kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:26/414)

KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI I CHORIZO 136

Pożywna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne jesienne dni. Bez dodatku mięsa, bogata w witaminy i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ugotowana na domowym esencjonalnym bulionie i dobrej jakości kapuście kiszonej. Kapustę kiszoną podsmażyłam oddzielnie i dodałam do zupy dopiero, gdy warzywa były miękkie. Jeśli chcecie, by kapuśniak był mniej kwaśny, przed gotowaniem opłuczcie kapustę zimną wodą lub zmniejszcie(...)pomidorowego.  Taki kapuśniak, jak każdą inną zupę,  możecie zamknąć na gorąco w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce przez około 4 kolejne dni. SKŁADNIKI 500 g kiszonej kapusty drobno pokrojonej 100 - 150 g kiełbaski chorizo  pokrojonej w cienkie plasterki 2 l gorącego domowego bulionu/wywaru z warzyw/wody 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 5 ziemniaków

cool and minty
Kiszona młoda kapusta 86

jest zależny od temperatury otoczenia, warto więc po 3-4 dniach sprawdzić czy jej kwaśność jest już odpowiednia. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kiszonki: domowa kiszona kapusta kiszone rzodkiewki kiszony kalafior ogórki małosolne kiszone na sucho kiszone pomidory ogórki małosolne kimchi Kiszona młoda kapusta Czas przygotowania: 30 minut + czas kiszenia Składniki: 1000 g poszatkowanej młodej kapusty(...)solą i kapustą wrzucamy ją do dużej miski. Dokładnie mieszamy, a następnie zgniatamy rękoma. Zostawiamy na 60 minut. W międzyczasie wyparzamy naczynie (garnek gliniany lub słoik), w którym będziemy kisić kapustę. Układamy w nim warstwę warzyw, ugniatamy je drewnianą pałką, aż puszczą sok. I tak sukcesywnie, aż do końca.  Kapustę obciążamy słoikiem, tak aby na powierzchni znajdował się

Kulinarne przygody Gatity
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 78

Dziś zapraszam na krokiety wypełnione kapustą kiszoną i pieczarkami. Choć ich przygotowanie jest czasochłonne to jednak warto je zrobić nie tylko od święta. Przepyszne z chrupiącą panierką do tego kubek ciepłego, czerwonego barszczu... mniam :) Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić(...)odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na farsz: * 1 kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kiszonej z marchewką  kiszonki Niemiec ) * 450 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe  * 4-5 ziarenek ziela angielskiego  * sól i pieprz

Zrób to smacznie
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 126

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka soli na kilogram kapusty 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek Do kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę

Gotujemy i jemy
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 134

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka soli na kilogram kapusty 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek Do kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę

Korniszonki
Przekąski imprezowe dla wybrednych 329

Przekąski idealne dla osób, które kręci ostry lub łagodny smak - ślimaczki nadziane pikantnym farszem przygotowanym z kiszonej kapusty oraz podsmażonych pieczarek wraz z dodatkiem ketchupu Kotlin z piekła rodem, bądź łagodne paluszki nadziane szybką, startym serem i łagodnym ketchupem firmy Kotlin. Takie małe smakołyki sprawdzą się idealnie na domówkę, ponieważ każde z nich można chwycić w dłonie i zjeść(...)szklanka przestudzonej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie suszonych drożdży (7g) zioła prowansalskie (wg uznania) pikantne nadzienie z kiszoną kapustą i pieczarkami 200 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 3 łyżki Ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1,5 szklanki wody odrobina ostrej

Ugotować
Filet w panierce, surówka z kiszonej kapusty i ziemniaki, czyli piątkowy obiad z rybą. PRZEPIS 25

domowe obiadki, które zawsze zjadamy ze smakiem. W piątek na przykład, który zgodnie z tradycją dla wielu osób jest dniem postnym, filet w panierce z bułki tartej, surówka z kiszonej kapusty i gotowane ziemniaki, to pyszna klasyka przygotowywana w polskich domach od morza(...)Tatry. Najbardziej lubimy zrobioną poniższego przepisu. Piątkowy obiad z rybą w panierce, surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami Składniki: 2 większe lub 4 mniejsze kawałki fileta z ryby morskiej – dorsz, mintaj, morszczuk. mąka pszenna, jajko, bułka tarta do panierowania, 300 gramów kapusty kiszonej, pół cebuli, 1 średnia marchewka, 500 gramów ziemniaków, łyżka masła, olej do smażenia, płaska łyżeczka cukru

Kulinarna Polska
Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej 219

Plastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :) Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Polecam na rodzinne obiady :) 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przyprawy do karkówki 1 duża cebula 200 g pieczarek(...)kapusty kiszonej 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka miodu sól majeranek pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości ok 1,5 cm. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć

https:KKuchniaMniam
Kiszona kapusta – przepis 170

Kiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki ( tutaj ), który nabyłam w sklepie Zagroda . Dziś przyszedł czas na przepis na domową kiszoną kapustę. Już kilkukrotnie o niego prosiliście, więc… Jest Tak przygotowana kapusta jest o niebo lepsza od kupnej. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych(...)dniach kiszenia należy odgazować naszą kapustę – robimy otwór w kapuście za pomocą dużej drewnianej łyżki. Po 2-3 dniach kapustę można wynieść w chłodne miejsce w celu dalszego kiszenia. Kapusta powinna być czymś przyciśnięta/obciążona. Ja używam kamieni dociskowych Kiedy kapusta będzie gotowa? Po około 2 tygodniach można ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć

Słodkie okruszki
Golonka pieczona na kiszonej kapuście 43

nigdy jako osobne danie. Teraz to się zmieniło i wspólnie chętnie przyrządzamy sobie golonkę na różne sposoby. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na golonkę pieczoną na aromatycznej, piwnej kiszonej kapuście – to nasza ulubiona wersja. Składniki 2 golonki 1 cebula 1 szklanka octu 1 szklanka wody 500 g kiszonej kapusty 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka piwa(...)naczynie pokrywą i wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika. Piec 2-2,5 godziny – mięso powinno odchodzić od kości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Golonka pieczona na kiszonej kapuście pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kapusta kiszona zasmażana po góralsku. Idealna do obiadu. PRZEPIS 233

Taką kapustę jedliśmy kiedyś w Beskidach na festiwalu kulinarnym kół gospodyń wiejskich. Bardzo nam posmakowała, więc poprosiliśmy o przepis i od tamtej pory robimy regularnie. Przepis na kapustę kiszoną na gęsto Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej (może być z marchewką), 200 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, łyżka mąki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Jak zrobić kapustę kiszoną na gęsto? Kapustę(...)Zawartość patelni przełóż do garnka z gotującą się kapustą, dodaj pół szklanki wody i zagotuj, cały czas mieszając – danie zgęstnieje. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem, a jeśli to konieczne, także solą. Rada: tak przygotowana kapusta świetnie pasuje do dań mięsnych – kotleta schabowego, karkówki, golonki, czy żeberek. Artykuł Kapusta kiszona zasmażana po góralsku. Idealna do obiadu. PRZEPIS pochodzi

Kulinarna Polska
Kiszona kapusta po gruzińsku 144

Siedzę sobie i chrupię listek kiszonej kapusty. Tak po prostu, jako zdrową przekąskę. Problem w tym, że chęć schrupania kolejnego listka staje się powoli uzależnieniem;) Ta kapusta jest przepyszna! Ma obłędny kolor fuksji (hahaa, pasuje mi do bluzeczki) i smakuje cudownie. Znam ją pod nazwą kapusta po guryjsku (капуста по-гурийски, гурийская капуста) albo kapusta po gruzińsku. Podobnie(...)przypadku naszej, polskiej kiszonej kapusty - wariantów i przepisów jej przygotowania jest całe mnóstwo. Głownie dotyczą one dodawanych przypraw i warzyw, a także octu. Prawie wszystkie natomiast zawierają liście selera oraz ostrą papryczkę. Ogólnie na Kaukazie kiszone owoce i warzywa są bardzo popularne i nie ograniczają się jedynie do ogórków czy kapusty. Proces kiszenia polega na rozkładaniu się cukrów zawartych

Obiad gotowy
PYSZNE ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 87

Tradycyjne, pyszne łazanki z kapustą i grzybami. Przepis na klasyczne łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami. Łazanki z kapustą  z grzybami to takie typowo polskie danie, często podawane na wigilię. Łazanki przygotowuje się z kapusty kiszonej albo świeżej.  Najczęściej dodatkami do kapusty są grzyby leśne, pieczarki, przesmażony boczek, cebulka lub kiełbasa, a nawet mak. Jak zrobić łazanki(...)lodówce. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na łazanki z kapustą i pieczarkami. Tradycyjne łazanki na obiad Składniki i przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 7 średnich pieczarek 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony i sól do smaku 2-3 łyżki smalcu lub oliwy makaron typu łazanki około 250g ( pół opakowania ) Przepis

Moja Książka Kucharska
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 116

miejscu w Europie na tak małym terytorium nie znajdziecie tak różnorodnej kuchni. Ja dzisiaj mam dla Was, również wielosmakową, wariację na temat kuchni szwajcarskiej. Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą W tym daniu połączyłam smaki, które kojarzą mi się właśnie z kuchnią szwajcarską. Kuchnią konkretną. Znajdziecie tu wołowinę oraz speck, którego wyjątkowy smak wymusza pojawienie się orzechów włoskich(...)czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie 6 plastrów wołowiny na zrazy

Pełny talerz
Zasmażana Kapusta Kiszona do Obiadu 50027

Witam serdecznie Propozycja na smaczną kapustę kiszoną zasmażaną do obiadu . Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania z mięsem lub innych potraw . Będziemy potrzebować : 500 g kapusty kiszonej 40 g masła 1 cebula (około 50 g) 30 g mąki pszennej 1 łyżeczka kminku szczyptę cukru sól do smaku woda Link do filmu z przygotowania : Zasmażana kapusta kiszona https://www.youtube.com/watch?v=zkBm1uQ_Ks8 Przygotowanie : Kapustę kiszoną przekładam do garnka bez soku ( kapusty nie płuczę ). Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta , dodaję cukier i kminek . Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 40 minut do miękkości kapusty . Gdyby woda wyparowała pod czas gotowania to dolewam . W międzyczasie cebulę kroję w drobną kostkę . Pokrojoną cebulę smażę na połowie masła tak żeby

Uwaga Babcia Gotuje