jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:84/212)

Prosta zapiekanka z ziemniakami 203

wielkości naczynia w którym będzie zapiekać nasze danie. ok 0,5 kg mięsa z kurczaka, można zastąpić dowolnym innym mięsem, nawet mielonym Mrożona mieszanka warzywna (używamy swojej ulubionej, czym więcej różnych warzyw tym lepiej, oczywiście można dodać świeże warzywa, oraz wszystkie wyżej wspomniane „resztki” z lodówki. 200 g potartego sera 4 jajka wegeta przyprawy (na przykład zioła prowansalskie(...)musztardy, czy śmietany, jak kto lubi. Nie żałujemy również ziół. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Duże naczynie, lub brytfannę smarujemy margaryną i na dnie układamy warstwę ziemniaków. Zapiekane ziemniaki są pyszne, więc nie żałujemy ich. Warstwę ziemniaków posypujemy wegetą i ziołami (np. oregano). Na nasze ziemniaki nakładamy połowę mięsa z warzywami. Następnie kolejna warstwa ziemniaków, tym razem

KasiaiKrzysiu.pl
Babeczki jajeczno cukiniowe z ziołami pod serową pierzynką 141

wymagają, tylko trzeba zrobić więcej, bo szybko znikają. Składniki na 6 szt.: 6 plastrów sera Hochland Na gorąco! z szynką i pieczarkami, 6 plasterków   szynki np. drobiowej, 3 jajka, 50 g startej cukinii na grubych oczkach, 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (zielona pietruszka, koperek, szczypiorek, mięta, lubczyk) sól do smaku (na czubek łyżeczki), pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)nadmiaru wody. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z cukinia, dodajemy posiekane zioła, pieprz, sól, curry i mieszamy. Do każdej foremki (wyłożonej papierem) wkładamy po plastrze szynki, następnie za pomoca łyżki dodajemy przygotowane jajka. Całkowity czas pieczenia babeczek wynosi ok. 20-25 min. Kiedy masa jajeczna będzie się ścinać, (po ok. 12 min) dokładamy na wierzch ser i zapiekamy

Moniki Smakołyki
KOTLETY Z UDEK KURCZAKA Z PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK 384

jajka + mąka do panierowania olej do smażenia                                                                         FARSZ :   300 - 400 g świeżych pieczarek 2 cebula sól, pieprz do smaku 1 jajko(...)doprawiamy przyprawami. Podpiekamy aż całkowicie płyny odparują. Odkładamy na talerz.  Do ostudzonych pieczarek wbijamy jajko, dodajemy część startego sera i masę mieszamy.  Na każdy kotlet rozkładamy po plastrze pomidora, na to po łyżce farszu pieczarkowego i posypujemy serem. Kotlety zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 % C, aż ser się rozpuści.  Podajemy ciepłe jako danie obiadowe

Kulinarne Fantazje Marioli
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 182

sami :) Składniki: 3 ziemniaki około 600g dyni piżmowej 2 papryki biała część pora 1 cebula 2 większe marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki 200g żółtego sera 2 jajka 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka suszonej bazylii spora szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dynię obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki ugotować w mundurkach do średniej(...)warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut. Po tym czasie zapiekankę posypać resztą startego sera i zapiekać jeszcze 10-15 minut

kuchnia doski
Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem 160

waga po wydrążeniu pestek 300 g łososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można dodać więcej,jak ktoś lubi) Łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Sok z cytryny  Sól Pieprz Zioła (rozmaryn, koperek) Świeżo starty parmezan do posypania. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik ustawiamy

Kopystką po garach
CHRUPIĄCA TARTA SEROWA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ + KONKURS 190

posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku. Na podpieczony spód wyciągamy farsz z kukurydzy , zalewamy masą serowo-śmietanową i ponownie zapiekamy – tym razem ok. 20-25 minut / 180C Podajemy gorące posypane świeżymi ziołami. Smacznego! KONKURS Razem z marką

Ostra na Słodko
Kotleciki. 124

Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej bazylia, pieprz Mięso mieszamy w misce z resztą składników. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy placuszki uformowane z mięsa. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Zapiekana ricotta z karmelizowanymi brzoskwiniami 159

pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Słodycz karmelu, odrobina kwasowości owoców, sycąca ricotta... Czegóż więcej chcieć od życia? ZAPIEKANA RICOTTA Z KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI Składniki: - 500 gram ricotty - 4 brzoskwinie świeże (ja użyłam z syropu  takie ) - 25 gram masła - 85 gram cukru pudru - 2 jajka - 1 cytryna - 3-4 łyżki drobnego cukru Przygotowanie: W dużej misce łączymy: ricottę, jaja, skórkę

Życie zamknięte w smaku
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 418

boczkiem wgłębienia w muffinkowej formie; układamy równo z brzegiem, ziemniaki nie powinny wystawać poza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie

Kuchnia Prezydentowej
Tarta ze szpinakiem 147

sera typu feta 2 ząbki czosnku 200 g sera ricotta pieprz Sposób przygotowania: Z mąki,masła i jajka zagnieść ciasto.Dodać sól i cukier. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Ciastem wyklejamy formę,nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się

Wielki apetyt
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 167

połowę pokrojonej bazylii, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Plasterki bakłażana odcisnąć w ręczniku papierowym. Obtaczać w rozbełtanych jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron. Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Parmezan zetrzeć. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć plasterki bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz(...)śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał Michał Jancik – sommelier firmy Lidl Polska

królestwo garów
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 162

zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy

Smakowy Raj
Faszerowane pieczarki 390

ręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze.Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju z pestek winogron i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach pieczenia na każdym grzybku kładziemy resztę sera żółtego

Lawendowe Niebo
Zapiekane naleśniki 185

W wietrzny, ale wiosenny dzień pojawiło się pytanie, co zrobić na obiad? Ale żeby było ciepłe, pożywne i żeby za dużo nie trzeba się było przy

Lawendowe Niebo
Pieczarki faszerowane 198

pieczarek i cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem.4.Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.5. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, na wierzch można dodatkowo wyłożyć tarty żółty ser (pominęłam).6. Pieczarki zapiekamy w 180 st. C przez 25-30 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani