kapustą - 19268 przepisów (strona:614/1285)

Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 172

części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe.  Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda  - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy(...)głowy trzemy , drobno kroimy lub ugniatamy jeśli było ugotowane, dodajemy trochę mąki i wody, i taką masę umieszczamy w gofrownicy. Czas na surówkę. Łodygę brokułu, głąb od kapusty i jabłko trzemy na drobnej tarce. Dodajemy soli, pieprzu i oleju

Kryzysowa Książka Kucharska
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 148

najbardziej wybredne podniebienia.  Składniki na 2-3 porcji Czas przygotowania: 30 min 1 szklanka długoziarnistego, jaśminowego ryżu* 250 g obranych krewetek (mogą być mrożone) 1/4 główki młodej, białej kapusty 1 świeże chilli 2 szalotki garść świeżej zielonej fasolki szparagowej puszka kukurydzy 2 jajka sól, pieprz sos sojowy ocet rybny pasta z tamaryndowca olej roślinny świeża kolendra *ryż można ugotować(...)Obrane krewetki smażymy na 1 łyżce oleju roślinnego, kiedy przestaną być przeźroczyste zdejmujemy z patelni,, mrożone wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię  4. Na patelni szklimy plasterki szalotek 5. Kapustę siekamy i szybko podsmażamy na patelni, zdejmujemy kiedy lekko zmięknie 6. Kukurydze odcedzamy z zalewy 7. Chilli siekamy, jeśli wolimy ostrzejsze dania pozostawiamy pestki 8. Omlet - z dwóch roztrzepanych

Słodki Kompromis
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 171

szklanka kaszy jaglanej 4 cebulki dymki pęczek natki pietruszki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego parmezanu pieprz, sól olej rzepakowy Coleslaw 1 mała białe kapusta 1 kalarepa 1 duża marchewka 2 cebulki dymki  5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól, pieprz(...)dość mocno ściskamy masę w dłoni, żeby składniki się skleiły 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki partiami na złoty kolor, delikatnie obracamy na drugą stronę 6. Coleslaw - kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół i szatkujemy w drobne paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kalarepę obieramy, kroimy w wąskie słupki, dymki siekamy, łączymy

Słodki Kompromis
Bigos 365

przepisu (oczywiście z głowy) mojej mamy 🙂 Mięsny – na bogato:) Najczęściej robiony w Sylwestra. Mama zawsze śmieje się, że w Sylwestra trzeba zjeść kapustę, żeby w całym przyszłym roku się darzyło. Czas wykonania: 3 – 4 h Ilość porcji: 10 – 12 Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 100 g słoniny

KuchniaWeDwoje.pl
Placki pszenne z "kyselé zelí" 110

może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania: Artykuł w mmłódź. Składniki: - mąka - woda - kapusta kiszona Wykonanie: Mąkę rozrabiamy w wodzie tworząc lejące się ciasto. Smażymy placek, kładziemy do środka kiszoną kapustę, zawijamy i lekko podsmażamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Colcannon 124

powodu innego kataklizmu :) Podobno nazwa nie ma nic wspólnego z armatami, a raczej jest pochodną od irlandzkiej nazwy składników tu występujących. Normalnie robi się głównie z ziemniaków i kapusty, ale w zasadzie to wrzucano tam wiele rzeczy. Tak jak ja to zrobiłem i oczywiście, w związku z tym, że to danie irlandzkie, nie mogłem pominąć koniczyny, o której właściwościach pisałem(...)już tutaj , ale i innych składników obecnych w tradycyjnej kryzysowej kuchni :) Składniki: - ziemniaki - kapusta - pokrzywa - komosa biała - koniczyna - inne :) Wykonanie: Wszystko poza ziemniakami kroimy i dusimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko. Gnieciemy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Możemy jeszcze zapiec. Danie tak popularne, że śpiewają o nim piosenki :) Colcannon - Mary Black

Kryzysowa Książka Kucharska
Ribollita 130

Medyceuszy miał również ogromny wkład w gastronomię. Wydał ns świat Katarzynę, która miała wpływ na to jak wygląda teraz kuchnia francuska, ale o tym pisałem już tutaj. Składniki: - fasola - kapusta - czerstwy chleb Wykonanie: Fasolę moczymy w wodzie przez kilka godzin. Kapustę szatkujemy. Gotujemy razem do miękkości w minimalnej ilości wody. Zagęszczamy czerstwym chlebem. To niby jest zupa, ale często jest

Kryzysowa Książka Kucharska
Salchipapas - peruwiańskie frytki 188

wymyślony :) Samo danie jest proste i podawane koniecznie z Coleslawem (edit po interwencji, wcześniej było Colesławem), który przedstawię Wam w ciekawszej wersji. Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - olej - biała kapusta - marchewka - chrzan tarty Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy jak frytki, w grube słupki. Parówki kroimy w plasterki. Podsmażamy najpierw frytki (dłużej) oraz parówki (nieco krócej) i wszystko mieszamy. Kapustę drobno szatkujemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 170

Blueberry Corner by "jagodzianka" Na sylwestrową imprezę paszteciki z kapustą i pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich pasztecików jest … Przeczytaj cały artykuł Post Paszteciki z kapustą i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kapuśniak z kaszą jęczmienną 126

rozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną. Zupa jest smaczna i bardzo sycącą, uwielbiam taki kapuśniak. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 0,5 kilograma kiszonej kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula  100 gram kaszy jęczmiennej Młyny Stoisław 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Majeranek Sposób przygotowania: Żeberka razem z przyprawami i obraną(...)cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. mięso rozdrabniamy i dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem

Bajeczna Kuchnia
Tarta z czerwoną kapustą 115

Smacznego ; ) Do przygotowania potrzebujemy (na blachę ok 28 cm) : 3/4 kostki masła 2 kubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty ze słoika kubeczek śmietany 2 jajka Z miękkiego masła, mąki, jajka i przypraw wyrabiamy ciasto kruche. Teoretycznie powinno się je wrzucić na chwilę do lodówki, ale ja ten etap pominęłam(...)Ciasto rozwałkowujemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchu wykładamy solidnie odsączoną z nadmiaru wody kapustę (ja zrobiłam najpierw na sicie a potem jeszcze w dłoniach wyciskałam : )). Wierzch polewamy śmietaną wymieszaną z 2 jajkami oraz przyprawami (sól, pieprz i tymianek). Piec ok 40 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku

Szybko Tanio Smacznie
Duszona czerwona kapusta 164

jako dodatek do dań mięsnych. Zwykle robię ją wg przepisu mojej mamy gdyż taka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy i tłuszcz

Smakołyki Asi
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego II 201

Dziś zapraszam na drugą wersję surówki z pekinki i ogórka kiszonego. Tego typy surówki ładnie się u nas przyjęły, może i  Wam posmakuje. Składniki: 1 nieduża kapusta pekińska 3 ogórki kiszone pęczek cebulki szalotki 1 duża marchewka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę pekińską dowolnie pokroić. 2. Ogórki kiszone i obraną marchew

Kuchnia domowa Ani
zupa z młodych warzyw 120

ufam mu, więc daję przepis na bloga :) Zrobiłam wielki gar, na pewno wystarczy do momentu aż wyzdrowieję, więc zweryfikuję :) Składniki: - 2 litry wody - 1/2 małego kalafiora - 1/2 główki młodej kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny - jogurt naturalny(...)liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, marchew i pietruszkę pokrojone w plastry oraz selera. Gotuję na małym ogniu Cebulę kroję w piórka i palę na suchej patelni, dodaję do garnka. Kapustę szatkuję, dodaję do reszty, gotuję ok. 15 minut, doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojoną na trzy fasolkę (obcinam końcówki).  Po kolejnych 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki

Cook&Love
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 271

dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii  kawałek kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego szczypta curry i kuminu świeża pietruszka i kolendra wg. uznania kolorowy pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś(...)przez minimum godzinę. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.  Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.  Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami

Ze smakiem i z pasją