kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:117/199)

Naleśnikowa zapiekanka Gyros 459

łyżkę przyprawy gyros. Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy: 30 dag miękkiego żółtego sera szklanka gęstej śmietany(...)minut do napęcznienia. Na rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę.  Przygotować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zapiekanka warstwowa a'la gyros 387

samo smakuje.  Gwarantuję,  że będziecie zachwyceni! Składniki: Składniki: 20 dag ryżu basmati w torebkach ½ kg mięsa z kurczaka ( pierś, lub uda bez skóry i kości) ½ małej  kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 25 dag sera cheddar lub gouda 2 łyżki oliwy Przyprawa kebab gyros Pieprz do smaku Ketchup do posmarowania Majonez(...)oliwę, odstawiam na 20 minut po czym smażę mięso do miękkości na patelni .  Zestawiam z ognia do wystudzenia. Paprykę myję, wydrążam ziarna, kroję w kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o grubych oczkach.  Zapiekankę układam warstwowo wg następującej kolejności: Ryż ułożony w naczyniu smaruję cienko majonezem, następnie ketchupem, posypuję  1/3  ilości startego

Wanilia i Kardamon
SAŁATKA Z BROKUŁEM I SERKAMI TOPIONYMI 126

Kolejna, ale bardziej już wiosenna propozycja sałatki z dodatkiem serka topionego. Jest pyszna. Polecam :) SKŁADNIKI: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 5 jajek 1/3 sałaty pekińskiej 5 dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu(...)gyros. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron. Ogórki kroimy w kostkę, razem z groszkiem i marchewką z puszki przekładamy na sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone:  kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka. Wsypujemy również warzywa z sitka. Dokładnie mieszamy. Serki topione rozcieramy razem z jogurtem, majonezem i musztardą, dajemy pieprz (nie solimy) Przekładamy

Pani na deser
Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie 71

papryczka chilli   100 ml sosu sojowego   łyżka sosu rybnego   2 ząbki czosnku   łyżka sosu rybnego   2 łyżki miodu   Ponadto :  1 nieduża kapusta pekińska   1 łyżeczka sezamu   1 łyżeczka czarnego sezamu natka pietruszki   łyżka oleju sezamowego  Przygotowanie: Z miodu, startego na tarce imbiru, połowy sosu sojowego, sosu rybnego i przeciśniętego(...)mięso włożyłem w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polałem zawartością patelni i piekłem około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. W międzyczasie pokroiłem w średniej wielkości kawałki kapustę. Rozgrzałem olej sezamowy, dodałem kapustę, pozostały sos sojowy oraz posiekane chili - dusiłem około 10 minut aż kapusta zmiękła

R'n'G Kitchen
Wątróbka z sosem z suszonej żurawiny ( sałatka ) 138

łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 15 dag sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją i staną się miękkie. Zmiksować i jeżeli przeszkadzają(...)nadmiar i kłaść na rozgrzany olej z masłem. Smażyć na rumiano ( u mnie po 8 minut z każdej strony wystarczyło). Ser pokroić w kosteczkę. Na talerze rozłożyć poszatkowaną kapustę / sałatę. Porozkładać równo na niej wątróbkę, na każdej położyć kosteczkę sera*. Ułożyć zamarynowaną cebulkę. Polać sosem. Podawać na ciepło lub już jak wątróbka wystygnie. Na zimno jest równie smaczna. * jeżeli zrezygnujemy

kawawszklance
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka konserwowego 132

Szybka w przygotowaniu surówka idealnie nada się do dania głównego. Szczególnie polecamy do kotletów schabowych lub innych panierowanych mięs. Składniki mała kapusta pekińska 8 ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 3 łyżki zalewy z ogórków  sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę drobno kroimy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki ,majonez i dokładnie ze sobą łączymy. Majonez mieszamy z zalewą ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do kapusty i ponownie wszystko

R'n'G Kitchen
Pyszniasta ciecierzyca 171

jest niezwykle aromatyczne i orzeźwiające - wspaniały smak i zapach. Świetnie komponuje się z sałatką z różnych sałat z oliwkami - pyyychaaaaa! Składniki (1 porcja): 130 g cieciorki (suchej) 3 liście kapusty pekińskiej 1 mała cebula 4 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 6-10 listków świeżej mięty pół łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonej gałki muszkatałowej łyżka oleju kokosowego(...)podduszaj około 5 minut (w razie potrzeby dolewaj wody, by się nie przypaliło) Dodaj ugotowaną ciecorkę oraz, w razie koniecznośc, wodę - całość podduszaj 5 minut Dodaj posiekane liście kapusty (najpierw trzeba wyciąć twarde części) i podgrzewaj całość aż liście zmiękną Wyłącz palnik Dodaj sok z cytryny oraz posiekane zioła (pietruszka i mięta). Wymieszaj  Przed podaniem posyp skórką cytrynową Smaczego

pyszne zdrowości
Hamburger idealny [wideo] 70

porcje 400g mięsa wołowego 1 cebula 2 bułki Brioszki 4 plasterki ogórka korniszkona 4 plastry pomidora 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1/4 posiekanej kapusty pekińskiej (albo białej) sól pieprz 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka sosu Worcestershire oliwa z oliwą 2 plastry sera żółtego Bardzo ważne jest, aby mięso przed przygotowaniem na 30 minut wcześniej wyjąć(...)lodówki. W tym czasie przygotujemy pozostałe składniki. Cebulę kroimy w cienkie piórka, wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, ocet winny i mieszamy. Odstawiamy na bok, aby cebula zmiękła. Kapustę drobno siekamy, wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majonez i ketchup, sosWorcestershire. Mieszamy. Burgery smażymy na rozgrzanej patelni 1,5 minuty z jednej strony, przekładamy i usmażoną stronę smarujemy musztardą. Smażymy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaczka stir fry z kapustą pak choi – obiad w 15 minut 154

każdej porze roku! Jeśli nie możecie zdobyć kapusty pak choi można ją zastąpić bardzo zdrową sałatą rzymską, która uwielbia obróbkę cieplną, a od biedy wykorzystać do tego przepisu kapustę pekińską – ale w tym wypadku szukajcie jak najbardziej zielonej, bogatej w beta karoten kapuścianej główki. Ściągamy i wyrzucamy skórę z kaczki – smażenie będzie za krótkie żeby cokolwiek z niej wytopić. Mięso(...)szczypiorku, drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Przeciskamy do nich ząbki czosnku i starty na drobnej tarce albo posiekany imbir. Dodajemy 1/3 pokrojonego szczypioru, reszta zostanie do podania.   Kapustę myjemy, odcinamy jej twarde spojenie liści. Liście kroimy w poprzek na 2,5-3cm wstążki. W twardym miejscu kapuścianego nerwu kroimy drobniej – na szerokość 1,5-2cm. Przekładamy

Karo in the Kitchen
Patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami 363

Prosty przepis na szybki obiad jednogarnkowy, czyli patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami. Pyszne połącznie swojskiej kiełbasy, ziemniaków i białej kapusty w aromatycznych przyprawach. Chłopska patelnia to łatwe i bardzo ekonomiczne w przygotowaniu danie, które posmakuje całej rodzinie. Co na szybki obiad? Chłopska patelnia to propozycja dla wszystkich, którzy szukają aromatycznego dania z prostych i wszędzie dostępnych produktów(...)dodać do przygotowanych składników. A następnie poczekać na pyszne zakończenie duszenia Co na obiad z ziemniakami? Patelnia chłopska przepis, który zawiera oprócz ziemniaków białą kapustę. Oczywiście może ją zastąpić kapusta kiszona lub kapusta pekińska. Przepis można swobodnie zmieniać i dostosować do własnych upodobań. Naszym zdaniem ziemniaki w tym wypadku spisują się znakomicie. Ryż lub kasza uczynią to danie bardzo suchym

Kuchnia Na Wypasie
Naleśniki po chińsku 158

pracy. Składniki: Naleśniki - ok 8 sztuk (muszą być cieniutkie, żeby nie łamały się przy zwijaniu) Farsz: 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 200 g pieczarek niewielki kawałek białej kapusty, kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej - po posiekaniu mają być 2 garście 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 2 szczypty mielonego imbiru lub 1 cm startego imbiru świeżego  trochę(...)chilli.  Dodać pieczarki pokrojone na plasterki i dalej smażyć w wysokiej temperaturze aż lekko się zarumienią. Następnie dodać paprykę i podsmażyć 3-4 minuty. Na koniec dodać posiekaną kapustę lub sałatę - kapustę należy posiekać drobniutko, sałatę można grubiej. Przemieszać całość i podsmażyć.  Dodać sos sojowy i sos śliwkowy/ miód/ cukier. Przemieszać i podsmażyć do odparowania płynu. Ewentualnie doprawić

Ze smakiem bez glutenu
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 454

poniższych: 1-2 cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać na nią olej sezamowy, pastę z czarnej fasoli, sos hoisin, cukier i wszystko wymieszać(...)konserwowego imbiru 2 cm świeżego imbiru 30 ml octu ryżowego 450 g śliwek 150 ml alkoholu na śliwkach dodatkowo wybrane z poniższych: rzodkwi chińskiej, marchewki surowej, dymki ze szczypiorkiem, kapusty pekińskiej, papryki, czerwonej cebuli

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka meksykańska 103

oleju np Kujawskiego 1 czerwona cebula ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 400g pieczarek 200g pomidorków koktajlowych 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ¹⁄₃ kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej 1 łyżka masła 100g sera żółtego 100g nachosów serowych Dodatkowo: ½ szklanki majonezu ½ szklanki śmietany 18% sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy, na patelnię wrzucamy(...)palnika lekko solimy i studzimy. Kukurydzę i fasolę odcedzamy na sitkach. Ser żółty ścieramy na tarce na średnich oczkach. Pomidorki kroimy na pół, a z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej odcinamy zgrubiałe części. Siekamy nożem lub targamy listki i układamy na dnie salaterki. Kolejna warstwa to pomidorki i mięso w sosie pomidorowym. Równomiernie rozkładamy pieczarki, a następnie kukurydzę i czerwoną

Kuchnia w czekoladzie
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 142

danie, choć uwielbiam je niesamowicie. Robi się je bardzo szybko i choć brzmi egzotycznie, na pewno posmakuje także miłośnikom tradycyjnego jedzenia. :) 1 średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki(...)dość sporą ilością soli oraz pieprzu i dobrze mieszamy. Po przyprawieniu, obtaczamy plasterki polędwiczki w mące ziemniaczanej i odstawiamy w misce na bok. Paprykę kroimy w niezbyt duże kwadraty, kapustę kroimy w krótkie paski lub nie za drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku szalotki. Przygotowane warzywa odstawiamy. W miseczce mieszamy sos sojowy

Kuchenna Kontrrewolucya
FIT OBIAD # ZDROWE ODŻYWIANIE CZĘŚĆ I 444

sojowy 1 i 1/2  łyżeczki sól nisko sodowa 1/2 łyżeczki czosnek 1 ząbek papryka słodka mielona 1 i 1/2 łyżki koperek suszony 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta Sałatka: kapusta pekińska 1/2 małej główki jabłko 1 szt. marchew 2 szt.  ocet winny 1 łyżka pieprz do smaku olej z pestek winogron 2 łyżki sok z cytryny 2 łyżeczki papryka(...)wysmarować ręcznikiem papierowym nasączonym małą ilością oleju ). Ułożyć filety i grillować na małym ogniu z każdej strony na złocisty kolor.  Ryż ugotować według wskazówki na opakowaniu.  Sałatka: Kapustę poszatkować. Jabłko i marchew obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ocet, pieprz, olej, sok z cytryny, paprykę, natkę pietruszki i szczypiorek. Wymieszać.  Fileta nałożyć na talerz

Kuchnia Paulettes