kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:110/199)

Sałatka z kurczakiem i marchewką 134

Prima Aprilis przystało :-)  Może więc chociaż w kuchni zafundujemy sobie trochę wiosny? Może taką oto sałatką? Na święta też będzie pasowała... smakowała... SKŁADNIKI 1/2 sałaty lodowej 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 marchewka 1 podwójny filet z kurczaka 3 - 4 łyżki majonezu szczypiorek, koperek 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy kebab - gyros ewentualnie sól, pieprz Mięso oczyszczamy, kroimy(...)mieszamy z przyprawą kebab - gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy fileta, a następnie smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Studzimy. Sałatę kroimy w grubą kostkę, kapustę i pomidory w cienkie paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy mięso, szczypiorek, koperek, majonez i dokładnie mieszamy. Jeśli uznacie to za konieczne doprawcie jeszcze

Czary - gary w kuchni
Orientalna surówka z młodych warzyw 153

rodzinę. Warto ją wypróbować również, gdyż dzięki dodatkowi ostrej papryczki na pewno delikatnie podkręci nasz metabolizm i przyspieszy spalanie tłuszczów. Orientalna surówka z młodych warzyw średnia/duża kapusta pekińska (można użyć lodowej) 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa(...)łyżki octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno siekamy, marchewkę kroimy w słupki. Szpinak szypułkujemy. Szczypiorek kroimy w 2 cm kawałki. Papryczkę chili drobniutko siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy. Składniki dressingu wrzucamy do słoiczka i energicznie mieszamy. Ziarna sezamu chwilę

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka gyros 224

Prosta i szybka sałatka zasmakuje każdemu. Składniki 500 g piersi z kurczaka opakowanie przyprawy gyros ogórki konserwowe 2 cebule majonez ketchup puszka kukurydzy 200 g sera żółtego średnia główka kapusty pekińskiej sos włoski Przygotowanie Filety z kurczaka kroimy w dużą kostkę ,obtaczamy w przyprawie i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osączamy na papierowym ręczniku ,wysypujemy na dno miski. Na drób wykładamy(...)kostkę ogórki ,następnie posiekaną cebulę. Następie pokrywamy kilkoma łyżkami ketchupu. Kukurydzę osączamy i wysypujemy na ketchup. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach ,rozprowadzamy na kukurydzy i rozprowadzamy majonez. Kapustę siekamy i mieszamy z sosem ,odstawiamy na 30 min. Osączamy z płynu i kładziemy jako ostatnią warstwę. Sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę przed podaniem

R'n'G Kitchen
Zupa gołąbkowa najlepsza 72

zwijanie, a chcą delektować się ich smakiem, a na ten smak składa się: kapusta, mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy lub przecier. Moja zupa gołąbkowa jest gęsta, pożywna i bardzo sycąca. Będzie Wam smakować o każdej porze roku. Jest w niej mięso mielone, kapusta, koncentrat pomidorowy, ryż oraz tradycyjne przyprawy. Jak się ją gotuje zupę gołąbkową? Sposób jest prosty, a zupa(...)wiele razy i zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Polecam też przepisy na ulubione zupy polskie i nie tylko. Zupa gołąbkowa, składniki: 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1 mała kapusta pekińska lub włoska (ok. 200 g) 1 ½ litra bulionu 50 g ryżu, u mnie długoziarnisty 2 małe pory 1 marchewka 3 łyżki oleju 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sajgonki 113

Ciasto powinno być wtedy plastyczne. Dzielimy ciasto na 12 części i każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (dobrze by było gdyby było lekko prześwitujące). sajgonki Farsz warzywny do sajgonek Kapusta pekińska 1 sztuka (220-250 g) Cebula 2 sztuki Marchew 3 sztuki Czosnek 4 ząbki Suszone grzyby 1 garść Imbir 2 grube plastry Olej roślinny 40 g Sos sojowy(...)łyżki Pieprz do smaku Szczypiorek do podania Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę (ok. 5-7 minut do zeszklenia). Marchew, czosnek i imbir ścieramy na tarce, a kapustę szatkujemy i dodajemy do cebuli pozostałe warzywa i smażymy ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy sos sojowy i pozostałe składniki, a następnie smażymy na mocnym ogniu, tak by wyparowała cała

rabarbarowo
Surówka z kapusty pekińskiej 100

Lekka, smaczna i pożywna. Aromat podkręca ocet jabłkowy od Jamar , który nie jest tak intensywny jak zwykły, 10%. Idealnie komponuje się z olejem ryżowym i ziołami. Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1/2 strąka papryki czerwonej 1 pomidor 2 łyżki octu jabłkowego od Jamar 4-5 łyżek oleju ryżowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki suszonego oregano(...)czerwonej papryki 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ocet, oliwę i przyprawy dokładnie łączymy. Kapustę siekamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidor kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do większej miski, polewamy sosem i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Sajgonki 137

mieli sajgonki bez wychodzenia z domu :) Składniki(na ok. 8 sajgonek): - 8 arkuszy papieru ryżowego - 200 g mięsa mielonego z łopatki - średnia cebula - 4 suszone grzyby mun - 3 liście kapusty pekińskiej - ok 25 g makaronu ryżowego - łyżeczka czosnku granulowanego - szczypta imbiru i chilli - dwie łyżki sosu sojowego - sól, pieprz biały do smaku - jajko - olej do smażenia Grzyby mun zalewamy gorącą(...)minut, następnie odcedzamy, kroimy w paski. Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, odczekujemy 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, także kroimy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie powyższe składniki przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone, jajko, sos sojowy i przyprawy.  Wszystko dokładnie mieszamy. Arkusze papieru ryżowego maczamy w gorącej wodzie, rozkładamy na desce, na gotowym

