przelewowy. Zakup kawy na tamtejszych stacjach jest codziennym rytuałem jak zjedzenie śniadania albo obejrzenie prognozy pogody przed wyjściem do pracy. Ale co ważniejsze - wiele z tych stacji serwowało dodatkowo kanapki robione na miejscu, na naszych oczach, coś jak sabłej tylko nie z takim rozmachem. Pomyślałem - to jest życie - wszędzie kawa i jedzenie, które można zabrać do samochodu i skonsumować
Right Behind The Kitchenniej była fura frytek... To jeszcze nic! Inna opcja to pizza z dwoma spodami, gdzie jeden z nich po upieczeniu położony był na wierzchu pizzy - tworzyło to taką śmieszną kanapkę. Albo to samo - dwa spody - a w środku chyba z pół słoika Nutelli. Drodzy Polacy, nie idźcie tą drogą, nie idźcie! PS dwa Nie wspomniałem, że w Aventino dostaniecie także
Right Behind The Kitchenjest doskonały do ciast i ciasteczek, a także do naleśników. W sumie do wszystkiego, gdzie czysta słodycz zwykłych dżemów mogłaby być zbyt mdła. Smakuje też doskonale po prostu na kanapkach
Milion SmakówBrak pomysłu na śniadanie? Albo szukasz czegoś nowego, innego niż kanapki? Serdecznie polecam wypróbować właśnie te placuszki. Robi się je w kilka minut. Wystarczy obrać gruszki, wymieszać wszystkie składniki, usmażyć i jeść :) Smacznego! Składniki: (na około 10 placuszków) Ciasto: 1,5 szkl mąki razowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl jogurtu naturalnego 2 jajka 1-2 łyżki miodu
Nastoletnie Wypiekaniezmiękną i baz szwanku dadzą się pokroić. Pitę można zjeść nadzianą falafelami z warzywami, z hummusem , z kebabem lub gyrosem, tofu. Tuńczyk, jako, ser, majonez, pomidor – i mamy kieszonkową kanapkę. Bez nadziewania pita przyda się na przykład do tureckich jajek na jogurcie czy do pałaszowania shakshuki . SKŁADNIKI 3 szklanki po 250ml mąki pełnoziarnistej (około 430g) użyłam Lubelli 3 ziarna 320ml
Karo in the KitchenDziś potrawa dla wielbicieli podrobów i pasztetów. Pasta z kurzych wątróbek i serc , którą proponuję jest szybszą i łatwiejszą wersją pasztetu. Idealna do kanapek. Składniki: 40 dkg kurzych wątróbek 40 dkg kurzych serc 1 cebula łyżka majeranku zielona pietruszka sól pieprz olej do smażenia Cebulę podsmażyłam na oleju. Dodałam pokrojone i oczyszczone wątróbki. Podsmażyłam je przez chwilę. Serca podgotowałam. Odkroiłam
potrawyregionalnezimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten domowy! Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie. Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany. Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej. Podczas tak długiego gotowania
potrawyregionalneidealnie nadaje się na dżem. Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak. Kwaskowaty i słodki zarazem. Można go dodawać do ciast,bez no i oczywiście do kanapek np. z białym serkiem. Składniki: 2 kg rabarbaru 1 kg.cukru ( można więcej ale uważam ,że jest wystarczająco słodki ) kawałek około 5 cm korzenia imbiru sok z dwóch cytryn
potrawyregionalneZero masła, tłuszczu i wyrzutów sumienia! Poniższe składniki można modyfikować. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych np.pistacjowych,ziemnych lub migdałów. Czekoladę gorzką zastąpić może mleczna. Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych) 1/2 szklanki brązowego / białego / trzcinowego cukru niecała szklanka mleka krowiego
potrawyregionalneprzyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów. Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy, żeby dowiedzieć się który smakuje lepiej. Ketchup używany jest w naszych kuchniach często do kanapek, pizzy czy mięs. Miło będzie w zimowy wieczór otworzyć swój własny słoiczek pachnących pomidorów i poczuć lato na talerzu. Moją wersję ketchupu możecie modyfikować. Należy próbować i doprawiać wedle
potrawyregionalneglikozydy wykazują działanie przeciwkrzepliwe (tj. rozrzedzające krew). Przed spożyciem quinoa powinna zostać dokładnie umyta. Surowe, uprażone ziarna świetnie smakują z jogurtem lub np. jako dodatek do kanapek. Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli. Doskonale łączy się z orzechami, ziołami
potrawyregionalnepodłużne, dojrzałe, gruntowe pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti, past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia
potrawyregionalneoraz tamujące krwawienia. Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę. Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna. Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek. Porzeczki są bogate w pektyny, tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących. Składniki: 3 kg czerwonej porzeczki 900 g cukru ( po około
potrawyregionalnekanapkowe są przepyszne! Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie. Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki, po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść. Składniki: 4 kg. ogórków 9 szklanek wody 1 szklanka soli gorczyca kolendra ziele angielskie Składniki na słodko octową zalewę: 4 szklanki octu 10% 4 szklanki wody
potrawyregionalnepodkreślający smak element wielu potraw. Między innymi świetnie pasuje do babki piaskowej (zamiast margaryny/masła), sałatki jarzynowej, zapiekanego kurczaka, czy też jako zestaw z serem i ketchupem na kanapkę. Niestety, wszyscy dobrze wiemy, że jest stworzony głównie z tłuszczu i powinniśmy spożywać go jak najmniej, a nawet wykluczyć z diety. Jeżeli jednak nie chcemy całkowicie usuwać go z diety
Be Fit Be Strong