boczkiem wgłębienia w muffinkowej formie; układamy równo z brzegiem, ziemniaki nie powinny wystawać poza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie
Kuchnia Prezydentowejsera typu feta 2 ząbki czosnku 200 g sera ricotta pieprz Sposób przygotowania: Z mąki,masła i jajka zagnieść ciasto.Dodać sól i cukier. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Ciastem wyklejamy formę,nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się
Wielki apetytpołowę pokrojonej bazylii, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Plasterki bakłażana odcisnąć w ręczniku papierowym. Obtaczać w rozbełtanych jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron. Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Parmezan zetrzeć. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć plasterki bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz(...)śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał Michał Jancik – sommelier firmy Lidl Polska
królestwo garówzupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy
Smakowy Rajprzykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z obu stron. Obtaczamy w mące, następnie w jajku. Smażymy na rozgrzanym smalcu. Układamy na foremce wyłożonej folią aluminiową. Na schabie układamy półplastry ananasa, a następnie sypiemy ser żółty. Na wierzch posypujemy oregano. Zapiekamy w piekarniku w temp.180st.C, aż ser żółty się roztopi i lekko zrumieni. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze.Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju z pestek winogron i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach pieczenia na każdym grzybku kładziemy resztę sera żółtego
Lawendowe NieboW wietrzny, ale wiosenny dzień pojawiło się pytanie, co zrobić na obiad? Ale żeby było ciepłe, pożywne i żeby za dużo nie trzeba się było przy
Lawendowe Niebopieczarek i cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem.4.Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.5. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, na wierzch można dodatkowo wyłożyć tarty żółty ser (pominęłam).6. Pieczarki zapiekamy w 180 st. C przez 25-30 minut.Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiejsza noc upłynie wielu z nas na zabawie. Będzie to chyba najbardziej tajemnicza noc ;) Andrzejki obchodzą duzi i mali. Już dzieci w przedszkolu bawią się
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki majonezu, przyprawa do drobiu, szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego. Przygotowanie: Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie kroimy pieczarki w kosteczkę, namoczone grzyby suszone siekamy drobno. Pieczarki
Aga w kuchnidekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie zapiekanych jaj: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Dwie kokilki nasmarować masłem. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ułożyć na dnie kokilek. 12 pomidorków koktajlowych Posypać pokruszoną fetą, przyprawić suszonym oregano. 1-1,5 cm plaster sera feta 2 szczypty suszonego oregano W środek każdej kokilki wbić po jajku. Żółtko przyprawić odrobiną soli, posypać płatkami
Moja DelicjaWitajcie :-) Dziś przepis na pyszne naleśniki z serem, zapiekane w śmietanie. Fit to one nie są, raczej mają dużo kalorii, ale smak, no rewelacja. Do tego po zapieczeniu są niezwykle puszyste. Idealne dla dorosłych i dzieci. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). W oryginalnym przepisie naleśniki polane są sosem malinowym, zrobiłam, ale powiem Wam, że same były lepsze. Przepis(...)siebie w naczyniu żaroodpornym. 4. Teraz musimy przygotować masę śmietanową: Do miseczki wbijamy jajko, roztrzepujemy jajko widelcem, następnie dodajemy śmietanę, cukier i proszek budyniowy mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masą zalewamy naleśniki. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy naczynie z naleśnikami do piekarnika i zapiekamy około 35 minut (funkcja termoobieg) 6. Maliny przekładamy do rondelka, podgrzewamy. Maliny powinny zacząć delikatnie
kruche babeczkiodkładamy. Pure śliwkowe ponownie umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier. Gotujemy bez przykrycia, aż do zgęstnienia. Pod koniec łączymy z pozostałymi śliwkami (wcześniej można usunąć skórki), odkładamy do lekkiego przestudzenia. Jajko miksujemy z cukrem. Dodajemy twaróg oraz kremówkę i ponownie miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez około 1-2 minuty. Wyjmujemy z wody i rozkładamy(...)wody od razu układałam w naczyniu do zapiekania). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rozkładamy na nim pierwszą warstwę makaronu (u mnie 3 płaty). Na makaron wykładamy powidła śliwkowe, delikatnie rozprowadzamy po całości. Następie rozprowadzamy warstwę serową. Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron. Do garnuszka wbijamy jajko, roztrzepujemy rózgą kuchenną. Dodajemy śmietankę, cukier oraz proszek budyniowy, ponownie
Smaki Na TalerzuNaleśniki z warzywami i ryżem zapiekane z serem. Całość polana ketchupem lub innym Waszym ulubionym sosem. Danie smaczne i syte. Więcej pomysłów na naleśniki znajdziecie na moim blogu. Podane na słodko, z owocami, serem , z mięsem, zapiekane inne. Jeśli już przygotowałeś danie z mojego przepisu proszę podziel się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję(...)Zapraszam po przepis i życzę smacznego Naleśniki 1 szklanka mleka 2 duże jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć
O kuchni z uczuciemjaglany sernik z ricotty z malinami (również w środku) ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Zapiekam ponownie...Ale aż żal nie skorzystać z piekarnika, kiedy ma się wolne poranki, prawda? :) Wieczorem piekarnik też zostanie włączony - a to żeby upiec sernik cynamonowy z powidłami , który już chyba stał się świąteczną tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam(...)szklanki mleka/wody ~125g ricotty (pół opakowania) ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ~cukier/stevia do smaku ~jajko ~100g malin Kaszę gotujemy na mleku/wodzie. Studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami, zostawiając trochę malin na wierzch (jeśli używacie mrożonych nie należy ich rozmrażać). Przekładamy całość do naczynia do zapiekania i pieczemy ok. 35-40 minut w 190*C. Zostawiamy na noc w piekarniku* (będzie
breakfast of dreams