kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:16/414)

Bigos. 100

Bigos z kapusty kiszonej: Bigos z kapusty świeżej i kiszonej: Składniki:  1,2kg kapusty kiszonej,  mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą), 2 x cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej(...)wieprzowe, również posolone i popieprzone.  Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i postawić na mały ogień, dodać przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i śliwki ( ewentualnie grzyby wcześniej wymoczone). Z kapusty kiszonej odlać wodę (ale nie wylewać jej, gdyż może się przydać) i dobrze ją odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić pod przykryciem

W kuchni u Moniki
Koreańskie kimchi z kiszonej kapusty 94

też w Korei przygotowuje się olbrzymie zapasy kimchi na zimę, kiedy trzeba wzmocnić swoją odporność poprzez stosowanie wartościowej diety. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Korea\u0144skie kimchi z kiszonej kapusty i chili","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/kimchi.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/kimchi-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/kimchi-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)/kimchi-480x270.jpg"],"description":"Korea\u0144ska kiszona kapusta peki\u0144ska. Wy\u015bmienity dodatek do potraw. Kimchi to gwarancja zdrowia jelit i dobrego samopoczucia. Czas fermentacji wynosi 3 doby.","keywords":["cebula","chili","czosnek","imbir","kalarepa","kapusta","kiszona kapusta","marchew"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-11T20:22:45+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT3M","totalTime":"PT33M","recipeCategory":["Przetwory"],"recipeCuisine

ProstePesto.pl
Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie 151

Schab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje(...)kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy.   Składniki: 80 dkg schabu 50-60 dkg kiszonej kapusty 250 g pieczarek listek laurowy, ziele zngielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Wykonanie: oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Duszona kapusta kiszona 126

Duszona kapusta kiszona w nie do końca jest potrawą samą w sobie, stanowi natomiast tradycyjny dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięsnych z wieprzowiny charakterystycznych dla naszej części Europy. Dlatego stanowczo nie kojarzy się z „lajtowym” jedzeniem śródziemnomorskim, ale z golonką czy kotletami schabowymi – jak najbardziej tak. Prawdę mówiąc „pretekstem” do zamieszczenia na naszym blogu przepisu na duszoną kapustę kiszoną stanowiła(...)publikacja przepisu na golonkę w piwie – do której doskonale pasuje. Duszona kapusta kiszona 2015-03-22 20:05:08 Duszona kapusta kiszona czyli częsty dodatek do nieco „cięższych”, głównie wieprzowych dań mięsnych typowych dla naszej części Europy, jak np. golonka czy popularne „schabowe”. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g kiszonej kapusty 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1 średnia cebula (ok. 150g

Kulinarna Pokusa
GOLONKA PIECZONA NA KAPUŚCIE KISZONEJ 60

Golonka pieczona na kapuście kiszonej to prosta potrawa, jednak wymaga trochę czasu. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Zazwyczaj golonkę przygotowuję dla męża a ja zajadam kapustę kiszoną :) Pyszne, kruche mięso i aromatyczna kapusta kiszona. A podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach :) Składniki: * 1 golonkę * 3 ziarna ziela angielskiego(...)mięso swobodnie z niego wyjdzie (u mnie zajęło to 1,5 godziny. Na patelni rozgrzać olej. kapustę kiszoną drobno pokroić. Podsmażyć, doprawiając kapustę do smaku solą, pieprzem i cukrem. na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustę kiszoną. Golonkę wyjąć z wywaru, posypać z obu stron solą, pieprzem, papryka ostrą i słodką. Tak przygotowaną golonkę położyć na kapuście kiszonej. Całość podlać

Zrób to smacznie
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 167

Zdecydowaliśmy się na wybór kiszonej kapusty, także ze względu na jej niesamowite właściwości, których jest całe mnóstwo. Nie będziemy ich teraz wszystkich wymieniać, może powiemy jedynie, że kiszona kapusta ma wpływ na regulację ciepłoty ciała - gdy mamy gorączkę, pomaga w jej zbiciu, a gdy jest nam za zimno pomaga się nam rozgrzać. Ważne są także znajdujące się w kapuście(...)kiszonej kapusty natomiast dobrze wpływa na detoksykację organizmu - jednak pamiętajmy, że zawarta w nim sól może wpływać na wzrost ciśnienia krwi, dlatego nie należy przesadzać z jego stosowaniem. Kapusta kiszona, dzięki niskiej kaloryczności - 16 kcal na 100 g sprawdza się również w przypadku osób dbających o linię i stanowi fantastyczną bazę do wszelkiego rodzaju surówek.  Można powiedzieć

