kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na papierze, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch: - plasterki pieczarki - plasterki ugotowanego jajka - plastry pomidora - po plasterku np. szynki lub boczku lub żółtego sera lub mozzarelli (wedle uznania) Całość zapiekamy w piekarniku przez 20- 30 minut, temp. 180 stopni C. Na wierzch sos: - 1/4 szklanki ketchupu bardzo dobrej jakości - 1/4 szklanki
SMYKWKUCHNIfajny pomysł na obiad lub kolację. Składniki: około 1 kg ziemniaków 300-400 g kiełbasy 200 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa ewentualnie szczypiorek olej Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości około pół centymetra. Na osoloną gotującą wodę wrzucić pokrojone ziemniaki gotować 5-7 minut. Ugotowane ziemniaki(...)dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków, następnie 1/2 kiełbasy. Ponownie 1/3 ziemniaków i resztę kiełbasy, a na wierzchu resztę ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Ja posypałam wierzch pokrojonym szczypiorkiem, a także dodałam trochę do środka zapiekanki. Życzę
talerz przyjemnościoregano dodatkowo: duży dojrzały pomidor (lub 2 mniejsze) 150 g sera ricotta (lub gęstego jogurtu naturalnego) 3 łyżki pokrojonego w półtalarki pora sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania Sposób przygotowania: Zaczynam od kruchego ciasta. Siekam masło z mąką, solą i oregano. Rozcieram w palcach, aż powstanie coś na kształt sypkiego, wilgotnego piasku. Dodaję żółtko i szybko(...)KAPUSTY I OLIWEK CHIPSY Z JARMUŻU TOFU MARYNOWANE TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWĄ PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY GUACAMOLE MIĘTOLADA LIKIER A'LA MALIBU MOJITO MELONOWE TRUSKAWKOWY DRINK BEZALKOHOLOWY Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkikilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć do większej miski i dodać dobrze odciśnięte z mleka pieczywo. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przelać do pieczywa i cukinii. Całość dobrze wymieszać. Formę do zapiekania natłuścić i obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku
Codzienna kuchnia niecodziennaoraz gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać (rozbełtać żółtko) i odstawić. Przesmażoną brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać śmietaną rozkłóconą z jajkiem i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut do czasu aż ser się rozpuści, a brukselka będzie miękka. Smacznego
Codzienne Gotowaniemożliwe - a do tego smaczne!! :) CIASTO średni kalafior jajko 1/4 startej kulki mozzarelli przyprawy - sól, pieprz, bazylia DODATKI sos pomidorowy mozzarella szynka pieczarki kukurydza Kalafiora blendujemy albo ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mozzarellę oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia składników. Otrzymaną masę układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku 15 minut, 180 stopni. Wyciągamy
BezglutenowaIzabelaśmietaną lub jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Na podpieczonym spodzie układamy łososia. Zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Na wierzchu robimy w kilku miejscach kleksy z zielonego pesto oraz układamy kawałki mozzarelli. Zapiekamy ponownie w temp. 180 st. do lekkiego zarumienienia, ok. 20-25 minut. Smacznego
bistro mamaduże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko. Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się zrumieni ok 20 minut
Monia miesza i gotujedodajemy do niego wcześniej przygotowaną potrawkę i całość mieszamy dodając starty ser. 7. Ewentualnie doprawiamy jeszcze przyprawami. 8. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do ryżu, całość mieszamy. 9. W foremki na babeczki wykładamy partiami ryż. 10. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 min (do czasu aż wierzch ładnie się zarumieni) 11. Moje babeczki podałam
Mój pomysł naZapiekana kasza jaglana z jabłkami i bakaliami Składniki: Kasza jaglana – 200g Mleko – 1 szklanka Miód – 2 łyżki Jajka – 2 sztuki Mieszanka studencka Kresto – 200g Jabłka – 3 sztuki Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki Imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać wodą i wysypać na dno naczynia żaroodpornego. Mleko wymieszać z jajkami, miodem i przyprawami. Kaszę jaglaną zalać połową mleka
Kuchnia Bon Appetitzielonego ogórka), chude mięso (polędwica z indyka, pierś kurczaka) i np. pastę z awokado. W opiekanej kanapce może znaleźć się też jajko ugotowane na twardo, wędzona ryba, sałata, żółty ser (od czasu do czasu, bo najlepiej go nie zapiekać). Pożywne grzanki możesz również przygotować na wynos jako posiłek na II. śniadanie. Opiekacze do przygotowania idealnych kanapek Żeby przyrządzić smakowitego
Codogaradoprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem. Szparagi umyłem, oczyściłem z włókien, odciąłem końcówki. Obtoczyłem je w mące, następnie zanurzyłem w rozbełtanym jajku oraz w panierce. Tak przygotowane szparagi ułożyłem w jednej warstwie na blaszce. Wstawiłem do piekarnika i zapiekałem przez około 12 minut, do zezłocenia
R'n'G Kitchenkromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku podsmażamy lekko na patelni. W okrągłych foremkach do zapiekania układamy kolejno:koła z pieczywa (dopasowane rozmiarowo do foremek). Tłuszcz do smarowania jest zbędny bo gotowe jajka wychodzą ładnie z foremki. Boczkiem wyściełamy boki foremki (tak by same posłużyły jako foremka do jajka). Otoczoną boczkiem bułkę posypujemy tartym
Kuchnia po mojemuDodać wędlinę i chwilę podsmażyć. Można lekko doprawić. Nałożyć po równo do bułek lekko dociskając, żeby zostało wystarczająco miejsca na jajka. Jajka sparzyć wrzątkiem i wbijać po jednym lub dwa do bułek. posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekać ok. 15 min. Mniej więcej po 10 minutach, gdy białko będzie do połowy ścięte, posypać startym serem lub położyć plasterki
Maślane ciasteczkozmieknie. W miedzyczasie ziemniaki pokrojc na niezbyt grube kawalki (wielkosci kesa) i ogotowac okolo 10 minut. W kubku roztrzepac jedno jajko ze smietana. Ziemniaki odcedzic, a nastepnie wymieszac z miesem i porami. Przelozyc do zaroodpornego naczynia do zapiekania i polac smietana. Zapiekac przez okolo 40 w temperaturze 180 stopni. Plastry bekonu zgrilowac, pokroic w kostke i pod koniec pieczenia posypac
Codzienne Gotowaniejeszcze chwilkę poddusić. Warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do makaronu dodać śmietanę rozmieszaną z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wszystko razem wymieszać, posypać żółtym serem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecukinii, startej 1/2 pomidora, pokrojonego w kawałki 40 g żółtego sera, startego bazylia sól, pieprz masło do wysmarowania formy Jajka rozbić do miseczki, dodać startą cukinię, starty ser żółty, bazylię. Masę dokładnie wymieszać. Posolić. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Przelać masę, dodać pomidora, doprawić pieprzem. Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut, aż masa się zetnie
Moja Galeria Smakukapelusze pieczarek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie jajko delikatnie roztrzepujemy i łyżką polewamy nim pieczarki. Na każdą dajemy kawałek żółtego sera na wierzch i zapiekamy w piekarniku kolejne 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinadzienie do tarty. Wydrążyć miąższ z marakui i przetrzeć przez sito. Papaję zmiksować na mus. Do musów owocowych dodać mleko skondensowane, jajka oraz mąkę - całość zmiksować na jednolitą masę. Masę owocową wylać na podpieczony spód do tarty i zapiekać kolejne 25-30 minut. Upieczoną tartę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem dowolnie udekorować. Ja swoją polałam rozpuszczoną białą czekoladą
kolorowotorcikowowystudzony spód wyłożyć szpinak z cebulą. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty i lekko spieczony. Smacznego Post Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym
UgotujmyTo.plSouffle with couscous with fruit. Składniki. 2 szklanki świeżych owoców 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy kuskus 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie. Przygotować owoce, wiśnie, agrest, jagody, porzeczki. Formę do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Kuskus zalać wrzącym mlekiem. Odstawić na 5 min, aby napęczniał. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Kulinarny karnet Christopheradużych oczkach- jajko- sól pieprz W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy plasterki ziemniaków, oprószamy solą, układamy startą cukinię wymieszaną z jajkiem i doprawioną solą i pieprzem, ponownie układamy plasterki z ziemniaków, skrapiamy oliwą z oliwek posypujemy solą. Zapiekamy w piekarniku około 50 minut. Doradę układamy w drugim naczyniu, wysmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy cytryna
SMYKWKUCHNIszklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania. NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka - 1-2 ząbki czosnku posiekane - 4 jajka - 2 białka - 3 łyżki jogurtu greckiego - sól morska - pieprz cytrynowy - 1,5 łyżki masła -4 oscypki Połowę pęczka szparagów kroimy w kostkę
SMYKWKUCHNIPocieszam się, że ciągłe mam jeszcze jedną, cudowną dynie, która grzecznie czeka na balkonie aż przyrządzę z niej coś pysznego. Zapiekana pianka z dyni składniki 500 g dyni 1 cebula 250 ml bulionu 150 ml śmietany 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek masło do smarowania foremek 4 łyżki startego parmezanu wykonanie: Cebule
Przysmaki KarolkiBułeczki zapiekane z pieczarkami i wędliną to dobry sposób na smaczny i ciepły posiłek który zachwyci nie jedno podniebienie. Przygotowuje się je bardzo szybko i rzecz jasna błyskawicznie znikają ze stołu. Posypane startym żółtym serem prostu rozpływają się w ustach. składniki na 6 sztuk 6 małych bułeczek 300 g pieczarek 2 cebule 150 g pieczonej wędliny(...)który będzie nam potrzebny do farszu. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy lekko przestudzony farsz, dodajemy miąższ z bułek, jajko i posiekaną zieleninę, wszystkie składniki dokładnie razem łączymy. Wydrążone bułki nadziewamy przygotowanym farszem, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st około 10 minut. Artykuł Bułeczki zapiekane z pieczarkami i wędliną + film
Smakowite Daniawydłubujemy i siekamy, dodajemy go do ryżu i mieszamy. Pomidory smarujemy oliwą, napełniamy farszem i zapiekamy (200 stopni, 20 minut, góra i dół). Mięso mieszamy z utartą na tarce bułką, przyprawą do kurczaka, posiekaną 1/4 cebuli, odrobiną posiekanej natki, dodajemy także 1 jajko. Lepimy kulki i z nich formujemy takie rurki grube :) nabijamy na patyczki szaszłykowe. Smażymy aż mięsko
ClauditteMissCookingDzisiaj mam dla Was taką pyszną przystawkę Pieczarki faszerowane i zapiekane z mięsem mielonym. Ja wykorzystałam mięso mielone wieprzowe, ale również sprawdzi się tutaj mięso drobiowe. Będą bardziej delikatne. Pomysł na zrobienie takich pieczarek zrodził się podczas moich zakupów, kiedy ujrzałam piękne dorodne pieczarki. Już w tym momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam(...)drobno papryką, jajkiem i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej. Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Przed końcem zapiekania posypać pieczarki startym żółtym serem i piec do momentu rozpuszczenia się sera. pieczarki zapiekane z mięsem
O kuchni z uczuciemświąteczny stół. Chrupiące, pieczone gniazdka ziemniaczane z niewielkimi jajeczkami w środku. Bardzo proste, ale jakie efektowne! Jeśli poszukujecie przepisów na podanie jajek, to dobrze trafiliście. Zobaczcie mój przepis na gniazdka ziemniaczane ze świąteczną zawartością. Do środka można włożyć jajka przepiórcze, wtedy będą wyglądały jak prawdziwe gniazdka. W wersji „na bogato” do masy ziemniaczanej można dodać parmezan, który zaostrzy(...)jajek oczywiście polecam majonez w wersji light . Składniki na 4 porcje : 500g ziemniaków 1 duże jajko 1/2 łyżeczki majeranku sól i świeżo mielony pieprz do smaku 4 średniej wielkości jajka lub 12 małych jajek przepiórczych listki ulubionych ziół do przybrania Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Osączyć i przełożyć do miski. Jajko roztrzepać, doprawić
Dietologzdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍 . Za co kochamy szparagi ? Przede(...)niż białe. Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku garść listków młodego szpinaku 3 duże wiejskie jajka 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki nasion kuminu olej do smażenia sól pieprz płatki chili posiekana pietruszka posiekany szczypior czosnkowy lub Wasze ulubione dania Wykonanie: Mrożony groszek
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1200 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku sklarowane masło do smażenia 100 g surowego boczku wędzonego w plastrach 850 g kurek w zalewie naturalnej Leśne skarby 2 jajka 200 g gęstej śmietany 18% 1/2 kulki mozzarelli tymianek sól pieprz Wykonanie: Kurki przekładamy na sitko i odstawiamy do odcieknięcia. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy(...)kroimy w grube plastry. Obgotowujemy je przez 5 minut w posolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Miseczki do zapiekania wykładamy plasterkami boczku. Następnie układamy w nich ziemniaki na przemian z kurkami. Każda warstwę delikatnie solimy i pieprzymy. W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę i tymianek. Powstałą masą zalewamy miseczki. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli. Foremki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy
Kulinarne przygody Gatitydosyć kwaśny. Wypić nie miałam chęci, wylać tym bardziej. Ponieważ w lodówce były jeszcze resztki zapiekanych warzyw ( klik ), placki wydały mi się do nich świetnym dodatkiem. Jeżeli wolicie placuszki na słodko, wystarczy pominąć zioła i paprykę. Polecam! składniki 800 ml kefiru 3 jajka 300 g mąki samorosnącej + dodatkowa 1/4 łyżeczki soli ok 20 g ziół - koperek, pietruszka
Stare Gary