Przepis autorski (mój). Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Podobne surówki przyrządzam bardzo często i zawsze są pyszne. Czasami używam różnych olei, co daje ciekawe efekty smakowe. Zresztą już Wam o tym wspominałam... Olej rydzowy świetnie podkreśla smak kapusty, gdyż jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy(...)przepadają za smakiem oleju lnianego. Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). A tu inne przykładowe przepisy (klik w przepis): surówka z czerwoną kapustą (z czosnkową nutą) surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami) 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula (mała) 1/2 jabłka 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka jogurtu
Di gotujeZapraszam Was na przepis na pyszną duszoną czerwoną kapustę. Nie trzeba do niej wcale dodatkowej mąki do zasmażki, możesz pominąć ten proces przygotowania a efekt będzie i pyszny i zdrowy. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś(...)Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku podgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj kapustę i podsmażaj kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj gorącą wodę, liście laurowe, ziele angielskie i wstępnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 20-25 minut aż woda prawie całkowicie wyparuje a kapusta zmięknie. Dodaj do kapusty
nietylkopasta.pldymkę, wprowadzając tym samym klimat młodej wiosny i moc aromatu :) Od siebie dodałam jeszcze jeden odcień zieleni w postaci podsmażonego z cebulką szpinaku i chrupiącą surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty, której połówka smuciła się w lodówce. Zwieńczeniem całości niech będzie tradycyjny kleks dobrej śmietany i rzut świeżego, pachnącego szczypioru ♥ Chodźcie wszyscy zieloni i w innych kolorach, z kuflami Guinnessa(...)śmietana i świeży szczypiorek do podania Smażony szpinak 1 opakowanie szpianku baby 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól i pierz do smaku Coleslaw z czerwonej kapusty 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1/2 małej czerwonej cebuli 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mocnego chrzanu sól do smaku
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSałatka z czerwonej kapusty Kolejna propozycja przetworów, może jeszcze komuś uda się ją wykonać przed nadejściem wielkimi krokami zimy :-) Przepis ten dostałam od swojej Mamy, która zdopingowała mnie do zrobienia jej, co prawda nie bardzo miałam chęci , ale teraz mogę jej tylko dziękować :-) Sałatka wyszła przepyszna, jest świetnym dodatkiem do obiadów. Kapusta czerwona Składniki(...)czerwonej kapusty 1 kg cebuli sól Czerwoną kapustę poszatkować na średnich oczkach do dużej miski , cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do osobnej miski. Zasolić osobno i pozostawić tak przez 24 h. Na drugi dzień odcisnąć kapustę i cebulę z wytworzonego "soku" i razem wymieszać w większym naczyniu. Z podanych poniżej składników przygotować zalewę
Aromatyczne PodróżeCzerwona kapusta to warzywo, które niestety pomijam w kuchni. Ostatnio miałam ochotę na domową surówkę, dlatego też kupiłam czerwoną kapustę i przygotowałam z niej dodatek do obiadu :) Poniższa surówka to połączenie czerwonej kapusty, marchewki i soku z cytryny. Jeżeli lubicie lekko słodkie surówki to ją dosłodźcie. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty (wagowo
UgotowaćDzisiaj polecam Wam przepis na odmienną wersje klasycznej surówki coleslaw z czerwonej kapusty. Chrupiąca i pyszna surówka z orientalną nutką smakową. Tak jak i jej klasyczna wersja będzie świetnym dodatkiem do dan obiadowych, lub wkładką do hamburgerów, lub domowego kebaba. Składniki: Surówka: 1/2 średniej(...)główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść rodzynek Marynata: 60 ml octu jabłkowego 4 łyżki cukru lub według uznania Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sol i pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Kapustę cienko poszatkować i przełożyć
Pani M - kuchnia smakowitaDzisiaj polecam Wam przepis na odmienną wersje klasycznej surówki coleslaw z czerwonej kapusty. Chrupiąca i pyszna surówka z orientalną nutką smakową. Tak jak i jej klasyczna wersja będzie świetnym dodatkiem do dan obiadowych, lub wkładką do hamburgerów, lub domowego kebaba. Składniki: Surówka: 1/2 średniej(...)główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść rodzynek Marynata: 60 ml octu jabłkowego 4 łyżki cukru lub według uznania Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sol i pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Kapustę cienko poszatkować i przełożyć
Pani M - kuchnia smakowitamoim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na pyszną surówkę z czerwonej kapusty w dość nietypowym połączeniu, bo z kalarepą i zielonym ogórkiem. Uwielbiam łączyć moje ulubione smaki i tworzyć z nich wspaniałe surówki, w sam raz do kotletów. Spróbujcie. Składniki(...)małej czerwonej kapusty 1 mała kalarepa 1 ogórek gruntowy 2 łyżki posiekanego szczypioru 3/4 łyżki oleju lnianego (u mnie Woj-len) 2 łyżki lekkiego jogurtu typu greckiego sól i pieprz do smaku odrobina cytryny (można pominąć) Przygotowanie: Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do kalarepy dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Całość solimy, lekko wygniatamy ręką
