Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna. Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym(...)dodatkiem okazał się ekologiczny czyli "prosto od chłopa" olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam, ale już jestem nałogowcem!składnikiok 400 g kapusty czerwonej kiszonej1 nieduża cebula lub 1 spora dymkapęczek koperkupęczek szczypioru lub szczypiorku3 - 4 łyżki oleju rzepakowegołyżka ziaren słonecznikałyżka pestek dynisólpieprzprzygotowanieZioła i cebulę posiekać. W misce wymieszać kapustę z ziołami
Stare Garypolskich sadów. Za każdym razem, gdy robimy duszoną czerwoną kapustę , dodajemy nieco inne przyprawy i smakowe akcenty. Tym razem kapusta miała być dodatkiem do perliczki z owocami, więc warstwy kapusty przełożyliśmy takimi samymi darami sadów i ogrodów. Dobrze, że z podanych składników wyszedł nam spory gar czerwonej kapusty, bo będziemy mogli cieszyć się tym smakiem jeszcze co najmniej(...)posypać połową przygotowanego cynamonu, kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej oraz cukru. Na owocach ułożyć 1 / 3 kapusty, posolić i popieprzyć, dodać pozostałe jabłka, śliwki, winogrona i cebulę, posypać cukrem oraz przyprawami. Na wierzch wsypać resztę kapusty. Wlać ocet balsamiczny, położyć pokrojone na cząstki masło. Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami powinni gotować się na małym ogniu przez
niecodziennikparydrobiu czy dziczyzny. Tradycyjny sobotni obiad z pieczonym mięsem nie może obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Gorąco polecam, ponieważ czerwona kapusta po islandzku jest po prostu pyszna! Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku Składniki: pół(...)rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Chwilę smażyć często mieszając. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do smażącej się kapusty. Dodać ocet z czerwonego wina, dżem z żurawiny, przyprawy: cynamon, imbir, goździki, podlać niewielką ilością soku żurawinowego i dodać suszoną żurawinę. Wszystko
Codzienne Gotowanieprosta surówka z czerwonej kapusty, to bardzo smaczny i zdrowy, dodatek do drugich dań. Jestem zwolenniczką szybkich w przygotowaniu, dodatków do potraw, więc nie bójcie się, że jest to skomplikowana surówka Coraz rzadziej widuje się czerwoną kapustę w domach a szkoda, bo jest ona skarbnicą witamin i minerałów, takich jak witamina C, A czy D ale także potasu(...)przeciwutleniające, które mają pozytywny wpływ, na procesy starzenia się skóry i organizmu. W skrócie mówiąc: prosta surówka z czerwonej kapusty Was odmłodzi PROSTA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY: ½ czerwonej kapusty 1 cebula 2-3 łyżki oleju roślinnego, nie polecam oliwy z oliwek bo zmieni smak kapusty a ona sama w sobie jest pyszna przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiprzepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty. Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy, więc polecam. składniki 2 porcjeok 250 g kapusty czerwonej kiszonej1 nieduża czerwona cebula(...)pietruszki1 łyżka kaparów1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterkipapryka w płatkach do smaku3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia1 łyżka octu balsamicznego - lub do smakusólpieprzprzygotowanieZioła i cebulę posiekać. Kapustę, jeżeli jest taka potrzeba, pokroić drobniej. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, kaparami, czosnkiem, dolać olej, ocet balsamiczny, sól i pieprz i płatki paprykowe do smaku. Smacznego
Stare Garyksiążki “Kiszonki i fermentacje”. Aleksander Baron przedstawił pomysł na Polskie kimchi z czerwonej kapusty, ze stynką . Nie odtworzyłam tej wersji, przygotowałam natomiast modre kimchi według przepisu, z którego zwykle przygotowuje klasyczne kimchi. Zamieniłam kapustę pekińską na kapustę czerwoną, czyli modrą, a zamiast dymki dodałam czerwoną cebulę. W Korei istnieje ponad 200 rodzajów kimchi i każdy(...)czerwonej kapusty pomijamy sos rybny i zamieniamy na dodatkową łyżkę sosu sojowego. Składniki KIMCHI 2 kg czerwonej kapusty tzw. modra kapusta 2 – 3 l wody 200 g soli 200 g marchewki 100 g czerwonej cebuli 100 g białej rzodkwi PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 50 g świeżego imbiru
Tajemnice Smakuzaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem pleśniowym. Albo hamburgera z kapustą i serem pleśniowym. Tak, do kanapek będzie super. Do hot dogów i innych domowych kebsów także. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu(...)kapusty. Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny i cukru robimy sos, który wlewamy do warzyw, mieszamy. Doprawiamy według własnego uznania. Surówkę wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim Surówka z czerwonej kapusty i marchewki Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką Surówka z czerwonej kapusty i fasoli Surówka z czerwonej
KardamonovyMasz już pomysł na obiad, ale brakuje Ci pomysłu na surówkę? Surówka z czerwonej kapusty i marchwi to idealny dodatek do dań zarówno mięsnych jak i potraw z grilla. Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa, która w dodatku wspaniale smakuje. Czerwona kapusta jest bogata w liczne witaminy i minerały, które posiadają właściwości ochronne i lecznicze(...)SURÓWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY I MARCHWI Składniki czerwona kapusta – ok. 400 g jabłko – 1 sztuka marchewka – 2 sztuki por – 1/2 sztuki majonez – 2 łyżki jogurt naturalny – 2 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie 1. Kapustę czerwoną szatkujemy i lekko oprószamy solą. Odstawiamy na 30 minut by zmiękła
Alle Dobre!Pesto z Czerwonej Kapusty, która jest oczywiście odpowiednikiem swojej zielonej kuzynki. Oczywiście odróżnia ją od zielonej kapusty, kolor, błyszczący czerwono – fioletowy i drobne niuanse smakowe. Kapustę czerwoną możemy mój drogi czytelniku zajadać na surowo, gotować, smażyć, dusić, marynować… Musisz również pamiętać mój drogi czytelniku, że czerwona kapusta podczas gotowania może zmieniać kolor. Kwaśne płyny pomogą(...)ciemnofioletowy lub niebieskawy, ale bez paniki, mój drogi czytelniku. Kiedy podczas gotowania kapusta zmieni kolor na niebieski, dodając odrobinę, na przykład octu sprawi, że wróci pierwotny kolor. Czerwona kapusta potrafi zmienić kolor potraw, z którymi jest podawana, o czym wkrótce… Na zakończenie, zapraszam na niezwykle pyszne Pesto z Czerwonej Kapusty, kolejne w mojej bogatej kolekcji Pest, Pestów
RafalCookSkładniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Podsmażam posiekaną cebulę i oprószam szczyptą soli. Dodaję poszatkowaną kapustę. Smażę kilka minut, w tym czasie obieram jabłka i ścieram na tarce. Dokładam jabłka, posypuję łyżeczką cynamonu, łyżeczką cukru i dolewam wytrawne wino
prawdziwe jedzenieDzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWiem, znowu surówka. Miało być zupełnie coś innego, ale facet na targu opchnął mi młodą czerwoną kapustę, z którą to nie miałam jeszcze nigdy do czynienia. No i wiedziałam, że muszę się z Wami tym podzielić – jakoś to przeżyjecie. A! No i grillowaliśmy w sobotę, więc surówka pasowała idealnie. Nie mogłabym żyć bez warzyw. Chociaż pisałam Wam kiedyś(...)młodej czerwonej kapusty 2 marchewki 1 pęczek koperku 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją. Dodajemy do niej starte na grubych oczkach marchewki, poszatkowany koperek, oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z czerwonej kapusty z serem
Kardamonovyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety inne niż wszystkie – siekane kotlety z czerwoną kapustą oraz dużą ilością dodatków. Takie kotleciki to idealny pomysł na obiad. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, ale lubicie zjeść coś dobrego, siekane kotlety z czerwoną kapustą będą idealnym wyborem. Można je wzbogacić o ulubione dodatki, ja oprócz kurczaka i czerwonej kapusty(...)podawać z ziemniakami i surówką, ale także wsadzić do bułki i zjeść w formie burgera. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne kotlety siekane z czerwoną kapustą. Może wyglądają one nieco śmiesznie, ale to wszystko przez czerwoną kapustę, która w połączeniu z innymi składnikami puszcza swój kolor. W smaku są bardzo dobre, dlatego też zachęcam
Przepiski.plczerwonej kapusty 500ml soku pomarańczowego 1 łyżka octu 8 łyżeczek cukru sól czarny pieprz świeżo mielony 2-3 gałązki świeżego rozmarynu kilka łyżek oliwy Do podania pieczone ziemniaki z rozmarynem Instrukcje Z kapusty usuwamy twardy głąb i ewentualnie zewnętrzne liście. Kroimy w niezbyt szerokie paski. Następnie wkładamy do głębokiej patelni lub garnka z nieprzywierającą powłoką. Do kapusty dolewamy połowę(...)czym podajemy z kapustą oraz przygotowanymi również w międzyczasie pieczonymi ziemniakami z rozmarynem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-185 {margin: auto;} #gallery-185 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-185 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-185 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojona kapusta Kapustę z sokiem i przyprawami dusimy
Kulinarna Pokusa