Moje oczy uwielbiają kolor czerwonej kapusty, mój brzuch kocha jej smak, kiszona smakuje wybornie a w tych kotlecikach jest rewelacyjna. Polecam spróbujcie z chrzanem świeżo tartym lub ze słoika, smak niezapomniany i wrócicie nie raz nie dwa do tych smakołyków. Kotleciki z czerwonej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZdrowych i pysznych surówek nigdy dość, tym razem posiekałam to co miałam w lodówce i tak padło na kapustę, pora i jabłko. Niby klasyk ale tym razem dodałam majonez wegański z aquafaby czyli z wody z ciecierzycy i dzięki temu ma inny, bardziej wyrazisty smak. Pokosztujcie i takiej surówki, zapraszam. Surówka z białej kapusty z porem i jabłkiem. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieBardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kilka razy i niektóre składniki troszkę w międzyczasie pozmieniałam, dlatego też publikuję przepis jeszcze raz, w lekko ulepszonej wersji Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1/4 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 4 łyżki białego ryżu 1,5 litra(...)mieszając aż się całe zrumieni *** *** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez
Blog z ApetytemJeżeli lubicie mięso tak jak my to mamy dla Was pyszny i nietypowy przepis – polędwiczkę wieprzową z kapustą pekińską i kalafiorem :) Składniki na polędwiczkę: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 350 g kapusty pekińskiej – 300 g różyczek kalafiora – 1 cebula – 1 łyżka masła – 100 g czerwonego ryżu – sól
Kuchenne WariacjeMusicie tego spróbować! Nie wiecie skąd wziąć górskie serki? Zapraszam do jedynego w swoim rodzaju Kuby, który prowadzi sklep Wyroby Naturalne :) Potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego ryżu 5 liści kapusty pekińskiej 1 jajko pieprz, sól, pieprz ziołowy 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 cebula 300 g przecieru pomidorowego 50 g oscypka Wyroby Naturalne 2 łyżki oliwy sól, pieprz(...)rozmaryn 3 serki wędzone owcze Wyroby Naturalne Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki i mieszamy z ugotowanym ryżem i surowym jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i wykładamy dno ceramicznej formy lub naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę i ją chwilę podsmażamy z niewielkim dodatkiem soli. Na patelnię do cebulki dorzucamy zmielone
MamaOskarkaTakie tradycyjne dla mojego domu gołąbki dziś przedstawiam. Zapakowałam w liście kapusty pyszny farsz a potem zajadaliśmy ze smakiem. Gołąbki są pieczone w piekarniku czyli czasu potrzeba tylko tyle co na zrobienie farszu i zawinięcie gołąbków, potem pieką się same. Polecam gorąco, są pyszne. Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTaka szybka surówka dziś na talerzu, moim a na Twoim? lubicie surówki? jakie najchętniej jadacie? Użyłam tutaj fioletowej marchewki ale jeśli nie macie użyjcie tyko pomarańczowej, będzie ok. Kawałek kapusty, marchewki, fileciki z pomarańczy i prawie gotowe ale czytajcie dalej sami. Nam smakowała ogromnie, więc może warto wypróbować pomysł? Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieOstatnio koleżanka poczęstowała mnie sałatką z białej kapusty. Nazwałam ją ratunkową (sałatkę oczywiście) bo: - z główki kapusty otrzymuje się michę jak na wesele - szybko się ją robi 👍 - jest tania - co zostanie to w słoiki i do lodówki (mnie zostało 5 słoików po dżemach) Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemożecie też użyć tradycyjnej kaszy jęczmiennej, najlepiej wybierzcie jakąś gruboziarnistą. To kto się skusi na taką sałatkę? Polecam! 100g kaszy półekspandowanej (Cenos) 1 udko wędzone 1 puszka groszku 1/2 kapusty pekińskiej (średniej) Dodatkowo: majonez (*) sól, pieprz Kaszę przesypać do miseczki i zalać osolonym wrzątkiem - na około 2 cm ponad jej poziom. Całość przykryć i odstawić na 10 minut (co jakiś(...)czas kaszę przemieszać), a następnie ziarna odcedzić. W międzyczasie należy posiekać kapustę pekińską (aby było szybciej użyłam szatkownicy ), groszek odcedzić z zalewy, a kurczaka oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę doprawić do smaku. (*) Jeśli chcecie lżejszą sałatkę to majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym, ewentualnie wymieszać go z jogurtem
Di gotujeTydzień bez wolnowaru to tydzień stracony. Dzisiaj na tapecie ponownie schab ale w całkiem innej odsłonie. Polski, tradycyjny schab w kapuście kiszonej, mojej zresztą domowej. Ale zamiast robiony w piekarniku to wolno pieczony, duszony w wolnowarze. A do tego kapusta z dodatkiem musztardy i śmietany ma całkiem inny wymiar. Polecam na zimowe obiady, bo syci, rozgrzewa i daje dużo wit.C
Bernika - moj kulinarny pamietnikspokój ducha został nieco nadszarpnięty 😉 Zamiast w skupieniu poświęcać się chociaż odrobinę temu miejscu, ja próbuję mieć pod kontrolą coś, czego fizycznie po... Artykuł Surówka z kapusty z ziołami pochodzi z serwisu gotować
gotować!specjalnej papryczki gochugaru. U nas ciężko i z jednym i drugim więc zamiennikami będą tutaj kamionkowy duży garnek i suszone chili. Na pewno nie są oryginalnymi zamiennikami ale kapusta wychodzi pyszna więc radzę spróbować. Wkrótce przepis na zupę z kimchi, przepyszną. A dziś zostaniemy przy kimchi, Koreańczycy jedzą ją do wszystkiego. Kimchi - koreańska kapusta kiszona. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1/2 kg ziemniaków 1/2 małej główki białej kapusty 20 dkg wędliny 1 cebula 15 dkg żółtego sera 3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 3/4 szklanki ugotowanego mrożonego bobu sól, pieprz … Czytaj dalej Zapiekanka ziemniaczana z kapustą
czarrna od kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty to samo zdrowie. Kiszonki zawierają mnóstwo witamin (z grupy B oraz A, C, E i … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Surówka</span> z czerwonej, kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner