kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:11/388)

Surówka z czerwonej kapusty i marchewki 95

surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i czerwonej cebuli. Wyszła naprawdę wyśmienita i każdemu bardzo smakowała. Sprawdza się idealnie do dań obiadowych, ale także można ją wykorzystać jako surówka do kebaba, zawijając ją z usmażonym kurczakiem w tortillę. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i marchewki jest bardzo prosty, a sama surówka bardzo łatwa w przygotowaniu(...)Kapustę oczyszczamy ze zwierzchnich liści. Następnie drobno szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy kapustę, marchewkę i cebulkę, dodajemy przygotowany sos i mieszamy. Surówkę odstawiamy na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surówka z czerwonej

Przepiski.pl
Krupnik jaglany z kapustą czerwoną 141

Krupnik jaglany z kapustą czerwoną – prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Idealne danie kuchni kryzysowej . Zupa smaczna, sycąca, rozgrzewająca, bezglutenowa, tania. Kapusta czerwona, mam wrażenie że niedoceniana w zupach i daniach – poza mnóstwem wartości odżywczych, nadaje daniom a w szczególności zupom ciekawy kolor, przez co jest atrakcyjna dla dzieci Kapusta jest warzywem tanim, zdrowym(...)wolnym ogniu gotujemy bulion ok 10 min. Dodajemy poszatkowaną grubo kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę. Następnie zalewamy to dodatkowym 2l wody, dodajemy pozostałe składniki. Potem gotujemy wszystko na małym ogniu ok 20 min aż kasza „się rozklei”. Doprawiamy do smaku. Artykuł Krupnik jaglany z kapustą czerwoną pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem 146

Czerwona kapusta poza tym, że zawiera dużo witamin, jest również bardzo smaczna i stanowi apetyczny kolorowy akcent na talerzu. Można podać ją w postaci zasmażanej modrej kapusty albo surówki. U nas w sezonie zimowym jest ona bardzo częstym dodatkiem do obiadu, ale sprawdza się również w burgerach. Surówka z czerwonej kapusty świetnie smakuje z sosem na winegret albo(...)coleslaw.  Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu:  Surówka z czerwonej kapusty Surówka z młodej kapusty Surówka marchewkowo-selerowa   Marchewka po koreańsku Surówka z kiszonych buraków Słodko-kwaśna surówka z kapusty Surówka z dyni, marchewki, jabłka Surówka z czerwonej kapusty z majonezem Składniki: 1/4 główki czerwonej kapusty (ok 0,5kg) 1 kwaśne jabłko

Obiad gotowy
Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – przepis krok po kro 96

szybkowarze, dzięki czemu o połowę skrócił się czas gotowania. Podsmażona na oliwie cebulka, soczewica, ziemniaki, kapusta, buraczki i moc przypraw – tylko tyle i aż tyle by na stole pojawił się gorący, świeży obiad. PRZEPIS NA ZUPA BURACZKOWA Z KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki: 2 cebule 3 lyżki oleju(...)ziemniaków 1 plaster (150-200g) kapusty czerwonej 3 łyżki soczewicy czerwonej 4 nieduże buraki 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupa buraczkowa z czerwoną kapustą – przepis krok po kroku: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy

Dorota Smakuje
Menu na tydzień – przedświąteczna dieta 152

kapustę. Dokładnie tak. Jeśli nie jedliście pieczonej kapusty to koniecznie spróbujcie! W naszym tygodniowym menu to był hit. Rządziło też spaghetti z pieczonym kalafiorem . Tak wygląda pieczona czerwona kapusta. Jest pyszna! Nasze lekkie przedświąteczne menu na tydzień – Przedświąteczna dieta – wyglądało następująco: Menu na tydzień – Przedświąteczna dieta Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek(...)kalafiora do spaghetti, kapustę, brukselkę, batata i oczywiście kapustę. Razem z warzywami do pieca trafiły też polędwiczki i krewetki. Na kuchence zrobiliśmy tylko solidną porcję sosu, ale to tak prosta rzecz, że nie wymaga niczego poza przemieszaniem na koniec. W niedzielne popołudnie w naszym piekarniku dużo się działo… Tu pieką się krewetki, polędwiczki i czerwona kapusta (na dole

Niedzielny kucharz
Surówka z czerwonej kapusty. Pyszny dodatek do obiadu. PRZEPIS 216

chrzanu jest bardzo wyrazista, dlatego ta surówka z czerwonej kapusty posmakuje nawet tym, którzy zwykle kręcą nosem na dodatki warzywne. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty Składniki: mała główka kapusty czerwonej, mała cebula, 2 średnie marchewki, 1 jabłko, 2 łyżki dobrego majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki octu (najlepiej winnego), łyżeczka tartego chrzanu, płaska łyżeczka cukru(...)sól, pieprz. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty? Z główki zdejmik pierwsze liście, przekrój ją na cztery części, następnie każdą zetrzyj na grubych oczkach. Kapustę możesz też poszatkować, jednak tarta jest dużo lepsza. Zetrzyj też obraną cebulę, marchewki i jabłko. Wszystko przełóż do miski, dodaj majonez, jogurt, ocet, cukier, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rada: jeśli liczysz kalorie

Kulinarna Polska
Surówka z czerwonej kapusty 210

Surówka z czerwonej kapusty w niezwykle prostej i szybkiej odsłonie. To przepis dla wszystkich, którzy zasłaniają się brakiem czasu, a przecież wystarczy dobry przepis i odrobinę dobrych chęci. W parę chwil powstanie fantastyczny dodatek do obiadu, różnorodny i kolorowy, pełen witamin i smaku. Dziś w moim wykonaniu surówka z czerwonej kapusty, z czerwoną cebulą i czerwonym(...)jestem nią zauroczona! Możecie przygotować ją dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia będzie równie dobra, a nawet lepsza. Składniki na 4 porcje : 1/2 niewielkiej czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 soczyste jabłko (Ligol) szczypta soli do smaku odrobina świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie, u nas Milena nie przepada za ostrą surówką) 1 łyżka dobrej jakości

Dietolog
Surówka z czerwonej kapusty 182

Czerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje podana w formie surówki. Surówka z czerwonej kapusty. Składniki: - mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 1 jabłko - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska(...)sitku wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do kapusty. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę) i również dodajemy do kapusty – mieszamy. Surówkę skrapiamy olejem z awokado i do smaku dodajemy nektar z agawy. Po wymieszaniu odstawiamy, aby surówka „się przegryzła”. Surówka z czerwonej kapusty – bardzo prosta i piękna kolorystycznie. Za tę wyjątkową barwę odpowiedzialne

mojewypiekiinietylko
Kapusta zasmażana: 6 pysznych przepisów na tradycyjne i nowoczesne wersje tego klasycznego daniu 68

kapustę zasmażaną, które pozwolą odkryć zarówno klasyczne propozycje, jak i nowoczesne wersje tego popularnego daniu. Dowiesz się również, jak prawidłowo przygotować i przechowywać kapustę zasmażaną, aby cieszyć się jej pełnią smaku i wartościami odżywczymi. Klasyczna kapusta zasmażana z białą kapustą Klasyczna kapusta zasmażana z białą kapustą to jedno z najbardziej popularnych dań, które można spotkać na polskich stołach. Delikatna kapusta(...)biała kapusta cebula mąka pszenna olej roślinny sól pieprz ewentualnie kminek Kapusta zasmażana z kapusty włoskiej Kapusta zasmażana z kapusty włoskiej to lżejsza i delikatniejsza wersja klasycznego daniu. Kapusta włoska, znana również jako kapusta savoy, ma charakterystyczną falistą strukturę liści, dzięki czemu dobrze przylega do sosu zasmażki. Ten przepis to doskonała propozycja dla osób poszukujących nowych smaków. Składniki: kapusta włoska

Marcepanowa kuchnia
Przepis na chutney z czerwonej kapusty 132

chutney z czerwonej kapusty. Chutney to świetna przystawka do mięsa, a co najważniejsze można je przygotować wcześniej. Gotuję chutney z kapustą, korzennymi przyprawami i rodzynkami. Jest słodko kwaśne, aromatyczne i ostre. Idealna zimna przystawka do pieczonego indyka. Na moim świątecznym stole pojawia się wiele przystawek z kapusty, o choćby sałatka z brukselką . Często gotuję kapustę(...)zasmażką , która w smaku nieco przypomina chutney. Kapusta to takie świąteczne warzywo. Do świątecznych dań można wykorzystać wszystkie rodzaje kapusty. Z białej kapusty ugotowałam bigos . Z jarmużu piekę paszteciki … Uwielbiam świąteczne gotowanie ale lubię gotować z wyprzedzeniem aby naprawdę cieszyć się adwentem i świętami. Przepis na chutney z czerwonej kapusty bardzo mi podpasował. Chutney stoi w lodówce

codojedzenia
Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą 221

Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą Dziś zapraszam Was na przepis na prostą, pyszną i lekko zaskakującą wersję surówki z czerwoną kapustą. Dlaczego zaskakującą? Gdy pierwszy raz przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem kukurydzy rodzina była dość zaskoczona. Ale… po spróbowaniu już nie Surówka po dziś dzień cieszy się u nas popularnością. Jeśli jeszcze(...)próbowaliście takiej wersji, to szczerze polecam. Prosta, pyszna, w sam raz do drugiego dania. Ja bardzo często podaję ją np. do pulpecików w sosie pomidorowym . Spróbujcie. Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą – pyszna surówka do obiadu Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 2 małe lub 1 większa marchewka 1 czubata łyżka posiekanego koperku 3/4 łyżki octu

Słodkie okruszki
Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka 151

dodatku pasuje do nich prawie wszytko. Dziś surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka doprawiona jogurtem. Bardzo szybka w przygotowaniu, wystarczy wszystko zetrzeć na tarce Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka Składniki: 1/4 kapusty czerwonej 2 marchewki 2 jabłka około 200 g jogurtu naturalnego (1/2 dużego kubeczka) pieprz sól Kapustę czerwoną drobno szatkujemy. Możemy(...)razem z marchewką na tarce (u mnie na średnich oczkach). Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego Artykuł Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Modra kapusta 116

wersji śląskiej do kapusty dodawany jest podsmażony boczek a w wersji wielkopolskiej jabłka. Ja lubię obie wersje tejże kapusty i robię je u siebie w domu naprzemiennie. Kapustę modrą podaję jako dodatek do pieczonych mięs (kaczki, karkówki, rolad) oraz do mięs w sosie. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Gotowana kapusta czerwona Składniki(...)Kapusta czerwona z jabłkiem Warto wiedzieć robiąc kapustę modrą. W zależności od grubości kawałków, na które poszatkowana jest kapusta może ona potrzebować mniej lub więcej czasu na ogniu. Ja poszatkowałam kapustę bardzo drobno i pomimo tego gotowanie i duszenie kapusty zajęło mi łącznie około 50 minut. Jeśli lubicie nieco twardszą kapustę trzymajcie ją na ogniu krócej. Jeśli nie macie

MeCooks
Surówka z białej i czerwonej kapusty z miodowo musztardowym sosem 103

kapusty z przepysznym sosem słodko-kwaśnym, która będzie pasowała zarówno do obiadu jak również dodatek do domowych kebabów Surówka z białej i czerwonej kapusty Składniki na 4 porcje: ¼ główki białej kapusty (ok.300g) ¼ główki czerwonej kapusty (ok. 300g) 1 marchew 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Surówka(...)białej i czerwonej kapusty Przygotowanie: Obie kapusty drobno szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. W salaterce przygotowujemy sos, mieszamy ze sobą majonez, musztardę, miód oraz sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem Sos wlewamy do poszatkowanej kapusty i marchewki, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki

Księga-Smaku