Uwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :) 2 kg białej kapusty 2 kg marchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać a paprykę(...)pozbawić nasion. Kapustę poszatkować, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawić na noc. Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Z podanych proporcji wyszło
Smakołyki Asizdjęcia brak.Sałatkę najlpiej podawać w szklanej salaterce [lub nawet tak jak u mnie w naczyniu żaroodpornym ]..efekt jest lepszy jak widoczne są warstwy sałatki. 2 piersi z kurczaka kapusta pekińska (mała główka) 4-5 ogórków konserwowych 1-2 papryki[ u mnie 1 czerwona i 1 żółta] 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa przyprawa Gyros ke tchup, majonez Pierś(...)oleju.Kapustę poszatkować, paprykę , cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Składniki układać warstwami w następującej kolejności : pierś z kurczaka ketchup ogórki cebula papryka kukurydza majonez wymieszany z ketchupem kapusta pekińska Odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzeniezimę". Nadaje się też do robienia na bieżąco. Wystarczy zmniejszyć proporcje składników i przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Bez pasteryzacji może postać (w lodówce) do 2 tygodni. 3 kg kapusty 6 marchewek 5 cebul Zalewa: 1 szklanki wody 1/4 szklanki octu 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki soli 1 główka czosnku Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce
Di gotujeSzybko i smacznie. kawałek młodej kapusty ogórek zielony papryka 3 łyżki octu winnego 9 łyżek oleju sezamowego z olejem rzepakowym Oliwier 1 łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól , pieprz Kapustę poszatkować , ogórka i paprykę umyć i pokroić.Do kubka lub miseczki wsypać sól i pieprz , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ocet i musztardę i mieszać .Ciągle
Moje domowe kucharzenieJedliście już zupę z młodej kapusty? Jeśli nie to warto ją zrobić. Młoda kapusta jest pełna witamin, lekka, zdrowa i niskokaloryczna. Jej słodki smak w połączeniu z koperkiem i czosnkiem da idealny efekt i ciekawe danie. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnych zup. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikśrednia marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 cebula 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka pokrojonej w półplasterki małej cukinii 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 puszka pomidorów / np. takich sól i świeżo zmielony czarny pieprz garś listków posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku DO PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny, pieprz(...)łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i chorizo. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, czerwoną kapustę oraz ziemniaki i czosnek. Smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zwiększamy ogień do dużego i porcjami dodajemy
cool and mintyzupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy(...)marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany
e-PrzepisyKulinarnedigotuje.blogspot.com Pyszna sałatka, która sprawdzi się nie tylko zimą. Jest pyszna! Zresztą sami spróbujcie, a proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Warzywa: buraki i biała kapusta w równych proporcjach cebula - 1 sztuka na 1 kg powyższych składników Zalewa: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 2 łyżki soli 1 szklanka cukru Ugotowane buraki zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa wymieszać i zalać gorącą zalewą. Całość przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut
Di gotujePrawdziwa letnia bomba witaminowa: SAŁATKA Z BOTWINKĄ, KAPUSTĄ I AWOKADO.... Artykuł SAŁATKA Z BOTWINKĄ, KAPUSTĄ I AWOKADO pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpieprz. Podaj je z czym tylko masz ochotę, najlepiej smakują z młodymi ziemniakami . Składniki: ½ kg mielonego mięsa z łopatki lub szynki 2 duże jajka ¼ sztuki młodej kapusty pęczek świeżego koperku 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku bułka tarta do obtoczenia olej kokosowy do smażenia Sposób wykonania: Kapustę
Wanilia i KardamonOkoliczne targi i markety obfitują w główki młodej kapusty więc pora zjeść coś dobrego – u nas zupka z młodej kapusty oczywiście
Kuchenne WariacjePrzepis na surówkę dostałam od znajomej, bardzo mi zasmakowała, zmieniłam tylko skład zalewy, osobiście wolę bardziej delikatną. Doskonale sprawdza się w połączeniu z daniami orientalnymi. Składniki: 0,5 główki kapusty białej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku Zalewa: 1/4 szklanki cukru 1/5 szklanki octu WOM Parczew 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę drobno
Bajeczna KuchniaPrzepis kuchni irlandzkiej wzbogacony o mięsko Składniki 0,7 kg ziemniaków 1/2 małej główki włoskiej kapusty lub młodej białej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła sól, … Czytaj dalej Colcannon z mięsem
czarrna od kuchniJest łatwa w przygotowaniu i taka zwyczajna, ale uwielbiam ją Składniki: 1/2 mniejszej lub 1/4 większej główki młodej kapusty pęczek szczypioru 1 łyżeczka musztardy 4-5 łyżek oleju lub oliwy sól, … Czytaj dalej Surówka z młodej kapusty
czarrna od kuchniMłoda kapusta stwarza nieograniczone mozliwości. Tym razem proponujemy GOŁĄBKI ZAPIEKANE Z... Artykuł GOŁĄBKI ZAPIEKANE Z PARMEZANEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE