kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:18/414)

PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY (keto, LCHF, bez glutenu) 259

Placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki to danie bardzo popularne w Bieszczadach. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście domowa kapusta kiszona, do której w oryginalnej wersji dodaje się ciasta naleśnikowego z mąką pszenną. W wersji LCHF używam po prostu odpowiednich zamienników by cieszyć się smakiem tych pysznych placuszków. Składniki na placki z kiszonej kapusty: 300 g odciśniętej z soku kapusty kiszonej(...)babki jajowatej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Ciasto nakładać łyżką formując małe, cienkie placki. Smażyć z obu stron do momentu aż będą rumiane (ok 2-3 minut). Placki z kapusty kiszonej polecam podawać zarówno na ciepło np z rybą, mięsem czy sosami, jak i na zimno z różnego rodzaju dipami (np. czosnkowym, tzatziki itd.) czy po prostu tylko z kwaśną śmietaną

Ola la LCHF
Jajko sadzone z kapustą kiszoną - przepis z 3 przepisów... 178

dobry przykład i opublikować kolejny nasz posiłek, by pokazać jak to może wyglądać.      Przedwczoraj u nas były na obiad jajka w czerwonej papryce z surówką z kapusty kiszonej.      Jak zrobić jajka sadzone w papryce lub bez pisać chyba nie trzeba, bo już było.      Godną uwagi była natomiast wyśmienita😘 surówka z kapusty(...)Agnieszka. Ze względu na dietę rozdzielną musieliśmy tylko usunąć jeden składnik, o tym na końcu. Przepis na jajka sadzone w papryce:  Jajko sadzone w papryce Przepis na kiszoną kapustęKapusta kiszona A tu przepis na surówkę z kapusty kiszonej 😀  Surówka z kapusty kiszonej Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 158

Kiszenie kapusty zawsze kojarzy się z późną jesienią, do którego używamy jesiennych odmian tego warzywa. Kapusta kiszona z letnich odmian jest również przepyszna, bardziej delikatna, niezbyt kwaśna, jeśli po ukiszeniu wstawimy ją do lodówki. Polecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne(...)ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo podawana z odrobiną oliwy do obiadu. Można kupić, ale najlepsza ukiszona w domu. Pieczone pierogi  Składniki na ciasto do pierogów 700g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej

Leśny Zakątek
Domowy zakwas buraczany do barszczu i do picia 89

zakwasu buraczanego w sezonie przeziębieniowym. Zakwaszony sok z buraków wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na pracę jelit, upiększa cerę i włosy. Jeśli jesteś fanką soku z kiszonej kapusty i innych kiszonek, zakwas z buraków przypadnie Ci do gusty także smakiem. Ma wyrazisty smak i krwistoczerwony odcień. Kwaszony sok z buraków posłuży do ugotowania najlepszego, prawdziwego barszczu. Podstawa tradycyjnego wigilijnego barszczu, który(...)buraków najlepiej podłużnych kształtem 2 litry wody przegotowanej i ostudzonej 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku ekologicznego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotuj duży słój lub kamionkę (pod żadnym pozorem nie przygotowuj zakwasu w plastikowym naczyniu, gdyż plastik wchodzi w reakcję chemiczną z kwasem

ProstePesto.pl
Mulgikapsas kapusta kiszona po Estońsku 51

ziemniaki lub marchewki, podczas gdy inne mogą wykorzystywać w przepisie różne rodzaje mięsa lub zbóż. Na zakończenie, zapraszam na mulgikapsas, czyli kapusta kiszona po Estońsku. Składniki Bekon Marchewka Cebula Koncentrat pomidorowy Kasza jęczmienna Kiszona kapusta Woda Przyprawy: Sól Czosnek Kminek Cebula Kolendra Ziele Angielskie Chili Pieprz Cayenne Liść Laurowy Majeranek Przygotowanie Po pierwsze bekon pokrój na dość duże kawałki, połóż(...)oczywiście chwilę podsmaż mój drogi czytelniku – podglądaczu. Po czwarte i pół, dodaj daj mieszankę przypraw, wymieszaj. W międzyczasie, jeśli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna, możesz ją przepłukać pod bieżącą wodą. Po piąte dodaj kiszoną kapustę, wymieszaj i podsmaż. Po szóste wlej tyle wody, by przykryć całość, wymieszaj, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż kasza, i warzywa będą miękkie

