jak u chińczyka - 136 przepisów (strona:7/10)

CHARBET. Zapachy i śnieg. Na upały. 116

Sorbet to najstarszy deser mrożony. Prawdopodobnie wymyślony przez Chińczyków, od których przejęli go Arabowie, a od nich Włosi. Pochodzenie sorbetu może być przypisywane drinkowi ze wschodu o nazwie charbet , robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin "sorbet" pochodzi od tureckiego şerbat/şerbet . Dawniej sorbet składał się z owoców, miodu, zapachów i... śniegu . Gdy wystawne obiady składały się z wielu

KUCHARNIA
Śniadanie na odporność, wątrobę i...energię! Śniadanie z Kłos-Pol 222

chorobie. Współcześni specjaliści przekonują nas także, że jagody goji to eliksir młodości, wspierający odporność, przedłużający życie komórek nerwowych, sposób na cukrzycę i nadciśnienie, poprawiacz nastroju i wsparcie zdrowego odchudzania. Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie, ponieważ odmładza komórki i ciało oraz podtrzymuje zdrowszy wygląd skóry. Jagody goji to najbogatsze źródło beta karotenu (zawiera go więcej niż marchewka

Z Kuchni Do Kuchni
Placuszki ogórkowe z mąki z bobu 143

białko, witaminy A, B oraz C. Jest bogata w wapń, fosfor oraz żelazo. Nie zawiera cholesterolu. Bób. Jego uprawa znana jest od setek tysięcy lat. Zajadali się nim starożytni Chińczycy czy Rzymianie. SKŁADNIKI :   100-150 ml wody-wody tyle ,aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany             szczypta soli

w mojej kuchni
Kurczak w sosie słodko kwaśnym. 178

Witam ! Dziś chciałbym wam przedstawić przepis na szybkiego oraz bardzo taniego chińczyka. Jest to potrawa którą robi się w 15 minut z bardzo prostych składników które mamy zawsze w domu. Mowa tutaj o : Składniki : - ketchup 4 łyżki  - 1 łyżka cukru  - 1 łyżka octu - 1 szklanka bulionu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej  - kawałek chili  - ząbek czosnku - 3 łyżki

Wspólne smaki
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 238

już jadłeś?”. Różnorodność kuchni azjatyckiej w Singapurze jest naprawdę imponująca. Singapurska kuchnia stanowi przejaw etnicznej różnorodności Singapuru. Powstała na przestrzeni kilkuset lat wzajemnego oddziaływania tubylczych Malajów, dominujących Chińczyków, Hindusów, społeczności Peranakan, Euroazjatów o portugalskich korzeniach i Europejczyków, a wśród nich szczególnie Brytyjczyków i Portugalczyków. Jednym z wielu przysmaków serwowanych w Singapurze jest makaron chow mein z krewetkami na ostro

mojewypiekiinietylko
Kotlety ryżowe z kurczakiem 368

Ryż , kurczak , przyprawy nie zawsze muszą oznaczać danie od chińczyka.Można z nich przyrządzić np. przepyszne , chrupiące i niesamowicie sycące kotleciki , które są nie tylko fajnym pomysłem na szybki obiad , ale też stanowią świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny.Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają.Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi

Ostra na Słodko
Jaja 100-letnie. 197

jest to prima aprilis,ale nie jest też to prawda. Chińczycy swoje słynne jaja przygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100.Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie. 4 jajka,2 łyżki czarnej liściastej herbaty,1 gwiazdka anyżu utarta w moździerzu,2 łyżki sosu sojowego,1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego,3 ziarna ziela

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintne sorbety - perski smakołyk. 203

Exquisite sorbets. Słowo "sorbet" pochodzi od włoskiego sorbetto, którego praźródłem jest turecki charbet, wywodzący się z perskiego charab. Prawdopodobnie sekret zamrażania wykradli Chińczykom kupcy perscy, bo jednak klasyczna postać sorbetu to ich wynalazek.W XIX-wiecznej kuchni sorbety podawano po pieczystym z cielęciny, a przed drobiem. Ten elegancki zwyczaj świadczył o "znajomości świata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły

Kulinarny karnet Christophera
Kapusta Pak Choi z łososiem. 251

Cabbage Pak Choi with salmon. Pak Choi, Bok Choi, Choi Sum to nazwy odmian kapusty, którą Chińczycy nazywają małą białą kapustą. Znana jest też jako kapusta gorczycowa.   Składniki. 2 kapusty 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru świeżego 2 cm papryczki chilli szczypta soli, cukru 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu słodko pikantnego 2 plastry łososia wędzonego Wykonanie. Kapustę

Kulinarny karnet Christophera
Kokosowe kulki z piersi kurczaka (na parze) 183

Znane z chińczyka, w wersji bez oleju i panierki, za to na parze. Polecam :) (hmm... poprawnie jest wiórek czy wiórków kokosowych? :) )Składniki (1 porcja - zdjęcie):250 g piersi z kurczaka0,5 roztrzepanego jajka1 łyżka (10 g) bułki tartej3 łyżeczki sosu sojowego4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych0,5 łyżeczki cukru sólPrzygotowanie: 1. Mielimy pierś z kurczaka.2. Połowę wiórków kokosowych rozdrabniamy

Malowane smakiem
Kurczak Teriyaki 539

jeszcze mieszkałam w Polsce, kuchnia daleko wschodnia kojarzyła mi się głównie z "chińczykiem", którego zamawiałam w budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :)W Holandii poznałam  nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni

W mojej holenderskiej kuchni
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 347

nazywany jest często jagodą wiecznej młodości. Podobno stosowany był w tradycyjnej medycynie chińskiej od czasów najwcześniejszych dynastii i niezwykle ceniony dzięki zdolności do przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu. Chińczycy powiadają, że w ciągu 100 dni stosowania Wu Wei Zi, krew zostaje oczyszczona, powraca młodzieńczy wygląd i ostrość wzroku, a wszystko to dzięki specyficznemu wpływowi Schizandry na detoksyfikację i regenerację

Grunt to przepis!
Wieprzowina smażona z tamaryndowcem 239

nowo nabyty składnik, a to ten. I tak koło się zamyka, końca nie widać w gotowaniu, aż człowiek się zapętla i od samego wejścia do domu czuć tylko "chińczyka". Czuje się czasem jak w chińskiej restauracji :) Nie nudząc Was dalej tym chińskim jedzeniem pocieszę Was, że jeszcze będzie tylko jeden przepis. :) Zatem w drogę... Wieprzowina smażona z tamaryndowcem SKŁADNIKI

Zainspiruj się kuchnią
Wieprzowina po chińsku 301

Czasem mam ochotę na chińszczyznę, ale do "chińczyka" nie mam zamiaru iść. Za daleko, a i nie zawsze smacznie. Wolę przygotować ją sama - zwłaszcza po 22:00 gotuje mi się idealnie. Podobnie było wczoraj, gdy podczas oglądania filmu przypomniałam sobie, że nie przygotowałam sobie niczego do jedzenia do pracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki

Pasja Smaku
Sajgonki - jakie pyszne. 4384

się doczekał powstały przepyszne sajgonki. Mój M. jest fanem wszystkiego co tłuste, fast foodowe i niezdrowe, mimo że zrobiłam wersję troszkę chudszą niż klasyczne sajgonki, powiedział "lepsze niż z chińczyka", a to dość duży komplement. :) Składniki: opakowanie papieru ryżowego podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego

Brzuszki Łakomczuszki