buraki - 8865 przepisów (strona:8/591)

Chłodnik z sokiem z kiszonych buraków 213

Błyskawiczny do zrobienia chłodnik. Jeden z moich ulubionych. Robi się szybko, ma piękny kolor, jest tylko jeden warunek - trzeba mieć sok z kiszonych buraków. A ponieważ ukiszenie buraczków to żaden kłopot, zachęcam(...)kiście!!! Buraczki są pyszne, a chłodnik z dodatkiem soku rewelacyjny. składniki ( 4 porcje) 400 g jogurtu greckiego 400 g kefiru parę łyżek śmietany (opcjonalnie) szklanka soku z kiszonych buraków (np z  tego  przepisu) 10 rzodkiewek 3 nieduże ogórki  pęczek koperku pęczek szczypiorku parę kiszonych buraczków, jeżeli nie mamy  - 2 - 3 małosolne ogórki przygotowanie Ogórki obrać

Stare Gary
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 170

drugą stronę i smażyć również przez 2 minuty. Mięso obrócić ponownie i smażyć po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu posolić. Sałatka z buraków: 3 buraki ugotowane, obrane i pokrojone w plastry sałata rukola i botwinka ser feta, pokruszony orzechy włoskie, posiekane sos (krem balsamiczny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas z buraków 51

Zakwas z buraków to podstawa domowego barszczu czerwonego. Zbliża się Wigilia, na większości stołów z pewnością pojawi się barszcz z uszkami, jeśli więc planujecie robić go od zera, to znaczy zacząć od przygotowania zakwasu, właśnie jest ostatnia chwila, aby zacząć! Czym jest zakwas? Zakwas to klarowny płyn o głębokiej, ciemnofioletowej barwie, który powstaje w wyniku kiszenia buraków w osolonej wodzie. Dzięki procesowi fermentacji burak zmienia nie tylko swój zapach czy smak (staje się łagodniejszy), ale też właściwości. Fermentacja to proces niemal tak stary jak świat. Wykorzystywana była przez ludzi na całym świecie, głównie jako sposób na przechowywanie pożywienia. Fermentacja zabezpieczenia żywność przed pleśnią i wydłuża jej trwałość - kwas mlekowy wytwarzany przez bakterie skutecznie hamuje rozwój bakterii

Z notatnika dietetyka
Wegańskie kotlety z buraka i fasoli. 66

Wegańskie kotlety z buraka i fasoli . Chrupiące i pyszne kotleciki z buraka i fasoli , z dodatkiem czosnku i płatków owsianych , jest to idealna propozycja na zdrowy obiad . Pyszna kombinacja warzyw by wzbogacić Twoją dietę o dodatkowe składniki odżywcze. Kotlety z buraka idealnie nadają się do wykonania burgerów , jako dodatek do dania głównego ale i w formie przekąski. Wegańskie kotlety(...)fasolą i burakami mają wspaniale chrupiącą powierzchnię na zewnątrz, jednocześnie są delikatne i soczyste w środku. Ciężko się im oprzeć! Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne

Zdrowy Styl Joanny
Tylko 3 składniki! Przepis na eliksir długowieczności. 50

wkawiarence.pl Oczyszczający syrop z buraka to doskonały eliksir na długowieczność. Nie sposób w jednym zdaniu opisać wszystkich jego zalet. Pity regularnie zdziała cuda! Najlepszy – to ten przygotowany bezpośrednio przed podaniem. Do przygotowania oczyszczającego syropu z buraka wystarczą zaledwie 3 składniki! Czujesz się oklapnięta, szaro-bura, po prostu nijaka? W dodatku wiecznie zestresowana, a na domiar złego masz problem(...)ciśnieniem, cukrem, odczuwasz kołatanie serca… Gorzej być już nie może! Musisz w te pędy wziąć się za siebie! Oczyszczający syrop z buraka , który nazywam eliksirem na długowieczność przygotowuję minimum 4 razy w tygodniu już od dłuższego czasu. Jest bardzo smaczny i ma cały wachlarz plusów. Co więcej, kosztuje grosze!!!! Żaden gotowy koktajl ze sklepu nie da Ci tego

W Kawiarence
Tylko 3 składniki! Przepis na eliksir długowieczności. 58

wkawiarence.pl Oczyszczający syrop z buraka to doskonały eliksir na długowieczność. Nie sposób w jednym zdaniu opisać wszystkich jego zalet. Pity regularnie zdziała cuda! Najlepszy – to ten przygotowany bezpośrednio przed podaniem. Do przygotowania oczyszczającego syropu z buraka wystarczą zaledwie 3 składniki! Czujesz się oklapnięta, szaro-bura, po prostu nijaka? W dodatku wiecznie zestresowana, a na domiar złego masz problem(...)ciśnieniem, cukrem, odczuwasz kołatanie serca… Gorzej być już nie może! Musisz w te pędy wziąć się za siebie! Oczyszczający syrop z buraka , który nazywam eliksirem na długowieczność przygotowuję minimum 4 razy w tygodniu już od dłuższego czasu. Jest bardzo smaczny i ma cały wachlarz plusów. Co więcej, kosztuje grosze!!!! Żaden gotowy koktajl ze sklepu nie da Ci tego

W Kawiarence
Chłodnik litewski z burakami (low carb) 151

Chłodnik litewski z burakami to nasza ulubiona szybka wersja chłodnika. Co więcej, dzięki wykorzystaniu gotowych gotowanych buraków przygotowuje się go wręcz błyskawicznie! Chłodnik litewski podajemy na zimno, dlatego jest to niezastąpione danie na upalne dni Podstawę tradycyjnego chłodnika litewskiego stanowi ugotowana botwina, jednakże buraki mogą być jej łatwo dostępnym zamiennikiem. Ponadto, tradycyjnie do chłodnika dodawane było zsiadłe(...)kwaśną śmietaną, kefirem, jogurtem albo maślanką. Jeśli chodzi o dodatki, zwykło się dodawać surowego ogórka, koperek, jajko na twardo. Zobacz również pozostałe przepisy na zupy i przepisy z burakami Przepis na chłodnik litewski z burakami Składniki 6 mniejszych gotowanych buraków * (500 g) 5 ogórków gruntowych (470 g, 400 g po obraniu) 400 g zsiadłego mleka / kefiru

WegePrzepis
Carpaccio z buraka 14950

Carpaccio z buraka to zmieniona wersja tradycyjnej włoskiej sałatki, w której podstawowym składnikiem są pomidory. Jednak w okresie zimowym trudno u nas kupić pomidory dobrej jakości, dlatego postanowiłam zrobić carpaccio z buraków. Dodatkowym bodźcem do zrobienia tej sałatki było również to, że zarówno ja, jak i moi domownicy uwielbiamy buraki pod każdą postacią. Może to być barszcz, surówka(...)albo przystawka do obiadu. Do zrobienia carpaccio z buraka ugotowałam buraki, ale można je również upiec w piekarniku, a żeby było jeszcze prościej to kupić w sklepie ugotowane lub upieczone. W każdym przypadku sałatka będzie dobra. Podobnie jest z gatunkiem sera, jaki użyjemy do przygotowania carpaccio z buraka. U mnie jest to mozzarella, ale może to być również

Danka Pichci
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 96

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek . Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie(...)trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków (najlepsze podłużne buraki, prawie czarne po przekrojeniu) 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala – ok. 380 g) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku pół małego selera 2 duże

Moja Delicja
Zakwas z buraków 321

Jeśli lubicie barszcz czerwony i gotujecie go dość często to podejrzewam, iż robicie własnoręcznie zakwas z buraków. Zakwas z buraków ćwikłowych Jeśli jednak tak nie jest i sięgacie po ten kupny to od dzisiaj się to zmienia i zaczynacie robić własny zakwas w domu. Przygotowanie kwasu buraczanego jest proste a smak tego domowego znacząco odbiega od smaku tego(...)sklepowego. Nie wspomnę już nawet o tym, iż w ogóle nie powinniście sięgać po barszcz z torebki. Jak dla mnie smakuje on bardzo sztucznie i na pewno nie burakami. Zmobilizujcie się już teraz i zróbcie swój pierwszy zakwas. Na święta będziecie mieć już wprawę i podacie gościom prawdziwie domowy barszcz czerwony. Nie wystarczy oczywiście tylko zakwas aby ugotować barszcz

mecooks
Sałatka z buraków 144

Sałatka z buraków Bardzo prosta sałatka z buraków, doskonała na kolację. Ja przygotowuję ją zazwyczaj zużywając buraki z barszczu czerwonego(...)pory jakoś nie było na nie amatorów a w postaci sałatki znikają błyskawicznie. Burak to bardzo wartościowe warzywo polecane szczególnie przy anemii ze względu na dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego oraz na zgagę z uwagi na ich właściwości odkwaszające. Buraki oczyszczają krew i działają bakteriobójczo, pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej, zawierzają

Gotuj Się Kto Może
Buraczki tarte 163

Buraczki tarte robię z dodatkiem cebuli. To klasyczne buraczki obiadowe. Obok pieczonych buraków, cebula jest podstawowym składnikiem tej surówki. Drobno pokrojoną cebulę można podsmażyć na oleju, dodać do buraków, można też dodać surową, pokrojoną w kostkę cebulę. Moim ulubionym dodatkiem do obiadu są tarte buraczki, marchewka z groszkiem i surówka z marchewki i jabłka . To są proste(...)podać klasycznie, na zimno, albo zasmażyć po wyjęciu ze słoika, można dodać tarte jabłko lub chrzan, uwielbiam buraczki z chrzanem, czyli ćwikłę . Buraczki tarte do obiadu, składniki: 1 kg buraków (mam ekologiczne buraki ze swojej działki) 1 łyżka cukru (gdy buraki są słodkie to mniej) 1 duża cebula ok. 1 łyżeczka soli do smaku ok. 1/2 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 245

Ciasto Marchewkowe , ale od teraz dołącza do nich Czekoladowe Ciasto z Burakami! Jestem nim zachwycona, po prostu zachwycona :D Proste, szybkie, bez użycia miksera, z dodatkiem zdrowych buraków, wilgotne i rewelacyjne w smaku.  Tych, którzy nie przepadają za burakami, niech nie przeraża ich dodatek do tego ciasta. Nie czuć ich kompletnie. Dzięki nim zaś ciasto jest(...)pięknie się rozpuściła w cieście i było ono dzięki niej jeszcze smaczniejsze. Wierzch ciasta postanowiłam polać genialną polewą z białej czekolady, kremówki oraz żelatyny i zabarwionej na różowo sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie oczywiście przygotować bez tej polewy, albo polać je tylko

Słodko-Słony Świat Ilony
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 202

kolor. Jeśli tak się stanie, żadne zaklęcia, choćby i w postaci wlania pół butelki octu (wzmacnia i utrwala kolor), nie uratują sprawy. Dlatego we wszystkich tych wersjach barszczu, gdzie buraki gotują się w wywarze, szczególną uwagę należy zwrócić właśnie na ten etap. Barszcz musi się gotować, ale bardzo powoli – pojedyncze bąbelki powietrza w pojedynczych punktach . Teoretycznie mniej więcej(...)pozwalamy sobie na nieco szybsze (choć bez przesady) gotowanie. O ile jednak w rosole uchodzi to względnie bezkarnie, w barszczu nie radzimy tego próbować. Skoro robimy barszcz z pieczonych buraków, to musimy… je upiec. To jednak dość twarde warzywo i na pewno nie wystarczy im pół godziny pieczenia. Tak naprawdę, w temperaturze 200 stopni i w termoobiegu

Kulinarna Pokusa