kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:114/199)

Najlepsza na przeziębienie - surówka z białą rzodkwią 241

diabetycy i osoby ze skłonnością do nadwagi powinni włączyć je do diety - zapobiegają nadciśnieniu, dzięki dużej ilości potasu - bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu Składniki: - 1 biała rzodkiew - 1 kapusta pekińska - 1 ogórek szklarniowy - pęczek rzodkiewki - pęczek szczypiorku - 40g łuskanego słonecznika - 2-3 łyżki wegańskiego (wkrótce przepis), dietetycznego z serka wiejskiego lub zwykłego majonezu - sól, pieprz Rzodkiew. myjemy obieramy(...)odsączamy. Ogórek myjemy, obieramy i rozcinamy wzdłuż na dwie połowy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne (możemy od razu je zjeść) i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy. Kapustę drobno szatkujemy. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, ale uważamy by go nie przypalić. Wszystkie składniki mieszamy razem w dużej misce wraz z majonezem, doprawiamy wedle uznania. Smacznego

Be Fit Be Strong
Sałatka gyros II 182

Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/3 łyżeczki vegety 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 kapusta pekińska ( ok. 70-80 dag ) 1/2 łyżeczki  vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony(...)mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30-60 min. Po upływie tego czasu mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć na złoty kolor.Odstawić do wystygnięcia. 2. Kapustę przekroić na ćwiartki i cieniutko pokroić. Dodać 1/2 łyżeczki vegety i wymieszać. 3. Na dno naczynia wyłożyć kolejno: 1/3 przyprawionej kapusty - posmarować majonezem, polać ketchupem usmażone mięso pokrojoną w pióra

A Ty Smakuj Mnie
Zielono mi- sałatka jajeczna 832

Zapraszam na szybką sałatkę jajeczną... Składniki: 1/2 papryki zielonej 1/2 pora 5 liści kapusty pekińskiej 5 jajek ugotowanych na twardo 1/2 puszki groszku konserwowanego  1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz, chilli 5 plastrów sera żółtego Paprykę zieloną oraz ser kroimy w plasterki, dodajemy rozdrobnionego pora oraz kapustę pekińską, pokrojone w kostkę jajka, następnie

NaKońcuJęzyka
Imprezowa sałatka gyros 259

też czosnku i sos zrobiłam jogurtowo- majonezowy. Jest idealna na każdą imprezę.  Składniki : * około 600g mięsa z udek kurczaka * łyżka oleju rzepakowego * przyprawa do gyrosa  * cebula  * kapusta pekińska * ogórki konserwowe  * papryka czerwona * kukurydza konserwowa * ketchup łagodny * 3 łyżki majonezu * mały jogurt naturalny  * sól , pieprz * ewentualnie koperek  Przygotowanie : Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć(...)kurczaka z cebulą. Dodać 2 łyżki sosu. Kurczaka posypać papryką, na paprykę dać ogórki konserwowe. Dodać ketchup i odsączoną kukurydzę z puszki. Polać resztą sosu majonezowo-jogurtowego. Przykryć poszatkowaną kapustą pekińską. Najlepiej podawać w przeźroczystej misce, wtedy widać ułożone warstwy sałatki.  insertCookd("82749e5dfe1bbcaff9c36e9762d361a8

Magiczne Życie Marty
Zamaskowany schabowy 190

Cebula ·        Marchew ·        Pietruszka ·        1/3 główki kapusty pekińskiej ·        1 opakowanie ciasta francuskiego ·        15 dag pieczarek Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą(...)drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 6.   Do cebuli dodajemy stratą na tarce o dużych oczach marchew. 7.   Następnie pokrojone pieczarki. 8.   Na koniec poszatkowaną kapustę, doprawiamy pieprzem oraz solą i prużymy aż warzywa będą miękkie. 9.   Farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa. 10.      Ciasto kroimy na 6 kawałków i przykrywamy

Kulinarna Chwila
Udka na sposób chiński 94

kurczaka ·        5 dag grzybów MUN ·        ¾ opakowania makaronu chińskiego ·        1/5 główki kapusty pekińskiej ·        Sól ·        Sos sojowy ·        Chili ·        Jajko(...)drobno siekamy i dodajemy do mięsa. 7.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i również dodajemy do mięsa. 8.    Grzyby odlewamy z wody, kroimy. 9.    Kapustę drobno siekamy. 10.              Doprawiamy pieprzem, chili oraz solą

Kulinarna Chwila
Sałatka gyros 1501

Składniki: 1 pierś z kurczaka 5 - 8 korniszonów 1 czerwona cebula ketchup puszka kukurydzy (może być niecała) Kilka łyżek majonezu (można wymieszać go z jogurtem naturalnym) pól kapusty pekińskiej przyprawa gyros olej   Wykonanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.  Obtoczyć w przyprawie gyros.  Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.  Osuszyć na papierowym ręczniku(...)ketchup.  Na ketchupie  wyłożyć osączoną kukurydzę.  Na kukurydzy rozsmarować majonez lub mieszankę majonezu i jogurtu.  Na wierzch wyłożyć umytą, osączoną i pokrojoną na małe kawałki kapustę.  Schłodzić przez kilka godzin w lodówce

Sto kolorów kuchni
Sos słodko kwaśny z mango 83

cebule – u mnie jedna biała i jedna czerwona 1 mango 4 solidne marchewki 50ml oleju 0,5 papryki czerwonej lub 1 mini papryczka 1 pęczek rzodkiewek 3 liście kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili imbir mielony 1-2 limonki 5 łyżek ketchupu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ciecierzycy Jak zrobić sos słodko kwaśny z mango: Marchew(...)kroimy w kostkę usuwając pestkę. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule pokrojone w piórka, przesmażamy pół minuty. Dodajemy marchewkę i przesmażamy minutę. Potem dodajemy paprykę, rzodkiewki, kapustę i przesmażamy minutę. Dodajemy czosnek i przyprawy. Dodajemy mango i ciecierzycę. Mąkę mieszamy w szklance wody, zalewamy wszystko, dodajemy ketchup i sok z limonki, zagotowujemy. Jeśli trzeba dodajemy więcej wody

Dorota Smakuje
Nasi Goreng - smażony ryż po indonezyjsku 139

porcje: 100 g ryżu 3 ząbki czosnku 5 szalotek lub 1/2 czerwonej cebuli 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Garść fasolki szparagowej 1 garść posiekanej kapusty pekińskiej lub szpinaku 1 + 2 jajka 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (lub 2 łyżki zwykłego sosu sojowego i 1 łyżeczka cukru) Sól Przygotowanie : Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Czosnek(...)możemy przecisnąć przez praskę). Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy przez 3 minuty pastę. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy aby powstała jajecznica. Dorzucamy mrożoną lub świeżą, ugotowaną fasolkę szparagową i kapustę/szpinak. Podsmażamy przez 3 minuty. Dorzucamy ugotowany ryż i smażymy przez 3-4 minuty. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażamy jajko

Czarnawisienka
Kebab na patyku 152

kebab - gyros 1/2 łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżki suszonego tymianku szczypta białego pieprzu 1 łyżka oleju Surówka: kilka liści kapusty pekińskiej 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy  3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Cebulę kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku zgniatamy bokiem noża i wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)chwili aż mięso będzie odchodziło od dłoni. Patyczki do szaszłyków oblepiamy porcjami mięsa, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.  Kapustę kroimy w cienkie paski, koperek drobno siekamy, kukurydze odsączamy; łączymy z jogurtem i przyprawami. Gotowe kebaby podajemy z surówką (i ewentualnie z frytkami

Czary - gary w kuchni
Naleśniki Gyros 99

mleka ·        Sól Składniki na farsz: ·        1 filet z kurczaka ·        ¾   główki kapusty pekińskiej ·        4 ogórki konserwowe ·        ½ puszki kukurydzy konserwowej ·        1 papryka czerwona(...)solimy, wlewamy wodę oraz mieszając stopniowo mleko, następnie smażymy naleśniki. 2.    Mięso kroimy w kostkę doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, smażymy na rozgrzanym oleju. 3.    Kapustę kroimy drobno, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w półplasterki ogórki, odlaną z zalewy kukurydzę oraz majonez i ketchup. Następnie łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy

Kulinarna Chwila
Tortille z kurczakiem (po mojemu) 120

tylko dobrego apetytu ;-) SKŁADNIKI 5 dużych tortilli (średnica 30 cm) podwójny filet z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1/2 szklanki wody keczup Na sałatkę: 6 dużych liści kapusty pekińskiej  4 - 5 łodyg selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 świeżego ogórka  1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego(...)kostkę, przyprawę mieszamy z wodą i wszystko umieszczamy na silnie rozgrzanej, suchej patelni i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Kapustę cienko szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Selera i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, pomidorki na ćwiartki. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut

Czary - gary w kuchni
Kapsalon low carb 162

przygotowania potrzebujemy: Frytki z selera- 150g Filet z kurczaka- 500g Ser mozzarella- 200g Olej kokosowy- 20g Majonez- 100g Ketchup zero cukru- 50g Olej MCT- 20g Kapusta pekińska- 150g Czosnek- 4g Ogórek- 40g Pomidorki- 100g Sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, zioła prowansalskie Foremki aluminiowe- 2x Skwarki z boczku- opcjonalnie Frytki przygotowujemy z przepisu https://serzmiesem.food.blog/2019/12/03/frytki-z-selera/ Filet kroimy w drobniejszą kostkę(...)ketchupu,  50g majonezu i 10g oleju MCT. Czosnkowy: Resztę majonezu mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem, olejem MCT, ziołami, solą i pieprzem. Ogórka i pomidorki kroimy na pół, kapustę w cienkie paski. Na oleju kokosowym smażymy kurczaka. Ser ścieramy na grubych oczkach . Na dno foremek układamy kolejno: Frytki. Mięso. Ser. Zapiekamy w 180C przez 5 minut. Smarujemy sosem majonezowym. Układamy

serzmiesem
Gyros 140

maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut. Nadzienie: 350 g łopatki wieprzowej przyprawa do gyrosa kapusta pekińska pomidor cebula czerwona i biała Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku bazylia szczypta soli szczypta cukru Łopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie(...)dobę. Następnie smażymy na patelni. Sos: czosnek przepuszczamy przez praskę i dokładnie mieszamy z resztą składników. Chlebki przecinamy wzdłuż do 2/3 długości i smarujemy sosem. Nakładamy do środka poszatkowaną kapustę, mięso, plasterek pomidora, odrobinę cebuli, znowu podlewamy sosem i zajadamy się :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy

Marder&Marder Manufacture
Kapsalon XXL - domowy fast food 3976

Składniki: (porcja na 6-8 osób) (pojemność naczynia żaroodpornego 3,5 l) Frytki Aviko Zig Zag 750 g Filet z Kurczaka 500 g Kapusta pekińska mała Papryka czerwona 1/2 Ogórek zielony średniej wielkości Cebula czerwona mała Pomidorki cherry 4 sztuki Kukurydza 1/2 puszki Ser żółty 150 g Majonez 4 łyżki Jogurt naturalny 2 łyżki Czosnek 2 ząbki Przyprawa gyros(...)godzinę do lodówki. Podsmażyć na patelni. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Przygotować miskę pokroić do niej warzywa: kapustę, cebulę, paprykę, ogórka oraz pomidory. Całość wymieszać. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w paseczki. Frytki przesypać na blaszkę i upiec wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe przesypać do naczynia żaroodpornego

Kulinarne przygody
Pierogi drożdżowe 81

Ciasto 3 żółtka 1/2 kg mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg drożdży szczypta soli Farsz filet z kurczaka, pokrojony w drobną kostkę 1/2 średniej kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę przyprawa do gyrosa 30 dkg pieczarek, drobno pokrojonych sól, pieprz(...)dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i podsmażyć na złoty kolor.Wyjąć do miseczki, patelnie umyć. Wlać ponownie olej, podgrzać wrzucić czosnek , cebulę i zeszklić. Następnie dodać kapustę, pieczarki i paprykę , dusić około 2 minut. Na koniec wsypać kukurydzę doprawić solą i pieprzem według uznania i wymieszać. Ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki okrągły placek. Wykrawać większe okrągłe

gotuj ze mną
kim chi koreanska klasyczna 155

Składniki warzywa 2kg kapusty pekińskiej 4 sztuki marchew pokrojone w julienne 1 sztuka biała rzodkiew,lub pęczek rzodkiewki ,lub 1 kalarepa 1 sztuka por 1-2 pęczki szczypior skład pasty 1/2-2 łyżeczki papryki gochugaru, lub papryki chilli w płatkach suszoną,lub świeżą 1/2-2 łyżeczki papryka słodka 5-10 ząbków czosnku 1-2 łyżeczki startego imbiru-obranego 3-4 cebule obrane(...)pokrojone w grubą kostkę 1 szkl. kleiku ryżowego ,lub rozgotowany ryż,lub zamiennie użyć jabłko,lub gruszkę 1/4-1/2  szklanki sosu sojowego opcjonalnie 1/4 szkl.soli na 1 kg kapusty rozrobiona z wodą do zalania kapusty    warsztaty kulinarne  Wykonanie  Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przełożyć

mojej kuchni
Omlet z boczniakami i kurczakiem 101

zamiennik był strzałem w 10.Polecam, bo to grzyb hodowlany, w Polsce ogólnie dostępny. Składniki na farsz: 25 dag boczniaków 1 filet z kurczaka ( około 20-25 dkg 3 liście kapusty pekińskiej 100 ml śmietany kremówki 1 cebula  2 łyżki masła + 1 łyżka oleju  1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku garść koperku Składniki na omlet: 3 jajka(...)olej , dorzucić masło i kawałki kurczaka. Smażyć do momentu, aż się lekko zarumienią. Dodać cebulę, boczniaki  i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodać pokrojoną cieniutko kapustę, śmietanę połączoną z mąką i poddusić jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i pokrojonym koperkiem. Odstawić Do miseczki wsypać łyżeczkę mąki, mleko i 2 utarte żółtka. Połączyć ze sobą

Gosia gotuje
Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 143

przypraw, zapewne każdy zna przepis na naleśniki a jeśli nie to odsyłam tu.. ciasto na nalesniki Składniki: 1/2 dużej cukinii 1/2 główki kalafiora cały  mały por kawałek kapusty pekińskiej ja odcięłam tą część końcową 25g. suszonych grzybków mun 5 pieczarek szklanka fasolki zielonej sos Dragon Blue ja użyłam Hoisin & Garlic 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu(...)słodko- ostrego 0,5 szkl. bulionu warzywnego Bulion warzywny wlewamy do woku...por, kapustę pekińska  szatkujemy i dodajemy do bulionu wrzucamy również kalafior rozdrobniony na różyczki i fasolkę zieloną...I dusimy do miękkości...po tym czasie odlewamy nadmiar wody.. Grzybki mun jeśli były suszone to przyrządzamy z przepisu zamieszczonego na opakowaniu... Pieczarki i grzybki mun dodajemy do woku

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania