kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:16/357)

Zupa z fioletowych warzyw – a la barszcz ukraiński 200

Super food, czyli bardzo zdrowa, pełna antyoksydantów oraz witamin potrawa. Zawiera buraki, fasolę czerwoną, kapustę czerwoną, cebulę i czosnek. Dodatkowo niskokaloryczna co może sprawdzić się w diecie odchudzającej. Buraki zawierają jedynie 45 kcal na 100g, nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle tłuszczu. Zawiera związek chemiczny – betainę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową czy udar. Zawiera spore(...)grupy B (B-3, B-5, B-6) oraz minerały takie jak żelazo, mangan, miedź, magnez oraz potas. Składniki: 800g buraków 250g fasoli czerwonej 3 ziemniaki 1/3 kapusty czerwonej cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Buraki zawiń w folie aluminiową

wysmienity
Surówka Coleslaw z czerwonej kapusty 219

Coleslaw - pyszna surówka, popularna niemalże na całym świecie. U mnie dziś w wersji z czerwonej kapusty. Surówka bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu z niedrogich składników. Doskonała jako dodatek do obiadu, do grilla, kebaba czy hamburgera. Najlepiej smakuje jak się ją przygotuje co najmniej godzinę przed podaniem, a jeszcze lepiej dzień wcześniej. Polecam :) Składniki - pół niedużej główki czerwonej kapusty(...)godzinę. Smacznego :)  Dla miłośników czerwonej kapusty polecam jeszcze kilka przepisów (wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis) zapraszam : Czerwona kapusta.Smaczna, szybka sałatka obiadowa klik   Kapusta czerwona z nutą słodyczy z jabłkiem, cynamonem i powidłami klik

Kuchnia z widokiem na ogród
Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście) 164

Dziś zapraszam Was na kolejną kolorową wielkanocną inspirację. Tym razem są to fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście. Poprzednio pokazywałam Wam jajka na żółto →  jajka marynowane w curry  i jajka na różowo →  marynowane jajka . Teraz przyszła kolej na kolor fioletowy. Pięknie wyglądają na świątecznym stole. Można je jeść z odrobiną majonezu, sosem tatarskim lub chrzanowym. Kulinarne(...)jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem   Jajka faszerowane z szynką   Jajka z anchois i kaparkami   Marynowane jajka Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście) Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście) Czas przegotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo ok. 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
„Mandaryńska” surówka z czerwonej kapusty z dynią 104

votes) „Mandaryńska” surówka z czerwonej kapusty z dynią Surówki to u moich chłopaków ciężki temat. Nie zawsze dobrze wchodzą, zdecydowanie są zwolennikami gotowanych, smażonych lub pieczonych warzyw Tak więc żeby zechcieli uraczyć się surówką do obiadu muszę się nieźle nagimnastykować . Surówka „Mandaryńska” z czerwonej kapusty i dyni jest jedną z niewielu które dość chętnie(...)wielkość około 10 x10cm 1 mała czerwona cebula 1/2 małej czerwonej, słodkiej papryki sok z jednej limonki (ewentualnie z cytryny ale smak już będzie inny) 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (cynamon, kardamon, anyż, goździki, gałka muszkatołowa ) chili, sól do smaku 2 łyżki majonezu-gęstego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę, paprykę i cebulę, poszatkuj drobno

Ogrodnik w podróży
surówka z czerwonej kapusty... 185

mała 1 sztuka, cebula 1 sztuka, jabłko 1 sztuka, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, sół 1 łyżeczka, olej rzepakowy smak chili 4 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka kapustę czerwoną poszatkować lub drobno i cienko pokroić ostrym nożem, kapustę sparzyć wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i wylać na durszlak do odcieknięcia wody, jeśli mamy młodą czerwoną(...)dodać cukier, cynamon, ocet jabłkowy, sól, olej rzepakowy smak chili wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły - smaczna, zdrowa, surówka z czerwonej kapusty, można łączyć z wieloma różnymi dodatkami do wielu dań obiadowych i nie tylko..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką 140

czerwonej kapusty Jesień to moja ulubiona pora roku, obfitująca w cudowne warzywa i owoce. Jednymi z takich warzyw jest oczywiście kapusta. Do tej pory na blogu nie było zbyt wielu przepisów z tym warzywem, ale postanowiłam to zmienić i w najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku nowych pomysłów z warzywami kapustnymi. Dziś polecam pyszną surówkę z czerwonej kapusty(...)marchewką . Jest to lekka i dietetyczna surówka, która idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu.  Składniki :  pół średniej wielkości czerwonej kapusty 2-3 marchewki 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) sok z cytryny 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie :  Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści i zetrzeć na tarce o grubych

Codzienne Gotowanie
Sałatka Gyros z mięsem mielonym 143

sałatką meksykańską. Koniecznie spróbujcie. 400-500 g mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu) 5-6 ogórków konserwowych 1/2 główki małej czerwonej kapusty 3-4 łyżki ketchupu 1/3 szkl. gazowanej wody mineralnej 1 lekko kopiasta łyżka cukru 1 łyżka(...)mieszamy (najlepszy efekt da potrząsanie składników w zakręconym słoiczku), zalewamy kapustę i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie kapustę krótko ugniatamy, odlewamy zalewę. Cebulę kroimy w piórka. Oprószamy ją łyżką cukru pudru (można również dodać 2 goździki) i odstawiamy na kilka minut. Następnie zalewamy octem winnym (czerwonym) i ponownie odstawiamy na około 10 minut. Zalewę odlewamy

Smaki Na Talerzu
Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i czerwonej papryki 282

Post Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i czerwonej papryki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Surówka z czerwonej kapusty 1080

nadzieję, że dziś skusicie się na surówkę z czerwonej kapusty. Oto idealna surówka do zimowego obiadu, pełna witamin i oczywiście koloru, bo wiadomo nie od dziś, że jemy oczami. Czerwona kapusta zawiera sporo witaminy E i C, a także witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi wiele mikro- i makroelementów, między innymi potas, cynk i magnez. Zawiera również przeciwutleniacze(...)dodałam do niej minimalną ilość majonezu, a resztę sosu uzupełniłam naturalnym jogurtem.  Surówka jest najlepsza po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się dokładnie przegryzą.   Surówka z czerwonej kapusty Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g czerwonej kapusty (1 mała główka) 1 cebula 1 spore jabłko 1 łyżka oleju 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty z cynamonem 140

Przygotowana w ten sposób surówka z czerwonej kapusty budzi we mnie wielki sentyment. Po raz pierwszy jadłam ją kilka lat temu, kiedy to przygotowaliśmy ją podczas kursu gotowania. Od tamtego czasu wracam z przyjemnością do tego smaku. Surówka jest szybka i prosta do zrobienia. Ilość cynamonu jak i soku z cytryny oraz pozostałych przypraw należy dostosować według osobistych preferencji(...)główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko sok z 1/3 cytryny 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier, cynamon Czerwoną kapustę szatkujemy. Jabłko trzemy na dużych oczkach tarki, dodajemy do kapusty. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz cynamonem

Smaki Na Talerzu
Fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście 100

Fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście to moja propozycja na niebanalne wielkanocne dania. Choć sama zastanawiam się czy one są bardziej fioletowe czy niebieskie — jakie jest wasze zdanie? Na blogu znajdziecie też przepis na jajka różowe marynowane w burakach i całe multum przepisów na jajka faszerowane . Moim zdaniem bardzo(...)efektownie się prezentują i robią wrażenie. Można je podać oprószone sola i pieprzem lub z kleksem majonezu. PRZEPIS NA FIOLETOWE JAJKA Składniki: 4-6 jaj ugotowanych na twardo 100g kapusty czerwonej 5 łyżek octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli mały listek laurowy 1 goździk Jak zrobić fioletowe jajka: Najpierw przygotowujemy marynatę. Na początku kapustę czerwoną drobno

Dorota Smakuje
Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonych śliwek 122

Przepis na taką surówkę wypatrzyłam kiedyś na jednej z kartek z kalendarza. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem tartego jabłka oraz suszonych śliwek to doskonała propozycja na obiadową surówkę. Ten dodatek do obiadu z pewnością Wam zasmakuje. Jeśli zrobicie ją tuż przed podaniem sałatka będzie bardzo chrupiąca; jeśli zaś przygotujecie ją z kilkugodzinnym wyprzedzeniem przyjemnie zmięknie. Oba warianty bardzo(...)smakowite. 1/2 główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 jabłko kilka suszonych śliwek 2 łyżeczki miodu 3 łyżki majonezu 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Obrane jabłko trzemy na tarce jarzynowej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Majonez łączymy z miodem oraz octem winnym. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki surówki

Smaki Na Talerzu
Stir-fry z polędwiczką, czerwoną kapustą i botwiną 181

Cześć ! Dziś mam dla Was propozycję obiadową – makaron soba z polędwiczką, czerwoną kapustą, liśćmi botwiny i papryką. Danie jest pyszne, szybkie w wykonaniu i cieszy oko. Możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Kto ma ochotę na miseczkę ?! Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 1 polędwiczka wieprzowa 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane liście z 1 pęczka(...)tarce o małych oczkach 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu olej roślinny do smażenia 1 czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka drobno posiekanej czerwonej kapusty 1 mała marchewka – pokrojona w cienkie plasterki 1 mała czerwona papryka – pokrojona w cienkie plastry 2 łyżeczki nasion białego sezamu sól i świeżo zmielony pieprz opcjonalnie

Moja pasja smaku
FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY 244

Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro, jak w mordę strzelił, zupa wyszła fioletowa?!:DDD Podałam ją z ekspresowymi kluseczkami na kremowym serku z posiekanymi liśćmi szpinaku(...)została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:D SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1/2 główki kapusty czerwonej 2 cebule czerwone 4 ziemniaki 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę) 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki pieprzu

Słodko-Słony Świat Ilony
Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorem 80

Czerwona kapusta jest mniej popularna w polskich kuchniach niż biała, a przygotowane z niej surówki stosunkowo rzadko goszczą na naszych stołach. A szkoda, bo nie dość, że jest bogata w witaminy i składniki mineralne (m.in. wit. A, B1, B2, B6, C, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo), zawiera także sporo przeciwutleniaczy oraz antocyjanów. W czerwonej kapuście znajdziemy również(...)sulforafan - substancję działającą antynowotworowo. Poza tym intensywny kolor może wprowadzić trochę życia na nasze talerze 😉 Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorem - przepis na 3 porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 1/4 główki czerwonej kapusty, 2 garście posiekanego szczypioru, 3 łyżki oliwy, łyżeczkę octu winnego, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku.   1. Kapustę drobno posiekaj

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania