jak u chińczyka - 136 przepisów (strona:5/10)

Surówka Chińczyka 1852

Surówka Chińczyka... Tak ją nazywam. Trochę słodka, trochę kwaśna. Potrzebne będą: pół główki małej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1/4 łyżeczki soli  1/4 łyżeczki pieprzu Zalewa: 1/5 szkl wody 1/5 szkl octu 10% 1/5 szkl oleju 1/5 szkl cukru Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę kroimy w drobne piórka, dosypujemy sól i pieprz

Pelusiowa Kuchnia
Surówka z białej kapusty, jak u chińczyka 6031

Taką surówkę z kapusty dostajemy w zestawie zamawiając czasami jedzenie u znanego od lat "chińczyka". Jest stałym dodatkiem do wielu serwowanych tam dań a nam bardzo przypadł do gustu jej smak więc postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jestem pewna, że z prawdziwą kuchnią chińską nie ma nic, albo bardzo niewiele, wspólnego, ale jakie to ma znaczenie? Ważne

Smaczna Pyza
Odrobina luksusu w niedzielne popołudnie - Richmont Gunpowder Green 134

zielona herbata o wytrawnym smaku i ziołowym aromacie. Młode listki zwinięte w drobne kuleczki rozwijają się podczas zaparzania dając zielono-złote napary o świeżym smaku i subtelnej nucie goryczki. Chińczycy często zaparzają herbatę Gunpowder wodą o temperaturze 50°C, proces parzenia trwa wówczas 2 a nawet 3 godziny. Tak zaparzona herbata ma bardzo wyrafinowany, aksamitny smak i głęboki aromat mięty

Gotowanie i blogowanie
4 kulinarne sposoby na pokonanie grypy 232

nieco wcześniejszą teorię.  Co by tu dziś ugotować? Ale ale, przecież chora jestem! Pizza hawajska, a może cztery sery? Dawno nie jadłam kebaba. Nieee… Dziś mam ochotę na chińczyka. Mniam, mniam.  Tylko jaki był numer do kucharza? Ok, już znalazłam. Chciałabym zamówić… Dowóz za pół godziny? Ok, jakoś dam radę...   3. Patent na „Kochanego”   Kochanie miałabym

Grunt to przepis!
Supercombo – cytryna w miodzie gryczanym. Lekarstwo ze słoika. Zdrowe z natury! 259

dwóch stron, w dwururkę, jak w strzelbie. Po tym (jeśli lasek cynamonu nie podpisano) łatwo go rozpoznać. Mieli się szybko i łatwo, jest kruchy. Cynamon chiński kasja (ech, biedni Chińczycy, znowu co chińszczyzna to złe…) ma bardzo dużą zawartość kumaryny i to nie do końca jest zdrowe. W smaku jest mniej słodki, za to odczuwalnie ostry i piekący, chwilami

Karo in the Kitchen
Podstawowy przepis na wegański spód do tarty, quiche’a, kiszu 316

szczypta 100 g cukru (dowolnego) Umieść ciasto na środku formy. Dodatkowo dno formy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Rozciągnij ciasto na całą formę. Niestety moim pomocnicy grali w Chińczyka i nie było komu zrobić mi zdjęcia. W każdym bądź razie, prawą dłonią przytrzymuj środek ciasta a lewą, za pomocą kciuka rozciągaj ciasto. Całość ponakłuwaj widelcem, to zapobiega wyrastaniu ciasta. Przykryj

greenscarf
Książka kucharska z przepisami ale też do poczytania - Apetyt na Francję. 157

Apetyt na Francję" to książka autorstwa Mimi Thorrison. Mimi to młoda mama siódemki (!) dzieci mieszkająca we Fracji. Nie jest czystą Francuzką, jej ojciec jest Chińczykiem. Mimi to jednak przede wszystkim bardzo popularna blogerka kulinarna, prowadzi bloga Manger. Sukces zawdzięcza ogromnemu talentowi kucharskiemu, oraz (jak sądzę) mężowi fotografowi, który dba o piękne zdjęcia, co znalazło ujście w tejże książce. Mimi jako

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tercet Egzotyczny -sok z pomelo 212

żucie tego owocu pomaga uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami związanymi z kacem. Cenne są także liście pomelo – udowodniono, że zawarte w nich substancje pomagają łagodzić wrzody i obrzęki skórne. Chińczycy tworzą na ich bazie preparaty na kaszel, niestrawność, a nawet chorobę lokomocyjną . W tym słonecznym owocu znajdziemy mnóstwo cennego dla naszego serca potasu, niezbędnego dla utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Pektyny

w mojej kuchni
Chrupiące ciasto piwne do kurczaka, lub ryby. 316

ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu po chińsku , wizyta w azjatyckim barze. W każdym tak zwanym „chińczyku” podają kurczaka, lub kaczkę w chrupiącej panierce. Przepis znaleźliśmy dość szybko, i jak to zwykle bywa tej najprostszy jest najlepszy. Przepis Składniki: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KasiaiKrzysiu.pl
‚Klejący kurczak’ – pałki z kurczaka bardzo po chińsku 299

Chińczycy uwielbiają ciemne, głębokie w kolorze i aromacie glazury. Mięso poddawane jest szybkiej obróbce cieplnej, zostaje upieczone idealnie, ale jest przede wszystkim soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne. Jeśli macie ochotę na danie inne od klasycznego pieczonego kurczaka, to coś dla Was. Poprzedniego dnia, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki suchej wcierki. Pałki z kurczaka oczyszczamy ze zbędnych skórek, tłuszczyków i resztek kości

Karo in the Kitchen
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 215

Gotowanie na parze nie jest wynalazkiem ostatnich lat, od wieków znają je Chińczycy. Dziś wiemy, że to najzdrowszy sposób obróbki termicznej potraw. Produkty przygotowywane w ten sposób nie mają kontaktu z wodą, więc nie tracą witamin i składników mineralnych. Potrawy gotowane na parze są szczególnie polecane osobom walczącym z nadwagą i cholesterolem, ponieważ nie wymagają dodawania tłuszczu i są lekkostrawne

Smakowity Blog Kulinarny
Kulki chałwowe 193

Babilionii mówiono o nim „przyprawa bogów” i wierzono, że olej sezamowy pili sami stwórcy świata. Mniej legendarni starożytni medycy natomiast zalecali sezam jako wspaniały środek łagodzący dolegliwości układu pokarmowego, Chińczycy zaś od wieków uważają sezam za doskonały wspomagacz pracy żołądka, śledziony i trzustki, dziś wiemy, że dzięki dużej zawartości cynku, pomaga uniknąć mężczyznom problemów z prostatą. I, co w dzisiejszym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bazowy sos stir fry 200

Przerwa na lunch w pracy. Szybko wyskakujesz do ‘chińczyka’ po porcję gorącego makaronu stir fry. Knajpa napakowana ludźmi po brzegi. Myślisz, że kucharze nad wokami specjalnie do Twojej porcji mieszają w pocie czoła specjalny sos? Pozwól, że Cię rozczaruję. Nie ma takiej możliwości, żeby kucharz do każdej jednej zamówionej porcji dania robił osobny sos. Po prostu nie ma. Restauracje

Karo in the Kitchen
W kuchni Kari: przyprawy 148

takich na zacisk). Są to m.in.: - KARDAMON: używany zarówno do dań ostrych, jak i kawy czy aromatyzowania ryżu. Warto kupować ten w całości, gdyż mielony szybko traci swój aromat. Chińczycy stosują kardamon jako środek wzmacniający organizm. Ma właściwości bakteriobójcze, pomaga przy problemach trawiennych, ułatwia trawienie białek. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, usuwa nagromadzony w nerkach wapń i mocznik

Wegańska kuchnia orientalna
Stir fry z makaronem z tapioki, tofu, warzywami i sekretnym składnikiem 191

który robi się szybko, zawiera w sobie makaron, tofu i warzywa. Wszystko to można połączyć w aromatyczne danie, podsmażając całość w woku lub głębokiej patelni. Takie szybko podsmażane danie Chińczycy nazwali chǎo (stir fry). Wszystkie składniki podsmaża się w rozgrzanym woku na małej ilości oleju, dzięki temu warzywa zachowują swój kolor i smak. Zapraszam wszystkich

wegetalerze