ukochanej osoby czekoladowy suflet. To ciasto jest tak proste, że po prostu nie może się nie udać. Składniki (na 4 foremki do zapiekania): 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej ok. 60 proc. 3 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc. masło i kakao do przygotowania foremek Sposób przygotowania: Wnętrze foremek nasmarować masłem
W SMAKpatelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka
Pyry na GazWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. To pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Podałam je z
Marta Gotujeroztrzepać jajko. Na trzecim wymieszać parmezan, bułkę tartą, zioła prowansalskie, sól i pieprz. 2. Każdy szparag obtoczyć najpierw w mące, później w jajku a następnie w bułce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 20 minut aż zrobią się chrupiące. Podawać gorące -i opcjonalnie- z jogurtem greckim. Smacznego Źródło
UgotujmyTo.plCiekawa wariacja na temat jajka sadzonego. Przepis znalazłam w grupie "Gotuję bo lubię..." na facebook'u. Zapraszam do pieczenia!Składniki na dwie porcje:2 jajkasól, pieprz
My Culinary Artmasy dyniowej, wyłóż surimi i na samą górę ostatnią warstwą masy dyniowej - całość posyp posiekanym szczypiorkiem - w kubeczku roztrzep ostatnie jajko z mlekiem, solą i startą na tarce mozzarellą - masę wylej na sam wierch zapiekanki - zapiekamy 50 minut Smacznego
SMYKWKUCHNIZapiekankowych szaleństw ciąg dalszy.Kupiłam dorodnego kalafiora i aż mnie korciło, żeby go zapiec. Pozostawał wybór składników towarzyszących i do dzieła :).Na zdjęciach widać naczynie, w
Przepisy Aleksandryskrócie o rybach. :) Dlatego też zapraszam dzisiaj na dorsza. Dorsza możemy np zapiekać lub upiec w folii. Ja dzisiaj smażę. :)Zaczynamy: Składniki:ok 700 gr dorsza2 jajkasól, pieprz, paprykaolej do smażeniatroche startego miękiego seranatka pietruszkimąka Wykonanie:Dorsza płuczemy I osuszamy ręcznikami papierowymi.Rozbijamy jajko, dodajemy sól, paprykę, pieprz.Zamaczamy dorsza w jajku- by się przegryzł
Smaki Edytyktóra bardzo ładnie barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody. Szybkie proste i jakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej. ciasto: 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 100 g mąki pszennej 70 g puree z dyni pieczonej hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego krem dyniowy: 1 opakowanie bita śmietana Winiary 200 ml mleka 3.2 % 1/2 szklanki(...)hokkaido, układam na blaszce, nie obieram ich ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i dynię zapiekam około 20 minut aż będzie miękka. Potem miksuję blenderem. Skóra dyni hokkaido jest miękka i jadalna. Ciasto: Mąkę, jajka, sól, puree z dyni, olej, mleko przekładam do wysokiego pojemnika i ciasto miksuję blenderem. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni
wesoła kuchniaŁosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim Świeży łosoś zapiekany w cieście francuskim to ciekawy pomysł na smaczny obiad. Ryba przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam! 1 opakowania ciasta francuskiego ok 40 dkg świeżego łososia – bez skóry 20dkg szpinaku 10dkg sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz cytrynowy(...)Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ), i zapiekamy przez około 40 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KURCZAK ZAPIEKANY Z SEREM I ANANASEM PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY
Blog z Apetytemdzieje:) Faszerowane tortille zawinięte w rurkę, zapiekane z serem i sosem pomidorowym, dużo przypraw i smaku. Gotowe ruloniki układa się w naczyniu żaroodpornym, polewa sosem, posypuje serem i zapieka kilkanaście minut. Enchilada z kurczakiem, ryżem i warzywami Enchilada może powstać z farszem mięsnym, np. z kurczaka lub mięsa mielonego, owoców morza, jajek, z ziemniakami połączonymi z twarogiem. W internecie(...)dodatkiem pieczarek, oliwek, innych warzyw, nawet owoców (bananów), różnych sosów. Myślę, że każdy taki rulonik smakuje świetnie! Enchilada z kurczakiem, czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą i ryżem – pyszne aromatyczne, zapiekane danie, propozycja obiadowa lub na kolację. Przepis zalazłam tutaj , modyfikując nieco składniki dania oraz sposób przygotowania, wszystko w zależności od ilości gości. Danie z pewnością zasługuje na powtórkę! Smacznego
Zasmakuj Kuchnipiekarniku, w tym przypadku nadziewamy surową i zapiekamy, starsze sztuki lepiej zapiec. Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub dwie średnie ½ kg mielonego mięsa od szynki 2 cebule 30 dag pieczarek 1 łyżka masła Jarzynka do smaku lub sól Pieprz świeżo mielony gruboziarnisty do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa Kruszonka: 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek startego parmezanu(...)masłem, zeszklić, dodać mięso, oprószyć solą lub przyprawą do mięsa oraz pieprzem, smażyć całość 10 minut. Kruszonka: Jajko rozkłócić widelcem, wsypać bułkę tartą, dodać starty parmezan, wymieszać palcami, kruszonka ma być sypka. Podpieczoną cukinię wyjąć, nałożyć farsz, posypać kruszonką i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 45-50 minut w zależności od tego jak twarda jest cukinia. Smacznego
Wanilia i Kardamonżółtego sera spory pęczek szczypioru lub 2 mniejsze biały pieprz ( mielony) słoik majonezu (400ml) natka pietruszki Zaczynam od przygotowania składników, wtedy praca idzie sprawnie. Jajka trzeba ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Żółtka wyciągnąć z białka i dać do osobnych miseczek. Zetrzeć każde osobno na drobnych oczkach tarki, do startego białka dodać 2 łyżki majonezu, posypać białym pieprzem i wymieszać(...)potrzeby solenia. Teraz zostało układanie warstw, układać można na blaszce, płaskim talerzu, lub na deseczce, ja użyłam naczynia do zapiekania:) -układam dwa rządki po 6 krakersów: *krakersy *ser żółty *posypać szczypiorkiem *krakersy *tuńczyk *krakersy *2/3 białek z jajka *posypać szczypiorkiem *krakersy *reszta białka *starte żółtko Wierzch posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Torcik wstawiamy do lodówki
Takie tam pichcenieinspirowane francuskimi tostami Croque Madame. Składniki: 8 kromek pszennego chleba tostowego bez skórek 2 jajka 2 plastry dobrej szynki 1/3 pora lub 2 plastry cebuli 2 łyżki tartego sera (przynajmniej) masło Przygotowanie: Dwie foremki do muffinek lub nieduże kokilki do zapiekania smarujemy masłem. Chleb rozpłaszczamy wałkiem i wykładamy nim foremki (po 3 kawałki na foremkę, naprzemiennie, każda
Gotuj z Rumcajsemaromacie czosnku oraz oregano. Szybki obiad lub wytworna kolacja. Smacznego! Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (pomysł zainspirowany przepisem z Kwestia Smaku) Składniki: Naleśniki: 1 i ½ szklanki mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki gazowanej wody 2 jajka szczypta soli 3 łyżki oleju lub masła Nadzienie: 200 g szpinaku mrożonego 100 g ricotty 4 łyżki tartego(...)Odmrożony i odciśnięty szpinak mieszamy z ricottą, parmezanem, jajkiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w ruloniki. Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz, cukier, suszone oregano i bazylię. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Naczynie do zapiekania ( ok. 40 x 25cm) smarujemy oliwą i układamy naleśniki
Moja Mama Gotuje