Jeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie cierpią :)). Tak na poważnie to papier ryżowy jest bardzo ciekawym produktem ponieważ ma bardzo praktyczne zastosowanie i do tego na wyciągnięcie ręki. Pierogi czy też krokiety są o wiele pracochłonne od sajgonek, dlatego
Kuchnia PROzdrowotnaJedzenie zawsze odgrywało dużą role w życiu Chińczyków. Chifan le ma? - Jadłeś już? To chińskie powitanie odpowiadające naszemu: Co słychać? Oczywiście podstawą kuchni chińskiej jest ryż. Zajmuje on szczególne miejsce - jest symbolem życia. Od niego w Chinach zaczyna się dzień. Mój na ryżu się zakończy. Dzisiaj proponuję potrawę, która ma trzy zalety - jest pyszna, tania i błyskawiczna. Przepis jest podstawowy
Pełny talerzDelikatnie porwij liście sałaty na małe kawałki, polej nią sos i wymieszaj. Smacznego! Spadające z nieba... krowy, dziwaczne rytuały głównego bohatera i absurdalne poczucie humoru - to wszystko w Chińczyku na wynos (2011, Sebastián Borenstein). I jeszcze jedno - bez słownika też da się zrozumieć obcokrajowca... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Qlinarnie i Qlinarnielepiej jak ludzie, darzy się je szacunkiem, modli się do ich wizerunków. Konsekwencją takich zachowań jest tam popularność diety wegetariańskiej. W tych przedświątecznych dniach stwierdziłem, że Rumuni bliżsi są Chińczykom niż Hindusom. Kultura pasterska skrajnie podporządkowała zwierzęta człowiekowi. Pies, owca, świnia czy koń mają służyć ludziom dając im mięso, wełnę, bądź swoją pracę. Zwierzęta nigdy nie powinny oczekiwać
Jadło i czytadłoSorbet to najstarszy deser mrożony. Prawdopodobnie wymyślony przez Chińczyków, od których przejęli go Arabowie, a od nich Włosi. Pochodzenie sorbetu może być przypisywane drinkowi ze wschodu o nazwie charbet , robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin "sorbet" pochodzi od tureckiego şerbat/şerbet . Dawniej sorbet składał się z owoców, miodu, zapachów i... śniegu . Gdy wystawne obiady składały się z wielu
KUCHARNIAchorobie. Współcześni specjaliści przekonują nas także, że jagody goji to eliksir młodości, wspierający odporność, przedłużający życie komórek nerwowych, sposób na cukrzycę i nadciśnienie, poprawiacz nastroju i wsparcie zdrowego odchudzania. Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie, ponieważ odmładza komórki i ciało oraz podtrzymuje zdrowszy wygląd skóry. Jagody goji to najbogatsze źródło beta karotenu (zawiera go więcej niż marchewka
Z Kuchni Do Kuchnibiałko, witaminy A, B oraz C. Jest bogata w wapń, fosfor oraz żelazo. Nie zawiera cholesterolu. Bób. Jego uprawa znana jest od setek tysięcy lat. Zajadali się nim starożytni Chińczycy czy Rzymianie. SKŁADNIKI : 100-150 ml wody-wody tyle ,aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany szczypta soli
w mojej kuchniWitam ! Dziś chciałbym wam przedstawić przepis na szybkiego oraz bardzo taniego chińczyka. Jest to potrawa którą robi się w 15 minut z bardzo prostych składników które mamy zawsze w domu. Mowa tutaj o : Składniki : - ketchup 4 łyżki - 1 łyżka cukru - 1 łyżka octu - 1 szklanka bulionu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - kawałek chili - ząbek czosnku - 3 łyżki
Wspólne smakijuż jadłeś?”. Różnorodność kuchni azjatyckiej w Singapurze jest naprawdę imponująca. Singapurska kuchnia stanowi przejaw etnicznej różnorodności Singapuru. Powstała na przestrzeni kilkuset lat wzajemnego oddziaływania tubylczych Malajów, dominujących Chińczyków, Hindusów, społeczności Peranakan, Euroazjatów o portugalskich korzeniach i Europejczyków, a wśród nich szczególnie Brytyjczyków i Portugalczyków. Jednym z wielu przysmaków serwowanych w Singapurze jest makaron chow mein z krewetkami na ostro
mojewypiekiinietylkoRyż , kurczak , przyprawy nie zawsze muszą oznaczać danie od chińczyka.Można z nich przyrządzić np. przepyszne , chrupiące i niesamowicie sycące kotleciki , które są nie tylko fajnym pomysłem na szybki obiad , ale też stanowią świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny.Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają.Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi
Ostra na Słodkojest to prima aprilis,ale nie jest też to prawda. Chińczycy swoje słynne jaja przygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100.Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie. 4 jajka,2 łyżki czarnej liściastej herbaty,1 gwiazdka anyżu utarta w moździerzu,2 łyżki sosu sojowego,1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego,3 ziarna ziela
Kulinarny karnet ChristopheraExquisite sorbets. Słowo "sorbet" pochodzi od włoskiego sorbetto, którego praźródłem jest turecki charbet, wywodzący się z perskiego charab. Prawdopodobnie sekret zamrażania wykradli Chińczykom kupcy perscy, bo jednak klasyczna postać sorbetu to ich wynalazek.W XIX-wiecznej kuchni sorbety podawano po pieczystym z cielęciny, a przed drobiem. Ten elegancki zwyczaj świadczył o "znajomości świata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły
Kulinarny karnet ChristopheraCabbage Pak Choi with salmon. Pak Choi, Bok Choi, Choi Sum to nazwy odmian kapusty, którą Chińczycy nazywają małą białą kapustą. Znana jest też jako kapusta gorczycowa. Składniki. 2 kapusty 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru świeżego 2 cm papryczki chilli szczypta soli, cukru 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu słodko pikantnego 2 plastry łososia wędzonego Wykonanie. Kapustę
Kulinarny karnet ChristopheraZnane z chińczyka, w wersji bez oleju i panierki, za to na parze. Polecam :) (hmm... poprawnie jest wiórek czy wiórków kokosowych? :) )Składniki (1 porcja - zdjęcie):250 g piersi z kurczaka0,5 roztrzepanego jajka1 łyżka (10 g) bułki tartej3 łyżeczki sosu sojowego4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych0,5 łyżeczki cukru sólPrzygotowanie: 1. Mielimy pierś z kurczaka.2. Połowę wiórków kokosowych rozdrabniamy
Malowane smakiemjeszcze mieszkałam w Polsce, kuchnia daleko wschodnia kojarzyła mi się głównie z "chińczykiem", którego zamawiałam w budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :)W Holandii poznałam nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni
W mojej holenderskiej kuchninazywany jest często jagodą wiecznej młodości. Podobno stosowany był w tradycyjnej medycynie chińskiej od czasów najwcześniejszych dynastii i niezwykle ceniony dzięki zdolności do przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu. Chińczycy powiadają, że w ciągu 100 dni stosowania Wu Wei Zi, krew zostaje oczyszczona, powraca młodzieńczy wygląd i ostrość wzroku, a wszystko to dzięki specyficznemu wpływowi Schizandry na detoksyfikację i regenerację
Grunt to przepis!nowo nabyty składnik, a to ten. I tak koło się zamyka, końca nie widać w gotowaniu, aż człowiek się zapętla i od samego wejścia do domu czuć tylko "chińczyka". Czuje się czasem jak w chińskiej restauracji :) Nie nudząc Was dalej tym chińskim jedzeniem pocieszę Was, że jeszcze będzie tylko jeden przepis. :) Zatem w drogę... Wieprzowina smażona z tamaryndowcem SKŁADNIKI
Zainspiruj się kuchniąCzasem mam ochotę na chińszczyznę, ale do "chińczyka" nie mam zamiaru iść. Za daleko, a i nie zawsze smacznie. Wolę przygotować ją sama - zwłaszcza po 22:00 gotuje mi się idealnie. Podobnie było wczoraj, gdy podczas oglądania filmu przypomniałam sobie, że nie przygotowałam sobie niczego do jedzenia do pracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki
Pasja Smakusię doczekał powstały przepyszne sajgonki. Mój M. jest fanem wszystkiego co tłuste, fast foodowe i niezdrowe, mimo że zrobiłam wersję troszkę chudszą niż klasyczne sajgonki, powiedział "lepsze niż z chińczyka", a to dość duży komplement. :) Składniki: opakowanie papieru ryżowego podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego
Brzuszki ŁakomczuszkiZaczął chodzić za mną chińczyk. Chodził, chodził i wychodził, jednak nie poszłam na łatwiznę, a sama przygotowałam. Mniej po chińsku bardziej po tajsku - wyszło bardzo dobre! :) Składniki: makaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej
Brzuszki Łakomczuszkilokalu. W lokalu można zagrać także w kilka rodzajów gier planszowych. Z czasem bistro zapełniło się studentami, którzy przy piwie spotkali się na kilka partyjek np. chińczyka. Jeśli chodzi o minusy to moim zdaniem obsługa jest trochę ospała. Przy niewielkiej ilości klientów, dwie dziewczyny za barem nie miały zbyt wiele pracy, a mimo to niezbyt interesowały się sprzątaniem stolików
Pasja Smakuzupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia. Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na ich miseczki dostawałam ślinotoku. Dlatego tym razem po przygotowaniu sobie wywaru z kości kaczki postanowiłam przygotować ramen. Jest to wyjątkowe japońskie danie, popularne także w Chinach, bp stamtąd przywędrowało do Japonii. Ramen to po prostu
Bernika - moj kulinarny pamietnikWieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniIdę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się im w zamyśleniu, rejestrując wszystkie istotne różnice. Ale czy to ważne, kto jak wygląda? Liczy się to, co w głowie i w sercu. Spuszczam wzrok, zawstydzona swoją płytkością. Sushi. Debiut mój w tym temacie
W kuchni Karmel-itkiwersji. Jest dla mnie ona idealna i poszła w świat. To danie również bardzo często robię na oko. Pomysł na tę potrawę zrodził się bardzo szybko. Kiedyś w chińczyku jadłam kurczaka curry i od razu wiedziałam, że muszę to cudo odtworzyć w domu. Uwielbiam orientalną kuchnię. A poza tym to już koniec moich wakacji. Od poniedziałku wracam na uczelnię
Fabryka pomysłówdziwny, jednak mogę zapewnić, że jest pyszny i danie, co jakiś czas będzie gościć w moim menu. Pierwszy raz z tym połączeniem spotkałam się w jednym z moich ulubionych „chińczyków”, tylko że w wersji z indykiem. Dość długo zbierałam się z próbą jego odtworzenia, ale nie z lenistwa. Problemem była panierka Panko, czyli specjalnie obrabiana bułka, która pozwala uzyskać efekt
Fabryka pomysłówSurówka z białej kapusty z curry i sezamem... Drobno poszatkowana, chrupiąca biała kapusta. Soczyste, intensywnie pomarańczowe wiórki marchewki. Kosteczki ostrej cebuli i aromatycznego czosnku. Całość doprawiona
Gospodyni MiejskaSłodko - kwaśna surówka z kapusty... Poszatkowana, biała kapusta. Wiórki soczystej marchewki. Kosteczki ostrej cebuli. A całość w słodko - kwaśnej zalewie. Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki
Gospodyni MiejskaSurówka z kapusty z imbirem i orzeszkami... Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta. Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki. Ostry posmak przeciśniętego czosnku. Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z
Gospodyni Miejska