jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:70/212)

Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 214

czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą  Składniki: 4 jajka ekologiczne lub jedynki, 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska), 2 łyżki posiekanej dymki,  1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól, pieprz, Przygotowanie: Do miski  wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej(...)łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i  dymką. Bon appetit :)  2. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce  Składniki: scones: 250 g mąki pszennej typu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Placki ziemniaczane ze szpinakiem + film 146

ziemniaczane zapiekane ze szpinakiem to uczta dla podniebienia dla wszystkich kochających szpinak. Podane na obiad lub gorącą kolację z pewnością zadowolą nawet wymagające podniebienia . składniki na 4 porcje                          6-7 średnich ziemniaków jajko cebula łyżka(...)startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku i przykrywamy go drugim plackiem . Placki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Sernik z mango i spodem z sękacza 239

dodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę przekładamy do blachy i zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut. Co istotne, zostawiamy do ostygnięcia, nie ważcie się przelewać masy serowej na dopiero co wyjęty z piekarnika spód, bo zmieszają się ze sobą.      Twaróg, jajka, cukier, wanilię i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze

sama złodycz
Klopsy z kaszą bulgur i dyną 124

pokrojonym w kostkę miąższem z dyni. Studzimy, dodajemy do kaszy. Posiekaną natkę dodajemy razem z mięsem do kaszy, wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy duże klopsy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C. Podajemy z ulubionym sosem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Pieczony omlet ze szpinakiem i pomidorami 183

puszysty. Składniki: 5 jajek 2 garści szpinaku, pokrojonego w cienkie paseczki 3 plastry pomidora sól, pieprz, oregano masło Przygotowanie: 1. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Do masy dodajemy pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. 2. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wlewamy do niej masę jajeczną. Na wierzchu układamy plastry pomidora, które delikatnie posypujemy szczyptą oregano. Pieczemy około

Życie ze smakiem
Pulpety jaglane z soczewicą w sosie paprykowym 126

jaglaną, marchew potartą na tarce na dużych oczkach, poszatkowaną pietruszkę zieloną, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, wbijamy 2 jajka i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety, układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym, bądź kilku naczyniach do zapiekania, każdemu przygotowujemy porcję. Jeśli chcemy sobie solić a dziecku nie, wówczas porcję dziecka przygotowujemy jako pierwszą - przed doprawianiem. Zalewamy sosem

Szkrab Je Sam
Zapiekane bułeczki z jajkiem 253

układamy na blasze wyłożonej pergaminem-czapeczki z odciętego wierzchu kładziemy obok. N a środek każdej bułki wbijamy delikatnie po jednym jajku, tak aby nam się nie rozlało, oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy do momentu ścięcia się białka, około 12-15 minut  żółtko ma pozostać płynne.  Posypać przed podaniem natką pietruszki

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka ziemniaczana z kukurydzą i salami 247

dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypujemy kukurydzą i pokrojomym w kostkę salami oraz drobniutko posiekaną papryczką. Sery mleko i jajka blendujemy na jednolitą masę z przyprawami. Zalewamy ziemniaki masą serową.. Układamy kilka plasterków salami na wierzchu i zapiekamy w temp

Gotowanie jest łatwe
Cukinia zapiekana z orzechami i niedźwiedzim czosnkiem 146

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią! Dziś na obiad w formie zapiekanej, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i orzechów! Składniki: 2 młode cukinie 1 biała cebula 5 listków czosnku niedźwiedziego 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki zmielonych orzechów 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, przekroić

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z pieczarkami i porem 160

oleju podsmażamy por a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. 3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie

Szefowa kuchni
Sernik z koziego sera twarogowego. 128

łyżeczka masła do natłuszczenia formy łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła) 2 śliwki węgierki Ser zmiksować na gładką masę z jajkiem i proszkiem budyniowym. Dodać ekstrakt i syrop daktylowy. Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić. Przelać doń masę serową, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół śliwki. Piec około 30-35 minut w trybie "ciasto

Poranek na słodko
Szynka z dzika z kurkami 246

dodać pokrojone kurki, łyżkę posiekanego rozmarynu i smażyć aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, jajko i dokładnie wymieszać. Nadziać „kieszeń” w szynce farszem. Spiąć wykałaczkami lub szpilkami. Wysmarować tłuszczem, włożyć do formy do zapiekania, obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2,5 godziny. Po godzinie

królestwo garów
Kurczak pieczony nadziewany jabłkami 174

trawę cytrynową. Wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć.Wszystko dodać do cebuli , wbić jajko i wymieszać do połączenia się składników. Napełnić farszem kurczaka i wykałaczkami spiąć skórę. Ułożyć kurczaka w naczyniu do zapiekania i skropić go oliwą. Przez pierwsze 15 minut piec w 200 stopniach C, a następnie w 180 stopniach. Piec około

O kuchni z uczuciem
TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI 162

doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Przestudzony farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego. Jajka roztrzepujemy ze śmietana , solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę, Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki serem camembert. Zapiekamy w 170C przez ok. 25 minut – do zarumienienia i zapieczenia masy serowo-śmietanowej. Zajadamy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Zapiekanka rybna. 166

żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno rozkładamy równomiernie kaszę, następnie fileta z mintaja - posypujemy oregano. Na rybę wykładamy paprykę i cebulę. Jajka wbijamy do plastikowej miski wsypujemy wszystkie przyprawy (tak aby było dobrze doprawione) i miksujemy, przelewamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Ciasto dyniowe – po raz pierwszy 200

ciastem blachę. Dynię gotujemy w małej ilości wody. Studzimy. Przeciskamy przez praskę (ja zmieliłam blenderem). Śmietanę gotujemy z przyprawami. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy piure z dyni i śmietanę z przyprawami. Delikatnie mieszamy, wylewamy na ciasto. Zapiekamy ok 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Enchilady z siekaną wołowiną 207

farsz nakładać na tortille. Tortille posypać niewielką ilością startego żółtego sera, nałożyć warstwę sosu, posypać ją pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo i zrolować. Układać w naczyniu żaroodopornym. Polać przygotowanym wcześniej ostrym sosem chili, posypać serem i chwilę zapiekać - do momentu aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast ze słodką śmietanką (creme fraiche), guacamole i/lub dodatkową porcją ostrego sosu lubzieloną

Codzienne Gotowanie
,,Sałatka w koszyczkach makaronowych’’ 165

sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy, do wystudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i jajko. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą ze sobą. Foremki na muffinki smarujemy olejem. Wkładamy makaron i formujemy gniazda. Zapiekamy w temp 150 stopni do zrumienienia makaronu ok 25 minut. Zostawiamy w formie do wystudzenia. Koszyczki podważamy lekko widelcem

Podróż w kulinaria
40 pomysłów na letnie obiady 183

rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Papryki faszerowane

Moja smaczna kuchnia
Frittata bananowa 166

twarogowego ( u mnie kremowy president) banan 2-3 suszone daktyle rodzynki, 1 łyżka wiórek kokosowych szczypta cynamonu opcjonalnie łyżeczka miodu Jajka roztrzepać, dodać ser i cynamon i dokładnie wymieszać. Wrzucić pokrojonego banana, daktyle i rodzynki. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wyrównać i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 256

szklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania.  Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru.  Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch deseru.  Piec na najwyższym poziomie piekarnika z włączoną górną grzałką, w temp

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomysł na szybkie i smaczne danie: tarta ze szpinakiem i twarogiem 190

maśle podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i dusimy, aż woda odparuje.  Następnie dodajemy twaróg, doprawiamy i na koniec wbijamy jajko, aby związać całość. W okrągłej formie umieszczamy ciasto francuskie zawijając go na brzegach, wykładamy na ciasto farsz i zapiekamy ok.30 minut w temp. 190-200 stopni. Po upieczeniu, warto odczekać i podać tartę dopiero, gdy lekko przestygnie, bo farsz dzięki

Zofiana
ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI 430

śmiało możecie użyć owoców mrożonych , tak jak ja to zrobiłam … albo użyć ulubionych sezonowych. Polecam! SKŁADNIKI: KASZA ZAPIEKANA: * kasza manna – 2/3 szkl * cukier – 2 łyżki * napój waniliowy Alpro - 1 szkl * sok z cytryny – 1 łyżka * małe jajko – 1 szt * masło – 1 łyżka BUDYŃ OWOCOWY: * ulubione, soczyste owoce ( u mnie truskawki i borówki

Ostra na Słodko
Ekspresowa tarta z grzybami leśnymi 170

lekko zarumieni.  W międzyczasie smażymy grzyby na maśle i doprawiamy według uznania. Do śmietany dodajemy poszatkowany koperek,  roztrzepane jajko i doprawiamy. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy grzyby i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy żółtym serem i zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach. Jadacie grzyby, czy nie przepadacie za nimi

Zofiana
Pomidorowa zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem (bez glutenu, mleka i jajek) 237

pokrojone na plasterki oliwki, odsączone z wody ziarna i kawałki kurczaka. Dodać sól i przyprawy do smaku. Jeśli dozwolone są jajka to można dodać do masy jedno kurze lub 3-4 przepiórcze i dobrze wymieszać. Przełożyć do foremek do zapiekania, można posypać serem (przy braku alergii na mleko) i przyprawami. Zapiekać pod przykryciem, w temp. około 180 stopni przez

głodny alergik
Makaronowe pierożki w pomidorach 213

szkl. ciepłej wody i dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej formy do zapiekania. Piec ok. 15 minut w temp. 180st. Sos: 3 mięsiste pomidory, mała cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz

Z miłości do słodkości