kapustą - 19268 przepisów (strona:625/1285)

Młoda kapusta z mleczkiem kokosowym i curry oraz kotleciki z sezamem. 176

Ponoć najlepszą młodą kapustę robi ciocia Lutka z Kutna.Tak twierdzą rodzice mojego męża i on sam. Wróć! Twierdził do wczoraj.Choć kiedy usłyszał, że do kapusty mam zamiar dodać mleczko kokosowe, zapytał czy ma coś zjeść na mieście. Powiedziałam mu, żeby się wstrzymał, bo będą też kotlety mielone. Najwyżej zje z chlebem.Spróbował wszystkiego.Kiedy jadł, oczy mu się świeciły. Mlaskał

bistro mama
Sałatka FIT z wędzonym łososiem 980

oliwek! możecie na nim smażyć, przyrządzać na jego bazie dressingi jak i spożywać prozdrowotnie!. Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 3 osób Czas przygotowania 10 minut Składniki: Kapusta pekińska pół średniej wielkości Łosoś wędzony 75 g Mozzarella 1 duża kulka Ogórek kawałek 3 łyżki soku z limonki Cukier lub ksylitol Olej ryżowy 10 łyżek Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy dressing łącząc(...)olej ryżowy z sokiem z limonki i cukrem bądź ksylitolem 2/ Kroimy drobno kapustę pekińską omijając twardą część u nasady, kroimy ogórka w półksiężyce - przekładamy do miski. Nakładamy cienkie plastry mozzarelli i kawałki wędzonego łososia, posypujemy słonecznikiem a następnie dodajemy dressing 3/ Mieszamy i jemy! SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa gołąbkowa 175

mnie, tylko i wyłącznie, pomysł oraz nazwa – zupa gołąbkowa.   Składniki: - ok. 3,7 litra wody - 1 kg zmielonego mięsa wołowego - 400 g boczku wędzonego parzonego - 800 g kapusty włoskiej - 3 cebule - 250 g pieczarek brunatnych - 2 marchewki - 1 por - 1 pietruszka - 2 ząbki czosnku - 220 g ryżu jaśminowego - 1 puszka pomidorów (400g) - sól morska - pieprz świeżo zmielony - liście laurowe(...)plasterki pieczarki z dodatkiem soli i drobno pokrojonego czosnku. Pieczarki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Stawiamy na gaz duży garnek z wodą (ok. 3,7 litra wody). Kapustę włoską kroimy na kawałki (w kostkę), wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy pokrojone – w półkrążki por, w talarki - marchewkę i w kostkę - korzeń pietruszki. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż

mojewypiekiinietylko
szybkowar-gołąbki bardzo smaczne... 149

Składniki: kapusta włoska 1 duża, mięso mielone 70 dag, ryż ugotowany 3 saszetki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka bakaliowa 384

smakowały wyśmienicie, dlatego też kupcie składniki już dziś by odpowiednio wcześniej ją przygotować. POLECAM :) Dla 4 osób Czas przygotowania 10 minut Składniki: Garść orzechów włoskich Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej 2 połówki brzoskwini z puszki Garść rodzynek  Ser żółty ementalski 100g (Mięsożercy mogą zamiast sera dodać ugotowanego kurczaka) Jogurt grecki 3 łyżki Majonez 1,5 łyżki Sól himalajska, pieprz(...)czarny Przygotowanie: 1/ Kroimy w kostkę kapustę do 3 cm od trzona, dodajemy rodzynki, orzechy, pokrojony w kostkę ser i brzoskwinię. Solimy, dodajemy pieprzu i energicznie mieszamy 2/ Dodajemy majonez i jogurt - ponownie mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki 3/ Podajemy na salaretce. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Colesław 165

Uwielbiam surówki z kapusty, ale rzadko je robię. Niestety mój wielofunkcyjny robot kuchenny stoi głównie w pudełku w szafie bo w mojej malutkiej kuchni nie mam go gdzie postawić... Ale uparłam się i postanowiłam go wykorzystać choć raz na jakiś czas. Przydał się akurat do poszatkowania warzyw do tej pysznej surówki. Składniki:1 kg białej kapusty (nieduża główka(...)octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzuSposób przygotowania:1. Kapustę, obraną marchewkę oraz cebulę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie na tarce.2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Zalewamy warzywa.3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godzimy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kurczakiem i świeżym selerem 306

Składniki:1 mała kapusta pekińska1 selerugotowana pierś z kurczakaszczypiorekmajonezsok z cytryny sól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy.2. Selera obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn i skrapiamy sokiem z cytryny.3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.4. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka wielowarzywna weselna 186

Wieloskładnikowa surówka, którą wypatrzyłam na jednym z wesel :) Polecam!Składniki:1 kapusta pekińskapół pęczka rzodkiewek3 pomidory1 ogórek wężowy1 czerwona cebula1 porsiekana natka pietruszkiulubiony dressing sałatkowy (np. taki)Sposób przygotowania:1. Kapustę kroimy w kostkę lub szatkujemy.2. Pora kroimy w plasterki, solimy, a po jakimś czasie odciskamy z nadmiaru soku.3. Umyte rzodkiewki kroimy w półplasterki.4. Cebulę siekamy.5. Pomidory i ogórki

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak ,najzwyklejszy 122

kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć, zagotować, podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut.  Po tym czasie

Stare Gary
Bigos - wersja prosta 143

wersja łatwa i z tego co w domu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a rano było gotowe !składnikiok 1 kg kapusty kiszonej (użyłam z woreczka)kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długościkawałek słoninkiok 100 g boczku, pokrojony w kostkę1 spora cebula pokrojona w krążki5 - 6 śliwek suszonych2 listki(...)składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego!metoda tradycyjnaCebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać  wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając

Stare Gary
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 251

kapuśniak można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkękilka suszonych grzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek(...)instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem z ziemniakami. Program w wolnowarze ustawić na low  i nie zaglądać przez

Stare Gary
Pok- choi duszona na maśle z koperkiem 140

C.Zawiera bardzo cenne flawonoidy,o dzialaniu bakteriobojczym i antywirusowym i oczyszczajacym.Szczegolnie olejek gorczycowy,ktory oczyszcza z bakterii i wirusow drogi moczowe i oddechowe.Nie jest spokrewniona ze znana kapusta pekinska.Ma grube,miesiste lodygi i zielone liscie,nie zawiazuje tez glowek,jedynie rozety lisciowe.Liscie spozywa sie w calosci,lecz najsmaczniejsze sa chrupiace lodygi.Po zakupie musimy ja spozyc w ciagu(...)musztardowy smak.Przygotowalam ja najprosciej jak sie da,na polski sposob.Gdy tylko uda mi sie ja znowu upolowac przygotuje na sposob azjatycki z sezamen i podziele sie z Wami przepisem. Kapusta pok-choi duszona z koperkiemSkladnik na 2 porcje:Pok Choi -300g1 lyzka masla gheeduzo koperkusol do smakuKapuste wyplukac,odzielic glab i pokroic w grube paski.Smazymy na rozgrzanym masle,krotko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażony ryż z warzywami 398

smaczny smażony ryż z warzywami.Wykorzystałam do tego ryż naturalny , dzięki czemu jest jeszcze bardziej zdrowo.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* ryż naturalny / brązowy – 200 g* marchew – 2 szt* kapusta włoska – ok. 50 g* mały por – 1 szt* cebula dymka – 2 szt* sos sojowy – 4 łyżki* jajko – 2 szt* olej – ok. 50 ml* sezam(...)łyżki* sól – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryż gotujemy na sypko.Marchew obieramy , kroimy w zapałki.Cebulę drobno siekamy , kapustę szatkujemy , pora kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy marchew , przesmażamy , a po chwili dodajemy resztę warzyw.Cały czas mieszając przesmażamy kilka minut , a następnie wsypujemy ugotowany ryż.Na wolnym ogniu smażymy ok. 3-5 minut , a następnie zalewamy jajkami roztrzepanymi

Ostra na Słodko
Domowy Kebab z Kurczaka 438

według mnie znakomity. Domowy Kebab - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska  kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa:    kapusta pekińska ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto: ok. 6 chlebków pitta olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański Domowy Kebab -  Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w nieregularną(...)kostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc). Siekamy kapustę, kroimy pomidory i ogórka w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy warzywa. Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez

Słodka Strona
Sajgonki 199

zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków fasoli mungjajko3 łyżki sosu sojowego100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania)Sajgonki - Sposób przygotowania:Grzyby mun zalewamy wrzątkiem(...)zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty po czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników

Słodka Strona