Słodkie okruszkiKlasyczna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką. Bardzo smaczna i zdrowa Pasuje do mięs (smażonych, duszonych, pieczonych) oraz dań obiadowych. Propozycje na obiad: ** Karkówka duszona w Karmi ** Curry z mięsem mielonym ** Pałki z kurczaka pieczone w boczku ** Kurczak pieczony w sosie barbecue (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pół główki czerwonej kapusty (około(...)oliwy sól i pieprz opcjonalnie sok z cytryny Kapustę oczyść, a marchew i jabłko obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (najlepiej to zrobić malakserem) . Dodaj drobno posiekaną cebulę, olej i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podaj do posiłku lub przechowuj w lodówce. Kapusta czerwona jest twarda, dlatego warto zetrzeć ją na dużych oczkach
Kulinarny S.O.S.pyszna i zdrowa surówka z czerwonej kapusty. Jest bardzo prosta do przygotowania, idealnie będzie pasowała jako dodatek do każdego dania obiadowego. Najbardziej lubię ja przyrządzać gdy czerwona kapusta jest jeszcze młoda i delikatna. Koniecznie z dużą ilością posiekanego koperki. Do czego i Was serdecznie zachęcam. Surówka z czerwonej kapusty Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 główka(...)młodej czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 łyżeczka cukru sok z cytryny olej rzepakowy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, żeby zmiękła. Cebule kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Wszystko mieszamy, wlewamy olej i sok z cytryny, dodajemy przyprawy wedle uznania. Ponownie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitykapusta na żeberkach, kapusta z grochem i boczkiem albo czerwona kapusta zasmażana. Wybór jest duży, a ja przypominam przepisy na gotowaną kapustę, które pojawiły się na blogu w ciągu ostatnich trzech lat. Kapusta z grochem, groch z kapustą Kapusta z grochem - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule(...)razem smażymy. Całość dodajemy do miękkiej kapusty, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy razem przez kilka minut. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażona na patelni. Kapusta lasowiacka z zasypką Kapusta lasowiacka z zasypką - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku w kawałku 50 g kaszy jęczmiennej 200 g czerwonej fasoli 2 cebule ziele angielskie
Trzeci talerzWitaminka ” , pyszna ,surówka z czerwonej kapusty Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze Zima , to trudny czas , dla naszego organizmu , niewiele słońca, brak swoich warzyw …. Wszystko to, odbija się na dobrym samopoczuciu, zdrowiu . Cóż , nie ma może , zbyt wielu , swoich warzyw , ale jest jeszcze ,czerwona kapusta , z własnej grządki(...)przypadku , praktycznie jej nie ma Doskonała do obiadu , a nawet na kolację , ja lubię ją z ciepłą , chrupiącą bagietką …i niczym więcej Składniki : 1/2 małej ,główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka , grubościenna 1 cebula biała lub czosnkowa ( łagodna , cukrowa lub 3 szalotki ) 1 duże, winne , jabłko lub dwa mniejsze 2 marchewki ,średniej wielkości 2 łyżki majonezu ( można
Ogrodnik w podróżyDzisiaj mam dla Was pomysł na szybki i fenomenalny w smaku dodatek do obiadu. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy na straganach dostępne są młode główki czerwonej i białej kapusty. W okresie zimowym poszatkowane kapusty musimy sparzyć(...)żeby nie były zbyt twarde i łykowate. Surówka wygląda ładnie i na pewno zaciekawi nie jednego domownika. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu pieprz sól Kapustę czerwoną i białą szatkujemy. Dodajemy majonez i jogurt. Doprawiamy do smaku solą
PatiGotujeoleju 10 dkg czerwonej kapusty 8 dkg prażonych oraz solonych orzeszków ziemnych Sałatka z makaronem ryżowym Jak zrobić azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym. Do dużej miski włożyć makaron ryżowy , zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty. Wylać na durszlak, przelać zimną wodą, odstawić na chwilę, po czym wymieszać z 1/2 łyżeczką oleju. Kapustę czerwoną pokroić nożem lub posiekać(...)porwać w dłoniach. W kubeczku wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek , sok z limonki, sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy oraz syrop klonowy. W dużej misce połączyć makaron z marchewką, kapustą czerwoną, kiełkami fasoli mung, ziołami, papryczką oraz zieloną cebulką. Polać sosem z kubeczka i posypać orzeszkami ziemnymi. Podawać na zimno. Sałatka z makaronem ryżowym Warto wiedzieć robiąc azjatycką sałatkę
MeCooksglutek”) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, mielonego kuminu, suszonego czosnku szczypta soli i pieprzu (ja używam pieprzu cytrynowego) Składniki – surówka z czerwonej kapusty i jarmużu: ok. 3 szklanki poszatkowanej, czerwonej kapusty (ok. ćwierć niedużej główki) ok. 1 szklanka porwanych liści jarmużu 1 średnia, tarta marchewka garść orzechów włoskich 4 łyżki oliwy(...)dzieci bardzo rytualne i warto pokazywać, że istnieje nie tylko ketchup. Surówka z czerwonej kapusty i jarmużu: Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy w cienkie paski ostrym nożem, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do dużej miski wsypujemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Posypujemy ją lekko solą, dostawiamy na 5-10 minut, a następnie z dużą siłą ugniatamy
Poezja smaku