RafalCook
Najlepsze przepisy na bigos – top 5 155

oprócz konsystencji i nuty umami? Im dłużej je gotujemy, tym lepiej, odgrzewane zyskują na smaku i spokojnie można przygotować dużą ilość, żeby starczyło na kilka dni. Bigos z czerwonej kiszonej kapusty Kiszona czerwona kapusty jest niestety trudniejsza do zdobycia, trzeba się po nią specjalnie wybrać na bazar albo zrobić ją samemu. Nie jest to wcale trudne. Warto! Ma piękny kolor(...)wersji. Składniki: 100 g suszonych grzybów – namoczonych przez noc kilka liści laurowych (u mnie 3) ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego 2 cebule obrane i pokrojone na półplasterki kilo czerwonej kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 2 łyżki oleju Przepis na bigos z czerwonej kiszonej kapusty Grzyby ugotować do miękkości około godziny z listkami laurowymi i kminem rzymskim

Ugotowane pozamiatane
Staropolski bigos z kiszonej i słodkiej kapusty 75

kiszonej i słodkiej kapusty oraz przyprawami, idealne o każdej porze roku. Oto przepis na bigos staropolski , który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Składniki: 1kg  kiszonej kapusty 1 kg słodkiej kapusty, poszatkowanej 250g tłustego boczku wędzonego 1 posiekana cebula 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe około 500-750g różnych rodzajów mięsa pieczonego(...)bigos, dodać posiekaną cebulę, smażyć razem, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni. Do garnka dodać kiszoną oraz słodką kapustę, liście laurowe, ziele angielskie - zalać wodą, aby kapusta była zaledwie nią przykryta i gotować na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka (3-4 godziny) W międzyczasie do garnka dodać kawałki pieczonego mięsa : drobiu, wszelkiej pieczonej zwierzyny i pokrojone kawałki pieczeni

Moja Książka Kucharska
” Wykwintna” surówka z kiszonej kapusty z majonezem 187

Wykwintna” surówka z kiszonej kapusty z majonezem Surówka „Wykwintna” jest taką ekskluzywnym sposobem podania do obiadu , pospolitej , acz smakowitej kiszonej kapusty Wspaniała przystawka , dzięki kiszonej kapuście i świeżym warzywom dodatek majonezu nie jest ciężki , a nawet lepiej się trawi w takim towarzystwie Polecam wypróbować choć raz , gdyż mimo pozornego nie dopasowania , wszystko jest niezwykle harmonijne i smaczne(...)Dawno już nie jadłam tak dobrej i nietypowej surówki , zdecydowanie wyróżnia się na tle innych bardziej znanych i oklepanych Składniki : dwie garści ( szklanki ) bardzo dobrej kiszonej kapusty z marchewką , najlepiej własnego wyrobu 1 zielona papryka ,grubościenna typu blok 1 mała czerwona cebulka kawałek pora , 6-7 plasterków z białej części 1 słodkie małe jabłko 1 łyżka majonezu pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży
Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory 144

Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory Kapusta kiszona z pomidorami to naprawdę bajeczny wynalazek . Kiszonki są bardzo zdrowe i nie powinno ich zabraknąć w żadnej domowej spiżarce , tym bardziej jeśli cenicie sobie zdrowe jedzenie . Wiadomo że kapusta kiszona w sklepach jest tak kiepska ,że skutecznie oducza nas jej spożycia , a szkoda bo dobrze zrobiona jest pyszna i zdrowa dla naszego(...)brzucha . Ten przepis łączy w sobie dwie , najlepsze moim zdaniem , kiszonki czyli kapustę i pomidorki . Bardzo prosty w wykonaniu nie może się nie udać , bo przecież kiszona kapusta to zepsuta w dobry sposób kapusta, więc nie da się zepsuć zepsutego . Doskonała jako przystawka , surówka , a wprost idealna na bigos . Uwierzcie mi nie ma sobie równych , no chyba że kapusta kiszona

Ogrodnik w podróży
Pierogi z kapustą kiszoną, słodką białą i pieczarkami. Doskonałe również jako delikatna wersja pierogów na danie wigilijne 165

Przepis na te pierogi mam od mojej Mamy. Na Święta robiła dwie wersje pierogów z kapustą. Pierwszą wersję znacie, bo pokazałam je w tym przepisie . To pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Dzisiaj proponuję zrobić pierogi w drugiej wersji, czyli z kapustą kiszoną, kapustą słodką białą i z pieczarkami. Te pierogi są delikatniejsze w smaku, lżejsze do strawienia(...)idzie chętniej zjedzą je osoby, które wolą potrawy lekkostrawne. Wybór należy do Was Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej ok. 700 g białej, słodkiej kapusty 1 łyżeczka kminku 600  pieczarek 2 – 3 cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto (na około 50 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska

Kuchnia u Krysi
Kiszona kapusta smażona z ciecierzycą 135

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiszona kapusta smażona z ciecierzycą Prosta, szybka w wykonaniu, idealnie pasująca do pieczeni i mięs smażonych.   Kiszona kapusta smażona z ciecierzycą Składniki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400g ½ łyżeczki kminku Pieprz Sól Szczypta tymianku 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy(...)momentu aż się zeszkli Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze około dwucentymetrowe kawałki, dodajemy wraz z kminkiem i tymiankiem do zeszklonej cebuli i razem smażymy około 15 min. Dodajemy do kapusty odcedzoną ciecierzycę, doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania i smażymy kolejne 15 min na małym ogniu, aż kapusta nabierze ładnego złotego koloru. Kiszona kapusta smażona z ciecierzycą Zapraszam również

Księga-Smaku
Krokiety z kapustą i grzybami 90

kiszonej kapusty 50g suszonych grzybów 3 średnie cebule 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu  szczypta cukru 1 łyżka masła sól, pieprz olej roślinny/słonecznikowy do smażenia Na krokiety: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?  Przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i grzybów Suszone grzyby włożyć(...)pokroić. Wodę z gotowania grzybów zostawić! Kapustę odcedzić (wodę zachować!), dobrze odcisnąć po czym drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim kapustę.  Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Gdy cebula będzie lekko przyrumieniona dodać ją do kapusty Ugotowane i pokrojone grzyby dodać do kapusty. Do kapusty dodać także 2 liście laurowe, kilka ziaren

Codzienne Gotowanie
Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście 66

Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście to fajny pomysł na wielkanocne danie i nie tylko! Święta to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów, a biała kiełbasa to jeden z symboli świąt, dlatego też warto ją zaserwować na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biała kiełbasa w połączeniu z kiszoną kapustą smakuje naprawdę ciekawie. To sycące i niebanalne danie z pewnością zachwyci(...)garnka z kapustą, mieszamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę z cebulą. Na wierzch wykładamy śmietanę i rozsmarowujemy. Następnie układamy białą kiełbasę (wcześniej ponacinaną), delikatnie ją wciskając w kapustę. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu danie posypujemy majerankiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście pochodzi

Przepiski.pl
Kaszanka pieczona na kapuście kiszonej. Tak podana zrobiła furorę na imprezie. PRZEPIS 55

koleżanki na imprezie podpatrzyliśmy pomysł na podanie kaszanki pieczonej z kapustą kiszoną i jabłkiem. Każdy dostał papilota, którym kryło się pyszne danie. Zrobiło to bardzo duże wrażenie, no i wszyscy się zajadali. Przepis na kaszankę pieczoną z kapustą kiszoną Składniki: 3 większe cebule, 500 gramów kapusty kiszonej , 1 jabłko, olej, majeranek, pieprz, będziesz też potrzebować papier do pieczenia. Jak zrobić(...)sznurkiem. Do każdej tak powstałej foremki włóż porcje kapusty, na niej ułóż po dwie kaszanki i plasterki jabłka. Piecz w temp. 190 stopni przez około 30-40 minut. Rada: przepis można uprościć, wykładając na dnie naczynia żaroodpornego warstwę kapusty, a na nią kaszanki i plasterki jabłek. Artykuł Kaszanka pieczona na kapuście kiszonej. Tak podana zrobiła furorę na imprezie. PRZEPIS pochodzi

Kulinarna Polska
Jak i na co stosować sok z kapusty? 49

dostarczamy do organizmu wiele minerałów i witamin zawartych w tym warzywie. Pić należy także cenny i wartościowy sok z kiszonej kapusty. Dlaczego warto stosować sok z kapusty? Kapusta, szczególnie w postaci soku z kapusty, czy soku z kiszonej kapusty, ma właściwości przeciwzapalne. Bogactwo witamin, znajdziemy w nim także wiele minerałów. Dzięki nim spożywanie soków z kiszonej kapusty jest szczególnie polecane(...)soku z kiszonej kapusty, daje uczucie sytości. Możemy to wykorzystać z korzyścią dla naszego organizmu.  Podczas regularnego stosowania soków z kapusty, może wystąpić przeczyszczanie organizmu. Jest to objaw zupełnie naturalny i normalny. Pamiętać należy o regularnym jego nawodnieniu. Kiedy nie można stosować sok z kapusty? Nie dla wszystkich polecane jest spożywanie soku z kapusty. Nie mogą go stosować osoby

Via Gusto