kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:22/414)

Pierogi z kiszoną kapustą 44

Pierogi z kiszoną kapustą to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok, chociaż śmiało takie pierożki możemy również przygotować w inne dni, nie tylko na święta. Ciasto z tego przepisu na pierogi jest miękkie i elastyczne, a farsz aromatyczny i bardzo smaczny. Gwarantuję, że te pierogi z kiszoną kapustą posmakują każdemu(...)sztuki letnia woda – 3/4 szklanki sól – 1 łyżeczka Farsz: kiszona kapusta – 400 g marchew – 1 sztuka cebula – 2 sztuki oliwa z oliwek – 3 łyżki sól pieprz Przygotowanie 1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. 2. Kapustę kiszoną siekamy i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do garnka z gotującą się

Alle Dobre!
Surówka z kapusty kiszonej z ogórkami 61

lubi kapusty kiszonej ? Pomysłów na surówkę z nią w roli głównej jest pełno. Moją ulubioną z dzieciństwa jest surówka z kapusty kiszonej(...)cebulą i cukrem , ale czasem robię też inne, na przykład pyszną surówkę z kapusty kiszonej z ogórkami kiszonymi i jabłkami. Ilości składników podaję w przybliżeniu, zawsze trzeba dobrać proporcje do własnego smaku i w zależności od smaku użytych produktów.  300 g kapusty kiszonej, 3 – 4 ogórki kiszone (około 250 g), 1 duże jabłko (około 200 g), u mnie złota

królestwo garów
Dorsz z kiszoną kapustą w pomidorach 80

można ich przygotować w dzień powszedni? Wśród dań znalazła się przystawka czyli śledzie w soku z pomarańczy z czarnuszką, dania główne czyli pierogi gryczane z twarogiem oraz dorsz na kiszonej kapuście w pomidorach, a na deser zrobiliśmy pyszny kakaowy krem z suszonych owoców. Dziś jednak dzielę się z Wami przepisem na dorsza. Zobacz też: Dorsz po grecku Filet rybny pieczony(...)piekarniku Przepis na dorsza z kiszoną kapustą w pomidorach Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 600 g polędwicy z dorsza 300 g kiszonej kapusty 2 łyżki kminku puszka 400 g pomidorów pelati 15 g suszonych grzybów łyżka miodu gryczanego cebula ząbek czosnku sól himalajska biały pieprz Przepis 1 Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju rzepakowym

Kuchnia Bazylii
Kwas – kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty – kuchnia podkarpacka 126

Kwas - kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty - kuchnia podkarpacka Na jesienne słoty polecam kresowy kwas, czyli barszcz z czerwonych buraków i kiszonej kapusty. To prosty przepis, ale genialny w swojej prostocie. Spodoba się tym, którzy nie lubią sztucznych koncentratów buraczanych, ale nie mają czasu na kiszenie buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi grzybami(...)Wiejskich w Opace. Składniki: 1 podudzie kurczaka (lub skrzydełka, porcja rosołowa itp.) 150 g fasoli (najlepiej białej, drobnej) 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe majeranek sól pieprz i pieprz ziołowy włoszczyzna do rosołu (marchewka, pietruszka, cebula

Trzeci talerz
Kapusta z pieczarkami po żydowsku 215

kapustę z pieczarkami na maśle, ale mało kto wie, że to jest właśnie kapusta po żydowsku. Jak zrobić kapustę po żydowsku, z czym podawać kapustę zasmażaną z pieczarkami? Kapusta z pieczarkami My Polacy kochamy kapustę i to pod każdą postacią, kapusta zasmażana, kapusta z grzybami, kapusta z koperkiem, to kapusta do obiadu. Jest jeszcze surówka z kiszonej kapusty, kwaśnica(...)kapusty kiszonej. Tak też jest z kapustą po żydowsku. Prosta i smaczna kapusta smażona na maśle z pieczarkami, doskonała na świeżo jak i znakomicie nadaje się do mrożenia. Jak zrobić kapustę z pieczarkami po żydowsku?   Zapraszam na przepis 🙂           Kapusta z pieczarkami po żydowsku przepis kapusta kiszona

Dieta moja pasja
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 181

Kiszeniaki  to nic innego, jak rodzaj gołąbków, tyle że zawijanych w liście kapusty kiszonej. Oczywiście całe liście. A to oznacza, że do przygotowania kieszeniaków, czy też po chorwacku sarmy (gołąbki z ryżu i mięsa mielonego w proporcji 1:3) potrzebna jest cała główka kiszonej kapusty. Z niewielkim trudem (bo trzeba się troszkę naszukać) można kupić taką kapustę, najpewniej(...)kiszeniaki zasługują na uwagę - to naprawdę świetna, bardzo smaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście.  Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli

Kuchnia Prezydentowej
NAJLEPSZY KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH - zarzucajka 95

Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Pyszna zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, dawniej zwany zarzucajką. Przepis na najlepszy kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem. Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki(...)ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak na żeberkach. Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Składniki na kapuśniak na żeberkach: 0,5kg wieprzowych żeberek 0,5kg kiszonej kapusty 1 marchew 1 cebula 3 suszone grzyby 5-6 ziemniaków 2 liście laurowe 1-2 ząbki czosnku 50g słoniny po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i liści selera sól

Moja Książka Kucharska
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 47

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami są doskonałą przekąską na ciepło nie tylko na święta, ale także na rodzinne i towarzyskie spotkania. Podane z dobrym czerwonym barszczem stanowią wspaniały duet, który zaspokoi głód i zadowoli kubki smakowe. Smak pasztecików można wzbogacić poprzez posypanie ich różnymi ziarnami, nasionami lub przyprawami. Wszystkie wersje były bardzo dobre, również ta z solą i pieprzem(...)która nie załapała się na zdjęcie. Udostępnij Składniki na paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami Drożdżowe ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 szklanki mleka 1 jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju Nadzienie: 250 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty 1 / 2 łyżeczki kminku 1 liść laurowy

niecodziennikpary
Łazanki z młodą i kiszoną kapustą 141

Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny przepis na obiad. Łazanki. Klasyka, tym razem w wersji z młodą kapustą, kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem, kiełbasą i pysznymi kabanosami. Dla nas połączenie idealne. Pysznie, prosto i naprawdę sycąco. Obiad dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: pół główki młodej kapusty około 150 g kapusty kiszonej około(...)wieprzowe Olewnik kilka pieczarek mały kawałek boczku przyprawy: słodka czerwona papryka, pieprz, sól olej do podsmażenia składników małe opakowanie makaronu łazankowego 1 cebula Przygotowanie: Przepłukujemy i gotujemy do miękkości kapustę kiszoną – zalewamy wodą (ma ją lekko przykrywać), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Odsączamy i wyciągamy liść i ziele. Młodą kapustę drobno siekamy i obgotowujemy w wodzie z niewielką

Słodkie okruszki
Bigos 178

jest jak najbardziej realny do wykonania przez nawet mało zaawansowanego kucharza-amatora we współczesnej polskiej kuchni i ze składników łatwo dostępnych w dzisiejszych sklepach. Podstawowym składnikiem jest praktycznie zawsze kiszona kapusta, ale często dodaje się również pewną ilość kapusty świeżej. O ile jednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji(...)Bigos, czyli polskie danie narodowe w wersji możliwie bliskiej tradycji, ale przyrządzony w prosty sposób i ze składników łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml

Kulinarna Pokusa
Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami 126

Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Dziś polecam Wam przepis na mój ukochany bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami. Nie jest to tradycyjna wersja bigosu. Do tej tradycyjnej dodaję dodatkowo m.in. mięso wieprzowe i gotuję go o wiele dłużej. Ale ta dzisiejsza wersja z dużą ilością pysznej kiełbasy też zachwyca smakiem. Dowodem(...)przepis na prosty bigos . To idealny pomysł na pyszny obiad . Bigos możecie podać z domowym pieczywem, ziemniakami itd. Tu już każdy ma dowolność. Spróbujcie. W przepisie na bigos z kiszonej kapusty wykorzystałam kiełbasę podhalańską swojską suchą Majerczyk (taka jak na zdjęciu poniżej) Na zdjęciu przy bigosie prezentuję Wam też inną wersję kiełbasy – równie pyszne Ale tą kiełbasę pokroiłam

Słodkie okruszki
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 177

Kapuśniak z kiszonej kapusty to raczej danie rozgrzewające, więc typowo jesienno-zimowe. a, że za oknem w Walii właśnie pogoda bardziej jesienna niż letnia, więc zachciało nam się kwaśnego kapuśniaczku:) Była już na blogu kwaśnica - a dziś będzie kapuśniak :-) taki kujawski, tradycyjny, taki z dodatkiem kaszy - jaki gotowało się u mnie w domu :) Różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem jest następująca(...)Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub tylko z chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który

Walijskie Pichcenie
Polska - Roztoczańskie łupcie, czyli gołąbki z kaszą gryczaną i olejem konopnym 94

kapusty): - 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty (może być kiszona lub zwykła, u nas włoska) - opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty i/lub wody z kiszonej kapusty (jeśli używamy świeżej kapusty, możemy gołąbki do pieczenia obłożyć kapustą kiszoną dla dodania smaku)  - 1.5 szklanki kaszy gryczanej - 3 szklanki wody - garść suszonych grzybów  - sól, pieprz - przynajmniej kilka łyżek oleju konopnego Przygotowanie(...)Liście kapusty myjemy i gotujemy przez około 10 minut w wodzie. Jeśli używamy świeżej kapusty, możemy do gotowania dodać wodę z kapusty kiszonej. Wyciągamy, odkładamy na bok i gdy wystygną wykrajamy grubsze części.  2) W międzyczasie kaszę gotujemy przez 15 minut w wodzie (w proporcjach 2:1). Po tym czasie garnek z kaszą przykrywamy pokrywką i odkładamy na mniej

Roślinożerni urlopowicze
Zupa Zarzutka z pęczakiem 82

rozgrzewająca zupa zimowa. Jej podstawą jest włoszczyzna i zeszklona cebulka z których gotujemy aromatyczny wywar. Potem dochodzą ziemniaki i pęczak by zupę zagęścić, by stała się treściwa. Na koniec kapusta kiszona, delikatnie podsmażona na maśle – ten proces odróżnia zarzutkę od popularnego kapuśniaku. Sezon na przeziębienia w pełni, więc kapusta kiszona na piedestale – tania i jaka zdrowa! Wypróbujcie też moje(...)inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA ZARZUTKA Z PĘCZAKIEM Składniki zupa zarzutka z pęczakiem: 500g ziemniaków 3 łyżki kaszy pęczak suchej 100g boczku wędzonego 1 cebula 3 łyżki oleju 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 2 łyżki

Dorota Smakuje
Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw. 69

Bigos świąteczny. Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty.      Cudownie przyprawiony domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, z grzybami, cebulą, czosnkiem i chrupiącym boczkiem. Przepis na świąteczny bigos na mieszanym mięsie wieprzowym oraz delikatną wołowiną i różnymi gatunkami wędzonych kiełbas. Bigos gotowany od podstaw na esencjonalnym rosole z mięsa i warzyw. Jednym ze składników, który uwielbiam(...)niezwykle miękkie i delikatne.      Bigos występuje w różnych rodzajach: myśliwski, litewski, staropolski. Możesz przygotować go jesienią, używając wyłącznie kiszonej kapusty. Później konieczna jest domieszka słodkiej kapusty, a pod koniec zimy należy mieszać obie postaci kapusty pół na pół. Inne przepisy na bigos: Bigos z kiełbasą>>> Bigos na golonce>>> Tradycyjny bigos moskiewski

Moja Książka Kucharska