kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:39/414)

BIGOS WIGILIJNY 158

zapasteryzować trzymając 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C (bez termoobiegu). Część bigosu można wykorzystać do pierogów , z kolejnej upiec paszteciki . SKŁADNIKI / 8-10 PORCJI 1 kg kiszonej kapusty 600 g świeżej białej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek(...)brandy lub czerwonym winem i również odstawiamy do namoczenia. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Zieloną soczewicę płuczemy na sicie. Białą kapustę drobno szatkujemy, kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. W dużym szerokim garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając

cool and minty
Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką 162

powodów dla których założyłam tego bloga, jest to że dzięki niemu nie będę już musiała pamiętać wszystkich przepisów. Bo zwykle ich nie pamiętam. Na przednówku robiłam zawsze surówkę z kiszonej kapusty z różnymi aromatycznymi ziarenkami. Pierwszy raz jadłam ją w wykonaniu Asi Erbel. Potem zaczęłam dodawać olej lniany albo rydzowy z lnianki. Na pewno była wśród nich czarnuszka, ale były(...)bardziej “polskiego” charakteru. Można by ją podawać turystom jako wzór polskich smaków. Tymczasem spisuję ten prosty przepis, bo jeszcze zapomnę nawet o czarnuszce.   Składniki na każdą osobę: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki   Jak przygotować kiszoną kapustę z olejem lnianym i czarnuszką? Czarnuszkę możemy lekko podsmażyć na patelni, żeby stała się bardziej

Ugotowane pozamiatane
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 140

Zwykle robię bigos z kapusty kiszonej, choć bardziej popularne są chyba bigosy mieszane – z kapusty kiszonej i białej (surowej). Byłam ciekawa, jak smakuje bigos z białej kapusty bez kapusty kiszonej, dlatego wypróbowałam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Terliczki (Podkarpacie)*. Efekt był bardzo smaczny i polecam tę wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej

Trzeci talerz
Naleśniki 72

słodko to oczywiście te z dżemem, owocami, miodem, kremem czekoladowym czy twarożkiem i cynamonem. Obowiązkowe na weekendowe śniadanie albo szybką kolację. Natomiast wytrawne najczęściej możemy spotkać z serem, mięsem, kapustą kiszoną czy grzybami. Naleśniki świetnie nadają się do faszerowania i zapiekania w dowolny sposób. Można je również przygotować dzień wcześniej i zamrozić albo przechować w szczelnym pojemniku na następny dzień(...)wszystkie składniki na gładką masę. Odstawiamy ciasto na minimum 30 minut, a po tym czasie smażymy na nieprzywierającej patelni (nie trzeba jej już smarować dodatkowo olejem) naleśniki. Farsz Z kapustą kiszoną i grzybami Kapusta kiszona 450 g Cebula 1 sztuka Grzyby (pieczarki lub leśne) 220 g Olej do smażenia 10 g Sól i pieprz  do smaku Kapustę kiszoną opłukujemy

rabarbarowo
Bigos według Ewy Wachowicz 2969

muszę przypominać o 25 % zniżce na zakupy w  Hurtowni Oliwy ..a warto kupić np. taki olej albo inne produkty.. 75 dag białej kapusty 75 dkg kiszonej kapusty 2 duże cebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki(...)liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości. Białą kapustę posiekać, zalać

Moje domowe kucharzenie
Zwykły bigos 91

bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną. Nie odsączam jej z soku bo to dodaje smaczku. Białą kapustę szatkuję(...)lodówki. Taka czynność pozwala na zamknieciu w mięsie wszystkich potrzebnych soków i smaku. W garnku, na małym ogniu, zaczynam dusić kapustę białą. Jeśli ma za mało soku, można dodać trochę wody. Po jakiejś godzinie dodajemy kapustę kiszoną i znów dusimy. Po pół godzinie następnej dodajemy mięso a na tłuszczu z mięsa smażymy cebulę. Po usmażeniu cebuli, wszystko razem ląduje

Kuchnia Pełna Emocji
Tradycyjna Zasmażana Kapusta Kiszona z Boczkiem 38395

Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem to idealny dodatek do niemal każdego mięsa jednak w połączeniu z tradycyjnym kotletem schabowym tworzy jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich dań.  Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 ziela(...)angielskie kilka ziaren pieprzu 2 łyżeczki kminku ok. 6 łyżek masła Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Sposób przygotowania: Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy. Zalewamy wrzątkiem do pokrycia kapusty. Dodajemy pół łyżeczki soli, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kminek. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 50 minut - do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na ok. 3 łyżkach

Słodka Strona
Kapusta z grochem na Wigilię 102

ziemniaki to należy ją zjeść tego samego dnia, bo następnego już tak dobra nie jest. Moja Teściowa natomiast kapustę z grochem robi jeszcze troszkę inaczej bo oprócz grochu i kapusty kiszonej dodaje również świeżą kapustę. Także ile gospodyń i domów tyle rodzajów tego dania. U mnie kapustę z grochem robi się tak: PRZEPIS NA KAPUSTĘ Z GROCHEM: (przygotowuje w garnku(...)żeliwa) - opakowanie grochu łuskanego 500 g - 500 g kapusty kiszonej - 2 średnie cebule - olej rzepakowy (jeśli na wigilijny stół, jeśli nie to smalec lub tłuszcz gęsi) - sól, pieprz świeżo mielony Groch namaczamy na noc. Namoczony groch gotujemy do miękkości, u mnie ponad godzina. To bardzo ważne groch musi być kremowy rozpadać się w palcach. Są dwie szkoły robienia kapusty

SMYKWKUCHNI
Surówka z kiszonej kapusty. 98

Bardzo lubię kiszona kapustę. Oprócz tego, że jest smaczna to jest również bardzo zdrowa. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, P, beta karoten, a także składniki mineralne wapń, magnez, żelazo i potas. Zawiera również siarkę dzięki czemu ma dobry wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. Kiszona kapusta pozytywnie wpływa również na układ pokarmowy, reguluje prace jelit(...)najważniejsze,  w okresie jesienno zimowym wzmacnia naszą odporność. Teraz już wiecie, że warto jeść kapustę kiszoną :) Składniki: 1/2 kg. kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchewka kilka łyżek oleju pieprz Wykonanie: Kapustę przełożyć do miski, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać olej i przyprawić pieprzem, ponownie wymieszać

Agusiowe smakołyki
Kapusta z suszonymi grzybami 91

Kapusta z suszonymi grzybami jest potrawą, która jest przygotowywana tylko na Wigilię. Smak kiszonej kapusty z suszonymi grzybami pamięta się przez cały rok i czeka, kiedy znów będzie można go poczuć. Proste połączenie, a w tym jednym dniu smakuje jakoś wyjątkowo.  Kapusta z suszonymi grzybami to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Taką kapustę robię zazwyczaj tylko na Wigilię(...)tych potrawa, której smak najbardziej przypomina święta i czeka się na nią przez cały rok.  Ilość porcji: 2 - 3 Składniki na kapustę z suszonymi grzybami: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 wędzone śliwki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku (ziarno) 3 ziarna jałowca 3 łyżki majeranku

Gotuj w domu
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 181

Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą zachwyceni tym aromatem! Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne. Składniki 1 kg schabu bez kości 3 łyżki musztardy delikatesowej pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka majeranku Jarzynka z kiszonej(...)kapusty: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła 1 puszka ananasa 1/2 szklanki wody 1 jabłko 1 łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny 2 goździki 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka sosu sojowego do smaku sól do smaku natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji  Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon
Kapusta kiszona zasmażana 79

Kapusta kiszona zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Ja najczęściej przygotowuję ją do jakiegoś kawałka mięsa, np. karkówki i golonki. Takie danie z pewnością jest dość sycące, ale raz na jakiś czas można dać upust kulinarnym grzeszkom 🙂 Kapustę zasmażaną przygotowuje się bardzo łatwo i nie potrzeba szczególnych starań by ją przygotować, mimo to jest … Czytaj dalej Kapusta kiszona zasmażana(...)Artykuł Kapusta kiszona zasmażana pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Chlebowa kwaśnica 16

niechcianego" chleba. Tym razem "krwi" rosołu nie było, więc wpadłem na kolejny, genialny (sorki za skromność) pomysł. Otwieram lodówkę i co widzę? Ano widzę kapustę kiszoną. Dosłownie garstka została. Soku z kiszonej kapusty (poprzedniej-po odciśnięciu), podobnie jak z ogórków kiszonych, nie wylewam. Zbieram do słoików. No co, lubię sobie czasami coś pomoczyć. Co ja zrobię, że każdy rozmiar lodówki(...)koniec najwyżej doprawicie. Smacznego życzę. Wasz "król" czerstwego chleba.     Składniki:         300 g czerstwego chleba 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 150 g kapusty kiszonej 250 ml soku z kapusty kiszonej 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka soli wędzonej pieprz       Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Szybkie paszteciki z kapustą 1392

Paszteciki z farszem z kapusty kiszonej to nie tylko świetna przekąska, ale również jedna ze świątecznych potraw, która gości na stole w wielu domach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Można je przygotować nie tylko na święta, ale także na inną nadarzającą się okazję w ciągu roku. Takie paszteciki to idealna przekąska na ciepło. Smakują rewelacyjnie, szczególnie(...)filiżanką ciepłego barszczyku. Te przepyszne paszteciki z kapustą i grzybami można przygotować naprawdę w ekspresowym tempie. Wystarczy przygotować farsz i zawinąć go w ciasto francuskie, następnie zapiec i gotowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto. Smacznego! SZYBKIE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ – PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 marchewka 1 pietruszka sól

Przepiski.pl
Surówka z młodej kiszonej kapusty 41

Młoda kiszona kapusta jest ok. Nie napiszę, że jest super genialna, bo dla mnie nie jest. Jest fajną obiadową odmianą i tyle. Sezon na młodą akurat trwa, więc czemu z niego nie skorzystać. Nie kombinowałam z dodatkami, surówkę z młodej kiszonej kapusty zrobiłam klasycznie, pominęłam także kminek, bo jakoś średnio za nim przepadamy. Na zdrowie. Składniki: 500 g młodej kiszonej(...)łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy)   Kapustę odciskamy z soku i skroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy