kapustą - 19268 przepisów (strona:603/1285)

Wiejska surówka obiadowa 120

zdrowa i kolorowa surówka warzywna to świetny dodatek do każdego obiadu. Jest szybka oraz prosta w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam!     Składniki: 1/3 główki kapusty 1 niewielka marchewka kilka rzodkiewek (4-5 sztuk) pół czerwonej papryki pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Sos: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy(...)oliwek       *** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, delikatnie solimy i mieszamy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy razem *** *** W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu *** *** Sos dodajemy do warzyw i całość dokładnie mieszamy

Blog z Apetytem
Karkówka faszerowana warzywami pieczona na kapuście 713

doprawiona, pachnie ziołami i zachwyca kolorami. Aż ślinka cieknie! Do karkówki polecam chrupiące pieczone ziemniaczki . Pycha! Składniki na 6 dużych porcji/ 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 6-7 plastrów wędzonego boczku 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 łyżki przyprawy do karkówki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól himalajska do smaku Natka pietruszki(...)mięso wyjąć z lodówki, ponacinać nożem na grubsze plastry tylko nie do końca tak aby karkówka pozostała w całości, w nacięcia powkładać plastry boczku, paprykę i plasterki cebuli. Kiszoną kapustę przepłukać na sicie pod zimną wodą aby nie była zbyt kwaśna, lekko odcisnąć ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym na środek włożyć karkówkę, oprószyć majerankiem, zamknąć naczynie pokrywa ewentualnie przykryć folią

Wanilia i Kardamon
Fuczki bieszczadzkie - placuszki z kiszonej kapusty 83

Fuczki bieszczadzkie to proste, tanie i przepyszne placuszki z łemkowskiej kuchni podkarpackiej. Bazą jest kiszona kapusta wymieszana z gęstym naleśnikowym ciastem. Do przygotowania placków można użyć surowej lub gotowanej kapusty kiszonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pęczotto z selerem łodygowym 134

litra bulionu 200 g kaszy pęczak 2 laski selera łodygowego 10 cm pora 1/2 cebuli 100 g białej kapusty dowolnie: 200 g indyka lub tofu pokrojonego w kostkę 50 g startego parmezanu sól morska, pieprz, olej roślinny do smażenia Przygotowanie : Pokrojoną cebulę i por podsmażyć na oleju roślinnym ok. 5 minut. Dodać indyka lub tofu i smażyć do zrumienienia. Kasza(...)minuty. Wlać cały bulion i dusić przez 20 minut do całkowitego wchłonięcia od czasu do czasu mieszając. Warzywa : Seler łodygowy pokroić na 1 cm kawałki i sparzyć wrzątkiem. Białą kapustę pokroić w kostkę. Warzywa połączyć z resztą składników. Dusić przez 5 minut pod przykryciem. Na koniec doprawić pieprzem i solą morską oraz posypać startym parmezanem. Delikatnie wymieszać

Pij soki wyciskane
BIGOS WEGETARIAŃSKI 148

bigos, tym lepszy. Im dłużej stoi, tym więcej nabiera aromatu i staje się bogatszy w smaku.   Część bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych . SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 250-500 g grzybów leśnych mrożonych 2 cebule 2 łyżki oliwy lub oleju (np. ze słoiczka z pomidorami) 1/2 szklanki czerwonego wina 100 g suszonej żurawiny(...)ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól WYKONANIE Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i jeśli jest bardzo kwaśna opłukujemy na sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby zostawiamy na blacie do rozmrożenia. Soczewicę  opłukujemy na sicie. Suszone

cool and minty
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą i grzybami 108

siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny zarazem. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cieplej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz : Kapusta z grzybami według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Mąkę przesiej do misy, dodaj sól, wymieszaj. Wbij jajko i wymieszaj z mąką drewnianą łyżką. Stopniowo wlewaj wodę, cały czas mieszając powstające(...)techniką taka jaką lubisz. Gotuj pierogi w osolonej wodzie, jeśli cienko rozwałkowałeś ciasto, nie dłużej niż dwie minuty od wypłynięcia na wierz wody. Artykuł Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zupa zbójnicka 148

wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/4 główki kapusty 1 – 1,5 litra bulionu lub wody 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2- 3 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, 3 kulki ziela angielskie olej do smażenia(...)liść laurowy i po 3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut *** *** Po tym czasie ziemniaki, marchew oraz papryki kroimy w kostkę *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy *** *** Następnie dolewamy śmietankę wymieszaną

Blog z Apetytem
Kotlety warzywne z cukinii i kapusty 114

Kotlety warzywne z cukinii i kapusty to moja propozycja na to jak przetrwać sezon cukiniowy. Chociaż w tym roku posiałam dwa nasionka, Read More Artykuł Kotlety warzywne z cukinii i kapusty pochodzi z serwisu Thermomania

Thermomania
Chłopskie jadło 129

przepis z ostatniego numeru magazynu Moje Gotowanie (11/2019). Pozwoliłam sobie jednak sporo zmienić oryginał. Składniki: 2 kawałki kiełbasy 30 dag pieczarek 1 cebula 3 ziemniaki 1/4 małej główki białej kapusty  1 czerwona papryka 1 litr bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól, pieprz, cząber, majeranek, chili, słodka i wędzona papryka Cebulę obrać i posiekać(...)pokroić w plasterki. Cebulę wrzucić do garnka na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i paprykę pokrojoną w paski. Chwilę przesmażyć i dodać drobno posiekaną kapustę. Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W międzyczasie, na dużym ogniu, podsmażyć na patelni pieczarki oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Następnie dodać je do garnka i dołożyć koncentrat

My simple kitchen
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 139

Składniki: 1 tuszka z królika (samego mięsa po ugotowaniu 1 kg) 800 g kapusty kiszonej 400 g odgotowanych grzybów leśnych 3 średnie cebule sól, pieprz słodka papryka ciasto: 1 kg … Czytaj dalej Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

czarrna od kuchni
Sałatka gyros 98

Toli urodzin. Jedli. Ja też jadłam. Przepis mam od teściowej. Trochę zmieniłam sposób jej wykonania, ale nie sądzę żeby to miało wpływ na jej smak.  Składniki: 1 mała kapusta pekińska 3 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 marchewki średni słoik sałatki szwedzkiej 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 mały słoik łagodnego ketchupu 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate(...)miski, polewamy połową sosu. Następną warstwą są odsączone ogórki, obrane i starte na największych oczkach marchewki, odsączona kukurydza i druga część sosu. Na wszystko wykładamy poszatkowaną kapustę. Sałatkę wkładamy do lodówki. Spokojnie można zrobić ją dzień wcześniej

Kardamonovy
Sałatka z pekińską i pomidorami 154

Sałatka z pekińską i pomidorami  1 kapusta pekińska 3 pomidory pół puszki kukurydzy 2 jajka 3 ogórki kiszone majonez sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Zahartować w zimnej wodzie. Kukurydze konserwową odcedzić z zalewy. Ogórki kiszone, jajka i pomidory pokroić w kostkę. Kapustę pekińską poszatkować drobno. Następnie wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez i sól i pieprz. Całość

Gotuję Testuję
Jesienna zupa kapuściana 145

już i tak całkiem nieźle Polecam jesienną zupę kapuścianą , tania , zdrowa i prosta , czego chcieć więcej Może jeszcze tylko , ładnej słonecznej jesieni… składniki : 1 ćwiartka białej kapusty , niezbyt dużej 3 – 4 kiełbaski meksykańskie 2 mięsiste mocno dojrzale pomidory 2-3 ziemniaki mały pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku 2 l rosołu lub 2 l wody i 3 kostki(...)papryki sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę kroimy na dowolne kawałki . Ja tym razem pokroiłam na duże , gdyż miała robić jako wkładka Wrzucamy do gara , razem z pokrojoną kapusta , cebulą , czosnkiem i ziemniakami . Zalewamy bulionem , wsypujemy paprykę , sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną . Wyłączamy gaz , wsypujemy siekany koperek , mieszamy i możemy podawać

Ogrodnik w podróży
Surówka z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu 166

olej z ostropestu? Warto odwiedzić stronę https://www.olejemilo.pl/ gdzie znajdziecie najróżniejsze oleje tłoczone na zimno, przyprawy i zioła, herbaty, bakalie, mąki, kawy i wiele więcej. Składniki: 0,5 główki kapusty pekińskiej 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku 1 słodkie soczyste jabłko 3 łyżeczki oleju z ostropestu – użyłam od Milo kilka kropli soku z cytryny pieprz i sól do smaku(...)łyżeczka cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: Kapustę siekamy, przekładamy do miski i dodajemy posiekany szczypiorek oraz starte na grubych oczkach jabłko. Do składników dodajemy olej z ostropestu, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (najpierw nieduża ilość). Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy soku z cytryny lub doprawiamy. Jeśli nasze jabłko jest za mało słodkie można dodać

Słodkie okruszki