Czerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałam tutaj , duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny tu . Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się(...)ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam! Składniki: mała czerwona kapusta 1 cebula słoiczek marmolady z pigwy 3-4 goździki sól, pieprz 2 łyżki smalcu z gęsi 3 łyżki ciemnego octu balsamiczny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki to nie tylko idealny posiłek na upały. Wspaniale sprawdza się jako przystawka do obiadu czy chrupiący dodatek do imprezowego stołu. Polecam! Składniki: Warzywa: 1 niewielka cukinia 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli do nasolenia warzyw 1/2 słodkiej papryki czerwonej 1/2 cebuli Dressing: 2 łyżki oleju(...)makaron. Jeśli nie macie takiego sprzętu, to można użyć klasycznej tarki do warzyw i zetrzeć cukinię na cienkie paski. Można też ją cienko pokroić – co kto woli Kapustę czerwoną szatkujemy w cienkie około 3 cm paski i dodajemy do pokrojonej cukinii. Dodajemy łyżkę soli, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie, o ile nie zapomnicie
Lamarida.plzdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze śmietaną i jajkiemSałata z dressingiem(...)jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowymSałata z marynowaną fasolkąSałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselnaSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Surówka z buraczka ze słonecznikiem Surówka z czerwonej kapusty ISurówka z czerwonej kapusty IISurówka z czerwonej kapusty z chrzanemSurówka ze świeżego szpinaku z pomidorem Surówka z kalarepy ISurówka z kalarepy IISurówka z kalarepy III Surówka
Kuchnia domowa AniSurówka z czerwonej kapusty z chrzanem z dodatkiem jabłka, cebuli i szczypiorku to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest to cennym źródłem witamin i składników mineralnych a do tego jest prosta w przygotowaniu i wybornie smakuje. składniki na 4 porcje 1 główka czerwonej kapusty ( 1kg ) sok z 1 cytryny 1 jabłko 1 cebula 1 pęczek szczypiorku(...)Oczyszczoną i podzieloną na mniejsze kawałki czerwoną kapustę ścieramy na tarce o dużych otworach. Startą kapustę przekładamy do dużej miski, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Do miski z kapustą wrzucamy starte jabłka, pokrojoną cebulę oraz szczypiorek, dodajemy
Smakowite Daniakapusta to nie tylko smaczny dodatek do drugiego dania, bo możesz wyczarować z niej prawdziwe pyszności, jak np. dzisiejsze smarowidło do chleba. Jest super smaczne, a pod zębami chrupią i zmiksowana, soczysta kapusta i orzechy włoskie. Idealnie wpisuje się w tegoroczny trend zdrowego odżywiania i na pewno Ci posmakuje! Proste i tanie, a jednak niecodzienne, zaskakujące i wyszukane smarowidło. Kapusta(...)żadnych strat witamin i składników mineralnych. Składniki: 300 g czerwonej kapusty (ćwiartka) 1 jabłko 100 g orzechów włoskich 1/2 bio cytryny 2 łyżki białego serka sól, pieprz 2 łyżki czerwonego pieprzu 1 łyżka oleju z pestek dyni zielenina 1/2 papryczki chili - opcjonalnie Przygotowanie: czerwoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czerwona kapusta to ulubiony świąteczny i zimowy dodatek do mięsnych dań. Świetnie się komponuje z dziczyzną, drobiem i ulubionymi roladami wołowymi. Wtedy niezastąpionym dodatkiem są wszekiej maści kluski. Proponuję dwa w jednym, czyli kluski i czerwoną kapustę jednocześnie. Te kluchy grają absolutnie główną rolę w daniu, to perfekcyjny dodatek do każdego odświętnego posiłku. Już jakiś czas temu przepis(...)pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka mączki ziemniaczanej sól bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mąki olej do frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy zasznurowane w woreczku. Podlać winem, dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czerwona kapusta to doskonały dodatek do drobiu i dziczyzny, dlatego jesienią i zimą to jej najlepszy czas. Jest bogatsza w wartości odżywcze od białej krewniaczki, Obecne w czerwonej kapuście antocyjany oprócz właściwości antynowotworowych wykazują działanie antyalergiczne i uszczelniające naczynia krwionośne. Kapusta czerwona usprawnia działanie układu pokarmowego, pomaga pozbyć się wody z organizmu, ma doskonałe działanie odtruwające(...)kapustę w soku pomarańczowym (przepis tutaj ), cydrze (przepis tutaj ), z marmolada z pigwy (przepis tutaj ), a do duszenia dzisiejszej użyłam soku z jabłek. Jest pyszna, polecam! Składniki: 1/2 czerwonej kapusty 1 cebula 1 kwaśne jabłko 250 ml soku z jabłek sól, pieprz kilka goździków Wykonanie: kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, połówkę na ćwiartki i cienko poszatkować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą i papryką Pyszna i bardzo prosta surówka z czerwonej kapusty. To doskonałe zimowe warzywo bardzo bogate w antyoksydanty . Walorów smakowych nie trzeba podkreślać ,są po prostu wspaniałe . Ta surówka robi się praktycznie sama i to w kilka minut . Warto , tym bardziej w środku zabieganego tygodnia Składniki : 1/2 małej główki czerwonej kapusty(...)łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu sól ,pieprz do smaku Kapustę szatkujemy drobniutko i cieniutko na mandolinie do warzyw . Cebulę siekamy i dodajemy do kapusty . Dokładamy ocet , olej , miód ,sól , pieprz do smaku . Całość mieszamy ręką ugniatając , aż kapusta zmięknie i puści troszkę soku . Na koniec dodajemy starte na grubej tarce jabłko , posiekaną drobno paprykę, odsączoną
Ogrodnik w podróżyprześcieradła, do którego wpadała poszatkowana kapusta. Wystarczą słoiki i trochę cierpliwości. Na końcu napiszę wam, co robię, jak potrzeba nażarcia się po kokardy kiszonej kapusty jest wielka, a kapusta własnoręcznie kiszona właśnie wyszła i ujrzałam dno słoika. Gotowi? Najlepsza kiszona biała kapusta przed wami. Na początek kilka zasad, informacji i przydatnych tipów kiszenia kapusty: Kapustę szatkujemy cieniutko. Ja mam mandolinę(...)mieszamy odpowiednie składniki– biała kapusta, biała kapusta i czerwona kapusta, biała kapusta z papryką, biała kapusta z żurawiną. Do każdej dodajemy jabłko i marchewkę. Ugniatamy w słoiku i uzupełniamy najpierw sokiem spod kapusty, potem solanką. Ja nie zachowuję żadnych proporcji mieszanek, oprócz ostrożności z ilością żurawiny. Kapusta traci swoją objętość podczas zasolenia, ale może się okazać, że cztery słoiczki
ladykitchenprześcieradła, do którego wpadała poszatkowana kapusta. Wystarczą słoiki i trochę cierpliwości. Na końcu napiszę wam, co robię, jak potrzeba nażarcia się po kokardy kiszonej kapusty jest wielka, a kapusta własnoręcznie kiszona właśnie wyszła i ujrzałam dno słoika. Gotowi? Najlepsza kiszona biała kapusta przed wami. Na początek kilka zasad, informacji i przydatnych tipów kiszenia kapusty: Kapustę szatkujemy cieniutko. Ja mam mandolinę(...)mieszamy odpowiednie składniki– biała kapusta, biała kapusta i czerwona kapusta, biała kapusta z papryką, biała kapusta z żurawiną. Do każdej dodajemy jabłko i marchewkę. Ugniatamy w słoiku i uzupełniamy najpierw sokiem spod kapusty, potem solanką. Ja nie zachowuję żadnych proporcji mieszanek, oprócz ostrożności z ilością żurawiny. Kapusta traci swoją objętość podczas zasolenia, ale może się okazać, że cztery słoiczki
ladykitchenstaje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dzisiaj zabieramy Cię w podróż kulinarną, gdzie poznasz tajemnice przygotowania tego aromatycznego makaronu z sosem orzechowym, wzbogaconego o kolorowe warzywa jak papryki, czerwona kapusta, cukinia i fasolka szparagowa. Sekret sosu z masła orzechowego . Sos z masła orzechowego to serce tego wyjątkowego dania. Jego bogaty, gładki i kremowy smak idealnie komponuje się z makaronem(...)kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem MAKARON Z SOSEM ORZECHOWYM Przygotowanie : 15-20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 1 czerwona papryka – 1 żółta papryka – 1/4 główki czerwonej kapusty – 1/2 cukinii – 1 szklanka fasolki szparagowej – 1-2 dymki (białe i zielone części) – 200-250 g makaronu azjatyckiego (możesz użyć chow
nietylkopasta.plSwego czasu publikowaliśmy już przepis na smażoną kaczkę z czerwoną kapustą . Można by więc powiedzieć, że tym razem się „powtarzamy”. A jednak wcale nie – bo pomimo użycia tych samych podstawowych składników, dzisiejszy przepis to coś zgoła innego niż poprzednio. Zarówno sposób przygotowania jak i użyte przyprawy sprawią bowiem, że otrzymamy całkowicie odmienne danie. Kaczkę marynujemy w mieszance korzennych przypraw(...)opiera się na dobrze sprawdzonej „rodzinnej” recepturze, którą śmiało możecie użyć przygotowując czerwoną kapustę jako dodatek również do innych rodzajów mięsa. Korzenna kaczka z modrą kapustą 2017-01-17 13:10:44 Niezwykle delikatna pieczona kaczka o korzennym aromacie z duszoną modrą kapustą. Tę ostatnią można przygotować w taki sam sposób również do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki
Kulinarna Pokusaburaczki ćwikłowe oraz dynia. Warzywa najpierw obieram, kroję w kostkę, gotuję do miękkości i studzę. W międzyczasie kroję w paseczki marchew, przy pomocy szatkownicy do warzyw siekam czerwoną kapustę i brukselkę oraz kroję w kostkę jabłka, które skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W dużej misce łączę wszystkie warzywa, owoce, ser feta oraz dodatki z dressingiem z oliwy(...)Facebook: MeCooks Sałatka jesienna z burakiem i dynią Składniki na sałatkę jesienną. 200 g ugotowanego buraka ćwikłowego 300 g ugotowanej dyni piżmowej 100 g marchwi 100 g czerwonej kapusty 100 g brukselki 50 g orzechów włoskich 75 g mieszanki sałat (rukola, szpinak, boćwina) 200 g sera feta 50 g suszonej żurawiny 300 g jabłka 30 g pestek dyni
MeCookspochodzi z książki "Dieta Mind. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego i jest lekko przeze mnie pozmieniany. Burgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem płatków owsianych, podane z czerwoną kapustą zapiekaną z porem i pomidorami. Doskonały i zdrowy obiad, który zachwyci wszystkich miłośników dań rybnych. Danie należy do dietetycznych, więc każdy może sobie na nie pozwolić. Aby kotleciki były(...)Pacyfiku. Dlatego zawsze trzeba sprawdzać miejsce połowu. Składniki: ok. 300 g łososia dzikiego duża garść szpinaku świeżego 1 szklanka płatków owsianych 2 jajka 1 ząbek czosnku 1/2 główki czerwonej kapusty 1 por 2 pomidory 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz ziołowy 1 łyżka octu jabłkowego olej do smażenia Wykonanie: Łososia umyjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry i grubo
Kuchnia MagdaLeny