wegetarianiźmie i uzupełnić niedobory żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wątróbki. Tutaj w wersji z cebulką szalotką i leśnymi grzybami. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: wątróbki drobiowe 0,5 kg cebula szalotka 1 pęczek grzyby (użyłam podgrzybków, mogą być pieczarki) kilka szt. majeranek, pieprz olej do smażenia sól (po usmażeniu!) Przygotowanie: Wątróbkę umyć(...)oleju aż przestanie trącić surowizną ;) Dodać pokrojoną cebulkę, grzyby i podsmażyć razem aż cebulka zeszkli się. Dodać majeranek i świeżo mielony pieprz. Posolić dopiero przed podaniem. Zdrowotna surówka z kiszonej kapusty: kiszona kapusta surówkowa 0,5 kg dwa jabłka olej lniany budwigowy 1 łyżka Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z kiszoną kapustą. Dodać olej lniany lub oliwę
głodny alergikKnedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą Składniki na kapustę zasmażaną: 1 kg kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 cebula natka pietruszki sól do smaku liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz ½ łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyża masła 2 łyżki mąki Wykonanie: Kiszoną kapustę płuczemy(...)podgrzewaniem chłodne knedle można kroić nożem. Nie gotujemy podgrzewamy je na parze. Knedle są pracochłonne ale naprawdę bardzo smaczne polecam i życzę smacznego. Artykuł Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaobserwacji ;)) wiedzą, że od pewnego czasu jestem posiadaczką wolnowaru. Kiedy tylko mam czas to testuję przeróżne przepisy z wykorzystaniem tego właśnie sprzętu. Tym razem postawiłam na karkówkę duszoną w kapuście kiszonej. Połączenie kapusty i karkówki to doskonały pomysł na smaczny obiad. Mięsko jest kruche, aromatyczne, bardzo ładnie przejdzie kwaśnym posmakiem kapusty kiszonej. Do tego wystarczą ziemniaczki z wody albo(...)tłuczone z masłem i pyszny obiadek gotowy :) Składniki: * 6 plastrów karkówki (grubość około 1,5 cm) * około 700 g kapusty kiszonej * 1 cebula * 3 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * sól do smaku * przyprawa do karkówki do posypania mięsa * odrobina oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Plastry mięsa przyprawić z obu stron solą i przyprawą
Zrób to smacznieSkładniki: kapusta włoska 1 główka duża, kiszona kapusta 70 dag, kminek 1 łyżka, olej 1 łyżka, cukier 1 łyżka ryż z ryżem czarnym 2 szklanki, mielone mięso indyka 60 dag, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula podsmażona 2 sztuki średnie + 2 łyżki oleju do podsmażenia, jajka 4 sztuki "M" masło 200 gram, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka(...)łyżki sos: sok pomidorowy 1 litr, sól czosnkowa 2 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki Kiszoną kapustę ugotować z kminkiem, cukrem, olejem do miękkości i wylać na sito, z kapusty włoskiej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Ryż z czarnym ryżem ugotować w nie solonej wodzie, wylać na sito, po odcedzeniu wsypać
W Mojej Kuchni Lubiębędzie idealnym pomysłem na prezent dla najbliższych lub… dla siebie Zainteresowanych zapraszam do sklepu puregreen.pl Szegediner (gulasz segedyński) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (lub szynki) 800 g kapusty kiszonej 100 g boczku parzonego 2,5 – 3 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki kminku 3 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 liście(...)laurowe 3 łyżki oleju szczypta chili sól pieprz Dodatkowo: kwaśna śmietana Przygotowanie: Kapustę kiszona odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. W garnku podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Włożyć drobno pokrojony boczek i pokrojone w kostkę mięso. Obsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać kminek, słodką paprykę, chili, liście laurowe, koncentrat
Oryginalny smakunosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też(...)daniu bardziej chciałam zwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą rybę :) Na warsztatach RYBY SĄ SUPER na Stawach Milickich, przygotowaliśmy (za namową jednego z kucharzy) kiszoną kapustę curry na mleku kokosowym. Podaliśmy ją z burgerem rybnym, a po powrocie do domu znalazłam przepis w książce i z przyjemnością dzielę się nim z Wami! Bo naprawdę wart jest uwagi
bistro mamadumna z efektu. <3 Teraz niestety muszę przejść przez traumę "nie ruszaj, to na święta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów 1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego wina(...)jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 3 liście laurowe masło klarowane do smażenia sól, pieprz Białą kapustę szatkujemy dość drobno lub ścieramy na tarce do kapusty. Kapustę kiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy. Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso z nadwyżką. Doprowadzamy ją do wrzenia, zbieramy
Kuchenna KontrrewolucyaNajlepsza kwaśnica z dużymi kawałkami mięsa. Przepis na pyszną kwaśnicę góralską. Tradycyjna polska kwaśnica - najlepsza zupa z kiszonej kapusty na tłustym rosole z golonki, wędzonych żeberek lub karkówki. Syta i smaczna kwaśnica góralska z ziemniakami, cebulą i dużymi kawałkami mięsa, z dodatkiem czosnku i mielonej papryki. Prawdziwa kwaśnica ugotowana na rosole z karkówki i włoszczyzny. Staropolski przepis na tradycyjną kwaśnicę(...)składniki i przyprawy. Tradycyjna kwaśnica - składniki i przyprawy: 450g karkówki wieprzowej 1 porcja włoszczyzny bez włoskiej kapusty 2 liście laurowe i po kilka ziarenek ziela ang. i pieprzu 500g kapusty kiszonej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonej papryki czerwonej 4 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku Przepis na kwaśnicę - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. warzywa
Moja Książka Kucharskagwarantuje to, że będzie ona dobrze przylegała do patelni. Duszenie potraw jest bardzo szybkie , trochę jak w szybkowarze. Serio. Karkówka w gulaszu segedyńskim, jak i sama kapusta kiszona były gotowe w mgnieniu oka - szczerze to byłam zaskoczona, że to już! Dodatkowo lubię pokrywki szklane, gdy widzę, co się dzieje w garnku. Nie cierpię odkładania ich na bok. Jest ona zazwyczaj(...)segedyński - to przepyszny sposób na niedzielny obiad. Przepis na gulasz segedyński nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy. Gulasz segedyński to delikatne mięso duszone z kiszona kapustą, cebulą, pieczarkami i ziołami. Gulasz doprawiony koncentratem pomidorowym. Proste i pyszne jedzenie z jednego garnka - wszystko przygotowane na w jednej patelni. Pyszny, domowy gulasz segedyńki - tradycyjna receptura. Składniki
Moja Książka Kucharskacytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z młodej kapusty z koperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej(...)Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja wegańskiej szarlotki Kolacja: grillowana cukinia z warzywami po grecku sok wielowrzywny Dzień piąty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem
Kulinarne przygody GatityPalony łosoś z kapustą kiszoną curry będzie idealnym daniem na noworoczny obiad lub na inną świąteczną okazję. Przepis ten jest autorstwa Karola Okrasy i tak jak Wam pisałam poprzednio w relacji ze spotkania zorganizowanego przez Lidl Polska był hitem naszych świątecznych warsztatów. Powiem Wam, że kiszona kapusta z dodatkiem miodu, mleczka kokosowego, soku z limonki i curry jest obłędna(...)Jeden warunek, kapusta musi być chrupka i musimy wyczuwać w niej zdecydowany kontrast pomiędzy smakiem słodkim i kwaśnym. Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g fileta z łososia przyprawy do obtoczenia łososia (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, ostra papryka) 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 1 łyżka
Kulinarne przygody GatityZazwyczaj gotuję bigos mieszając kapustę białą z kiszoną tradycyjnie w garnku. Dziś jednak postawiłam na bigos tylko z kapusty kiszonej z wolnowaru. Z dodatkiem dużej ilości kiełbasy, suszonych podgrzybków i śliwek. Wyszedł rewelacyjny, treściwy, aromatyczny i lekko kwaśny. Od razu większość zamknęłam w słoiki i będzie idealny na tzw. czarną godzinę :) Składniki: * 2 kg kapusty kiszonej (użyłam kapustę kiszoną(...)ziarenek pieprzu czarnego * 10 suszonych śliwek * 400 g żeberka wieprzowego * 2 łyżki oleju * przyprawa do bigosu (według uznania) Wykonanie: Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Kapustę kiszoną drobno pokroić. Wszystkie składniki na bigos umieścić w wolnowarze. Nastawić na 6h na funkcję LOW. Bigos co jakiś czas przemieszać. Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie
Zrób to smaczniekapustkę z grochem , może to dobry czas na mały trening tak na co dzień przygotować kapustę z grochem , i nie koniecznie muszą być to święta . Składniki 2 kg kapusty kiszonej pół główki kapusty białej ( średniej ) 30 dag grochu 1 duża cebulka sol pieprz 3 łyżki warzywka 10 sztuk pieprzu w ziarenkach(...)następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości , kontrolując aby woda nam się za mocno nie wygotowała i groch nam się nie przypalił . Następnie do następnego dużego garnka przekładamy kapustę kiszoną , zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania ,na początku sprawdzamy jak kapusta jest kwaśna , jeżeli troszkę jest to jak kapusta w garnku zaczyna się gotować , odlewamy wodę z kapusty
Mój SmakSzybka i smaczna surówka z białej kapusty do obiadu. Przepis na pyszną surówkę z białej kapusty z kiszonymi ogórkami do obiadu. Prosty i smaczny przepis na surówkę obiadową z białej kapusty. Surówka z dodatkiem kiszonych ogórków, cebuli i jabłek. Zaprawa do surówki z oliwy(...)cukru i musztardy. Świetna surówka jako dodatek do drugiego dania, najlepiej smakuje z gulaszem wieprzowym z papryką albo kotletami mielonymi z pieczarkami. Korzystajcie z przepisu na surówkę obiadową z kiszonej kapusty i ulepszajcie go :) Polecam. Surówka z kiszonej kapusty z kiszonymi ogórkami i cebulą do obiadu. Oto składniki i przyprawy na surówkę z białej kapusty: 1/4 główki białej kapusty
Moja Książka Kucharskarumiane i chrupiące krokiety wypełnione farszem przygotowanym z kapusty kiszonej i grzybów. Ponieważ grzyby będziemy drobno siekali, więc wykorzystajcie zarówno kapelusze i nóżki. Do przygotowania krokietów z kapustą możecie użyć kapusty kiszonej przygotowanej wcześniej w domu – przepis na kapustę kiszoną. Mój blog kulinarny to nie tylko przepisy, to również skarbnica, wskazówek, porad. Przeczytajcie zatem przepis do końca, zanim zacznie(...)Następnego dnia wodę przelewamy do szklanek, nie wylewamy jej, bo przyda się do gotowania kapusty, a grzyby drobno kroimy. Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy do niej grzyby i razem z cebulą smażymy przez około 2 minuty. Kapustę kiszoną odsączamy, ale nie myjemy. Płukanie kapusty wodą, to ogromny błąd, wypłukujemy cały jej smak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!