Czerwona kapusta zwana również w niektórych rejonach Polski mądrą jest chyba najbardziej popularna na Śląsku. I tam właśnie poznałam różne dania przyrządzane właśnie z niej. Kapustę czerwoną można nazwać również kapustą młodości. Dlaczego? To właśnie czerwone barwniki zawarte w czerwonej kapuście chronią organizm przed wolnymi rodnikami.Te zaś w znacznym stopniu odpowiadają za starzenie się(...)Czytaj dalej Zupa na czerwonej kapuście Artykuł Zupa na czerwonej kapuście pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąoraz kapusty. Co ciekawe, w niektórych regionach łazanki robi się z kapusty kiszonej, a w innych – z gotowanej, świeżej. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, najsłynniejsza polska kucharka i autorka książek kulinarnych z XIX wieku w Polsce, przygotowywała łazanki z kapusty gotowanej. Oto fragment jej przepisu na łazanki, który pochodzi z jej książki “365 obiadów”. Jedną, średnią główkę kapusty obgotować(...)unikalny charakter. Ta kapusta świetnie się wpisuje w to danie. Nadaje też niesamowitego koloru łazankom, które przecież w wersji z kapustą białą wyglądają raczej blado. Kolory to bardzo ważny element w kuchni. Każde warzywo z określonej grupy kolorów posiada inne właściwości zdrowotne, dlatego powinniśmy łączyć na talerzu produkty o różnych barwach. Warzywa fioletowe, takie jak kapusta czerwona zawierają
WiszniówkaSałatka gyros to kultowa sałatka warstwowa w odmienionej wersji... z kapustą czerwoną zamiast pekińskiej. Oprócz czerwonej kapusty składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab-gyros, świeżego oraz konserwowego ogórka, papryki, pora i kukurydzy. Podana jest z sosem majonezowym z dodatkiem pikatnego ketchupu i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do gyrosa, która nadaje smak sałatce. Jest równie(...)kostkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Sos: Mieszamy majonez z ketchupem i dodajemy około 1 łyżeczki przyprawy kebab-gyros. Sałatka: Składniki układamy w dużej salaterce warstwowo: połowę kapusty czerwonej - filety z kurczaka - por - ogórek świeży wymieszany z ogórkiem konserwowym - kukurydza - papryka Ostatnią warstwę polewamy sosem. Na samym wierzchu sałatki wykładamy drugą połowę kapusty czerwonej
Kuchnia MagdaLenySałatka gyros to kultowa sałatka warstwowa w odmienionej wersji... z kapustą czerwoną zamiast pekińskiej. Oprócz czerwonej kapusty składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab-gyros, świeżego oraz konserwowego ogórka, papryki, pora i kukurydzy. Podana jest z sosem majonezowym z dodatkiem pikatnego ketchupu i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do gyrosa, która nadaje smak sałatce. Jest równie(...)kostkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Sos: Mieszamy majonez z ketchupem i dodajemy około 1 łyżeczki przyprawy kebab-gyros. Sałatka: Składniki układamy w dużej salaterce warstwowo: połowę kapusty czerwonej - filety z kurczaka - por - ogórek świeży wymieszany z ogórkiem konserwowym - kukurydza - papryka Ostatnią warstwę polewamy sosem. Na samym wierzchu sałatki wykładamy drugą połowę kapusty czerwonej
Kuchnia MagdaLenymusztardowym dresingiem. Do zrobienia w 30 minut. Sałatka z pieczonej czerwonej kapusty na ciepło z- idealną na chłodniejsze dni, rozgrzewająca, pożywna i zdrowa. Smakuje super, bo łączy w sobie chrupiącą cieciorkę i jarmuż al dente z miękkim batatem oraz upieczoną kapustą. W ogóle pieczona kapusta to coś absolutnie rewelacyjnego. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to koniecznie zrób, a przekonasz się(...)Thekitchen.com ), dzięki któremu sałatka z pieczonej czerwonej kapusty staje się delikatna o lekko winnym posmaku. Tu ważna uwaga: kapusta jest słodka i cukier w niej zawarty karmelizuje się podczas pieczenia. Obserwuj warzywa w piekarniku, żeby się nie przypaliły. Gdyby tak się działo, zmniejsz temperaturę. Składniki: ½ główki małej czerwonej kapusty 1 batat 400 ml cieciorki 2 garści jarmużu
Niedzielny kucharzPstrąg w trzech wersjach: pieczony, w sałatce i w cieście, spaghetti z krewetkami, błyskawiczne stir fry ze świeżym ananasem i tarta wegetariańska z czerwoną kapustą i batatami. Co łączy te dania? Są zdrowe, pyszne a wszystkie składniki można kupić w sieciowych dyskontach. Menu na tydzień – ryby i owoce morza W tym tygodniu wszystkie dania powstały ze składników kupionych(...)Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Pobierz menu na tydzień Dania dla każdego
Niedzielny kucharzPrint Gulasz z szynki wieprzowej, ziemniakami i czerwoną kapustą Przepis dodany przez Marcin Porcje 3 Czas Przygotowania 1 godz Poziom Średni Składniki 500 g szynki wieprzowej 2 marchewki 1 cebula 1 papryka przyprawy: przyprawa do gulaszu, papryka słodka, papryka ostra, kmin rzymski (1/2 łyżeczki(...)kostka wołowa 1 ząbek czosnku 0.5 kg ziemniaków łyżka śmietany łyżka mąki 2 liście laurowe ziele angielskie (3-4) 3 łyżki oleju sól, pieprz Surówka z czerwonej kapsuty 1 kg czerwonej kapusty – 1 mała główka 1 mała cebula 1 średnie soczyste jabłko 3 łyżki majonezu 5 łyżek octu jabłkowego (opcjonalnie można zastąpić sokiem z cytryny) przyprawy
NieziemskiApetyt.plSurówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka Surówka z czerwonej kapusty to smaczny, zdrowy i szybki dodatek do obiadu. Niegdyś czerwona kapusta podawana była na dworskich stołach dla odróżnienia od plebejskiej białej kapusty. Dzisiaj ceniona jest przede wszystkim za swój smak i właściwości, jest ona bowiem bogata w witaminy, minerały(...)błonnik i jest źródłem przeciwutleniaczy. Ten podkarpacki przepis na surówkę pochodzi z Ziemi Brzozowskiej (Stowarzyszenie LGD Ziemia Brzozowska, publikacja „Smaki Ziemi Brzozowskiej”). Surówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka Składniki: mała główka kapusty czerwonej 2 marchewki 1 jabłko 1 cebula 1 łyżeczka cukru 3-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2-3 łyżki soku z cytryny sól
Trzeci talerzbrązowo, uważałam, że to totalny bezsens. Dziś sądzę inaczej i uważam, że szukanie naturalnych sposobów na barwienie jaj to świetna sprawa. W tym roku postawiłam na kolorowanie jaj czerwoną kapustą, a właściwie wywarem z czerwonej kapusty. Całe przedsięwzięcie jest dość czasochłonne, ale nie jest skomplikowane. Potrzebne będzie Wam pół główki czerwonej kapusty, ocet i sól oraz jaja(...)jaja zanurzycie w szklankach lub miseczkach, jedyne co będzie Wam potrzebne to czas. Po 1 godzinie barwienia jaja będą błękitne, po całej nocy - ciemno niebieskie. Naturalne barwienie jaj - czerwona kapusta Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty, 1 litr wody, 2 łyżki octu, 1 łyżka soli, jaja z jasnymi skorupkami. Przygotowanie: Jaja włożyć do garnka z wodą, tak, żeby były
Pełna Lodówkaogórki kiszone, choć te robimy latem, za to kiszoną kapustę czy sok z kiszonych buraków właśnie teraz – mega zdrowe i tanie. Poniżej przedstawiam Wam przepis na domową kapustę kiszoną w wersji klasycznej. Jedyne co potrzebujemy to kapusta i sól. Jeśli lubicie, możecie dodać tu jeszcze kminku. PRZEPIS KISZONA KAPUSTA CZERWONA Składniki: 2 kg czerwonej kapusty sól kamienna(...)łyżki Jak zrobić kiszoną kapustę czerwoną: Najpierw kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i usuwamy głąb. Następnie kapustę szatkujemy, najlepiej bardzo drobno. Potem, poszatkowaną kapustę wrzucamy do dużej miski i mieszamy z solą. Zaraz potem to wszystko ubijamy drewnianym wałkiem (takim do ciasta najlepiej) aż kapusta zacznie puszczać sok. Kiedy cała kapusta będzie dobrze ubita i puści sok należy poprzekładać
Dorota Smakujepyszne i lekkie surówki.Dzisiaj mam dla Was pyszną surówkę z czerwonej kapusty. Jak zapewne wiecie posiada ona mnóstwo witamin i właściwości leczniczych.Pewnie Was to zdziwi ale ja uwielbiam kanapki z dodatkiem surówek :) Zapraszam do wypróbowania, nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu:) Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się(...)białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html Kapusta czerwona
Sama słodycz i szczypta chiliNiezwykle smaczna i soczysta, kwaskowo - słodka surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki oraz winegretem na bazie octu jabłkowego jest lekka i zdrowa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs (pieczonych lub duszonych w sosie) np. kurczaka na ostro . Polecam! Surówka z czerwonej kapusty Składniki(...)pół główki średniej wielkości czerwonej kapusty 2-3 marchewki pęczek dymki 1 nieduża czerwona cebula Winegret: 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 30ml octu jabłkowego 50ml oliwy z oliwek extra virgin sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki winegretu przełożyć
Codzienne GotowanieZupa z kapusty to nie jest coś nadzwyczajnego - popularna jest przecież zupa z białej kapusty czy mój faworyt - kapuśniak z kiszonej kapusty. Rzadko jednak na stołach spotyka się zupę z czerwonej kapusty. A szkoda, bo jest to zupa prosta do przygotowania i bardzo zdrowa. Czerwona kapusta zawiera niewiele kalorii (zaledwie 31 kcal na 100g), a jest(...)Ugotuj bulion. Możesz zrobić to od podstaw (przepis znajdziesz tutaj ) lub wykorzystać domową bazę do zup . 2. Posiekaj białą i czerwoną kapustę. 3. W dwóch garnkach rozgrzej olej, do jednego wrzuć białą kapustę, a do drugiego czerwoną i przesmaż mieszając, po czym zalej bulionem - do każdego garnka wlej połowę bulionu. 4. Gotuj 30 minut, dopraw solą i pieprzem
Z notatnika dietetykabardzo,bardzo pozytywnie.Nigdy do tej pory nie jadłam zupy z czerwonej kapusty,ba nawet nigdy nie słyszałam o takiej zupie.Gdy przeczytałam w "Kulinarium"Tessy Capponi-Borawskiej ,że takowa istnieje i jak bardzo zachwyca smakiem,postanowiłam spróbować.Przypraw użyłam podobnych jak do przygotowania kapusty czerwonej na jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam(...)minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo,a dzięki zakwszeniu zupa na powrót nabierze pieknego czerwonego koloru ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:myślę,że część wody można zastąpić czerwonym winem,cydrem lub sokiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwonej kapusty faszerowane soczewicą i serem feta polane śmietanowym sosem z boczniaków i czerwonej cebuli? Brzmi świetnie, prawda? Trochę zaszalałam, ale wyszło świetnie. Zamiast białej kapusty użyłam kapusty czerwonej, a moje gołąbki zyskały oryginalną fioletową barwę i intrygujący wygląd. Farsz powstał dość spontanicznie – użyłam do niego tylko dwóch składników sera feta i soczewicy, bo akurat miałam(...)się rozmyśliłam i w taki oto sposób wylądowały w sosie. Równie dobrze mogłyby to być pieczarki. Lubicie takie eksperymenty? Ja wprost uwielbiam! Składniki na 4 porcje : niewielka główka czerwonej kapusty (a w zasadzie 8 liści) 200g czerwonej soczewicy 100g sera feta 200g boczniaków 1 czerwona cebula łyżka oliwy łyżka śmietany 12% 2 łyżki sezamu sól i pieprz
Dietolog