Cook&Love
SAJGONKI 151

opakowanie 100 g  makaronu ryżowego  5 suszonych grzybów mun 200 g mielonego mięsa 1 cebula, drobno pokrojona 1 jajko 1 marchew starta na tarce jarzynowej 2 liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 3 łyżki sosu sojowego olej do głębokiego smażenia(...)mniejsze kawałki. Grzybki moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, odcedzamy i drobno kroimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cały makaron, grzybki, przeciśnięty czosnek, startą marchew, cebulę, kapustę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę. Do miski wlewamy ciepłą wodę, arkusze ciasta maczamy w wodzie i rozkładamy na desce. Po kilku sekundach arkusze staną się miękkie i nadając się

Kulinarne Fantazje Marioli
Chiński makaron z zielonymi warzywami 190

Składniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku  3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy(...)imbir i czosnek.  Gdy czosnek się zeszkli dodajemy mięso i smażymy go na dużym ogniu do momentu zrumienienia ze wszystkich stron.  Pora kroimy w pół krążki a kapustę w paski. Dodajemy do mięsa razem z brukselką i mrożonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz papryczką i smażymy całość do momentu aż wszyskie warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy makaron

Qchnia po prostu
Gołąbki zupełnie inaczej! 282

SKŁADNIKI: -1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego - 3 jajka - 1/2 szklanki bułki tartej - sól, pieprz - 3-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia - ryż jaśminowy na sos: -1/2 dużej kapusty pekińskiej - biała cześć pora (ja użyłam 1/2) - 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, czosnek,  - natka pietruszki - 1 kostka rosołowa - 0,75 litra wody - 4 łyżki masła - rozmaryn świeży(...)jajkami i bułką tartą, dodaj przyprawy; masę dobrze wymieszaj i wyrób - uformuj w dłoniach kulki układaj na talerzu - każdą kulkę obtocz w mące - ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu - kapustę posiekaj na drobną kostkę, pora posiekaj, w dużym rondlu lub woku na maśle zeszklij pora i kapustę, duś około 10 minut. Dodaj wodę i kostkę rosołową + przyprawy. Zagotuj całą masę

SMYKWKUCHNI
Zupa na mleku kokosowym 138

czerwona papryka ·          szklanka groszku (może być mrożony) ·          pół kapusty pekińskiej ·          2 litry bulionu ·          puszka mleka kokosowego (400 ml) ·          sos sojowy(...)cienkie paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Ilość porcji: 4-6 Koszt wykonania:  ok. 15 zł Czas przygotowania: 1 h Źródło

Pobite gary Barbary
Ryba w kapuście pekińskiej 146

powala, ale smak wszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie. Składniki: 1 filet białej ryby (u mnie dorsz) 1/4 małej główki kapusty pekińskiej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany sól, pieprz sok z cytryny przyprawa do ryb Sposób wykonania(...)porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić wedle uznania. 2. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek i cebulę, zrumienić. 3. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać. 4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę

Kuchnia domowa Ani
Kebab 162

gyrosa i kebabu. Nazwa też mi się podobała. Składniki 4 porcje 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki przyprawy do kebabu 1/2 łyżeczki soli 1 cebula czerwona 1/4 kapusty pekińskiej 1/2 papryki Sos  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku   2 łyżki słodkiej papryki  1 szklanka pomidorowego przecieru  1/2 łyżeczki cykru  1/4 szklanki śmietany(...)filety pokroić w poprzek na cienkie plasterki .Włożyć do miseczki ,wsypać przyprawę i dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinkę. Krok 2 . Paprykę i cebulę pokroić w paseczki. Kapustę poszatkować. Razem wszystko wymieszać , posolić i jeszcze wymieszać. Krok 3 . Sos. Na patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy .  Gdy papryka zacznie zmieniać kolor

Eli Gotowanie
Chińskie bułeczki z pekińską 161

ciasto: 125 g margaryny; 500 g mąki pszennej; 200 ml mleka; szczypta soli; 1 łyżeczka cukru; 1 jajko; 30 g świeżych drożdży; Składniki na farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej; 300 g pieczarek; 1 cebula; olej do smażenia; 1 puszka kukurydzy; 2 łyżki grzybowego sosu sojowego; 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżeczki curry; 1 jajko;    Wykonanie: Drożdże(...)Mąkę przesiać, dodać sól i margarynę, dobrze posiekać nożem, rozetrzeć palcami. Do przygotowanej mąki z tłuszczem dodać jajko, ciepłe mleko i drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na bok. Kapustę pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną

In my kitchen
Przekąska w sam raz na mecz czyli sagonki :) 179

Składniki: 25 płatów papieru ryżowego sos chili do maczania sajgonek olej do smażenia Na farsz: ª       1/3 kapusty pekińskiej ª       ½ marchewki ª       125 g grzybów np. shitake lub pieczarek (u mnie brunatne) ª       mała garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki(...)łyżeczka octu ryżowego §       1 papryczka chili (u mnie bardzo ostra - TaoTao) §       1 łyżeczka świeżo startego imbiru Marchewkę i kapustę kroimy w paseczki i wrzucamy do sporej miski. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż odparują. Kiełki siekamy i wraz z pokrojonym szczypiorem wrzucamy do pozostałych warzyw

Bazując na smaku