ziarnami czarnego sezamu. Na wierzch kładziemy po plasterku rzodkiewki. Do dekoracji – roszponka i łosoś. Już od ponad trzech tysięcy lat rzodkiew jest ważnym składnikiem pokarmowym Azjatów, a szczególnie Chińczyków. W Azji Wschodniej zalicza się ją do ulubionych warzyw. Uprawia się tam jednak jej łagodniejsze odmiany, które spożywa się zarówno surowe, jak i ugotowane. W Chinach i Japonii rzodkiew stanowi(...)wszystkich spożywanych tam warzyw. Co ciekawsze, jednym z bardziej nietypowych sposobów wykorzystania rzodkwi jako pokarmu jest kiszenie jej w solance, w długich wydrążonych bambusach. Zakonserwowaną w ten sposób rzodkiew Chińczycy uważają za przysmak. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym to bardzo efektowna przystawka, która swoim wyglądem wzbogaci każdy (nawet świąteczny) stół. Prosta, szybka, zdrowa i bardzo smaczna sprawdzi się
mojewypiekiinietylkokompot " czyli "polską heroinę", narkotyk dla biednych będący obrobioną przy pomocy chemikaliów makiwarą. Plaga uzależnień nie objęła tylko Ameryki czy żołnierzy walczących na wojnach w Wietnamie czy Afganistanie. Również Chińczycy ulegli urokowi opiatów. Na początku XX wieku ponad 1/4 dorosłych Chińczyków używała narkotyków. Co ciekawe wcale nie pochodziły one z makowych pól w Chinach ale w Indiach. Handel opium kwitł
Dzieje kuchennej Wiewiórypięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie w sosie. Chińczyków odróżnia też sposób spożywania posiłków. Używają oni najczęściej pałeczek i miseczek, dlatego potrawy są robione na idealnie jeden kęs tak, by nie trzeba było ich później kroić. W kulturze chińskiej uważa(...)nabijać jedzenia, oblizywać ich lub wskazywać nimi na inną osobę. A krzyżowanie pałeczek przynosi nieszczęście! Kuchnia chińska jest jedną z najzdrowych kuchni świata, a to dzięki temu, że Chińczycy bardzo dbają o swoje zdrowie i spokój wewnętrzny. Składniki (dla 2 osób na dwa dni lub dla 4 na jeden dzień): podwójna pierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg wie jak pyszne – są po prostu miłą alternatywą dla pizzy, sushi czy gyrosa (tak, tak, zdarza nam się(...)równomiernego smażenia. Podajemy kaczkę od razu po usmażeniu, pociętą ostrym nożem na cienkie plastry, z mieszanką orientalnych warzyw i jaśminowym ryżem. Milion razy lepsza niż ta u ‘naszego’ chińczyka za rogiem – w środku różowa i soczysta, bardzo aromatyczna, cudnie chrupiąca. No nic… najwyżej będziemy im wesoło machać przez szybę, skrywając kuchenny sekret ! KACZKA 4 piersi z kaczki o wadze
Karo in the Kitchenzarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które są ciekawym składnikiem wielu orientalnych dań. Chińczycy okazują także zamiłowanie do pierogów i klusek z dodatkami, które podkreślają smak wielu potraw. W zależności od regionu możemy zasmakować w wielu różnych smakach. Chińczycy także mają swoje własne przepisy
Codogarasmaki herbat Richmont urzekają najmłodszych i nie inaczej jest kompozycją brzoskwiniową. W upalne letnie dni można z niej przyrządzić wspaniałą herbatę mrożoną serwując ją z lodem i świeżymi owocami. Chińczycy uważają, że drzewo brzoskwini jest najświętszą rośliną religii taoistycznej. Według legendy pierwotnie roślina kwitła tylko raz na trzy tysiące lat, a jej owoce nazywane były owocami życia wiecznego. Ludzie którzy(...)mogli zjeść tę brzoskwinię byli zdrowi, silni i nieśmiertelni. Chińczycy do dziś niezwykle cenią brzoskwinie i serwują ją na uroczystościach urodzinowych jako symbol nadziei i długowieczności. Inna legenda mówi, że dawno temu bogini przekroiła wszystkie brzoskwinie na pół i rozrzuciła po całym świecie. Od tego czasu połówki brzoskwini szukają się i jeśli się znajdą to miedzy idealnie dopasowanymi polówkami rodzi
Gotowanie i blogowanieCzasem po prostu ma się ochotę na coś niezdrowego. Moją słabością jest właśnie kuchnia chińska – szybkie i tanie danie na wynos od chińczyka i wio! Warto jednak zrobić sobie domowe danie ‘po chińsku’ – też pyszne, a na pewno zdrowsze! No bo w którym chińczyku używają do smażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym
Jak gotować i nie zwariowaćrozłożyć na płasko, będziemy na niej zawijać papier ryżowy. Papier ryżowy namaczamy po jednym arkuszu na raz, przez kilka sekund, wyciągamy go z wody, rozkładamy na ściereczce. Chińczycy wychodzą z założenia że spring rolls mają być małe na tyle, by dały się zjeść w 3-4 kęsach. Nie róbcie gigantycznych, wypełnionych po brzegi pakunków. To nie burrito czy krokiety(...)najlepiej rzepakowy. Tyle, by był w stanie lekko przykryć krokiecika. Sajgonki smażymy partiami, po kilka sztuk, na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia. Jak sprawdzić czy olej już wystarczająco nagrzany? Chińczycy robią to bambusowym patyczkiem – przytknięty do dna naczynia pełnego tłuszczu powinien mieć naokoło mnóstwo bąbelków z gorącego oleju. Jeśli tak się nie dzieje, olej trzeba jeszcze mocniej zagrzać. Po usmażeniu
Karo in the KitchenChińczycy wierzą, że to oni wynaleźli pierogi, i od nich sztuki lepienia pierogów nauczyły się ludy stepów, które wiedzę tę rozniosły po szerokim świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi
Smakowity Blog KulinarnyDziś na tapecie kurczak słodko-kwaśny rodem z popularnego „Chińczyka”, czyli baru wietnamskiego. Oczywiście w wersji domowej – bez glutaminianu sodu i innych nieznanych, niepożądanych dodatków. I rzecz jasna znacznie smaczniejszy! Taki kurczak to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, ponieważ danie jest lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nie musimy kupować sosu w słoiku(...)tyle ile potrzebował dusić się sos. Resztki kurczaka świetnie sprawdziły się jako obiad do pracy. Zapakowane w weck można łatwo odgrzać. Post Kurczak słodko-kwaśny (a’la chińczyk) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuprzychodzi do mnie Jingyao - moja chińska kumpela - i marudzi mi, że zbliża się jedno z najważniejszych chińskich świąt: Święto Środka Jesieni. A w to święto Chińczycy się zajadają takimi specjalnymi ciastkami, a ona nie ma tych ciastek, bo w Polsce się kupić nie da. No i co ona ma zrobić? Bo przecież jak jest święto to i ciastka(...)miałem czarnego sezamu więc użyłem białego. Pieczemy przez około 20 minut w 190 stopniach - do zrumienienia. Uuufff, nieco skomplikowana sprawa, ale jeśli odwiedzą was kiedyś Chińczycy w czasie Święta Środka Jesieni to możecie ich tymi ciastkami zaskoczyć :) A jeżeli ktoś naprawdę będzie chciał zrobić te ciastka z żółtkiem w środku to niech da znać, postaram się przetłumaczyć co trzeba
Marder&Marder Manufacturekuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła. Kuchnia chińska, wbrew temu co moglibyście sądzić o niej na podstawie tak ukochanych przez Polaków "chińczyków", to jedna z najzdrowszych kuchni świata . Nie ma ona za wiele wspólnego z zawiesistymi sosami niewiadomego pochodzenia, które znamy z polskich barów, przybierających niebezpiecznie fluorescencyjne kolory. Przyznam od razu(...)książka Goka Wana , którego może znacie z programu How to Look Good Naked. Dzięki niemu poznałam trochę lepiej smaki i podstawy kuchni chińskiej i dowiedziałam się, że bary typu "chińczyk" w Wielkiej Brytanii, podobnie jak u nas kreują trochę fałszywy obraz chińskiej kuchni. Co przyda się w tym miesiącu? Po pierwsze należy uzbroić się w podstawowe sosy: sos sojowy jasny
W kuchni wieczoremChińczyk" vol.3 - krewetki. Zrobione inaczej niż zawsze, uwierzcie jak będzie smażyć te cudeńka, to przejdzie wam przez myśl " Już wiem już, co tak pachnie u chińczyka". Niestety tak specyficznie pachnie ta panierka "tempura", na szczęście smakują 100 razy lepiej niż pachną. Nie m co się zrażać zapach jest spowodowany przypalającą się mączką ryżową. Tą panierkę jest ciężko podrobić, więc musimy
Zainspiruj się kuchniąKtóregoś razu przypadkiem trafiłam do "chińczyka", który okazał się nie być zwykłym "chińczykiem", a ładną, zadbaną knajpą z menu wietnamski oraz tajskim. Zamówiłam to co w promocji czyli pad thai z wołowiną i tak rozpoczęła się wielka miłość. Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej
Brzuszki Łakomczuszkisię przyznawać, ale dokładnie pamiętamy wysyp kuchni „azjatyckiej” w Polsce. Budki na placu Konstytucji w centrum Warszawy i licytacje wśród znajomych, która budka karmi lepiej 😉 Popularny „chińczyk” po pierwsze był na 99% Wietnamczykiem, po drugie ani … Czytaj dalej
slodkokwasnapl