kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:116/199)

Tortilla z nuggetsami z kurczaka 221

jajka - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - szczypta chilli sałatka: - pomidory koktajlowe - kapusta pekińska - ogórek - cebula - kukurydza konserwowa dodatki: - sos czosnkowy - 4 placki tortilli Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka wzdłuż na grubość około 1,5 cm, a każdy(...)pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 15 minut Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa, a na to nakładam gotowe nuggetsy. Wszystko

Kuchnia co dnia
Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie 155

się skusi na takie leniwe gołąbki? Składniki: Na leniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Na pomidorowy sos: 2 opakowania krojonych pomidorów(...)sałatka – u mnie pyszna sałatka obiadowa buraczki z papryką Moryń Przygotowanie: Ryż gotujemy i studzimy. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy nasz ugotowany ryż i drobno posiekaną kapustę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy jajka, doprawiamy całość przyprawami i zaczynamy dłonią wyrabiać masę. Jeśli masa wyda się za luźna

Słodkie okruszki
Domowy kebab z frytkami 158

smażenia Frytki: 4 większe lub 5 mniejszych ziemniaków 0,5 litra oleju 1-2 łyżeczki soli Surówka: 1-2 pomidory 1-2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1/3 kapusty pekińskiej Dodatkowo: Sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik) Sos chilli lub meksykański lub ketchup       *** Filety z kurczaka kroimy w paseczki, przekładamy do miski, polewamy olejem, mieszamy. Posypujemy przyprawą kebab(...)obieramy, kroimy w słupki i smażymy w mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i solimy *** *** Pomidory i ogórki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy a cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy *** *** Na talerzu układamy porcję frytek, porcję sałatki i porcję mięsa. Całość (lub tylko mięso

Blog z Apetytem
Wolowina w sosie ostrygowym 161

łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem bez) kilka różyczek brokuła - opcjonalnie (u nas bez) MARYNATA: 1 jajko 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej ciemny) 1 łyżeczka(...)kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy mięso się marynuje, kroimy warzywa. Wszystko w kostkę, jedynie cebulę w grube pióra, a kapustę drobno szatkujemy. Jeśli używamy szparagówki, obcinamy jej końce i rdzeń i kroimy na pół. Różyczki brokuła rozdzielamy na drobniejsze. W woku rozgrzewamy olej, powinno być go tyle, aby mięso było

Kuchnia od dwojga
Kapsalon 2779

swoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz foremki aluminiowe Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem(...)Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. 2. Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Na Ciasteczkowych Papierach
Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli 183

świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia parownika 1. Sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i cukier łączymy, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok. 2. Imbir obieramy i kroimy w słupki. Szczypior(...)tniemy ma długie paski. Paprykę kroimy w paseczki, pozbywając się nasion.  3. W bambusowym parowniku układamy liść lub dwa kapusty pekińskiej (żeby sos nie wyciekał). Wrzucamy połowę imbiru, szczypioru i papryki. Układamy nasze filety z łososia skórą do dołu, polewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy i gotujemy na parze 20 minut

Tajskie smaki
SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki 233

sosem na bazie majonezu. Surówka colesław z chrzanem i musztardą. Sałatka  wyśmienicie smakuje z dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Surówka colesław - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Surówka colesław to wyjątkowo smaczny i popularny na całym świecie dodatek do obiadu. Surówka świetnie komponuje się z pieczonym(...)Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na surówkę colesław. Surówka colesław fot. Moja Książka Kucharska Surówka colesław składniki i przyprawy: 1 niewielka główka białej kapusty 1/2  cebuli sałatkowej 1 mała marchewka 1 małe jabłko sos do surówki colesław: 5 łyżek majonezu 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka chrzanu

Moja Książka Kucharska
Zupa warzywna z cukinią 154

przy tym do jej zrobienia nie potrzeba wcale wielu wyszukanych składników. Składniki: 1 średnia cukinia puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 kapusty pekińska 2 duże ziemniaki 25 dag kiełbasy (użyłam podwawelskiej)  20 dag żółtego sera 2 l bulionu  2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób(...)garnka. Wlewamy bulion. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w cienkie paski paprykę i cukinię (pokrojoną w półplasterki). Gotujemy przez ok. 15 minut. Kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy na sitku. Żółty ser ścieramy na tarce. Resztę składników dodajemy do zupy. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Danie przed

Pobite gary Barbary
MAKARON Z POLĘDWICZKĄ W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 196

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu mie, mała papryka czerwona, około 350 g polędwiczki wieprzowej, dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej, garść posiekanego szczypiorku, 1 cm posiekanego imbiru, 2 mniejsze ząbki czosnku, mała cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, łyżka oleju; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego(...)czosnek siekam - całość podsmażam około 1-2 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam imbir i mięso, smażę 4 minuty często mieszając, aby mięso równomiernie się usmażyło. Na koniec wrzucam kapustę, mieszam, powoli dodaję sos, ponownie mieszam. Gotuję kolejne 2 minuty. Całość mieszam z makaronem i szczypiorkiem

JejKuchnia
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 466

łyżkę przyprawy gyros. Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy: 30 dag miękkiego żółtego sera szklanka gęstej śmietany(...)minut do napęcznienia. Na rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę.  Przygotować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zapiekanka warstwowa a'la gyros 393

samo smakuje.  Gwarantuję,  że będziecie zachwyceni! Składniki: Składniki: 20 dag ryżu basmati w torebkach ½ kg mięsa z kurczaka ( pierś, lub uda bez skóry i kości) ½ małej  kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 25 dag sera cheddar lub gouda 2 łyżki oliwy Przyprawa kebab gyros Pieprz do smaku Ketchup do posmarowania Majonez(...)oliwę, odstawiam na 20 minut po czym smażę mięso do miękkości na patelni .  Zestawiam z ognia do wystudzenia. Paprykę myję, wydrążam ziarna, kroję w kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o grubych oczkach.  Zapiekankę układam warstwowo wg następującej kolejności: Ryż ułożony w naczyniu smaruję cienko majonezem, następnie ketchupem, posypuję  1/3  ilości startego

Wanilia i Kardamon
SAŁATKA Z BROKUŁEM I SERKAMI TOPIONYMI 130

Kolejna, ale bardziej już wiosenna propozycja sałatki z dodatkiem serka topionego. Jest pyszna. Polecam :) SKŁADNIKI: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 5 jajek 1/3 sałaty pekińskiej 5 dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu(...)gyros. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron. Ogórki kroimy w kostkę, razem z groszkiem i marchewką z puszki przekładamy na sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone:  kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka. Wsypujemy również warzywa z sitka. Dokładnie mieszamy. Serki topione rozcieramy razem z jogurtem, majonezem i musztardą, dajemy pieprz (nie solimy) Przekładamy

Pani na deser
Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie 75

papryczka chilli   100 ml sosu sojowego   łyżka sosu rybnego   2 ząbki czosnku   łyżka sosu rybnego   2 łyżki miodu   Ponadto :  1 nieduża kapusta pekińska   1 łyżeczka sezamu   1 łyżeczka czarnego sezamu natka pietruszki   łyżka oleju sezamowego  Przygotowanie: Z miodu, startego na tarce imbiru, połowy sosu sojowego, sosu rybnego i przeciśniętego(...)mięso włożyłem w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polałem zawartością patelni i piekłem około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. W międzyczasie pokroiłem w średniej wielkości kawałki kapustę. Rozgrzałem olej sezamowy, dodałem kapustę, pozostały sos sojowy oraz posiekane chili - dusiłem około 10 minut aż kapusta zmiękła

R'n'G Kitchen
Wątróbka z sosem z suszonej żurawiny ( sałatka ) 144

łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 15 dag sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją i staną się miękkie. Zmiksować i jeżeli przeszkadzają(...)nadmiar i kłaść na rozgrzany olej z masłem. Smażyć na rumiano ( u mnie po 8 minut z każdej strony wystarczyło). Ser pokroić w kosteczkę. Na talerze rozłożyć poszatkowaną kapustę / sałatę. Porozkładać równo na niej wątróbkę, na każdej położyć kosteczkę sera*. Ułożyć zamarynowaną cebulkę. Polać sosem. Podawać na ciepło lub już jak wątróbka wystygnie. Na zimno jest równie smaczna. * jeżeli zrezygnujemy

kawawszklance
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka konserwowego 137

Szybka w przygotowaniu surówka idealnie nada się do dania głównego. Szczególnie polecamy do kotletów schabowych lub innych panierowanych mięs. Składniki mała kapusta pekińska 8 ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 3 łyżki zalewy z ogórków  sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę drobno kroimy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki ,majonez i dokładnie ze sobą łączymy. Majonez mieszamy z zalewą ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do kapusty i ponownie wszystko

R'n'G Kitchen