buraki - 8865 przepisów (strona:3/591)

Surówka z kiszonych buraków 34

Bardzo smaczna i zdrowa surówka z kiszonych buraków. Zastanawiasz się, co zrobić z kiszonych buraków, które zostały po zrobieniu zakwasu buraczanego? Nigdy ich nie wyrzucaj, gdyż zawierają dużo wartości odżywczych i smakują lepiej niż kiszone ogórki. Najlepszy i najprostszy sposób, w jaki możesz wykorzystać kiszone buraki. Wykorzystanie kiszonych buraków po zrobieniu zakwasu jest zgodne z popularnym(...)trendem zero waste i przynosi korzyści zarówno ekonomiczne, jak i zdrowotne. Kiszenie buraków obniża w nich zawartość cukru i stają się mniej kaloryczne. Kiszonki mają działanie prozdrowotne i warto spożywać je regularnie. Kiszone buraki są bogatym źródłem witaminy C, witaminy E, wzmacniają krew i florę bakteryjną naszych jelit. Poprawiają pracę układu pokarmowego i usprawniają przemianę materii. Surówka

Kuchcik gotuje
Pieczone buraki - dodatek do koktajli, obiadu, sałatek jak i ciast 173

naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180 ºC  przez około 70-90 minut (wszystko zależy od wielkości buraków). Najlepiej w upieczonego buraka wbić widelec - jeżeli bez problemów można wbić widelec, to buraki są idealnie upieczone. Gotowe buraki ostudzić i obrać ze skórki. Do tych przepisów możecie wykorzystać pieczone buraki: 1. Sałatka z mieszanką sałat, pieczony(...)TUTAJ ) 5. Piersi kurczaka wraz z dodatkiem buraczków podane z białym ryżem  (przepis TUTAJ ) 6. Pasta z pieczonym burakiem, koperkiem i serkiem naturalnym  (przepis TUTAJ ) 7. Buraczki po belwedersku wraz z dodatkiem rodzynek (przepis TUTAJ ) 8. Brownie z burakami - puszyste, miękkie i bardzo smaczne! (przepis TUTAJ ) 9. Koktajl z burakami, jabłkami i grejpfrutem   (przepis TUTAJ

Ugotować
Koreczki z buraka i sera 117

ozdoby (u mnie tymianek i mięta) i koreczki są gotowe. Koreczki z burakiem i serem to idealna przystawka dla miłośników słodko-słonych kombinacji smakowych: słodki burak i słony ser bałkański w typie fety. Buraki w połączeniu z serem i szampanem, na Walentynki stworzą zgrany duet. Inne pomysły na koreczki(...)Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy – Koreczki Caprese – Koreczki caprese z oliwkami – Przepis na koreczki z szynki Składniki na koreczki z burakiem i serem: 4 duże buraki ser bałkański w stylu sera feta mini mozzarella ognista mieszanka przypraw listki świeżej mięty, tymianek Jak zrobić koreczki z buraka i sera? Jak upiec buraki pisałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 164

zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy(...)cukru i soli na garnek z wodą. Gdy zaczną mięknąć dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego. Ugotowane studzimy i kroimy na dowolne kawałki. U mnie to były słupki. W misce buraki mieszamy z miodem, octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymianek. Próbujemy. Jeśli za słodkie dodajemy sok z cytryny. Jeśli za mało wyraźne pieprz i ocet pokręcą smak. Tak wymieszane buraki

ladykitchen
Buraczki zasmażane 136

moim wypadku), tym dłużej będą się piekły. Aby sprawdzić, czy buraki są upieczone wbij nóż z ostrą końcówką w buraka. Jeśli jest miękki w środku to znak, że jest upieczony. Upieczone buraki, ostudź i obierz. Pamiętaj, aby obierać w gumowych rękawiczkach. Zetrzyj je na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. 2. Duś surowe buraki Druga technika, którą wykonuję(...)smażyć na patelni podlewając je co jakiś czas wodą. Buraczki dusi się pod przykryciem przez około 30 minut. Plusem jest to, że wszystkie wartości odżywcze buraka zostają w potrawie. Ja w swoim przepisie buraki ścieram na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, ponieważ odpowiada mi ich konsystencja właśnie w takiej formie. Możesz również zetrzeć buraki na tarce z małymi

ugotuj-przepis.pl
Buraczki zasmażane 101

moim wypadku), tym dłużej będą się piekły. Aby sprawdzić, czy buraki są upieczone wbij nóż z ostrą końcówką w buraka. Jeśli jest miękki w środku to znak, że jest upieczony. Upieczone buraki, ostudź i obierz. Pamiętaj, aby obierać w gumowych rękawiczkach. Zetrzyj je na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. 2. Duś surowe buraki Druga technika, którą wykonuję(...)smażyć na patelni podlewając je co jakiś czas wodą. Buraczki dusi się pod przykryciem przez około 30 minut. Plusem jest to, że wszystkie wartości odżywcze buraka zostają w potrawie. Ja w swoim przepisie buraki ścieram na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, ponieważ odpowiada mi ich konsystencja właśnie w takiej formie. Możesz również zetrzeć buraki na tarce z małymi

ugotuj-przepis.pl
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 191

warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej obok surówek ze świeżych warzyw i owoców, oraz gotowanych warzyw, sok to podstawa śniadania. Dla nas zakwas buraczany, to nie żadna nowość, w domu kisimy buraki w miarę regularnie, ostatnio zakwas/ sok z kiszonych buraków robiliśmy w grudniu w głównej mierze na barszcz wigilijny, ale sok już się skończył. Nastawiłam więc po powrocie(...)poprawia również wygląd naszych włosów, paznokci i skóry. A więc do roboty, lećcie do sklepu po buraki i przygotujcie domowy sok z buraka !   The post Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone buraki 148

grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast. Nie będziecie żałować. Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach. Składniki: buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkości Wykonanie: 1. Buraki płuczemy i osuszamy. 2. Na blaszkę wykładamy folię aluminiową, na to buraki i przykrywamy(...)folią. 3. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy, aż buraki będą miękkie (sprawdzałam patyczkiem do szaszłyków ich miękkość). 4. Takie buraczki najlepiej obiera się jak są ciepłe (ale nie gorące). Wtedy skórka odchodzi całkiem dobrze, choć nie tak łatwo jak przy gotowanych burakach. Niemniej jednak polecam od czasu do czasu upiec buraczki do sałatki

Kuchnia domowa Ani
Domowy zakwas z buraków 232

pierwszy zakwas z buraków. Barszcz czerwony z takim zakwasem jest nieporównywalnie lepszy niż z kupnym. Polecam! Zakwas musi stać ok 6 dni, aby był gotowy. Składniki: 1 kg buraków 5 ząbków czosnku ok 1,5 litra letniej przegotowanej wody Sposób wykonania: 1. Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry. 2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. 3. Buraki przełożyć do dużego słoika, dodać czosnek. 4. Całość zalać wodą, Woda powinna zakryć buraki całkowicie, ale nie powinno być jej za dużo. Słoik zakryć gazą i obwiązać. Odstawić na 6-7 dni. 5. Jeśli na powierzchni zbierze się piana, należy ją zdjąć, przecedzić przez sitko (dodatkowo rozkładam na sitku gazę). Zakwas zlać do wyparzonych suchych słoiczków lub butelek

Kuchnia domowa Ani
Śledź w oleju z pieczonymi burakami 208

śledź w oleju  z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego śledzia, a sami się(...)pierwszego tłoczenia Wykonanie: Śledzie wkładamy do maślanki i moczymy je przez około 2 godziny*. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce przez około 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdy buraki ostygną, obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z burakiem 93

Pizza z burakiem to dość nietypowe połączenie, ale gwarantuję Wam, że udane! Jeśli szukasz nowych pomysłów na pizzę bez mięsa, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Chcę ograniczyć ilość mięsa w diecie mojej i mojej rodziny, dlatego ciągle poszukuję nowych smaków. Zależy mi, by smaki te nawiązywały do ulubionych potraw moich i mojej rodziny, bo w ten sposób mają szansę zadomowić(...)się u nas na dłużej. To kolejny przepis na buraka w naszym cyklu sezonowym: “ Kalendarz Smaków “. Burak jest u mnie jednym motywów przewodnich lutego. Pizza z burakiem Jednym z moich ulubionych rodzajów pizzy jest pizza z prosciutto crudo i rukolą. Szukając rozwiązań bezmięsnych pomyślałam, że spróbuję przygotować podobną pizzę, jednak użyję do niej zamiast szynki parmeńskiej – pieczonego

Wiszniówka
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 78

Barszcz czerwony z pieczonych buraków sprawdzi się w święta i na co dzień. Świąteczny barszcz musi mieć w sobie coś specjalnego. Powinien być aromatyczny, esencjonalny i wyjątkowo smaczny. Wszystkie te warunki spełnia barszcz czerwony z pieczonych buraków. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale zdecydowanie warto nieco poczekać, aby cieszyć się wyjątkową zupą. Co bardzo ważne, czas nie idzie(...)stracił koloru? Wiele osób skarży się, że ich barszcz ma nieapetyczny brązowo-bury kolor. Jak wiadomo, ta wigilijna zupa powinna mieć głęboki, rubinowy kolor, który uzyskuje się dzięki burakom. Niestety, dosyć łatwo go stracić jeśli barszcz jest doprowadzony do wrzenia lub gotuje się go zbyt długo. W jaki sposób sprawić, aby barszcz czerwony z pieczonych buraków zachował kolor

okolicepalnika.pl
Dietetyczny krem z buraków 185

Dietetyczny krem z buraków pieczonych. Moja zupa jest dietetyczna, bez tłuszczu, bez mięsa, przygotowana z dodatkiem suszonych warzyw. Jest smaczną alternatywą dla gotowanego barszczu z buraków. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią gorące posiłki w jesienne wieczory, oraz dla tych co liczą kalorie. Udekorowanie zupy świeżą bazylią, oraz prażonymi pestkami dyni i słonecznika sprawia, że zupa będzie(...)wygląda bardzo apetycznie i świeżo. Możemy też na powierzchni zupy zrobić kleks ze śmietany lub jogurtu. Przepis na Dietetyczny krem z buraków pieczonych Składniki : 2-3 duże buraki (ok. 800 g) 2-3 łyżki suszonych warzyw i ziół, tzw. domowa jarzynka (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, lubczyk, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy) 3 szklanki wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zakwas z buraków do picia 80

Zakwas z buraków przydaje się nie tylko do barszczu. To też niesamowity napój, który wspiera układ odpornościowy organizmu. Zobacz, jak zrobić ten prosty eliksir zdrowia. W lutym w ramach akcji Kalendarz Smaków jednym z bohaterów tygodnia będzie burak. To według mnie mocno niedoceniane warzywo, które ma tak wiele właściwości wspierających nasze zdrowie! W dodatku jest tanie i dostępne(...)absolutnie każdego. Chcę spróbować w tym tygodniu zaprezentować Wam jego niewątpliwe walory smakowe, w różnych przepisach z burakiem w roli głównej. Zaczynam od jednego z ważniejszych przepisów buraczanych, a będzie to: Zakwas z buraczków Zakwas buraczany to płyn, który powstanie w wyniku kiszenia buraków. O ile sok z kiszonych ogórków jest dość popularnym napojem i nie dziwimy się

Wiszniówka