Zapraszam Was na przepis na pyszną duszoną czerwoną kapustę. Nie trzeba do niej wcale dodatkowej mąki do zasmażki, możesz pominąć ten proces przygotowania a efekt będzie i pyszny i zdrowy. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś(...)Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku podgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj kapustę i podsmażaj kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj gorącą wodę, liście laurowe, ziele angielskie i wstępnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 20-25 minut aż woda prawie całkowicie wyparuje a kapusta zmięknie. Dodaj do kapusty
nietylkopasta.pldymkę, wprowadzając tym samym klimat młodej wiosny i moc aromatu :) Od siebie dodałam jeszcze jeden odcień zieleni w postaci podsmażonego z cebulką szpinaku i chrupiącą surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty, której połówka smuciła się w lodówce. Zwieńczeniem całości niech będzie tradycyjny kleks dobrej śmietany i rzut świeżego, pachnącego szczypioru ♥ Chodźcie wszyscy zieloni i w innych kolorach, z kuflami Guinnessa(...)śmietana i świeży szczypiorek do podania Smażony szpinak 1 opakowanie szpianku baby 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól i pierz do smaku Coleslaw z czerwonej kapusty 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1/2 małej czerwonej cebuli 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mocnego chrzanu sól do smaku
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSałatka z czerwonej kapusty Kolejna propozycja przetworów, może jeszcze komuś uda się ją wykonać przed nadejściem wielkimi krokami zimy :-) Przepis ten dostałam od swojej Mamy, która zdopingowała mnie do zrobienia jej, co prawda nie bardzo miałam chęci , ale teraz mogę jej tylko dziękować :-) Sałatka wyszła przepyszna, jest świetnym dodatkiem do obiadów. Kapusta czerwona Składniki(...)czerwonej kapusty 1 kg cebuli sól Czerwoną kapustę poszatkować na średnich oczkach do dużej miski , cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do osobnej miski. Zasolić osobno i pozostawić tak przez 24 h. Na drugi dzień odcisnąć kapustę i cebulę z wytworzonego "soku" i razem wymieszać w większym naczyniu. Z podanych poniżej składników przygotować zalewę
Aromatyczne PodróżeCzerwona kapusta to warzywo, które niestety pomijam w kuchni. Ostatnio miałam ochotę na domową surówkę, dlatego też kupiłam czerwoną kapustę i przygotowałam z niej dodatek do obiadu :) Poniższa surówka to połączenie czerwonej kapusty, marchewki i soku z cytryny. Jeżeli lubicie lekko słodkie surówki to ją dosłodźcie. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty (wagowo
Ugotowaćmoim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na pyszną surówkę z czerwonej kapusty w dość nietypowym połączeniu, bo z kalarepą i zielonym ogórkiem. Uwielbiam łączyć moje ulubione smaki i tworzyć z nich wspaniałe surówki, w sam raz do kotletów. Spróbujcie. Składniki(...)małej czerwonej kapusty 1 mała kalarepa 1 ogórek gruntowy 2 łyżki posiekanego szczypioru 3/4 łyżki oleju lnianego (u mnie Woj-len) 2 łyżki lekkiego jogurtu typu greckiego sól i pieprz do smaku odrobina cytryny (można pominąć) Przygotowanie: Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do kalarepy dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Całość solimy, lekko wygniatamy ręką
Słodkie okruszkiKlasyczna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką. Bardzo smaczna i zdrowa Pasuje do mięs (smażonych, duszonych, pieczonych) oraz dań obiadowych. Propozycje na obiad: ** Karkówka duszona w Karmi ** Curry z mięsem mielonym ** Pałki z kurczaka pieczone w boczku ** Kurczak pieczony w sosie barbecue (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pół główki czerwonej kapusty (około(...)oliwy sól i pieprz opcjonalnie sok z cytryny Kapustę oczyść, a marchew i jabłko obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (najlepiej to zrobić malakserem) . Dodaj drobno posiekaną cebulę, olej i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podaj do posiłku lub przechowuj w lodówce. Kapusta czerwona jest twarda, dlatego warto zetrzeć ją na dużych oczkach
Kulinarny S.O.S.pyszna i zdrowa surówka z czerwonej kapusty. Jest bardzo prosta do przygotowania, idealnie będzie pasowała jako dodatek do każdego dania obiadowego. Najbardziej lubię ja przyrządzać gdy czerwona kapusta jest jeszcze młoda i delikatna. Koniecznie z dużą ilością posiekanego koperki. Do czego i Was serdecznie zachęcam. Surówka z czerwonej kapusty Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 główka(...)młodej czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 łyżeczka cukru sok z cytryny olej rzepakowy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, żeby zmiękła. Cebule kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Wszystko mieszamy, wlewamy olej i sok z cytryny, dodajemy przyprawy wedle uznania. Ponownie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitykapusta na żeberkach, kapusta z grochem i boczkiem albo czerwona kapusta zasmażana. Wybór jest duży, a ja przypominam przepisy na gotowaną kapustę, które pojawiły się na blogu w ciągu ostatnich trzech lat. Kapusta z grochem, groch z kapustą Kapusta z grochem - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule(...)razem smażymy. Całość dodajemy do miękkiej kapusty, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy razem przez kilka minut. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażona na patelni. Kapusta lasowiacka z zasypką Kapusta lasowiacka z zasypką - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku w kawałku 50 g kaszy jęczmiennej 200 g czerwonej fasoli 2 cebule ziele angielskie
Trzeci talerzWitaminka ” , pyszna ,surówka z czerwonej kapusty Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze Zima , to trudny czas , dla naszego organizmu , niewiele słońca, brak swoich warzyw …. Wszystko to, odbija się na dobrym samopoczuciu, zdrowiu . Cóż , nie ma może , zbyt wielu , swoich warzyw , ale jest jeszcze ,czerwona kapusta , z własnej grządki(...)przypadku , praktycznie jej nie ma Doskonała do obiadu , a nawet na kolację , ja lubię ją z ciepłą , chrupiącą bagietką …i niczym więcej Składniki : 1/2 małej ,główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka , grubościenna 1 cebula biała lub czosnkowa ( łagodna , cukrowa lub 3 szalotki ) 1 duże, winne , jabłko lub dwa mniejsze 2 marchewki ,średniej wielkości 2 łyżki majonezu ( można
Ogrodnik w podróżyDzisiaj mam dla Was pomysł na szybki i fenomenalny w smaku dodatek do obiadu. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy na straganach dostępne są młode główki czerwonej i białej kapusty. W okresie zimowym poszatkowane kapusty musimy sparzyć(...)żeby nie były zbyt twarde i łykowate. Surówka wygląda ładnie i na pewno zaciekawi nie jednego domownika. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu pieprz sól Kapustę czerwoną i białą szatkujemy. Dodajemy majonez i jogurt. Doprawiamy do smaku solą
PatiGotujeoleju 10 dkg czerwonej kapusty 8 dkg prażonych oraz solonych orzeszków ziemnych Sałatka z makaronem ryżowym Jak zrobić azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym. Do dużej miski włożyć makaron ryżowy , zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty. Wylać na durszlak, przelać zimną wodą, odstawić na chwilę, po czym wymieszać z 1/2 łyżeczką oleju. Kapustę czerwoną pokroić nożem lub posiekać(...)porwać w dłoniach. W kubeczku wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek , sok z limonki, sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy oraz syrop klonowy. W dużej misce połączyć makaron z marchewką, kapustą czerwoną, kiełkami fasoli mung, ziołami, papryczką oraz zieloną cebulką. Polać sosem z kubeczka i posypać orzeszkami ziemnymi. Podawać na zimno. Sałatka z makaronem ryżowym Warto wiedzieć robiąc azjatycką sałatkę
MeCooksglutek”) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, mielonego kuminu, suszonego czosnku szczypta soli i pieprzu (ja używam pieprzu cytrynowego) Składniki – surówka z czerwonej kapusty i jarmużu: ok. 3 szklanki poszatkowanej, czerwonej kapusty (ok. ćwierć niedużej główki) ok. 1 szklanka porwanych liści jarmużu 1 średnia, tarta marchewka garść orzechów włoskich 4 łyżki oliwy(...)dzieci bardzo rytualne i warto pokazywać, że istnieje nie tylko ketchup. Surówka z czerwonej kapusty i jarmużu: Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy w cienkie paski ostrym nożem, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do dużej miski wsypujemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Posypujemy ją lekko solą, dostawiamy na 5-10 minut, a następnie z dużą siłą ugniatamy
Poezja smakuCzerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałam tutaj , duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny tu . Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się(...)ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam! Składniki: mała czerwona kapusta 1 cebula słoiczek marmolady z pigwy 3-4 goździki sól, pieprz 2 łyżki smalcu z gęsi 3 łyżki ciemnego octu balsamiczny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki to nie tylko idealny posiłek na upały. Wspaniale sprawdza się jako przystawka do obiadu czy chrupiący dodatek do imprezowego stołu. Polecam! Składniki: Warzywa: 1 niewielka cukinia 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli do nasolenia warzyw 1/2 słodkiej papryki czerwonej 1/2 cebuli Dressing: 2 łyżki oleju(...)makaron. Jeśli nie macie takiego sprzętu, to można użyć klasycznej tarki do warzyw i zetrzeć cukinię na cienkie paski. Można też ją cienko pokroić – co kto woli Kapustę czerwoną szatkujemy w cienkie około 3 cm paski i dodajemy do pokrojonej cukinii. Dodajemy łyżkę soli, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie, o ile nie zapomnicie
Lamarida.plzdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze śmietaną i jajkiemSałata z dressingiem(...)jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowymSałata z marynowaną fasolkąSałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselnaSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Surówka z buraczka ze słonecznikiem Surówka z czerwonej kapusty ISurówka z czerwonej kapusty IISurówka z czerwonej kapusty z chrzanemSurówka ze świeżego szpinaku z pomidorem Surówka z kalarepy ISurówka z kalarepy IISurówka z kalarepy III Surówka
Kuchnia domowa Ani