Kuchnia od dwojga
Kiszona czerwona kapusta 53

wytwarzający się w kiszonkach podnosi kapustę. Wtedy bierzemy nóż albo szpikulec i przebijamy warstwy kapusty, żeby odgazować i docisnąć kapustę do dna. Będzie wyciekać płyn, więc postawcie słoiczki na podstawce. Płyn uzupełniamy, żeby kapusta była przykryta. Uzupełniamy ostudzoną solanką (10 g soli na litr wody). Polecam podstawkę głębszą, bo płyn spod czerwonej kapusty uroczo barwi wszystko na intensywny purpurowy kolor(...)słoiki. Mieszamy składniki na cztery różne kompozycje – czerwoną kapustę, czerwoną kapustę z białą, czerwoną kapustę z papryką, czerwoną kapustę z żurawiną. Do każdej dodajemy jabłko i marchewkę, kminek i goździk. Ugniatamy w słoiku i uzupełniamy najpierw sokiem spod kapusty, potem solanką. Nie zachowujemy żadnych proporcji mieszanek, oprócz ostrożności z ilością żurawiny. Kapusta traci swoją objętość podczas zasolenia, ale może się

ladykitchen
Kiszona czerwona kapusta 109

wytwarzający się w kiszonkach podnosi kapustę. Wtedy bierzemy nóż albo szpikulec i przebijamy warstwy kapusty, żeby odgazować i docisnąć kapustę do dna. Będzie wyciekać płyn, więc postawcie słoiczki na podstawce. Płyn uzupełniamy, żeby kapusta była przykryta. Uzupełniamy ostudzoną solanką (10 g soli na litr wody). Polecam podstawkę głębszą, bo płyn spod czerwonej kapusty uroczo barwi wszystko na intensywny purpurowy kolor(...)słoiki. Mieszamy składniki na cztery różne kompozycje – czerwoną kapustę, czerwoną kapustę z białą, czerwoną kapustę z papryką, czerwoną kapustę z żurawiną. Do każdej dodajemy jabłko i marchewkę, kminek i goździk. Ugniatamy w słoiku i uzupełniamy najpierw sokiem spod kapusty, potem solanką. Nie zachowujemy żadnych proporcji mieszanek, oprócz ostrożności z ilością żurawiny. Kapusta traci swoją objętość podczas zasolenia, ale może się

ladykitchen
Dlaczego warto jeść kiszonki? I jak zrobić szybki barszcz czerwony 86

można kisić? Kiszonki to nie tylko tradycyjne kiszone ogórki czy kiszona kapusta. Co jeszcze można kisić? Jak się okazuje naprawdę wiele. Doskonałym przykładam jest oferta sklepu Kiszone Speciały, gdzie uwielbiam wyszukiwać nowe smaki. W ofercie znajdziecie m.in. tradycyjne kiszone ogórki, kiszoną kapustę, kiszoną kapustę z buraczkiem, wspaniałe zakwasy z buraka (idealne do picia, idealne do barszczu), ale też takie wyjątkowe(...)kiszony czosnek (następnym razem muszę go koniecznie zamówić i spróbować), kiszony brokuł, kiszona papryka (uwielbiam ją), kiszony por, kiszoną kalarepę czy kiszone pomidory. Kusi też kiszona biała rzodkiewka o wyjątkowym, delikatnym smaku czy  kimchi w różnych wersjach, np. vege z wakame, japońskie, klasyczne, z dodatkiem owoców lub w wersji polskiej. Oferta jest naprawdę bogata. Co pokazuje, że kisić można

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 206

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą Poznaj przepis na pyszne placki ziemniaczane z super dodatkiem. Tradycyjne placki i oryginalny skład sprawia, że smakują rewelacyjnie. Już nasze babki znały ten patent, w ten sposób przemycano dzieciom kapustę. Same placki z kapusty kiszonej, czy placki z kapusty białej to już polecałam. Teraz czas na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. To danie, które poza(...)prosty i niezawodny. I choć technika przygotowania może być różna to czy placki ziemniaczane z blendera czy placki ziemniaczane na grubych oczkach z kapustą kiszoną są godne polecenia. Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą? Placki ziemniaczane z Jak już wspomniałam placki ziemniaczane dają nam wiele możliwości. Placki z cukinii i ziemniaków, placki ziemniaczane z cukinią i twarożkiem, oraz moje

Dieta moja pasja
7 powodów dlaczego warto jeść kiszonki + przepis 298

Kiszona kapusta!(…) Rzecz to smaczna i zbawienna, taka kapusta. Zimą, gdy brak witamin, chroni przed szkorbutem. Jest nadto doskonałym środkiem antydepresyjnym. – Jak niby? – Zjadasz garniec kiszonej kapusty, popijasz garncem zsiadłego mleka… i wnet depresja staje się najmniejszym z twoich zmartwień.” Andrzej Sapkowski “Wiedźmin” Czy jecie kiszone warzywa? To nasze Polskie superfood , często niedoceniane, a właściwościami(...)doskonałym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Niezwykle cenny naturalny probiotyk, który między innymi wzmacnia organizm, reguluje florę bakteryjną i wspomaga trawienie. Kiszona kapusta jest zdecydowanie lepszym lekiem niż 90% probiotyków dostępnych w aptekach. 2 . James Cook (podróżnik i odkrywca) zaobserwował, że regularne podawanie kiszonej kapusty marynarzom okazało się doskonałym lekarstwem na szkorbut, a wszystko

PaleoLife
Surówka z kapusty kiszonej “bomba witaminowa”. PRZEPIS 325

Kapusta kiszona to źródło naturalnej witaminy C, tak potrzebnej szczególnie w okresie zimowym, gdy częściej przyplątują się różne choróbska. Bardzo lubimy robić z niej prostą surówkę obiadową. W 100 gramach kapusty kiszonej jest aż 16 mg witaminy C, dodatkowo zawiera sporo kwasu mlekowego, który sprzyja namnażaniu flory bakteryjnej w jelitach, co ma kolosalne znaczenie dla naszej odporności. Kapusta kiszona jest(...)składnikiem wielu potraw, jednak najzdrowsza jest na surowo – gotowanie niszczy witaminę C. Dlatego bardzo często pojawia się ona naszym stole w formie surówki. Przepis na surówkę z kapusty kiszonej Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej, 2 średnie marchewki, mała cebula, łyżeczka cukru, pieprz, 3 łyżki oleju. Zrób tak: jeśli kapusta ma dużo soku, odsącz ją na sitku, następnie posiekaj, przełóż

Kulinarna Polska
KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KAPUSTĄ KISZONĄ 45

wszystko co zalega w lodówce. Moja córka jest ogromną fanką rosołu, a co za tym idzie, mam ciągle sporo mięsa gotowanego z rosołu . W lodówce czekała na wykorzystanie też kapusta kiszona , więc postanowiłam oba te składniki ze sobą połączyć i nadziać nimi naleśniki . Tak właśnie powstały pyszne krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną . Jakież to było dobre(...)kapustę kiszoną drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Następnie dodać kapustę kiszoną i całość podsmażać, aż kapusta zmięknie. Doprawić solą. Mięso oddzielić od kości, razem z marchewką i pietruszką przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać podsmażoną kapustę kiszoną. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Farsz zawinąć w naleśniki.  W jednej misce rozklepać jajko

Zrób to smacznie
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 124

tyle zimą musimy nieco się natrudzić, by znaleźć potrawy zawierające niezbędne dla zdrowia witaminy. Na szczęście tradycyjna kuchnia polska zna kilka przepisów na zdrowe zimowe wieczory. Witamina C - kapusta kiszona Kiszona kapusta z beczki to prawdziwa skarbnica witamin w zimie. Nie bez powodu marynarze już setki lat temu zabierali w ładowniach statków kiszoną kapustę, która chroniła ich przed szkorbutem podczas(...)zbiorach. Te “magazyny” witamin musiały wystarczyć do kolejnej wiosny. Specjaliści żywienia są zgodni, późne odmiany kapusty są najlepsze do samodzielnego kiszenia, zawierają bowiem najwięcej cukru, który sprzyja procesom fermentacyjnym. Kapusta kiszona sałatkowa, serwowana jako surówka z innymi tartymi warzywami, będzie znakomitym dodatkiem witaminowym na każdym stole. Jakie witaminy znajdziemy w kiszonej kapuście? Jest ona źródłem witaminy C, witamin z grupy

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania