odkładamy. Pure śliwkowe ponownie umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier. Gotujemy bez przykrycia, aż do zgęstnienia. Pod koniec łączymy z pozostałymi śliwkami (wcześniej można usunąć skórki), odkładamy do lekkiego przestudzenia. Jajko miksujemy z cukrem. Dodajemy twaróg oraz kremówkę i ponownie miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez około 1-2 minuty. Wyjmujemy z wody i rozkładamy(...)wody od razu układałam w naczyniu do zapiekania). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rozkładamy na nim pierwszą warstwę makaronu (u mnie 3 płaty). Na makaron wykładamy powidła śliwkowe, delikatnie rozprowadzamy po całości. Następie rozprowadzamy warstwę serową. Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron. Do garnuszka wbijamy jajko, roztrzepujemy rózgą kuchenną. Dodajemy śmietankę, cukier oraz proszek budyniowy, ponownie
Smaki Na TalerzuNaleśniki z warzywami i ryżem zapiekane z serem. Całość polana ketchupem lub innym Waszym ulubionym sosem. Danie smaczne i syte. Więcej pomysłów na naleśniki znajdziecie na moim blogu. Podane na słodko, z owocami, serem , z mięsem, zapiekane inne. Jeśli już przygotowałeś danie z mojego przepisu proszę podziel się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję(...)Zapraszam po przepis i życzę smacznego Naleśniki 1 szklanka mleka 2 duże jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć
O kuchni z uczuciemjaglany sernik z ricotty z malinami (również w środku) ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Zapiekam ponownie...Ale aż żal nie skorzystać z piekarnika, kiedy ma się wolne poranki, prawda? :) Wieczorem piekarnik też zostanie włączony - a to żeby upiec sernik cynamonowy z powidłami , który już chyba stał się świąteczną tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam(...)szklanki mleka/wody ~125g ricotty (pół opakowania) ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ~cukier/stevia do smaku ~jajko ~100g malin Kaszę gotujemy na mleku/wodzie. Studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami, zostawiając trochę malin na wierzch (jeśli używacie mrożonych nie należy ich rozmrażać). Przekładamy całość do naczynia do zapiekania i pieczemy ok. 35-40 minut w 190*C. Zostawiamy na noc w piekarniku* (będzie
breakfast of dreamsPulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonegobułka tarta1 jajkosól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu(...)ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania)250g pieczarek1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy
Szefowa kuchniBiała kiełbasa to jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub
Ola la LCHFNa pierwszy rzut oka widzicie mnóstwo sera i pewnie sobie myślicie-bomba kaloryczna, jak takie coś może być zdrowe?😆 Wyjaśniam, że NIE jest to milion kalorii
Zdrowie i pysznie na talerzupolsku potrawkę z kurczaka pod pierzynką . Mylące bywa także to, że pie można spotkać pod różnymi postaciami - forma sakiewki, okrągłego ciastka wypełnionego farszem i przykrytego warstwą ciasta, lub farsz zapiekany w naczyniu i jedynie przykryty ciastem - takiego właśnie pie, czy po prostu zapiekankę pod ciastem francuskim przygotowałam dziś. W zależności od tego jak pie jest przygotowany może stanowić przekąskę(...)wymieszać. Farsz z kurczaka i warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego (do zapiekania), przykryć rozwałkowanym ciastem francuskim. Cisto lekko docisnąć do farszu, ciasto obkroić na brzegu naczynia, odkleić od brzegów i delikatnie uformować brzeg. Wierzch pie można przyozdobić elementami wyciętymi z ciasta francuskiego. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i naczynia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Codzienne Gotowaniepomysły na szparagi: szparagowa misa rozmaitości prosta sałatka ze szparagami i jajkiem pizza ze szparagami i jajkiem pizza z zielonymi szparagami zielona pizza ze szparagami sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki Portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet
Kulinarne przygody GatityPolecam :) SKŁADNIKI: Zapiekanki: 1-2 duże Bataty 1 Filet z Kurczaka 200 g mrożonych warzyw chińskich sół i pieprz 1łyżeczka papryki olej rzepakowy Sos: 1 jajko 200 ml śmietany 18% 10 dag tartego sera żółtego np. cheedar 1 łyżka cebulki prażonej 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej(...)kroję w kostkę. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. W osobnej miseczce wbijam jajko , dodaję śmietanę , ser żółty tarty , drobno posiekany koperek i cebulkę prażoną oraz doprawiam do smaku. Mieszam dokładnie. Całość łącze ze sobą . Przekładam do formy do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Na wierzch posypujemy tartym serem. Piekę w 200 stopniach przez ok 25 minut ,bez przykrycia
Gotowanie Patkiłyżki mąki arachidowej lub dowolnych zmielonych orzechów olej kokosowy do posmarowania gofrownicy Przygotowanie: Gofrownicę nagrzewamy. Jajka ubijamy. Dodajemy kawałki banana i miksujemy na gładki krem. Dodajemy mąkę jaglaną i orzechową, ponownie miksujemy. Nagrzaną gofrownicę smarujemy olejem kokosowym. Nakładamy połowę ciasta i zapiekamy około 12/13 minut
Szkrab Je Samwarzyw. Dookoła formy tylko po brzegach naczynia ułożyć pozostałe plasterki cukini, zrobić sos: Jajko zmiksować ze śmietaną, szczyptą soli oraz pieprzu, połączyć ze startym serem, wymieszać łyżką, wylać na wierzch zapiekanki. Całość włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekać 20 minut. Podawać gorące. Smacznego
Wanilia i Kardamonchudnij, który dość mocno podbił moje serce. Przepis można wzbogacić w kapary, oliwki i ugotowane jajka ja jednak przygotowałam go w wersji podstawowej. Szkoda, że nie wydano książki w polskiej wersji językowej, bo jako pierwsza ustawiłabym się po nią w kolejkę :(( Zapiekane pieczarki z tuńczykiem duże pieczarki puszka tuńczyka w sosie własnym sok z połowy cytryny 2 gałązki selera
Pieguskowa Kuchniawykorzystanie "wczorajszych" bułek. Grzanki z bułek nadziane farszem z wydrążonych bułek oraz pieczarek i kukurydzy, zapiekane z serem. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa. Składniki: 4 bułki 1 duża cebula 6 pieczarek 3 łyżki kukurydzy z puszki natka pietruszki 1 jajko 4 łyżeczki masła 4 plasterki sera żółtego sól, pieprz zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie
Kuchnia MagdaLenyopakowaniu. Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc) zmiksować z mąką, twarogiem, jajkiem, solą, proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Część masy przelać do kokilki, włożyć połowę czekolady, przykryć pozostałą częścią. Zapiekać przez ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto") Ostudzić i podawać z pozostałą czekoladą. Uwaga: czekoladę
Poranek na słodkorównież dodajemy do farszu. Grzyby odsączamy i drobno je kroimy. Również umieszczamy w masie. Dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. W wodzie po grzybach ( około 400 ml ) rozprowadzamy dokładnie sos grzybowy. Zagotowujemy. Papryki faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy w nim papryki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku
Smaki Ewywyłożyć na natłuszczoną formę i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termoobieg). Jajka, śmietanę i serek zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na ciasto. Paski warzyw ułożyć spiralnie w masie jajecznej tak gęsto, jak się da. Zapiekać dalej około 25 minut. Pozwolić tarcie odpocząć 10 minut po wyjęciu
zadanie-gotowaniesmaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Następnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie wlać sos i zapiekać jeszcze około 15/ 20 minut. Podawać
Sama słodycz i szczypta chilimniejsze kawałki i obgotować, ok 5-7 min. Ugotowany brokuł ułożyć na mięsie. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa z mięsem w naczyniu. Resztę sera zetrzeć i posypać zapiekankę po wierzchu. Zapiekać ok 35-40 min w temp
Gotowanie jest łatwezimną wodą. Paprykę i wędlinę kroimy w paski. Kukurydzę odsączamy, oliwki przekrawamy na pół. Jogurt i jajko mieszamy ze sobą, dodajemy połowę startego sera żółtego. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy i mieszamy. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy jakieś 25 min w temp
e-PrzepisyKulinarneSłynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem
Atlas Smakówpokrojoną w kostkę kiełbasę i mieszając, smażyłem razem 3 minuty. Odstawiłem z ognia, ostudziłem. Dodałem posiekane jajka na ugotowane na twardo, starty żółty ser, tartą bułkę i śmietanę. Farsz doprawiłem tymiankiem , solą oraz pieprzem. Połówki porów ułożyłem w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania i napełniłem przygotowanym farszem. Zapiekałem 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
R'n'G Kitchenforemek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z masłem, mieszając cały czas, żeby nie zważyła się. Jajka ubić lekko z cukrem, esencją waniliową i ewentualnie brandy. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Foremki wypełniać do 2/3 - 3/4 wysokości, na wierzchu układać połówki truskawek. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu delikatnie obkroić brzegi i wykładać na talerzyki
Codzienna kuchnia niecodziennanocnych, żeby tylko ze wszystkim zdążyć Przechodząc do przepisu, już dawno miałam ochotę na zapiekane naleśniki na ostro, a dziś miałam czas i pomiędzy sprzątaniem, a zakupami zabrałam się za gotowanie ;) Składniki (na 2-3 porcje): Naleśniki (4 sztuki): 2 jajka 0,5 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki skrobi kukurydzianej Farsz: 400-500g mięsa mielonego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość