zdałam sobie sprawę, że większość smaków, które kojarzę z dzieciństwa nierozerwalnie wiążą się z moim tatą. I to nie koniecznie są moje ulubione smaki... Boczek, który tata układał na kanapki, a później kroił na tak maleńkie kawałki, żeby dało się to przełnąć bez gryzienia (nienawidziłam tego). Sosy... musztardowy i chrzanowy, których nikt nie potrafi podrobić... Barszcz biały - nie jadłam
Codzienna kuchnia niecodziennaidealna na jesień. Rozgrzewa, dostarcza witamin (polecam wykorzystać do jej przygotowania przecier z pomidorów z własnego ogrodu) i poprawia nastrój swoim pięknym kolorem. Świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, tortilli, nachosów, ale też do mięs i makaronów. Przepis podłączam pod Wyzwanie Kulinarne-domowy ketchup :) Składniki na ok 4-5 słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów
Zawsze głodna!już na pewno doczeka się w przyszłym roku powideł! Schab, który kojarzy się z mięsem suchym, dzięki niemałej ilości boczku, wyszedł wyśmienicie. Mieliśmy dwa obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie rzeczy. Kupiłam schab bez kości i do nadzienia - na życzenie męża - dodałam śliwki zamiast żurawiny
bistro mamaNigdy nie wiadomo, czy mijany właśnie dziadek o przymilnym uśmiechu nie skrywa tajemniczych, vampirzych mocy. A laseczka, którą się podpiera, nie jest tylko zbędnym rekwizytem. Na wszelki wypadek kanapka z czosnkiem przed wyjściem na miasto nie zaszkodzi, a wręcz może uratować życie. Wyjątkiem są osoby , które marzą o sztyletowych ząbkach i drinkach typu „bloody” co noc, one czosnek mogą
Grunt to przepis!jednej strony łezkę. Układamy na chlebie. W wąską część wkładamy ziarenka pieprzu - na nosek i oczy. Z plastrów rzodkiewki robimy uszy, a ze szczypiorku wąsiki i ogonek. Dookoła kanapki układami kiełki i pomidorki, można dodać także inne warzywa, które lubi dziecko
Kulinarne InspiracjeSkończyły się Wam pomysły na śniadania lub kolacje dla dzieci? A one mają już dość jajecznicy i kanapek? Oto pomysł na szybkie tosty hawajskie! Proste w wykonaniu z łatwo dostępnych składników. Dzieciaki będą zachwycone :) Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego 4 plasterki żółtego sera 4 krążki ananasa z puszki 4 plasterki szynki masło Wykonanie: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 150 stopni. Każdą
MyCookBook.plbójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina na kanapki (podana z żurawiną, czy np. chrzanem) lub też na ciepło jako danie główne. Tak przyrządzony filet z indyka może także zagościć w Waszych domach na co dzień, a nie tylko
MyCookBook.plsmaku do złudzenia przypominające popularną śliwkę w czekoladzie :) Kto lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego
MyCookBook.pltemperaturze 180 stopni. Jeśli lubimy połączenie masła orzechowego z dżemem polecam przekroić sobie muffinkę (można też zrobić otwór specjalnym urządzeniem) i przełożyć ją kwaśnym dżemem. Ja osobiście uwielbiam kanapki z masłem orzechowym i żurawiną, czy dżemem porzeczkowym. Te muffinki są świetne saute, ale z kwaśnym dżemem też są rewelacyjne. Spróbujcie! Takie muffinki będą się pięknie prezentowały
Mania Wypiekaniapozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica jest substytutem białka dla osób nie jedzących mięsa. WARTOŚĆ ODŻYWCZA SOCZEWICY : źródło przyswajalnego białka
pieprzny smaczekZnudził Wam się tradycyjny chleb , lub nie macie czasu na przygotowanie zwykłych kanapek , oto pyszne Pieczywo chrupkie kukurydziano jaglane firmy Tovago , sprawdzi się w każdej sytuacji . Wyśmienicie smakuje z różnymi pastami , serkami , ostatnio nawet jadłam z piersią z kaczki . Bardzo polecam bo jest nie dość że smaczne to i zdrowe . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego : http://www.tovago.pl
Sama słodycz i szczypta chiliwieprzowo-wołowe, ale z powodzeniem można taką pieczeń przygotować z samego mięsa wieprzowego. Dlaczego uważam to danie za zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego od domowej wędliny? Możemy też zaserwować ją z sosem i dodatkami jako danie obiadowe. Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia odlewamy - w rezultacie w pieczeni
Kolorowy Przepisownikpodaje, a dzisiaj jest w formie pasty kanapkowej. Wykonanie banalnie proste, nie zajmie Wam dłużej niż 5 minut. Wędzona makrela z kiszonym ogórkiem i jogurtem naturalnym poleca się do kanapek. Składniki: 1 wędzona makrela 1 ogórek kiszony 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 mała cebula czarny pieprz świeżo zmielony sól łyżka oleju z pestek dyni 1. Makrelę pozbawić skóry
Apetyczna babeczkalodów wydłubuje jego środek. Dodaję do niego pokrojone w plasterki banany oraz 1 łyżkę kakao. Całość miksuję. Powstaje gęsty mus, który nazywam "domową nutellą". Świetnie nadaje się na kanapki, ale także do jedzenia łyżką ;) Prawdziwa pycha! Można też dodać do musu mleka - nabierze on konsystencję budyniu. I to jakiego! ;) Smacznego! aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pieczemy w temp. 165 st. przez 50-60 minut - do suchego patyczka. W międzyczasie czas przygotować krem śmietankowo - kokosowy. Składniki na krem: ok. 360 g serka śmietankowego (zwykłego, do kanapek) 120 g masła 1 buteleczka olejku waniliowego 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórek kokosowych Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, kremową masę. Dodajemy stopniowo serek śmietankowy, cały czas
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!