Frittata-to rodzaj włoskiego omletu, gdzie wszystkie składniki łączymy i zapiekamy w piekarniku. Wiem, powinnam zacząć od frittaty w wersji podstawowej (bez makaronu) ale ostatnio taką robiłam i bardzo mi zasmakowała. SKŁADNIKI: (3-4 porcje) ok 80-100 gr. ugotowanego makaronu (najlepiej rodzaj drobnego makaronu) 4 plasterki szynki serrano (lub innej długo dojrzewającej, lub cieniutko pokrojony,chudy boczek) pęczek szczypiorku(...)drobno posiekany lub szalotka 1/2 papryczki chili (posiekana, bez pestek) ok. 40 gr.twardego sera, startego na tarce (parmezan, pecorino romano,grana padano) 4-5 jajek sól,pieprz oliwa do natłuszczenia formy PRZYGOTOWANIE: Jeżeli mama makaron typu nitka rosołowa lub spaghetti-to tniemy na mniejsze kawałki. Szynkę lub boczek rumienimy na małym ogniu, na suchej patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Jajka
Kopystką po garachpomidorowego, gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika) na sos serowy: 2 jajka 0,5-1 kg ricotty (patrz uwagi) 125 g sera mozzarella, posiekanego 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu pieprz cayenne, do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki naczynie do zapiekania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię o wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć(...)duś całość przez około 2 godziny - mięso stanie się bardzo delikatne. Roztrzep jajka w dużej misce i wmieszaj w nie ricottę, mozzarellę oraz parmezan. Dodaj przyprawy oraz natkę. Wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Robimy lasagne! Rozsmaruj 1/4 sosu pomidorowego na dnie naczynia do zapiekania. Przykryj płatami lasagne i rozsmaruj na nich 1/2 sosu serowego. Następnie wyłóż
Chilli Czosnek i Oliwasól pieprz (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do kurczaka) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej do smażenia ok. 4 plastry ananasa z puszki ok. 4 dość grube plasterki żółtego sera do zapiekania kilka łyżeczek konfitury z żurawiny Kotlet z Kurczaka po Hawajsku z Ananasem i Żurawiną - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy na plastry
Słodka Stronaczekoladowo-śmietankową z bakaliami Potrzebujemy Ciasto z ¼ składników 115g masła, 225g mąki, 60g kwaśnej gęstej śmietany, 2 kopiaste łyżki, 2 jajka, 115g cukru pudru, wanilia Masło wygniatamy ręką na desce lub stolnicy. Stopniowo dodajemy mąkę i po jednym jajku. Następnie dodajemy cukier i śmietanę oraz wanilię. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące. W zależności od wielkości jaj możemy dosypać(...)jajka, 115g cukru. 30g śmietany kwaśnej, 1 kopiasta łyżka, 115g gorzkiej tartej czekolady, czekoladę pokroiłam w drobną kostkę, 55g mąki pszennej, 50g płatków migdałowych 100g orzechów włoskich, ewentualnie czekolada gorzka do ozdoby mazurka. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę i łączymy składniki. Dodajemy czekoladę i migdały. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na upieczone lekko przestudzone ciasto i układamy orzechy. Zapiekamy przez
Leśny Zakątekpokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Formę do zapiekania przesmarować lekko olejem, dno wyłożyć plastrami szynki. Na szynce ułożyć plastry ziemniaków, posypać lekko pieprzem (tej warstwy nie solić, ziemniaki nabiorą smaku z szynki) i ułożyć jajka. Na jajkach poukładać kolejną warstwę ziemniaków, lekko posolić i posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę
Codzienna kuchnia niecodziennapieczarki i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. U mnie dodatkiem był ryż, ale do takiego kotleta będą
Czerwona Porzeczkapatelni rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cukinię- doprawiając solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi- na małym ogniu, aż zmięknie. Uważać żeby nie była zbyt miękka, bo jeszcze będziemy ją zapiekać! Zdjąć z patelni i odcedzić z nadmiaru płynu. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić(...)30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki żółtym serem. Całość zalać roztrzepanymi jajkami zmieszanymi ze śmietaną. Przykryć naczynie folią aluminiową. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut. Uważać, żeby wierzchnia warstwa ryżu za bardzo nie wyschła, bo nie będzie smaczna.Smacznego Post
UgotujmyTo.plulubionych odsłon sosu holenderskiego w moim domu jest para ów sosu ze śliwkami zapiekanymi w boczku. Pyszności! Ciekawa jestem jak Wy jadacie sos holenderski. :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek sok z 1/2 małej cytryny szczypta soli szczypta pieprzu- najlepiej białego pół kostki(...)zgęstnieje podczas ubijania, Konsystencja będzie przypominać konsystencję majonezu. Może być odrobinę rzadszy- jeśli za szybko dodamy masło Sos podawać natychmiast. Sosu nie należy podgrzewać gdy ostygnie. Smacznego :) Propozycja podania: zapiekane śliwki w boczku z sosem holenderskim; Po przepis kliknij w małe zdjęcia na dole postu Zobacz także
KreatywnePinywięc w większości domów na obiad będą kotlety schabowe. Ja postanowiłam troszeczkę je wzbogacić i przygotowałam schabowe zapiekane z pieczarkami i serem. To połączenie było strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie, a nie pożałujecie!!! SKŁADNIKI: 400g schabu bez kości, 1 jajko, bułka tarta, 250g pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab kroję na porcje, rozbijam cienko(...)Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na rumiano na oliwie. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. 3. Na usmażone kotlety nakładam porcję pieczarek. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Schabowe układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasiszybkie, syte dania. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem . Pysznie, szybko, idealnie. Zwłaszcza, gdy wrócicie zmęczeni ze wspaniałej wycieczki O wycieczce opowiem Wam już wkrótce A dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę. Spróbujcie Składniki: 1 bagietka 2 duże jajka 3-4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony** szczypta(...)klik) . Warto **opcjonalnie można zastąpić np. drobno pokrojonym wędzonym kurczakiem itd. Przygotowanie: Bagietkę nacinamy i wydrążamy lekko środek (uważamy, aby nie przeciąć spodu). W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z solą i pieprzem (przyprawy w szczególności pieprz powinno być czuć). Następnie dodajemy pokrojony w kostkę schab wędzony parzony (plasterki ulubionej wędliny), dodajemy około 2 łyżki startego żółtego sera, doprawiamy szczyptą bazylii
Słodkie okruszkiPaprykowa fantazja Papryczki napełniane mięsem mielonym zapiekane z serem. Składniki: · ½ kg mięso mielonego z łopatki · 2 łyżeczki tymianku · Sól · Papryka ostra · Chili · Bułka tarta(...)cebulę obieramy, drobno kroimy, dodajemy do mięsa. 3. Wsypujemy tymianek . 4. Doprawiamy solą. 5. Wsypujemy bułkę tartą. 6. Wbijamy jajka. 7. Dodajemy chili oraz paprykę. 8. Wyrabiamy masę mięsną. 9. Z papryk usuwamy gniazda. 10. Kroimy na 2 grube pierścienie
Kulinarna ChwilaNaleśniki o smaku pizzy Bardzo smaczne naleśniki faszerowane kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym oraz zapiekane z żółtym serem to ciekawy pomysł na obiad lub kolację. Polecam! Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 2 łyżki świeżych lub suszonych ziół: oregano, bazylia(...)zwijamy w rulony i układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Jeżeli zostało nam trochę sosu pomidorowego, możemy go rozsmarować na wierzchu zwiniętych naleśników *** *** Na wierzchu naleśniki posypujemy pozostałym startym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy na ciepło posypane świeżymi lub suszonymi ziołami i polane sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY
Blog z Apetytemdente, podobnie jak różyczki brokułu. Cukinię kroimy w plastry i parzymy je aby stały się elastyczne. Do naczynia miksującego wlewamy mleko. Dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i ser feta. Miksujemy. Możemy doprawić opcjonalnie solą. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Wykładamy plastry cukinii, dalej makaron, plasterki pomidorów i brokuł. Całość zalewamy przegotowanym sosem. Zapiekamy w temperaturze
Smaki Ewyobiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego(...)przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam pulpety
Pieprzyć z Fantazjącudowności na talerzach. Coś czuje że ten sezon będzie równie smaczny ( jeśli nie smaczniejszy) niż poprzedni. Na początek szparagi zapiekane w panierce. Mniam! Składniki: Pęczek zielonych szparagów Około 50g drobno startego żółtego sera 3 jajka Bułka tarta Przyprawy: sól i pieprz Szparagi myjemy i odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki. W jednej miseczce umieszczamy jajka i roztrzepujemy je widelcem
Kolizje Smaków