kanapka - 6539 przepisów (strona:224/436)

Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 183

wyłóż je papierem od pieczenia. Przygotuj paprykę do pieczenia: Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek lub sałatki (tych fragmentów nie piekę, wole je spożyć na świeżo). Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą

Moja Delicja
Sernik na zimno III 226

serniki na zimno, gwarancją sukcesu jest jednak dobry serek na sernik. Ja używam serka ulubionego z Wielunia - szczerze polecam do serników na zimno, pieczonych i na kanapki!:) S kładniki na tortownicę o średnicy 24 cm : 650 gramów sera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany krem

cucinare
Pesto z jarmużu i orzechów cashew 180

porcję domowego pesto jak się domyślacie, z jarmużu. Pesto z jarmużu należy do moich ulubionych. Jest delikatne w smaku, można dodawać je do makaronu, używać jako sosu lub na kanapki czy pizzę…you name it. Polecam pesto z jarmużu i orzechów cashew. Słodki smak orzechów świetnie harmonizuje z jarmużem. Użyłam też pieczonego czosnku, który jest delikatniejszy w smaku

codojedzenia
Powidła śliwkowe. 161

lubi powideł śliwkowych? Przepyszny dodatek do ciast, kanapek, naleśników... Tylko jak wytrzymać to stanie przy garnku, długotrwałe mieszanie, a i tak czasem śliweczki przywrą do garnka- wtedy trzeba ratować co się da! Ja mam dziś dla Was propozycję przygotowania powideł bez tych żmudnych czynności!"Sposób na powidła dostałam od Pani Doroty wczoraj, a dziś wprowadziłam jego realizację w życie

Kuchnia Beaty
Bruschetta pomidorowa prosty przepis 203

Bruschetta od kilku dni chodziła mi po głowie. Jest wiele przepisów na te kanapeczki, z mozzarellą, cukinią, bakłażanami, oliwkami, papryką....  Można również wszystkie te składniki połączyć w jednej kanapce i zapiec, też jest bardzo smacznie. Dziś przedstawiam najprostszy sposób na pyszną i lekką przystawkę we włoskim klimacie. Składniki: 2 średnie pomidory malinowe ( nie za miękkie )  1 żółty pomidor

Jemy Pijemy
Szynka z rękawa 2w1 272

Soczysta i mocno aromatyczna. Krucha i pachnąca jałowcem. Idealna jako pieczeń na obiad, a po wystudzeniu i pokrojeniu – genialna jako wędlina na kanapki. Tą szynkę robię już od ładnych paru lat. I zawsze wychodzi tak samo pyszna. W myśl hasła „przez żołądek do serca” to właśnie mięsa, a nie ciasta, były jedną z pierwszych rzeczy, którą próbowałam okiełznać zaczynając kilkanaście

Karo in the Kitchen
Pulled pork- ciągnięta wieprzowina 277

Wyczesane mięsko. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest idealne do soczystych kanapek, które świetnie zastąpią regularny obiad. Robi się długo, ale robi się samo!   Tak podawana wieprzowina ma swoje korzenie na głębokim południu Stanów Zjednoczonych, w takich miejscach jak Karolina Północna, Texas i Tennessee- w stanach, w których jedną z głównych

Karo in the Kitchen
Chleb na piwie porter +FILM 241

mąki mieszanej, na drożdżach i na piwie. Na piwie ciemnym, więc mocno słodowy i aromatyczny. Nie wiem jak to się stało, ale jakoś nie zdążyliśmy zrobić z niego kanapek. Jest tak dobry, że znika z samym masłem. Piwo typu porter leżakuje przez rozlaniem do butelek około 90 dni. Jest bardzo ciemne, palone, prawie nieprzeźroczyste pod światło. Smak tego piwa

Karo in the Kitchen
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 213

kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi takiego a nie innego sosu – pełen białka

Karo in the Kitchen
Odrywany chleb ziołowo-czosnkowy 230

Jeśli zacznie Wam za bardzo brązowieć od góry, przenieście go na półkę niżej lub przykryjcie folią aluminiową. Dobry jest i na ciepło – jako pieczywo czosnkowe, i na zimno, do kanapek. Naprawdę trzeba się bić po łapach żeby nie zjeść go od razu całego. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i obłędnie ziołowy. Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI 460-500g mąki

Karo in the Kitchen
Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 239

skórka szybko się zwęgliła, obieranie było łatwe, a pasta zyskała lekko dymny aromat. Bardzo polecam bo to świetny dodatek do wszystkiego - do mięs, wędlin, sera i na kanapki.  składniki 1500 g papryki  1500 g bakłażanów  2500 g pomidorów 200 g  cebuli 3- 4 ząbki czosnku  1 ostra papryczka - wg uznania 1 łyżka zielonej

Stare Gary
Schab pieczony w niskiej temperaturze 206

wędlina kanapkowa). A teraz najważniejsze – „degustacja”. Mięso jest kruche, soczyste i delikatne. Podczas krojenia zachowuje swoją strukturę, nie rozpada się. Schab pieczony w niskiej temperaturze idealnie nadaje się na kanapki, ale nie tylko. Pokrojony w grubsze plastry z powodzeniem możemy podać do obiadu. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu, naprawdę warto. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Schab pieczony w niskiej

mojewypiekiinietylko
Kilka pomysłów na... 185

kolacyjnej, coś na szybko, bez większych filozofii.  Placki i naleśniki sprawdzają się u mnie bardzo dobrze na dość szybką kolację, to dla tych którym się już kanapki znudziły szczerze polecam (choć nimi też czasami nie pogardzę).  Na koniec serwuję coś słodkiego, póki lato, póki jeszcze można się lodami chłodzić (a nawet trzeba!)  Miłego dnia.   Ryż

More food, love and dreams
BABCINA KONFITURA MORELOWA Z DODATKIEM MALIN, BEZ DODATKU CUKRU 220

pierwszą konfiturę, a właściwie to nawet bardziej powidła z wiśni. Smażyłam je właśnie na wzór powideł śliwkowych - 3 dni, wyszły tak gęste, że można je było kroić, niestety na kanapkę nie bardzo się nadawały, jedynie do nadziania rogali. Trochę mnie to zniechęciło i odłożyłam na jakiś czas smażenie konfitur. Szłam na łatwiznę i przygotowywałam konfitury z dodatkiem żel-fixu

Smaczne Zdrowe
Tortilla patatas z chorizo 171

czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło. Tortillę podają jako przekąskę na śniadanie lub do kanapek, ale też jako część obiadokolacji. Moja tortilla jest znacznie cieńsza, ale nieskromnie przyznam, że równie smaczna jak ta w Lloret de Mar czy Barcelonie. Składniki (na dwie porcje): 3 ziemniaki

Weekendy w domu i ogrodzie