jednej osoby. Tak chrupiącej bułeczce z wspaniałym zapiekanym nadzieniem naprawdę ciężko się oprzeć. Spróbujcie, zapraszam. ... pyszna zapiekana bagietka nadziana aromatycznym serem - idealna propozycja na sycący obiad lub kolację ... wspaniała, chrupiąca bagietka z sycącym nadzieniem Składniki: 1 całe jajko duża szczypta bazylii 1 opakowanie sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami Apetina "SNACK PACK
Słodkie okruszkinaczyniu, trzymamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Jajka mieszamy z musztardą sarepską (powstanie konsystencja śmietany). Każdy plaster obtaczamy w jajku z musztardą i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni (z każdej strony po 2 minuty). Przekładamy do brytfanki, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 40 minut
VioletoweKucharzenieDodajemy zamrożony szpinak i dusimy do jego rozmrożenia. Zwiększamy ogień i chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, gdy przestygnie dodajemy jajko wymieszane z jogurtem, doprawiamy (u mnie tylko pieprz ze względu na słoność fety). Układamy na podpieczonym spodzie, posypujemy pokruszoną fetą. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać na ciepło z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Smacznego
Powiedz dietom nieśliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe (do dekoracji) tłuszcz do wysmarowania formy WYKONANIE Grysik gotujemy z mlekiem, dodając roztrzepane jajko z cukrem. Do formy wysmarowanej tłuszczem przekładamy masę grysikową, na to układamy pokrojone na pół śliwki i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy około 30 minut w temp.180 stopni. Wasze dzieciństwo upłynęło pod znakiem kaszy manny? Macie z grysikiem jakieś złe wspomnienia
Zofianadodajemy pozostałe masło, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy jajka, solimy i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do żaroodpornych kokilek.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, kokilki wkładamy do kąpieli wodnej i zapiekamy przez 20 minut
Kulinarne przygody Gatityniej mowa. Najprościej rzecz ujmując, to nic innego jak pokrojone w plastry zapiekane ziemniaki w śmietanowym sosie z dodatkiem czosnku i ziół. I na tym koniec. Ale ilu kucharzy, tyle przepisów. Są i tacy, którzy ratują się serem gruyere lub innymi dziurawcami, jajkami, jednak w oryginale one nie występują. Po upieczeniu skórka winna być brązowa i chrupiąca... Danie(...)łyżka musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa ulubione zioła (do posypania) Ziemniaki obrałam i pocięłam na cienkie talarki (im cieńsze, tym będziemy krócej czekać ;)). Ułożyłam w naczyniu do zapiekania, uprzednio wysmarowanym masłem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. W miseczce wymieszałam śmietanę, musztardę, sprasowany czosnek. Doprawiłam solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ową miksturą zalałam ziemniaki. Wierzch oprószyłam ulubionymi ziołami (u mnie
bastalenablaszce i piec ok. 45 minut. Słonecznik i dynię zmiksować lub drobno posiekać, dodać letnie stopione masło, chleb i jajko – starannie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko odwinąć z folii. Włożyć przygotowaną masę w rozchylone nacięcia. Posypać serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem posypać natką
Pasja SmakuŚwietna sprawa. Ale ja nie o tym. Dziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło. PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej jajko, pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, ostra papryka mielona spora ilość majeranku, 12 plasterków żółtego sera (u mnie
W kuchni Karmel-itkiciasta z góry odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i zapiekamy przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Ciasto obciążamy, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu :). Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Szpinak sparzamy, kroimy na drobne kawałki. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy ze śmietaną. Dodajemy pokrojony szpinak oraz starkowany ser. Doprawiamy 1/3 łyżeczki
Gotuj z Mąkąnajprostsza zapiekanka makaronowa z szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa(...)wody z gotowania. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco słone. Jeśli wędlina jest słona, makaronu nie trzeba już solić. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego makaron. Naczynie przykrywamy i zapiekamy około 30 minut
Kulinarne przygody Gatitygyros i dosłownie chwilę przesmażamy na patelni. W rondelku mieszamy śmietanę z jajkami, dodajemy sól, pieprz i wodę. Podgrzewamy całość na niewielkim płomieniu uważając, aby jajko nam się nie ścięło. W międzyczasie podgotowujemy brukselkę. Gotujemy ją ok. 5-7 minut. Kroimy ją w ćwiartki. Dno naczynia do zapiekania smarujemy masłem. Wysypujemy makaron, dodajemy kurczaka, brukselkę i całość zalewamy masą jajeczno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!delikatne kruche ciasto . Na podpieczone spód wylałam cytrynową masę na bazie twarogu i jajek. To ciasto jest przeciwieństwem tarty kruszonki. W takiej tarcie mamy kruche ciasto czy kruszonkę i owoce, a do podania waniliowy czy inny sos. W tym cieście cytrynowo serowy sos zapiekam na kruchym spodzie. Krem lekko się ścina, a krajanka idealnie pasuje do świeżych owoców. Lubicie cytrynowe(...)pszennej mąki 2 łyżki ziemniaczanej mąki 200 g zimnego masła otarta skórka z 1 dużej cytryny ¼ łyżeczki soli Nadzienie 350 g twarożku, typu ricotta 200 g cukru 4 jajka sok z 4 dużych cytryn i otarta skórka z 2 cytryn 3 łyżki mąki świeże owoce jagodowe do podania cukier puder do posypania Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj
codojedzeniaserka mascarpone Sposób przygotowania Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy(...)piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto jeszcze 3-5 minut, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy
Miód i pieprzserka mascarpone Sposób przygotowania Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy(...)piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto jeszcze 3-5 minut, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy
Miód i pieprzkażdemu mogą zasmakować;) Można podać je na ciepło, lub na zimno – wówczas rezygnujemy z zapiekania ich oraz z dodatku śmietany z parmezanem (no chyba, że ktoś koniecznie chce ) Na około 5 sztuk. Naleśniki: 150 g mąki 150 ml piwa 100 ml mleka 2 jajka sól, pieprz 40 g masła, roztopionego 2-3 łyżki oleju Nadzienie: około 230 g serka(...)bazylią i papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Naleśniki smarujemy farszem twarożkowo-ziołowym, rolujemy. Przekrawamy na pół i układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Śmietanę mieszamy z parmezanem. Zalewamy naleśniki. Pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 15-20 minut
Smaki Na Talerzu