kroku" Są takim szczegółem który dopina wszystko na ostatni guzik Surówka ta jest prosta i szybka w wykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu. Składniki na 4 porcje. 1 kapusta pekińska 4 średnie marchewki 2 jabłka 1 duża cebula 3 łyżki oliwy bazyliowej. 1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku( po 1/2 łyżeczki(...)Krok 1 Do oliwy dodać sól , pieprz, cukier, ocet , dokładnie wymieszać . Odstawić do lodówki na czas przygotowywania surówki Krok 2 Umyć i osuszyć warzywa. Krok 3 Kapustę posiekać ,marchew i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Krok 4 W dużej salaterce wymieszać wszystkie składniki . Na końcu surówkę polać z chłodzonym
Eli Gotowaniecieście francuskim.Bardzo smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy
W kuchennym oknie Ewyśrednia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 por (około 15 cm) 280 g śmietany 12% 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier sok z 1/4 soku z cytryny Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad
Świat Domowej Kuchnikawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy(...)Pamiętamy aby go potem dokładnie osuszyć. Następnie kroimy go w paski o długości ok. 4 cm. Marchew, cebulę i pędy bambusa kroimy w malutką kosteczkę (około 4 mm). Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy. Czosnek i imbir siekamy drobno. Cebulkę, czosnek i imbir podsmażamy na patelni, dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 5 minut. Przyprawiamy sosami
Mania Gotowaniamałe do smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto(...)pół godziny. Cebule obrać i drobno posiekać. Mięso pokroić na małe kawałki, a potem posiekać bardzo ostrym nożem lub tasakiem na jeszcze mniejsze. W misce wymieszać (najlepiej ręką) mięso, kapustę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto
Weekendy w domu i ogrodziewarstwowo. Mieszam wszystkie składniki razem. Nie prezentuje się ona tak ładnie jak sałatka warstwowa, ale taką właśnie lubię. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa gyros 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę i obtoczyć dokładnie w przyprawie gyros(...)około godzinę do lodówki, żeby mięso przeszło przeprawą. Po tym czasie, usmażyć mięso na niewielkiej ilości oleju. Smażyć kilka minut często mieszając. Usmażone mięso zostawić do wystudzenia. Kapustę pokroić i przełożyć do miski. Dodać odsączoną kukurydzę i wystudzone mięso. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, dodać do miski. Na koniec dodać keczup i majonez, przyprawić solą
Agusiowe smakołykiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: mała kapusta pekińska, duża pierś kurczaka, 3/4 opakowania kukurydzy, 4 średnie ogórki konserwowe, duża cebula, sos sałatkowy grecki Prymat czosnkowo-ziołowy, 4 czubate łyżki jogurtu greckiego, łyżka oleju, przyprawa kebab-gyros. *Możecie użyć też sosu czosnkowego domowej roboty. :) Przygotowanie: Kurczaka kroję
JejKuchniagotujemy pożądaną ilość, zgniatamy w prasce na peere z jogurtem naturalnym -cebula; -bazylia; kilka świeżych listków -skórka z cytryny -jajka -świeży tymianek -szczypiorek -starte mrożone chili -ogórek zielony -liście kapusty pekińskiej Dwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku. Zdejmujemy z ognia, posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem. Łączymy z ziemniakami., mieszamy. Wykładamy na talerz(...)ziemniaki kładziemy posolone jajko sadzone, które posypujemy chilli. Kefir. Do kefiru wrzucamy kilka lisków bazylii, startą skórkę cytryny; miksujemy ze szczyptą soli. Surówka. Posiekaną i zgniecioną w garści kapustę łączymy z tartym drobno ogórkiem, dodajemy soli i pieprzu oraz reszty kefiru. Mieszamy. Prosto, domowo, a trochę inaczej, smacznego
BaRepasPyszna sałatka z kurczakiem i grzankami Sałatka z kurczakiem i grzankami SKŁADNIKI: kapusta pekińska -0,5 główki majonez -3 łyżki pierś z kurczaka- 400 g ser gouda- 80 g grzanki gotowe-2 łyżki przyprawa do kurczaka-0,5 opak 0,5 łyżki soku z cytryny tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Na patelni(...)rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać przyprawą do kurczaka, smażyć kilka minut, odstawić do ostygnięcia. Kapustę pokroić cienko,przełożyć do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Do miseczki włożyć majonez, dodać ser i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Do kapusty dodać sos serowy, połowę piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać. Przełożyć sałatkę do salaterki
Kuchnia Danusimałe - 1 duża gruszka albo dwie małe - puszka groszku ( duża lub mała , zależy jak lubicie) - 5 jajek ugotowanych na twardo - 5 małych ogórków konserwowych - porządna garść posiekanej kapusty pekińskiej - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka łagodnej musztardy - 1 łyżeczka płynnego miodu - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pora myję , kroję a następnie siekam na cienkie półplasterki. Jajka(...)ogórki kroję w kostkę. Gruszki i jabłka obieram , pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę taką samą jak jajka i ogórki. Wszystko wrzucam do miski. Dokładam do tego kapustę, odsączony groszek i mieszam. Z majonezu, jogurtu, musztardy, miodu, soli i pieprzu robię sos ( oczywiście poprzez dokładne wymieszanie składników). Dodaję go do sałatki i dokładnie mieszam
Kuchnia Pełna EmocjiSól · Olej do smażenia · Puszka groszku konserwowego · 1/3 główki kapusty pekińskiej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju 2. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obrana i drobno pokrojona cebule 3. Dodajemy obrana(...)marchew oraz wcześniej namoczone i drobno pokrojone grzyby Mun 4. Następnie pokrojone w paseczki papryki i wlewamy sos sojowy, podlewamy szklanką wody i dodajemy kostkę rosołową 5. Kapustę drobno szatkujemy łączymy z warzywami, również dodajemy groszek konserwowy odlany z zalewy 6. Makaron wyjmujemy z opakowania, dodajemy do potrawy oraz wsypujemy przyprawy, które znajdują się w makaronie
Kulinarna Chwilainne objawy zakwaszenia organizmu to jedz jak najwięcej warzyw. I nie będzie to przesada jak stwierdzę że 1-2 kg warzyw i owoców to standard, który potrzebuje organizm... Składniki : kapusta pekińska ogórek świeży pomidor papryka marchewka oliwki cebula rzodkiewka ocet winny koperek świeży (może być też suszony) oliwa lub olej sól i pieprz Przygotowanie : Ogórek dobrze myjemy i razem(...)kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z pomidorem, papryką i cebulką. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki, a oliwki tylko przekrawamy na pół. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą i octem winnym, na końcu dodajemy pokrojony koperek i wszystko razem mieszamy. Po ok. 10 minutach surówka
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJeżeli sałatka ma być posiłkiem a nie przystawką - zwiększmy ilość ryby - 2 płaty miruny ze skórą ( lub jeden duży ) *łyżeczka otartej skórki z cytryny pieprz sól - mała kapusta pekińska / sałata lodowa - 1 dojrzałe awokado - 4 jajka ugotowane na miękko - 1 ogórek szklarniowy - 2 łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka(...)łyżki ciętego szczypiorku Rybę doprawiam solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smażę na oleju, studzę i delikatnie palcami rwę na kawałki. Kapustę szatkuję, awokado i ogórka kroję na cząstki, każde jajko tnę w 6 części. Na dużym półmisku układam sałatę, obkładam ją ciętymi warzywami, jajkami, rybą i ciętym szczypiorem. Składniki dressingu mieszam
kawawszklanceBardzo ciekawe połączenie pieczarek i kurczaka podane na kapuście pekińskiej z dodatkami innych warzyw oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy. Kto lubi takie połączenia albo jest ciekawy jak smakują przesmażone pieczarki w sałatce to zapraszam do spróbowania. Składniki : * kawałek kapusty pekińskiej * ogórki kiszone * rzodkiewki * pomidor * czerwona papryka * smażone pieczarki z cebulą * filet z kurczak pieczony w ulubionych ziołach
Magiczne Życie MartySkładniki: Kapusta pekińska ok 1 kg Filet z kurczaka 600 g Kukurydza puszka Papryka czerwona duża Ogórki konserwowe 7 sztuk Śmietana 18 % 180 ml Majonez 4 łyżki czosnek 2 ząbki Przyprawa do gyrosa 2 pełne łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Usmażyć(...)niewielkiej ilości oleju. Kapustę pokroić do dużej miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki oraz kukurydzę z puszki. Na koniec dodać podsmażony filet z kurczaka. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Sałatkę można podawać od razu a najlepiej smakuje jak odstawimy ją do lodówki na kilka godzina. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygody