jak u chińczyka - 136 przepisów (strona:5/10)

Kurczak w cieście (kulki) – jak od „chińczyka” 218

Kulki prosto od "chińczyka" czy "wietnamca" czyli słynny kurczak w cieście. Pyszny, domowy i przede wszystkim usmażony na świeżym tłuszczu. Smakuje wspaniale! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 400g mąki 300ml mleka 15g proszku do pieczenia pół szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 3 jajka sól i pieprz olej do smażenia ryż ogórki słodko-kwaśne Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem

Gotowanie i blogowanie
Domowy ketchup z musztardą do słoików 108

Keczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Dziś keczup używany jest bardzo często do kanapek, wędlin itp. U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha! Składniki: 3 kg pomidorów 25 dag cebuli 0 ml octu

Tradycyjna Kuchnia
Krewetkowa zupka chińska na bogato 201

zupek chińskich, a gdy zmiękną rozdzielić je w zupie widelcem. Można nudle przed włożeniem do bulionu pokruszyć na mniejsze kawałki, by łatwiej było jeść. Oryginalnie nudle powinny być długie. Chińczycy wciągają długie nudle do ust przy okazji siorbiąc przy tym. To wspomaga doznania smakowe w ustach. Gdy nudle są już miękkie tak jak chcemy, dodać dopiero wtedy przyprawy dołączone

Sztuka gotowania w/g Samiry
Soja nie tylko dla wegetarian 94

przepis na orzeszki sojowe , obiecałam też że napiszę trochę więcej o tej magicznej roślinie strączkowej, więc specjalnie dla Was biorę się za kolejny wpis ;). Już ponad 1100 lat p.n.e Chińczycy zaczęli spożywać soję. Nie bez powodu w Japonii, Chinach, czy Korei tę roślinę strączkową uważa się za ,,świętą'' .  Jej właściwości odżywcze są nie przecenione.  Tajemnice soi Powszechnie wiadomo

Smiling Shrimp
Surówka Chińczyka 1824

Surówka Chińczyka... Tak ją nazywam. Trochę słodka, trochę kwaśna. Potrzebne będą: pół główki małej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1/4 łyżeczki soli  1/4 łyżeczki pieprzu Zalewa: 1/5 szkl wody 1/5 szkl octu 10% 1/5 szkl oleju 1/5 szkl cukru Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę kroimy w drobne piórka, dosypujemy sól i pieprz

Pelusiowa Kuchnia
Surówka z białej kapusty, jak u chińczyka 5996

Taką surówkę z kapusty dostajemy w zestawie zamawiając czasami jedzenie u znanego od lat "chińczyka". Jest stałym dodatkiem do wielu serwowanych tam dań a nam bardzo przypadł do gustu jej smak więc postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jestem pewna, że z prawdziwą kuchnią chińską nie ma nic, albo bardzo niewiele, wspólnego, ale jakie to ma znaczenie? Ważne

Smaczna Pyza
Odrobina luksusu w niedzielne popołudnie - Richmont Gunpowder Green 106

zielona herbata o wytrawnym smaku i ziołowym aromacie. Młode listki zwinięte w drobne kuleczki rozwijają się podczas zaparzania dając zielono-złote napary o świeżym smaku i subtelnej nucie goryczki. Chińczycy często zaparzają herbatę Gunpowder wodą o temperaturze 50°C, proces parzenia trwa wówczas 2 a nawet 3 godziny. Tak zaparzona herbata ma bardzo wyrafinowany, aksamitny smak i głęboki aromat mięty

Gotowanie i blogowanie
4 kulinarne sposoby na pokonanie grypy 203

nieco wcześniejszą teorię.  Co by tu dziś ugotować? Ale ale, przecież chora jestem! Pizza hawajska, a może cztery sery? Dawno nie jadłam kebaba. Nieee… Dziś mam ochotę na chińczyka. Mniam, mniam.  Tylko jaki był numer do kucharza? Ok, już znalazłam. Chciałabym zamówić… Dowóz za pół godziny? Ok, jakoś dam radę...   3. Patent na „Kochanego”   Kochanie miałabym

Grunt to przepis!
Supercombo – cytryna w miodzie gryczanym. Lekarstwo ze słoika. Zdrowe z natury! 229

dwóch stron, w dwururkę, jak w strzelbie. Po tym (jeśli lasek cynamonu nie podpisano) łatwo go rozpoznać. Mieli się szybko i łatwo, jest kruchy. Cynamon chiński kasja (ech, biedni Chińczycy, znowu co chińszczyzna to złe…) ma bardzo dużą zawartość kumaryny i to nie do końca jest zdrowe. W smaku jest mniej słodki, za to odczuwalnie ostry i piekący, chwilami

Karo in the Kitchen
Podstawowy przepis na wegański spód do tarty, quiche’a, kiszu 278

szczypta 100 g cukru (dowolnego) Umieść ciasto na środku formy. Dodatkowo dno formy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Rozciągnij ciasto na całą formę. Niestety moim pomocnicy grali w Chińczyka i nie było komu zrobić mi zdjęcia. W każdym bądź razie, prawą dłonią przytrzymuj środek ciasta a lewą, za pomocą kciuka rozciągaj ciasto. Całość ponakłuwaj widelcem, to zapobiega wyrastaniu ciasta. Przykryj

greenscarf
Książka kucharska z przepisami ale też do poczytania - Apetyt na Francję. 125

Apetyt na Francję" to książka autorstwa Mimi Thorrison. Mimi to młoda mama siódemki (!) dzieci mieszkająca we Fracji. Nie jest czystą Francuzką, jej ojciec jest Chińczykiem. Mimi to jednak przede wszystkim bardzo popularna blogerka kulinarna, prowadzi bloga Manger. Sukces zawdzięcza ogromnemu talentowi kucharskiemu, oraz (jak sądzę) mężowi fotografowi, który dba o piękne zdjęcia, co znalazło ujście w tejże książce. Mimi jako

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tercet Egzotyczny -sok z pomelo 179

żucie tego owocu pomaga uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami związanymi z kacem. Cenne są także liście pomelo – udowodniono, że zawarte w nich substancje pomagają łagodzić wrzody i obrzęki skórne. Chińczycy tworzą na ich bazie preparaty na kaszel, niestrawność, a nawet chorobę lokomocyjną . W tym słonecznym owocu znajdziemy mnóstwo cennego dla naszego serca potasu, niezbędnego dla utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Pektyny

w mojej kuchni
Chrupiące ciasto piwne do kurczaka, lub ryby. 293

ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu po chińsku , wizyta w azjatyckim barze. W każdym tak zwanym „chińczyku” podają kurczaka, lub kaczkę w chrupiącej panierce. Przepis znaleźliśmy dość szybko, i jak to zwykle bywa tej najprostszy jest najlepszy. Przepis Składniki: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KasiaiKrzysiu.pl
‚Klejący kurczak’ – pałki z kurczaka bardzo po chińsku 269

Chińczycy uwielbiają ciemne, głębokie w kolorze i aromacie glazury. Mięso poddawane jest szybkiej obróbce cieplnej, zostaje upieczone idealnie, ale jest przede wszystkim soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne. Jeśli macie ochotę na danie inne od klasycznego pieczonego kurczaka, to coś dla Was. Poprzedniego dnia, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki suchej wcierki. Pałki z kurczaka oczyszczamy ze zbędnych skórek, tłuszczyków i resztek kości

Karo in the Kitchen
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 464

owych składników wyczarować sos do kaczki po pekińsku. Jak przygotować i usmażyć pierś z kaczki, aby móc delektowac się tym smacznym mięsem tak jak to robią to Chińczycy w Pekinie, czyli jedząc kaczuszkę w formie małych rolek z warzywami, odsyłam na mój przepis Chrupiąca pierś kaczki - Jak przygotować mieso kaczki do pieczenia SKŁADNIKI: 6 łyżek sosu hoisin 1 łyżka ciemnego

Sztuka gotowania w/g Samiry