wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Przygotowujemy produkty : kapusta pekińska ( moja ważyła 60 dag ) por, ( lub 2 małe ) ogórek konserwowy, cukier, ocet, olej sól, pieprz, Sposób przygotowania : Kapustę poszatkować, posolić , Por pokroić na pól i drobne paski, ( ja przelewam gorącą
Pysznosci Babci Basisami, czy wam odpowiada czy nie... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego ok 500-600g piersi z indyka lub kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 główki kapusty pekińskiej pęczek szczypiorku przyprawa do mięsa mielonego Wykonanie: Mięso, cebulę i czosnek mielimy, następnie dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego lub delikatem. Ciasto francuskie rozwijamy, następnie smarujemy(...)cienką warstwę doprawionego mięsa (uwaga: surowego). Mięso rozkładamy tak, aby został pasek ok. 3 cm z jednej strony ciasta. Kapustę pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej. Ciasto ciasno zwijamy jak roladę. Następnie nacinamy ciasto, aby po upieczeniu się łatwiej kroiło i nie kruszyło się tak mocno. Ciasto
IMPRESJA SMAKUwarzyw sprawia, że możemy bez problemu dostosować smak dania do własnego gustu. Składniki: 500g mięsa mielonego biała cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 cukinia 2 marchewki ½ białej kapusty 1 kalarepa 250ml sosu pomidorowego papryczka chilli sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i cienkie plasterki czosnku. Dodajemy(...)mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i papryką. Cukinię, marchewki i kalarepę kroimy w niedużą kostkę, kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażyć razem przez kilka minut. Dodajemy sos pomidorowy i kilka liści laurowych. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną), od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym
Pyry na GazChińska kapusta pac choi to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Bardzo szybko można z niej wyczarować pyszną potrawę czy dodatek do obiadu. Tym razem podsmażyłam kapustę z papryką i dzięki temu miałam znakomity dodatek do obiadu z pampuchami i gulaszem. Polecam serdecznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepewno nie pogardzą, zwłaszcza, że czwartki to takie wydaje mi się typowo mięsne obiady, przynajmniej w naszej kulturze :) Mam rację?! Składniki: 600g mielonego mięsa z szynki wp. 150g kapusty białej 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Młodą, białą kapustę myjemy
Kuchnia w czekoladzieChińczyka – brzmi dość śmiesznie, bo obcokrajowiec może sobie pomyśleć, że poszatkowałam mieszkankę Pekinu haha ;) Rozlewu krwi jednak nie było, a owa surówka jest alternatywą dla surówki z białej kapusty, którą często podaje się jako dodatek w Chińskich knajpkach. Poniżej znajdziecie przepis na wersję surówki z udziałem kapusty pekińskiej […] The post Surówka z pekinki jak u Chińczyka appeared first
Kulinarne Przebojejajka + 1 małe do smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite(...)pół godziny. Cebule obrać i drobno posiekać. Mięso pokroić na małe kawałki, a potem posiekać bardzo ostrym nożem lub tasakiem na jeszcze mniejsze. W misce wymieszać (najlepiej ręką) mięso, kapustę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto
Weekendy w domu i ogrodzierezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak. Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie. Składniki: 1 kg chudej szynki wieprzowej 60 dag kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie cebule 6 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki tortowej ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki mielonej słodkiej(...)papryką, mieszam, smażę 5 minut, oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut. Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone pieczarki i papryki
Wanilia i KardamonSkładniki: z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju kokosowego luz zwykłego 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1 pierś kurczaka 1/3 główki kapusty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego szczypta chili 1 łyżka oleju sezonowego posiekany szczypiorek świeża mięta 2 łyżka sezamu W głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć imbir i posiekany czosnek. Dodać pokrojonego kurczaka, smażyć(...)minut. Dodać poszatkowaną kapustę, smażyć ok. 6 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać sos sojowy, chilli, ocet ryżowy, ok 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Wymieszać z olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem, miętą i sezamem. Smacznego
Moja Galeria SmakuSuróweczka..pyszna.. szybka do zrobienia. kapusta pekińska ogórek zielony marchewka por sól, pieprz majonez jogurt grecki Kapustę poszatkować, pora pokroić w pół talarki, marchewkę i ogórka obrać i ze trzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, jogurt ,doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieUwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :) 2 kg białej kapusty 2 kg marchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać a paprykę(...)pozbawić nasion. Kapustę poszatkować, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawić na noc. Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Z podanych proporcji wyszło
Smakołyki Asizdjęcia brak.Sałatkę najlpiej podawać w szklanej salaterce [lub nawet tak jak u mnie w naczyniu żaroodpornym ]..efekt jest lepszy jak widoczne są warstwy sałatki. 2 piersi z kurczaka kapusta pekińska (mała główka) 4-5 ogórków konserwowych 1-2 papryki[ u mnie 1 czerwona i 1 żółta] 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa przyprawa Gyros ke tchup, majonez Pierś(...)oleju.Kapustę poszatkować, paprykę , cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Składniki układać warstwami w następującej kolejności : pierś z kurczaka ketchup ogórki cebula papryka kukurydza majonez wymieszany z ketchupem kapusta pekińska Odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzeniezimę". Nadaje się też do robienia na bieżąco. Wystarczy zmniejszyć proporcje składników i przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Bez pasteryzacji może postać (w lodówce) do 2 tygodni. 3 kg kapusty 6 marchewek 5 cebul Zalewa: 1 szklanki wody 1/4 szklanki octu 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki soli 1 główka czosnku Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce
Di gotujeSzybko i smacznie. kawałek młodej kapusty ogórek zielony papryka 3 łyżki octu winnego 9 łyżek oleju sezamowego z olejem rzepakowym Oliwier 1 łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól , pieprz Kapustę poszatkować , ogórka i paprykę umyć i pokroić.Do kubka lub miseczki wsypać sól i pieprz , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ocet i musztardę i mieszać .Ciągle
Moje domowe kucharzenieJedliście już zupę z młodej kapusty? Jeśli nie to warto ją zrobić. Młoda kapusta jest pełna witamin, lekka, zdrowa i niskokaloryczna. Jej słodki smak w połączeniu z koperkiem i czosnkiem da idealny efekt i ciekawe danie. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnych zup. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik