sześćdziesiąt godzin w tygodniu plus dojazdy, to jednak za mało), więc kiedy mam wolne, szykuję nam coś dobrego. Jakiś czas temu kupiłam w promocji dwie małe główki czerwonej kapusty i zastanawiałam się, co z nich zrobić. Bo takiej ilości surówki to nawet ja nie dam rady pochłonąć... Z pomocą przyszedł mi blog Zakochane w zupach (którego z miejsca(...)słodkiej gruszki. Smakuje trochę kapustą, trochę ziemniakami - sprawdzi się świetnie w chłodne, jesienne dni. Ja zwiększyłam proporcje, i mieliśmy obiad na trzy dni, co jest świetnym rozwiązaniem w ciągu zabieganego tygodnia. A po inne specjały z kapustą w roli głównej koniecznie zajrzyjcie dziś do Pati , Mirabelki , Emilii , Marty i Mikimamy. Krem z czerwonej kapusty z gruszką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSurówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze się także przechowuje – może kilka dni stać przykryta w lodówce bez straty na jakości. Sama kapusta(...)mnie zbyt mozolne). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy dużą szczyptę soli oraz czubatą łyżeczkę cukru. Mieszamy i mocno ugniatamy dłońmi, ściskając kapustę partiami, aż zacznie puszczać soki. Najlepiej ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie
Poezja smakuProsta surówka z czerwonej kapusty Pyszna i prosta surówka z czerwonej kapusty . Doskonała przystawka do obiadu , a do tego zdrowa i nie wymagająca żadnych umiejętności szefa kuchni U nas w domu surówki cieszą się średnią popularnością . Chłopcy dużo bardziej preferują warzywa gotowane , zapiekane lub przyrządzane na parze . No ale czasami trzeba urozmaicić i zrobić coś co dadzą radę(...)bólem ale dają radę ją zjeść . Zaś jeśli chodzi o mnie , to ogólnie jest jedną z lepszych i ciekawszych pozycji z działu surówki . Składniki : 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 świeży ogórek gruntowy lub kawałek szklarniowego 1 mała cebula szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżyDuszona, czerwona kapusta Były kluski śląskie , musi być i czerwona kapusta . To doskonała ciepła przystawka , coś w rodzaju bigosu , ale o zupełnie innym smaku . Piękny purpurowy kolor i cudowny aromat . Pasuje doskonale do każdej pieczeni , oczywiste że do zrazów i rolad śląskich. Bardzo prosta w przygotowaniu . No cóż wszystko pięknie , tylko moi chłopcy jakoś się do niej przekonać(...)warto wyrosnąć Składniki : 1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej 1 jabłko 1/2 cytryny 1 łyżka cukru – czubata sól , pieprz do smaku 1/2 szklanki wody 2 łyżki masła Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy , aż się roztopi i na gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce
Ogrodnik w podróżyBucatini Viola, czyli purpurowy makaron z pesto z czerwonej kapusty i Guanciale. Guanciale…ileż to jest słownych – wojen – na przeróżnych stronach i forach internetowych na temat tegoż kawałka mięsa. Na wstępie mój drogi czytelniku musisz oczywiście wiedzieć skąd pochodzi, ten pyszny kawałek pikantnego mięsa wieprzowego, które jest pomiędzy grubymi, soczystymi warstwami tłuszczu. Za tem, chociaż wielu(...)pyszny, nietypowy makaron Bucatini Viola. Składniki Bucatini 500 gram Bucatini Guanciale 150 gram Parmigiano Reggiano 40 gram Chili 0.5 sztuki Pieprz świeżo zmielony do smaku Pesto z Czerwonej Kapusty Pesto z Czerwonej Kapusty Przygotowanie Po pierwsze mój drogi czytelniku, musisz zrobić pesto z Czerwonej Kapusty, najlepiej dzień wcześniej. Po drugie guanciale pokrój w kostkę lub cienkie paski
RafalCookCzerwona kapusta duszona po niemiecku z wyraźnym słodkim akcentem oraz posmakiem jałowca i cynamonu. CZERWONA KAPUSTA(...)DUSZONA SKŁADNIKI mała czerwona kapusta (około 1 kg); 1 spora cebula; duże jabłko; 250 ml czerwonego wytrawnego wina; ocet winny lub jabłkowy; 3 kulki jałowca; 1 listek laurowy; 1 laseczka kory cynamonowej; dżem porzeczkowy; cukier, sól; przepis na duszoną... Artykuł Czerwona kapusta duszona po niemiecku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaObiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?! No i jest!Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do obiadu jak najczęściej – do gulaszy … drobiu , kaczki … roladek czy też nawet do ryby.Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości , ale gwarantuję Wam , że na efekt końcowy warto poczekać!Bez dokładki się(...)obejdzie!Tak więc CZERWONA KAPUSTA ujęcie 1 – czas start!SKŁADNIKI:* czerwona kapusta – 1 szt* mąka – 4 łyżki* masło – 70 g* ocet jabłkowy – 2 łyżki* ocet balsamiczny – 2 łyżki* cukier – 3 łyżki* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kapustę szatkujemy , wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą ( tak , żeby lekko przykryła kapustę ).Gotujemy na średnim ogniu.Po
Ostra na SłodkoCzerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rartytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych umiejętności, a efekt obłędny. Jak smakuje? Jak kiszonka, choć nieco twardsza, bo z natury liście ma twardsze od białej kapusty to jest jednak dużo delikatniejsza(...)smaku od białej krewniaczki. Każda kiszonka to jeden z najlepszych, naturalnych probiotyków. Tu, czerwona kapusta jest dużo zdrowsza od białej już z racji samego koloru, ponieważ posiada więcej antocyjanów, selenu i witaminy E. Składniki na 2 słoiki a`750 ml: 2 kg kapusty czerwonej 2 łyżki soli kilka baldachów kopru - świeży lub suszony Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czerwoną kapustę lubimy bardzo, tzn. głównie My. Nie wiem dlaczego. Powodem mogą być rolady i kluski śląskie. Wiecie do czego piję? Do tego, że to Ślązak. Rolady, kluski, modro. W ogóle muszę w końcu kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się pojawiła. Dobra, do rzeczy. Surówka(...)kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy, wrzucamy do miski, porządnie ugniatamy (jeżeli nie chcecie sobie poplamić rąk, załóżcie rękawiczki, skubana potrafi nieźle zafarbować dłonie). Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty
Kardamonovyjakiegoś czasu sama kiszę czerwoną kapustę. Czemu akurat tę? A bez konkretnego powodu, jakoś tak. Parę lat temu udało mi się dostać taką w sklepie i ciekawości ją kupiłam. Nie powaliła mnie jakoś na kolana, nie różniła się w smaku niczym od białej. Właściwie to nawet mnie nieco wpieniała, bo wszystko farbowała. Teraz mi to w ogóle nie przeszkadza(...)Kapustę odciskamy z soku, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich pokrojoną drobno cebulę, cukier, sól, świeżo mielony pieprz i oliwę z pierwszego tłoczenia lub olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Artykuł Surówka z kiszonej czerwonej
Kardamonovykilka propozcyji na dania, które możecie przygotować na świąteczny stół. Igor Antoszewski i Michal Wester - zdobywcy I miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny(...)Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu, 80g masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy z jarmużu: 150 g jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta: 300 g czerwonej kapusty, 50 g cukru, 5 ml octu z białego wina
Plate of Joywłożyć mięso do zamrażarki na około 4 godziny drobno pokroić ogórka, pomidory, papryczkę oraz natkę pietruszki pokrojone warzywa wsypać do miski doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem winnym pokroić kapustę czerwoną doprawić kapustę octem winnym i solą pokroić kapustę pekińską zetrzeć marchewkę pokroić drobno drugą połowę ogórka włożyć do niewielkiej miski odsączyć ogórka z wody dodać greckiego jogurtu dodać(...)nożem cienkie plastry mięsa smażyć plastry mięsa na rozgrzanym tłuszczu na patelni przekroić bułkę posmarować bułkę sosem tzatziki położyć mięso dodać trochę sałatki położyć na bułkę inne dodatki jak kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchewka, czerwona cebula przykryć drugą połowę bułki Tak przygotowany turecki kebab jest bardzo sycącym daniem. Dzięki aromatycznym przyprawom ma także niepowtarzalny smak. Składniki dodatkowe można
ale PysznieSurówka z czerwonej kapusty po koreańsku Bardzo lubię surówki z kapusty w słodkiej marynacie z dodatkiem czosnku i owocowego octu. Mają niepowtarzalny, intensywny smak i pasują zarówno do dań podawanych z ryżem, jak i z ziemniakami. W kuchni rosyjskiej takie właśnie surówki określa się mianem surówek po koreańsku. Przyrządzona w ten sposób czerwona kapusta jest chrupiąca, aromatyczna(...)przy tym bardzo smaczna i zdrowa. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty (około ½ kg) 3 marchewki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka kurkumy Marynata: 70 ml wody 50 g cukru 1 łyżeczka soli 40 ml oleju 40 ml octu jabłkowego Surówka z czerwonej kapusty po koreańsku Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce
Trzeci talerzGołąbki z czerwonej kapusy z kaszą jęczmienną i grzybami. Przepisy Thermomix. Składniki: 1600 g wody 1 łyżeczka soli 250 g kaszy jęczmiennej 8 liści kapusty czerwonej 100 g cebuli , przekrojonej na połówki 2 ząbki czosnku 20 g masła 250 g grzybów (mogą być mrożone) 1 łyżeczka soli 0,25 łyżeczki pieprzu natka pietruszki Gołąbki z czerwonej kapusty(...)czerwonej kapusty. Przed włożeniem kapusty wycinamy z jej srodka twardy głąb. Liście wtedy będę łatwiej schodzić z główki. Gotujemy czas 30 min/Varoma/obr.1 Po ok 15 minutach sprawdzmy bo mozliwe, że wierzchnie liście kapusty będą już miękkie. Ściągamy miękkie liście, reszte główki zostawiamy i co 5 minut sprawdzamy. Przystawkę Varoma ściągamy. Zdejmujemy miekkie liście kapusty. Z reszty kapusty robię zawsze
Themo przepisy