jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:68/212)

Pieczarki faszerowane mięsem. 143

smaki dzieciństwa. Podawać można je jako przystawkę, przekąskę lub element dania głównego. Zapiekane faszerowane pieczarki smakują rewelacyjnie ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Składniki: 8-10 dużych pieczarek   0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula   10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera   1 jajko   łyżka oleju   sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy(...)cebulą podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskamy. Formę natłuszczamy lub wykładamy folią aluminiową i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę

Symfonia smakowa
Sałatka z buraków w majonezowo- tuńczykowym sosie 81

pieprz Przygotowanie Buraki czyścimy, owijamy w folię aluminiową, przekładamy na blaszkę do pieczenia i zapiekamy 90 min w 180°C . (Długość pieczenia zależny jest od wielkości buraków. Proponujemy większe pokroić na mniejsze części i osobno zawinąć w folię.) Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę

R'n'G Kitchen
Babka ziemniaczana na sałacie 260

mięso będzie miękkie i ładnie zrumienione. W między czasie ziemniaki dobrze odcisnąć, wbić jajka, dodać mąkę, majeranek oraz doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie gotowe dodać je do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki na babkę (około 2 litry) i całość zapiekać przez około godzinę w 200 stopniach. Ja użyłam foremki silikonowej dlatego też

Krakowskie smaki Ani
Zapiekana jajecznica z szynką i cebulą 164

Dziś mam dla Was kolejną super propozycję na śniadanie. Jedliście jajecznicę zapiekaną w piekarniku ? Nie ? To czas to nadrobić. Jajecznica jest delikatna i puszysta. Nowa

Ewa w kuchni
Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami 128

przepyszna! Niektóre przepisy ze szparagami na blogu: szparagowa misa rozmaitości prosta sałatka ze szparagami i jajkiem pizza ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki Portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z kasza i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru 162

Chodź do tłustego czwartku jeszcze chwila czasu, postanowiłam wcześniej wypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone

Zdrowie i pysznie na talerzu
Letnia zapiekanka z młodymi ziemniakami i kalafiorem 162

jajko L 200 g śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Ziemniaki skrobiemy. Kalafior dzielimy na różyczki. W osobnych garnkach warzywa gotujemy do miękkości. Koperek siekamy, kiełbasę kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.  2. Jajka, śmietanę, koperek i przyprawy mieszamy ze sobą. Dodajemy do warzyw i kiełbasy, mieszamy do połączenia składników. 3. Zapiekamy w temperaturze

Szefowa kuchni
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami 206

śmietany jajko parmezan do posypania zapiekanki sól oraz pieprz Przepis 1 Makaron i brokuły gotujemy do miękkości. 2 Boczek kroimy w kostkę, cebulę w pióra, a ząbki czosnku siekamy. Całość podsmażamy na patelni do zrumienienia. 3 Śmietanę mieszamy z jajkiem oraz startym serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. 4 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w naczyniu do zapiekania. 5 Pieczemy

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka po nelsońsku z ziemniakami, jajkami i boczkiem 219

pieczarki do odparowania wody. 3. Mieszamy ze sobą śmietanę, surowe jajko, sól i przyprawy. Wszystkie przygotowane składniki (ziemniaki, cebulę, boczek, pieczarki, jajka, mozzarellę) umieszczamy w dużej misce, wlewamy sos śmietanowo-jajeczny i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
Ciasto czekoladowo kokosowe z cukinią 155

smaku kokosowym 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mokre składniki: 3 jajka 0,5 szkl oleju 0,5 szkl  mleka 2 szkl startej cukinii 150 g dropsów czekoladowych do zapiekania czekolada mleczna maliny jeżyny  Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce połączyć mokre składniki. Cukinię obrać ze skórki

Ala piecze i gotuje
Grzanki niespodzianki 129

wsypać do salaterki, do której następnie dodać cebulę z boczkiem i papryką, parówki, jajko, połowę sera, natkę pietruszki i surowe jajko. Całość przyprawić solą i pieorzem. Tak przygotowaną masą napełnić bułeczki, wstawić na blasze do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem zapiekania bułeczki posypać resztą żółtego sera. Po upieczeniu można

kuchnia doski
Pieczone płatki jaglane 173

płatków jaglanych 100 ml mleka jajko 1/6-1/5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie coś do posłodzenia Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jajko zmiksować z mlekiem. Płatki, proszek do pieczenia i masę mleczno-jajeczno wymieszać. Przelać do naczynka do zapiekania i piec około 20-25 minut. Ostudzić, podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Zapiekanka z Kasslerem, kiszoną kapustą i makaronem 158

Spätzle (lub inny makaron) wg wskazań na opakowniu, nie dogotowując go. Odcedzić, przelać zimną wodą  śmietanę wymieszać z rozbełtanymi jajkami. Mocno przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, dodać majeranek 1/3 kiszonej kapusty z mięsem wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na to połowę makaronu. Powtórzyć warstwy tak, by na górze znajdowała się kapusta. Równomiernie wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 202

poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione... Biszkopt:   6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki 1 łyżeczka pr do pieczenia kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada  Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu wmieszać przesianą mąkę z pr do pieczenia oraz

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekana kasza manna z jagodami i czekoladową słodyczą 172

jajko i dodajemy łyżeczkę masła (czubatą), mieszamy dokładnie do połączenia składników. Połowę masy przekładamy łyżką do naczynia do zapiekania. Na wierzch wysypujemy 2 łyżki jagód, delikatnie wciskamy je w kaszę. Następnie wykładamy resztę masy. Tak przygotowaną kaszę mannę z owocami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. Zapiekamy 15 minut. Po tym czasie na wierzch naszej zapiekanej

Słodkie okruszki
Chaczapuri imeruli 230

sobą zanadto rozczulę i postanowię się troszkę porozpieszczać. W każdym razie proponuję Wam na obiad gruzińskie chaczapuri imeruli, czyli placuszek zapiekany z mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską pizzą. Farsze można wcisnąć do środka różne, w zależności

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekana cukinia z fetą pod pierzynką 143

Wykonanie: Cukinię kroimy na plastry ½ cm. Podsmażamy na patelni z obu stron. Nadmiar oleju po smażeniu odsączamy na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha

Smaki Ewy
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1519

mieszamy. Dodajemy powoli mleko, doprawiamy przyprawami. Podgrzewamy i mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy do połączenia się z sosem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy troszkę sos beszamelowy, układamy warstwę makarony, warstwę sosu mięsnego, 1/2 sosu beszamelowego i powtarzamy warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy

Domowy Smak Jedzenia
Torcik naleśnikowy z owocami 136

połączenia się składników. Nadzienie owocowe nakładamy na usmażone naleśniki. W między czasie przygotowujemy sos waniliowy: do mleka dodajemy jajka i przyprawiamy cukrem wanilinowym. W szklanym naczyniu żaroodpornym piętnujemy naleśniki z owocami i całość zalewamy sosem waniliowym. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Deser podajemy na zimno lub ciepło z bitą śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z nadzieniem szpinakowym 151

Kolejne danie ze szpinakiem w roli głównej. Tym razem farsz ze szpinaku i białego sera zapiekany w cieście. Ciasto ciekawe i doskonale nadaje się na obiad. Składniki: - Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek oleju 8 łyżek wody szczypta soli - Farsz: 1 kg szpinaku 300 g twarogu 1 średnia cebula 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki masła

Mama Gotuje
Naleśniki z twarogiem 111

bitą śmietaną i z pestkami granata, który idealnie orzeźwia to całe danie. Poza słodkimi naleśnikami uwielbiam wersje wytrawne, takie jak zapiekane naleśniki, czy krokiety, ale na śniadanie najlepsze są słodkie:) Polecam! Składniki: Naleśniki - 1,5 szklanki mąki; - 2 jajka; - 1 szklanka mleka; - sól, łyżeczka cukru - łyżka oleju do masy, - olej do smażenia Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy, odstawiamy

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania