przetestował swoje przepisy. W praktyce na przykład nie udało mi się osiągnąć koloru zielonego . Moje szpinakowe jajko jest zielono-brązowe, mam też trochę zielonych refleksów na jajkach barwionych czerwoną kapustą. Podobno ładny zielony efekt można uzyskać barwiąc kapustą brązowe jajka, ale ja akurat miałam dostęp jedynie do białych. Najbardziej spodobał mi się efekt, który uzyskałam właśnie za pomocą czerwonej kapusty, czyli jajka w różnych odcieniach niebieskiego i turkusu . Te jajka są naprawdę przepiękne i aż trudno uwierzyć, że powstały przy pomocy naturalnego barwnika! Roztwór z czerwonej kapusty jest w ogóle czarodziejski, bo ma kolor fioletowy i jajko w nim zanurzone również barwi się na ten kolor. Dopiero po wyjęciu go ze słoika (być może pod wpływem kontaktu
Chilli Czosnek i Oliwakapusty. Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny, cukru i natki robimy sos, który wlewamy do warzyw, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy według własnego uznania. Surówkę wkładamy do lodówki, żeby smaki się połączyły. Sałatka najsmaczniejsza jest na drugi dzień. Inne przepisy na surówki z kapusty: Coleslaw z kapusty pekińskiej Coleslaw z młodej kapusty Coleslaw Coleslaw z sosem farmerskim Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim Surówka z czerwonej kapusty i marchewki Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką Surówka z czerwonej kapusty i fasoli Surówka z czerwonej kapusty i gruszki Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem Artykuł Coleslaw z burakami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyProsta, pyszna i kolorowa. Idealnie prezentująca się na talerzu sałatka z czerwonej kapusty, marchewki oraz pietruszki. Zrobiona jest tak naprawdę z dwóch składników, które prawie zawsze mam w spiżarce: czerwona kapusta i marchewka. Dużą zaletą czerwonej kapusty jest to, że można ją przechowywać naprawdę długo. Sama sałatka pasuje do każdego dania. Szybka w przygotowaniu. Idealna jako dodatek(...)pracy jako zdrowy lunch lub drugie śniadanie. Składniki: czerwona kapusta marchewka oliwa z oliwek sok z cytryny pietruszka sól i pieprz Przygotowanie sałatki: Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w cienkie słupki, wszystko mieszamy w misce, (proporcje zależą od preferencji oraz wielkości kapusty, ja robię z 1/2 główki kapusty i 3 marchewek). Przyozdabiamy pietruszką lub kolendrą, a listki mięty dodadzą
PaleoLifePrint Pieczeń wieprzowa z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą Przepis dodany przez Marcin Porcja 4 Czas Przygotowania 2 godz Poziom Trudności średni Przepyszna pieczeń wieprzowa w sosie własnym, z pięknego kawałka schabu, z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty. Serdecznie polecam, pychota! Składniki Mięso: 0.5 kg schab wieprzowy 3 ząbki czosnku 1 kostka wołowa mąka olej(...)wodę, dodajemy do niej łyżeczkę oleju i łyżeczkę soli. Wrzucamy kluski i gotujemy ok 2 minut. Wykładamy mięso na talerz, kluski, polewamy sosem (który pozostał nam z mięsa, dodajemy kapustę czerwoną, gotowe. Smacznego ! Uwagi Kluski najlepiej gotować 2 min nie więcej. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Piecze\u0144 wieprzowa z kluskami \u015bl\u0105skimi i czerwon\u0105 kapust\u0105
NieziemskiApetyt.plświeżych warzyw są bogate w witaminy i minerały. Poza tym są bardzo smaczne. Surówki obiadowe Dzisiaj przyrządziłam do obiadu dwie surówki, jedną z selera korzeniowego, drugą z czerwonej kapusty szpiczastej. Kiedy byłam dzieckiem nie lubiłam selera, teraz za nim przepadam. Surówka z selera zawiera jedynie seler i przyprawy. Jest to surówka na bazie majonezu. Seler z majonezem smakuje niesamowicie(...)Lubię je za to, że nie są zbyt wyrośnięte. Jedna wystarczy na surówkę dla czterech osób. Szpiczaste kapusty nie są też tak ubite, więc o wiele łatwiej je się kroi. Smakiem jednak niczym się nie różnią od tradycyjnych kapust. Surówka z czerwonej kapusty to również surówka z majonezem. Poza tym znajdziecie w niej pora i gruszki. Używacie gruszki
codojedzeniaJesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. To właśnie czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty głowiastej – antocyjany sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Antocyjany mają bowiem właściwości(...)przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Te zaś odpowiadają w znacznym stopniu za procesy starzenia się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach. W czerwonej kapuście znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto ją jeść, gdyż to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Ma więcej
Kolorowa kuchnia Elkiczas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam. Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor: brązowy - łupiny cebuli ciemny brązowy - herbata żółty - kurkuma niebieski - czerwona kapusta zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe jajka wyszły rewelacyjnie, zwłaszcza(...)sól czerwona kapusta garnek do farbowania A jajka przygotowujemy w następujący sposób: Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki. Kapustę poszatkować, zalać wodą i dodać sól.Wywar gotować przez 30 minut. Do wywaru włożyć jajka (wywar można odcedzić i zalać jajka wywarem, lub usunąć część kapusty a pomiędzy resztę włożyć
Mama Gotujedużej głowy czerwonej kapusty powstała kolejna potrawa – zupa krem. Pierwsze wrażenie(...)smakowe plasuje ją w okolicach barszczu ukraińskiego, później odczuwa się lekką nutę czerwonego wina oraz octu balsamicznego. Podaliśmy ją z groszkiem ptysiowym ale równie odpowiednie będą grzanki z chleba. Następnym razem planujemy dodać do niej ugotowaną białą fasolę, będzie zapewne wspaniała. Składniki 400 g czerwonej kapusty 3 szalotki 3-4 średnie ziemniaki 1 / 2 szklanki czerwonego wina
niecodziennikparyNajlepsza surówka z czerwonej kapusty, jaką można szybko zrobić do obiadu. Surówka jest zdrowa, bardzo soczysta i długo zachowuje swój smak i wygląd. Kapusta czerwona jest bardzo smaczna, często jednak rezygnujemy z niej, gdyż dość trudno z niej wydobyć smak i soczystość. Kapusta pokrojona w tradycyjny sposób jest twarda, nieco sucha i po zrobieniu z niej surówki musimy(...)nabrała soczystości. Surówka z czerwonej kapusty będzie soczysta i od razu do zjedzenia, jeśli zetrze się ją na tarce do warzyw o dużych oczkach. Podczas tarcia kapusta mięknie, staje się soczysta i po doprawieniu można ją podać do obiadu. Ilość porcji: 4 -5 Czas przygotowania: 25 minut Składniki na surówkę z czerwonej kapusty: 1 średniej wielkości główka czerwonej
Kuchcik gotujeCzerwona kapusta z rodzynkami Już kilka warzywnych dodatków obiadowych pojawiło się na blogu. Zarówno surówka z selera , jak i surówka z marchewki były na zimno i nadszedł czas zrobić coś, co zarówno mnie jak i Was rozgrzeje. Czerwona kapusta z rodzynkami to kolejny nostalgiczny przepis. W domu mama często robiła ją dla mnie do mięsa, a sama pałaszowała(...)solo prosto z gara. Teraz, gdy sam nie jem mięsa, jest to dla mnie świetny dodatek do kotlecików lub nawet samych ziemniaczków. Szczerze powiedziawszy to czerwona kapusta z rodzynkami w roli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty
Blendmankapusty to surówka lub duszona kapusta z zasmażką. W okresie świątecznym staram się jednak przyrządzić z niej coś ekstra. Kapusta z żurawiną is a think! Jest super smaczna, słodko kwaśna i pachnie korzennymi przyprawami. Tak przyrządzona kapusta świetnie pasuje do pieczonego drobiu. Może to być indyk, kaczka czy nawet gęsina. Duszona kapusta to idealna świąteczna przystawka na ciepło. Wiadomo, czerwony(...)kapustę kapustę, suszoną i mrożoną żurawinę. Wlej sok jabłkowy, dopraw solą i gotuj kapustę przez godzinę. Kapustę można zapakować do słoików i przechować w lodówce do świąt. Będzie jak znalazł do pieczonego indyka czy kaczki. Napełnij słoiki, zakręć i odwróć do góry nogami, żeby się zassały. Ostudzoną kapustę przechowuj w lodówce do miesiąca. The post Świąteczna czerwona
codojedzeniaKrupnik jaglany z kapustą czerwoną – prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Idealne danie kuchni kryzysowej . Zupa smaczna, sycąca, rozgrzewająca, bezglutenowa, tania. Kapusta czerwona, mam wrażenie że niedoceniana w zupach i daniach – poza mnóstwem wartości odżywczych, nadaje daniom a w szczególności zupom ciekawy kolor, przez co jest atrakcyjna dla dzieci Kapusta jest warzywem tanim, zdrowym(...)wolnym ogniu gotujemy bulion ok 10 min. Dodajemy poszatkowaną grubo kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę. Następnie zalewamy to dodatkowym 2l wody, dodajemy pozostałe składniki. Potem gotujemy wszystko na małym ogniu ok 20 min aż kasza „się rozklei”. Doprawiamy do smaku. Artykuł Krupnik jaglany z kapustą czerwoną pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje