kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:32/414)

Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 405

dorzucić do mięsa, wówczas mielibyśmy prawdziwy „eintopf” czyli potrawę z jednego garnka. Ale zrobione osobne nie rozgotują się, lepije smakują i wyglądają.   Pulpety z kaczki duszone w kiszonej kapuście Składniki: 600 g kiszonej kapusty z sokiem 2 łyżki miodu 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku 600 g zmielonego mięsa z kaczych udek(...)grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: W dużym żaroodpornym naczyniu rozpuszczamy miód i przesmażmy do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę i dwa posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy odciśniętą i przesiekaną kiszoną kapustę (sok zachowujemy). Kiedy kapusta lekko się podpraży dolewamy pozostały sok od kiszonej kapusty. Do miski przerzucamy zmielone mięso z kaczych ud bez skóry, zmielony łój wołowy, zmieloną łopatkę wieprzową

WojnaNaSmaki.pl
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym 212

Wariacja na temat kapusty pekińskiej znaleziona u Pauliny . Pyszna jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 mała cebula sól, pieprz sok z cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy Sp o sób przygotowani a: 1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścier

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kiszonej kapusty 157

Kapusta kiszona posiada wiele właściwości zdrowotnych,a przy tym niewiele kalorii. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,stymuluje układ odpornościowy,obniża poziom cholesterolu we krwi,zmniejsza ryzyko ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry. Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki.  ok. 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko(...)łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru  Kapustę kiszoną lekko posiekać. Posiekać również cebulę. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Dodać olej,przyprawić pieprzem i cukrem,wszystko dokładnie wymieszać.  Surówkę podawać do obiadu lub zjeść jako przekąskę

Kolorowa kuchnia Elki
Młoda kapusta kiszona w solance z miodem 252

Kiedy myślimy o kapuście kiszonej to mamy na myśli kapustę szatkowaną w cienkie paseczki. Zwykle kisi się ją dopiero na zimę, ale młoda kjapusta też się do tego nadaje. W niektórych rejonach kisi się też całe liście a nawet całe główki kapusty, ale do tego potrzebna jest już mniejsza lub większa beczka. W blokowych warunkach mam miejsce tylko na słoiki(...)więc kapustę kiszę krojąc ją na cząstki. Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie. Liści można używać do kanapek czy sałatek. Jest jędrna i chrupiąca, ale jednocześnie delikatniejsza i mniej kwaśna niż taka kapusta kiszona w soku własnym. Ale jednocześnie jest bardzo zdrowa

Smaczna Pyza
Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i pomarańczą 171

Pierwsza porcja kapusty już ukiszona. Przy takich temperaturach jakie mamy teraz poszło szybo i już możemy zajadać.  Kapusta kiszona posiada wiele właściwości zdrowotnych,a przy tym niewiele kalorii. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,stymuluje układ odpornościowy,obniża poziom cholesterolu we krwi,zmniejsza ryzyko ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry. Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej(...)robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki.  ok. 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 pomarańcza 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) Kapustę kiszoną lekko posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Połowę pomarańczy obrać z białych błonek,porozrywać na kawałki,dodać do kapusty. Z drugiej

Kolorowa kuchnia Elki
Bigos staropolski 173

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości kiszona kapusta, bez dodatku kapusty białej jak miało to miejsce w bigosie polskim (przepis  tutaj ) oraz różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby, śliwki suszone, a najlepiej wędzone plus przyprawy. Bigos staropolski(...)dodatku koncentratu pomidorowego (nieznany dodatek w kuchni staropolskiej). Wagowo mięsa powinno być tyle co kapusty. Tradycyjnie bigos przygotowuję  raz w roku, właśnie na Nowy Rok. Ten na samej kiszonej kapuście był wyjątkowo smaczny, a przez dodatek wędzonych śliwek smakował jak przygotowany w kociołku nad ogniskiem. Podstawą bigosu jest smaczna kiszona kapusta, najlepsza samodzielnie ukiszona . Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta zasmażana ze skwarkami – pyszny dodatek do obiadu 99

kwaszonej. Jak zrobić kapustę zasmażana ze skwarkami? Najpierw gotujemy kapustę do miękkości, a w międzyczasie pokrojoną w kostkę słoninę i cebulę podsmażamy. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą na patelni i jeszcze przez chwilę smażymy. Całość nie wymaga wiele pracy i zajmie około 40 minut.   Składniki na kapustę zasmażaną ze skwarkami: 0,5 kg kapusty kiszonej duża cebula(...)patelnię. Kapustę mieszamy z cebulą i skwarkami, przyprawiamy pieprzem i majerankiem (ewentualnie jeszcze solą). Całość smażymy jeszcze przez kilka minut.   Kapusta zasmażana ze skwarkami – pyszny dodatek do obiadu   Zobacz inne przepisy na tradycyjne, proste dania: Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika – wyjątkowe

e-PrzepisyKulinarne
Surówka zdrowia z kiszonej kapusty 163

Surówka zdrowia z kiszonej kapusty Wiadomo wszystkim że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa , jak zresztą wszystkie kiszonki . Zawiera mnóstwo dobrych bakterii i witamin , które wspomagają nasz układ trawienny i odpornościowy . Układ trawienny, może nawet dostać turbo jeśli zafundujemy mu szklaneczkę soku z kapustki Czasem ten aspekt bywa użyteczny , nie polecam jednak podawać tego soku w dzbanku do obiadu , no chyba(...)prosta i pyszna . Nie jest to odkrycie ale warto czasem odkopać stare dobre przepisy , żeby się nie kurzyły w kąciku tylko służyły naszym domownikom i nam Składniki : dwie garści kiszonej kapusty z marchewką ( najlepiej własnej ) 1 czerwona cebulka 1 czerwone słodkie jabłko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego pieprz do smaku Kapusta do tej surówki musi

Ogrodnik w podróży
Łazanki z kapustą i grzybami 98

pyszne łazanki z kiszoną kapustą i suszonymi aromatycznymi leśnymi grzybami, czyli danie które obowiązkowo gości na wielu wigilijnych stołach a obok którego miłośnicy dań jarskich na pewno nie przejdą obojętnie. Poniżej szybki i sprawdzony przepis na tą super potrawę.    Łazanki z kapustą i grzybami Składniki: 250g makaronu łazanki 300g kapusty kiszonej 20g suszonych grzybów leśnych 2 liście laurowe(...)Kapustę gotujemy na małym ogniu przez 40min., na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku, odstawiamy do wystygnięcia. W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron łazanki do miękkości, odcedzamy wodę a do makaronu dodajemy przygotowaną kapustę z grzybami. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Kapuśniaczki drożdżowe Kulebiak z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą kiszoną

Księga-Smaku
Schabowe + kiszona kapusta z jabłkiem i śliwkami 77

jakiś szczególny sposób przygotowany – ot, doprawiony i usmażony saute Za to kapusta, kapusta wyszła po prostu rewelacyjna. To zdecydowanie ona smakowała mi z całego dania najbardziej i to właśnie ze względu na nią będę chciała przygotować to danie ponownie. Początkowo wahałam się czy dodać do kapusty wymienione w liście składników śliwki oraz jabłka, jednak to właśnie dzięki nim dzieje(...)Owoce nadają całości przyjemnego słodkiego smaku, który super się komponuje z kiszoną kapustą. Zdecydowanie polecam, jeśli jeszcze nie znasz tego połączenia. 4 kotlety schabowe granulowany czosnek lub 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz olej Kapusta: 150-170 g boczku (u mnie parzony) około 300-400 g kiszonej kapusty 5 suszonych śliwek 2 jabłka 1 cebula Kapustę przelewamy zimną wodą

Smaki Na Talerzu
Zupa "bigos" 301

niej często wracała. Niestety wolnymi krokami nadchodzi już jesień więc warto wypróbować rozgrzewające przepisy.     Na 3 porcje potrzebujemy   400 g białej kapusty 150 g kiszonej kapusty 2 kostki bulion wołowy 2-3 sztuki kiełbasy śląskiej lub innej 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść suszonych grzybów 1 łyżka miodu 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz olej(...)smażenia   Kapustę poszatkować, włożyć do garnka zalać 3/4 litrem wody i gotować do miękkości wraz z kostkami wołowymi, suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.   Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku w 0,5 litra wody. Wody po ugotowaniu nie wylewać!   Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju.   Do ugotowanej kapusty dodać ugotowaną kiszoną kapustę

Jadło i czytadło
Tartaletki z kapustą kiszoną pod grzybową kruszonką 125

kruche babeczki wypełnione farszem z kiszonej kapusty schowanej pod grzybową kruszonką. Doskonała przekąska na każdą okazję, zarówno jako dodatek do czerwonego barszczu, jak i jako samodzielna przekąska. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przygotowania tych tartaletek można także wykorzystać pozostałości wigilijnej kapusty z grzybami lub grochem.  Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybową kruszonką Składniki: Ciasto(...)łyżeczki soli Farsz: 1)       200 g kiszonej kapusty 2)       duża cebula 3)       1/3 szklanki oleju + olej do smażenia 4)       sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.   Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku i zalewamy olejem (1/3 szklanki), dodajemy odrobinę wody i gotujemy

Na kulinarnym poligonie
Surówka z kapusty kiszonej i pora 134

sałatce z jajkiem, groszkiem i jabłkiem. W innych formach odmawia konsumpcji pora. Jednak tym razem surówka została spałaszowana w całości. Po raz pierwszy robiłam, niecodzienne jak dla mnie zestawienie kapusty kiszonej z porem. I wiecie co, na pewno powtórzę tą surówkę nie raz. Kapusta idealnie łagodzi ostrość pora, i samego pora praktycznie tu nie czuć. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze(...)dodajemy 1 łyżkę oliwy I macie w skrócie przepis na tą pyszniastą surówkę. A Wy jak robicie pora? Solicie go przed łączeniem z innymi warzywami? Drukuj Surówka z kapusty kiszonej i pora Składniki 200 g kapusty kiszonej 1 średni por 1 niewielkie jabłko 1 średnia marchewka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania Pora myjemy i kroimy na drobne

Mieszam w Garnku
Kapusta zasmażana 121

proste do przygotowania. Najlepsze danie na nadchodzącą wiosnę. Wtedy kapusta biała jest najlepsza i w miarę w dobrej cenie. Do tego dania możemy używać kapusty świeżej jak i kapusty kiszonej. Jest bardzo dużo różnych przepisów. Ja jednak zazwyczaj używam kapusty kiszonej. Jest to ulubiony dodatek do obiadów dla całej mojej rodziny. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne(...)Składniki : 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki mąki Podsmażony boczek 2 szklanki bulionu (może być woda) Majeranek Słodka papryka Sól, pieprz Opis przygotowania: Na początku kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru soku. Wrzucamy ją do garnka. Następnie zalewamy ją bulionem bądź wodą. Dodajemy do tego również liść laurowy oraz ziele angielskie. Następnie gotujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bigos z młodej kapusty 149

Młoda kapusta połączona z kapustą kiszoną oraz lekko pikantnymi kiełbaskami stworzyła rewelacyjny w smaku letni bigos. Bigos z młodej kapusty Pikantne kiełbaski , o których mowa to kiełbaski debreczyńskie . Te kiełbaski do kupienia są nie tylko na Węgrzech, znaleźć je można też w sklepach w Polsce. Kiełbaski debreczyńskie mają w sobie oczywiście paprykę, są lekko pikantne w smaku a swoją konsystencją(...)charakterem przypominają nieco kiełbasę zwyczajną. Kiełbaski połączyłam z świeżą, młodą kapustą oraz z racji na fakt, iż jest to bigos użyłam także kapusty kiszonej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania bigosu. 55 dkg kapusty kiszonej

mecooks