przygotować idealny ryż? Pierwszym krokiem, jaki powinniśmy wykonać w tym kierunku jest jego dokładne przepłukanie przed ugotowaniem. Takie działanie pozwoli na wypłukanie z ryżu skrobi, która powoduje sklejanie ziarenek. Chińczycy, u których ryż jest podstawą praktycznie każdego dania uważają, że w idealnie przygotowanym ryżu wszystkie ziarenka pozostają całe. W tym poradniku znajdziesz kilka porad, które ułatwią Ci przygotowanie idealnego ryżu
PysiaGotuje.plFajna, łatwa w przygotowaniu surówka obiadowa czy grillowa. Smakiem bardzo przypominająca tą z budki u chińczyka. U mnie w starym zeszycie z przepisami mam ją zapisaną pod nazwą " kapusta kwaszona jednodniowa", a to dlatego, że najlepsza jest dopiero na drugi dzień, kiedy smaki się dokładnie " przegryzą". Także polecam jej wykonanie dzień przed zaplanowaną konsumpcją :) Składniki - pół główki białej kapusty
Kuchnia z widokiem na ogródSzybki obiad pracy – popularny chińczyk? A może by tak przygotować swoją wersję tej potrawy. Nic trudnego… bo oprócz tego, że będzie smaczna to jeszcze dietetyczna. Do przygotowania tego obiadu wykorzystamy filet z indyka , który ma znacznie delikatniejsze mięso aniżeli filet z kurczaka . Filet z indyka z makaronem sojowym – składniki (2 porcje) małe opakowanie makaronu sojowego (200g) 400g
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pięciu przemian, czyli sztuka gotowania potraw według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, mówi, że codzienne picie ciepłej wody o poranku pozwala usprawnić przemianę materii i szybko pobudzić do działania układ krążenia. Chińczycy twierdzą, że wówczas ta woda "utrzymuje ciepły żołądek". Stymulujemy w ten sposób nasz układ trawienny i dostarczamy organizmowi energii na cały dzień. Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia
Moja Mama Gotujerazem chciałabym zabrać Was na małą, krótką, ale na pewno ciekawą wycieczkę do największego kontynentu świata w rejony Chin i Tajlandii. "Gdzie idziemy coś zjeść? - Aaaa chodźmy do chińczyka" - zdecydowana większość z nas na pewno niejednokrotnie była uczestnikiem takiego dialogu, bądź była światkiem takiej wymiany zdań. Słynne fast foody (np. ten oznaczony wielkim żółtym M) i właśnie restauracje, bary "chińskie
Moja Mama GotujeOszukane tiramisu pewnie wzbudziłoby zachwyt wśród społeczności chińskich. Stereotypy powodują, że jak mówimy podróbka, to myślimy Chińczyk. Tymczasem nasz swojski, polski naród nikomu nie ustępuje w kombinowaniu. Żodyn nie jest w stanie dorównać Polakom, jeśli chodzi o poziom cwaniactwa. Żodyn! Podrabiamy skarpetki, dresy, samochody, kradniemy pomysły, udajemy, naginamy rzeczywistość. Ba! Są tacy, co imitują całe małżeństwa, związki i uczucia. Takie
ladykitchensię zapewne do kolejnego Bożego Narodzenia. Dla zainteresowanych kwestiami technicznymi: kordonki to Cable 5 o ile dobrze pamiętam szydełko 1,75 baloniki do nadania kształtu znalezione u chińczyka usztywnienie: klej wikolowy do drewna lampki na baterie AA 10 LED montaż: klej na gorąco
Wrzosowa Polanajest to częścią tradycji. Nie złapałem prawdziwego kota, bo są dość szybkie i zwinne dlatego postanowiłem przyrządzić tą potrawę ze sztucznego mięsa wymyślonego ponad 1000 lat temu przez Chińczyków, to jest substancji zwanej SEITAN, co w wolnym tłumaczeniu z japońskiego oznacza "pełno białka". W kuchni azjatyckiej używany jest do "podrabiania" mięsa, gdzie nadaje mu się różne smaki marynując w przyprawach
Kryzysowa Książka KucharskaDaleko na wschodzie jest taki mały kraj, o którym pewnie nikt by nie usłyszał, bo nawet jego obywateli nazywamy często "Chińczykami" gdyby nie ogromne hollywoodzkie produkcje, z których jedna z Marlonem Brando, zapisała się nawet na kartach polskiej historii. Ten kraj to Wietnam. Jak wiele małych krajów z poza Europy tak i on był kolonią, francuską. Ideologia z niedalekiego ZSRR
Kryzysowa Książka Kucharskaczasu gdy na tereny Półwyspu Apenińskiego trafił ryż. Przeczytaj jaka jest historia risotto. Legenda głosi, że sprowadził je Marco Polo , wprost z Chin. Tyle że to nieprawda, ponieważ Chińczycy nie znają tak podawanego ryżu. Przywieźli go ze sobą arabscy kupcy, którzy w tym czasie utrzymywali stałe stosunki handlowe z Genuą i Wenecją. Z czasem okazało się, że włoska ziemia doskonale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeszcze bardziej podkręcić – w zależności od tego, do czego surówkę podajecie. Można dodać odrobinę świeżego lub suszonego imbiru, płatki chili i ocet ryżowy – będzie wtedy dokładnie jak surówka „od chińczyka”. Można sypnąć do kapusty garść drobno posiekanego kopru i natki pietruszki – świetnie komponują się z rybą. Dodatek startego na tarce jabłka lub dwóch sprawi, że surówka będzie świetna do schabowego
Karo in the KitchenMakaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko kwaśnym Jestem miłośniczką "chińczyka" pod różnymi postaciami i niedługo zacznie na blogu pojawiać się coraz więcej dań z tej kuchni. Nie zabraknie też kuchni tajskiej i indyjskie, moc przypraw i różnorodność smaków tych kuchni zdecydowanie przemawia do moich kubeczków smakowych. Dzisiaj postawiłam na chińszczyznę w wersji mięsnej z polędwiczką
W kuchennej krainiesię skończył, więc powoli trzeba wracać do rzeczywistości. Do kuchni to niestety jeszcze niekoniecznie bo rehabilitacja Maksia się trafiła w godzinach obiadowych, więc znowu musimy tułać się po knajpach, chińczykach i innych McDonaldach. No więc dalej kuchnia stać będzie odłogiem, a nasze tyłki jeszcze się zaokrąglą ;) Ale czego się dla dziecka nie robi, prawda? Zanim jednak wrócę totalnie do przyziemnego
Kuchnia po mojemuwłaściwości lecznicze znane od czasów starożytnych. W indyjskiej ajurwedzie stosuje się go jako środek na problemy trawienne, brak apetytu czy w przypadku takich chorób jak astma i zapalenie oskrzeli. Chińczycy natomiast stosują go jako środek wzmacniający organizm, a nawet jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach. Ma również właściwości antyseptyczne (bakteriobójcze) i odświeża oddech (wystarczy porzuć jego ziarenka). Ułatwia
Zasmakuj Kuchnijakąkolwiek zawartość tego najczęściej genetycznie modyfikowanego składnika. Ale – nie dosyć że tofu to produkt wszechstronny, to można zrobić je nie tylko z sojowego mleka i koagulantów, jak robią je Chińczycy. W Birmie tofu robi się z mączki z ciecierzycy. Zobaczcie jak! Republika Związku Mjanmy, czyli Birma, położona w Azji Środkowo-Wschodniej łączy w sobie smaki sąsiednich krajów – Bangladeszu
Karo in the Kitchen