kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:24/414)

Kapusta z grzybami 39

jest nie tylko zdrowsza, ale też smaczniejsza. Zanim zaczniesz gotować kapustę z grzybami, koniecznie skosztuj kapustę. Jeśli z jakiegoś względu nie będzie ci smakować, wybierz się ponownie do sklepu, bo inaczej zepsujesz całe danie. Jak zakwasić kapustę z grzybami? Czasem może się zdarzyć, że po gotowaniu kiszona kapusta staje się za mało kwaśna. Na taki przypadek zawsze zachowuję trochę soku(...)kapusta z grzybami, z powodzeniem możesz ją zamrozić i w żaden sposób nie powinno to wpłynąć ja jej konsystencję lub smak. Najczęściej staram się ją poporcjować w woreczkach, tak aby można było w dowolnym czasie sięgnąć po dokładnie taką ilość jaka jest potrzebna. Kapusta z grzybami Przepis: kapusta z grzybami Składniki kapusta z grzybami 500 g kiszonej kapusty 2 listki

okolicepalnika.pl
Węgierki w boczku na kiszonej kapuście 97

przyjemnie ciepłe, mocno jesienne, eksplodujące smakiem i aromatem soczyste śliwki węgierki w słonym kocyku z wędzonego boczku, z brzuszkami wypełnionymi ziołami i pachnącym czosnkiem i umoszczone na pierzynce z kiszonej kapusty. Rozgrzewa, przyjemnie łaskocząc podniebienie wszystkimi smakami jesieni. Od słodyczy śliwek i jabłek, poprzez aromatyczne zioła, słoną nutę boczku, aż po kwaśny posmak kiszonej kapusty, której najlepszy czas właśnie się(...)późnojesiennej biesiady. Śliwki w boczku to dość znana przekąska,jednak kiedy zastąpimy suszone owoce świeżymi, a w miejscu pestki pojwi się biały klejnocik czosnku, całość nabiera zupełnie nowego wymiaru. Kiszona kapusta przesmażona z jabłkiem dodaje swojskiego charakteru i tu już przekąska staje się pysznie sycącym daniem. Pyszna,jesienna uczta! :) Węgierki zapiekane w boczku na kiszonej kapuście Potrzebujesz: 500g kiszonej kapusty

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kapuśniak z kiszonej kapusty 68

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z wielu zup, które przypominają mi dzieciństwo. Moja mama była najlepszą kucharką nie tylko w domu, ale też zawodowo. Uwielbiałam jej pyszny kapuśniak , który dziś sama gotuję. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest dobra kapusta oraz mięso na wywar. Ja preferuję żeberka lub kości wędzone oraz często dodaję podsmażony boczek. Co prawda kapuśniak mojej(...)mamy był bardziej treściwy, ponieważ z zasmażką, lecz aktualnie preferuję jego lżejszą wersję. A Wy lubicie i jak gotujecie kapuśniak?   Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki: żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar 1/2 kg kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula (średnia) kawałek selera 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku

Di gotuje
Najlepszy bigos 118

SKŁADNIKI Kapusta kiszona 1,5 kg Kapusta biała główka ok. 2,0 kg Żeberka mięsne 1,2 kg Boczek wędzony 0,25 kg Kiełbasa podwawelska 0,5 kg Łopatka wieprzowa 0,6 kg Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu(...)vegeta (najlepiej domowa). PRZYGOTOWANIE  Przygotowanie kapusty kiszonej Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki). Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy

Moje Kuchenne Rewelacje
Warianka zupa łemkowska na kwasie z kapusty 132

Łemkowskiej, z której to recenzję zamieściłam TU . Zupa nam tak smakowała, że chciałam ją powtórzyć w domu. Niby to kapuśniak, ale jednak nie. Warianka robiona jest na kwasie z kapusty kiszonej a nie samej kapuście. Kwas z kapusty nazywany jest warem, stąd nazwa potrawy. Spotkałam się z odmianą galicyjską warianki i tam gotowana jest na burakach. Zupa jest dość ostra(...)dodawaniu kapusty do samej zupy. Ale ponieważ jakby nie było to odmiana kapuśniaka a i w karczmie kapusty trochę było w zupie, tak i u nas wylądowała w garnku kapusta kiszona, jednak w niewielkiej ilość – po prostu dla smaku. W przepisach też nie ma mowy o wędzonym żeberku, ale ja lubię konkretne zupy, więc u mnie zupa na wywarze

Mieszam w Garnku
Co jest ważne podczas kiszenia kapusty? 363

Wbrew różnych opiniom, kapustę bardzo łatwo się kisi. Istnieje tylko kilka szczegółów, o których należy pamiętać, a wtedy każdy kulinarny amator będzie mógł przygotować w domy wspaniałą i zdrową kiszoną kapustę. Nie zalecane jest kiszenie młodej kapusty, bowiem będzie zbyt miękka i mało chrupiąca, o niewyraźnym smaku. Najlepszym terminem jest jesień, po zbiorach dorodnych kapust i marchewek. Dodawanie marchewki(...)wielbiciele kiszonek będą zadowoleni ze smaku już po drugim etapie fermentacji, natomiast inni docenią je w pełni dopiero po kilku dniach zimnej fermentacji, kiedy kapusta stanie się bardziej wyrazista. Należy wiedzieć, że kapustę możemy kisić w szklanych słoikach, w dużym glinianym garnku, w ceramicznych lub emaliowanych naczyniach albo w wiadrach spożywczych – plastikowych bądź wykonanych ze stali nierdzewnej. Takie pojemniki

ProstePesto.pl
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 130

lodówce zalegała mi niespożytkowana przez Święta kapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam(...)trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych czy ciasta francuskiego ;) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki kapusty białej 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego około 10 ziaren pieprzu 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej papryki

Kolorowy Przepisownik
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i sosem z kiszonych nerkowców 113

używam jako bazy do innych sosów i dipów. Składniki: spora biała kapusta 30 dkg kaszy gryczanej 50 dkg pieczarek duża cebula 4 łyżki oliwy pęczek pietruszki opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty i szklanka soku z kiszonej kapusty.   Przygotowanie: Obrywam zewnętrzne liście kapusty i całą główkę wkładam do sporego garnka z wrzącą wodą. Gotuję około 15 minut obracając kilkakrotnie główkę. Wyciągam(...)zazwyczaj w dużym żaroodpornym naczyniu, ale w związku z tym, że małe łapki dość skutecznie unieszkodliwiły takowe, pojawił się garnek) układam na spodzie kilka liści kapusty i posypuję odrobiną kiszonej kapusty, a następnie układam dość ciasno gołąbki.  Na wierzch gołąbków ponownie nakładam odrobinę kiszonej kapusty i liście kapusty. Całość zalewam szklanką soku z kiszonej kapusty i 3 szklankami zimnej

Magiczna kuchnia Darii
Świąteczne sałatki 513

czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Selerowa sałatka z ananasem i szynką Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty z marchewką Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki

Moja smaczna kuchnia
Surówka weselna z kiszonej kapusty 90

Dzisiaj polecam Wam pyszną surówkę z kiszonej kapusty. To doskonały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Ja lubię ja także na kanapki. Polecam Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 1 średnia czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3 – 4 czubate łyżki ogórków w musztardzie pokrojonych w kostkę Pieprz czarny mielony 2 łyżeczki cukru ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego 2 łyżki majonezu(...)tarce o dużych oczkach. Dodać wraz z ogórkami do kapusty. Doprawić pierzem, dodać cukier i kwasek. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i majonez, ponownie wymieszać. Smacznego!!! Surówka weselna z kiszonej kapusty Dzisiaj polecam Wam pyszną surówkę z kiszonej kapusty. To doskonały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Ja lubię ja także na kanapki. Polecam Dania Surówka Kuchnia Polska Porcje

Przepisy Babci
Jesienne sałatki 268

kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Sałatka z roszponką, dynią  i camembertem Surówka Coleslaw z czarnuszką Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty z marchewką Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki

Moja smaczna kuchnia
Kościerska, surówka z kiszonej kapusty do obiadu 2498

votes ) Kościerska, surówka z kiszonej kapusty do obiadu Kościerska surówka z kiszonej kapusty do obiadu, to strzał w dziesiątkę O tej porze , rozpoczynam konsumpcję ,domowej kiszonej kapusty. Jest to czas , kiedy gry[pa szaleje , a kapusta jest teraz najsmaczniejsza i najskuteczniejsza w walce z wirusami . Warto korzystać z domowych probiotyków , takich jak kiszonki . Są zdrowe , chronią przed infekcjami lepiej niż(...)witaminy , a do tego są bardzo smaczne . Polecam, prosta surówka do obiadu i nie trzeba już sięgać po żadne suplementy diety.. Tanio , zdrowo i smacznie Składniki : 2 szklanki kapusty kiszonej z pomidorami i marchewką ( lub zwykła 2 szklanki , plus 2 pomidory, siekane i jedna mała , tarta marchewka , świeże ) 2 ząbki czosnku, raczej duże ( chyba że ktoś nie przepada

Ogrodnik w podróży
Placki z kiszonej kapusty – fuczki 24

Fuczki to nic innego jak placki z kiszonej kapusty . Jest to regionalna potrawa pochodząca z Bieszczad. Ale na pewno u nas zagości na dłużej! Przygotowuje się je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem kiszonej kapusty, smaży jak placki ziemniaczane. A smakują obłędnie! Polecam w towarzystwie sosu czosnkowego! Inspiracja pochodzi z bloga  Smakołyki Moniki .   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na placki(...)kiszonej kapusty – fuczki: 0,5 kg odciśniętej kiszonej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 i 1/2 szklanki mleka 3 szklanki mąki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i miksujemy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, stale mieszając. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy

Gotuj z Prezesem
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 132

ogrzać, po nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje) na kiszonej kapuście i suszonych grzybach. Magia świąt bez niej w talerzu, wiele by straciła. Magia jesiennego wieczoru również. I choć już teraz rozkoszujemy się jej zapachem i nieziemskim smakiem(...)sercem, bo niestety jej smak w zakopiańskiej knajpie nie był zachwycający) będziecie ją robić regularnie. U nas gości ona od lat i nie zamierzamy odstąpić od tej tradycji. SKŁADNIKI: - kapusta kiszona / wywar z gotowanej kapusty kiszonej, z litrowego słoika kapusty. - grzyby suszone, dwie garści, - kasza gryczana, pół torebki, - ziemniak, 3 - cebula, 3-4 czerwone, - przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz

Wypisz Wymaluj
Placki z kiszonej kapusty z orzechami 97

wyższości kiszonej kapusty nad tą kwaszona pisałam o tu , więc wracać do tego nie będę, ale chciałabym Wam pokazać, że kapusta kiszona to nie tylko bigos, kapuśniak czy surówka. Z kiszonej kapusty można przyrządzić również placki, czy jak kto woli kotleciki. Nie będzie to trudne zadanie, wystarczy kilka składników i gotowe! Składniki: około 200 g kiszonej kapusty, 1 jajko(...)mąki żytniej, 1/2 szklanki mąki pszennej, pół pęczka pietruszki, 1 łyżka świeżego lub suszonego koperku, 3 łyżki drobno posiekanych orzechów np laskowych, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: 1) Kapustę kiszoną kroimy w trzycentymetrowe paski i wrzucamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do gotującej się kapusty można dodać liścia laurowego lub ziela angielskiego. 2) W misce mieszamy

Pełna Lodówka