasa 4-6 łyżek majonezu łyżeczka kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pieprz czarny łyżeczka soli + ewentualnie(...)doprawić przyprawami. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Jeśli pomijamy marynowanie mięsa, polecam dodać więcej kozieradki. Przerzucić kurczaka z przyprawami na patelnię i usmażyć. Przełożyć kawałki do salaterki. Kapustę pekińską poszatkować na drobno. Dodać do kurczaka. Kukurydzę odcedzić i dodać do kurczaka. Plastry ananasa pokroić na kawałki. Dodać do salaterki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Ewentualnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Kapuśniak 228

Pyszna zupka..polecam..  50 dkg kapusty kiszonej  2 marchewki  1 cebula  ziemniaki  bulion  3 łyżki koncentratu pomidorowego  listek laurowy, ziele angielskie  majeranek kminek  sól, pieprz  kawałek kiełbasy lub boczku Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce, chwilę razem podsmażyć na odrobinie oleju.Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę(...)ziemniaki oraz cebulę z marchewką.Kiedy warzywa będą miękkie dodać kapustę [ ja czasem też chwilkę podsmażam na patelni]. Dodać przecier pomidorowy oraz pokrojoną i podsmażoną kiełbasę,Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie