kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i cukinią to świetny pomysł zarówno na obiad jak i późniejszy posiłek. Do zjedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Pycha! Składniki: Ciasto naleśnikowe na około 10 sztuk 2 jajka 13 dag mąki tortowej Szczypta soli 1 łyżeczka oleju rzepakowego 330 ml mleka(...)pora 1 łyżka klarowanego masła 15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Wiórki zimnego masła Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe: Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut w temp pokojowej . Patelnię posmarować
Wanilia i KardamonZestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne.Składniki:-6 dużych pieczarek-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )-1 cebula-3
Maminek kulinarnyCzy już jesteście po śniadaniu? Oto śniadanie w naszym wydaniu. Przyrządzić takie to krótka chwilka, ale niezbędna jest Ci kokilka :) Składniki (na jedna
Delicious TitbitsDzień dobry!😊Ostatnia moja słoneczna potrawa chyba podziałała przyciągająco i dziś mamy takie piękne słoneczko. Prawie lato (20 stopni)! I prawidłowo, taka pogoda ma się utrzymywać
Zdrowie i pysznie na talerzuśmietany 36%sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente tzn. musi być być lekko twardy ponieważ dojdzie w czasie zapiekania a jeśli będzie zbyt miękki po ugotowaniu to po zapieczeniu zrobi się z niego papka.2. Dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować na parze lub w wodzie lub upiec(...)makaronu – lub całość jeśli tak wolimy – na to podsmażoną cebulę, kurczaka, dynię, szpinak. Na wierzch rozkruszamy fetę. Posypujemy tymiankiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Śmietanę miksujemy z jajkami i wylewamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni około godziny. Najlepiej przykryć zapiekankę folią i dopiero odkryć na ostatnie 15-20 minut. Smacznego Post Makaronowa zapiekanka
UgotujmyTo.plprzepisem jest naprawdę łatwe. Elastyczne i puszyste domowe naleśniki, idealne do zapiekania, najlepsze podane z dżemem malinowym, truskawkowym lub agrestowym, posypane cukrem z wanilią. Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną. Do ciasta naleśnikowego dodaję śmietankę 30%. Zamiast naszej 30 można także dodać śmietankę kokosową. Dzięki jajkom (a jest ich tutaj nie jedno, nie dwa, a aż 4 ), ciasto(...)białek. Z białek ubić pianę. Krok 2. Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę, wymieszać ze śmietaną, pianą i mąką. Krok 3. Smażyć naleśniki (grubsze jeżeli do późniejszego zapiekania). Krok 4. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, układać naleśniki przekładając dżemem - zagrzać w piekarniku. Następnie naleśniki wyjąć z piekarnika, wyłożyć, posypać cukrem z wanilią. Smacznego :) Naleśniki śmietanowe na słodko
Moja Książka Kucharskaserka mascarpone 350 g puree z dyni 3 jajka 140 g cukru 30 g (2 kopiate łyżki) mleka w proszku (nie granulowane) Mleczny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mleka sok z połowy dużej cytryny Potrzebne jeszcze będą: Tortownica średnicy 24 cm Forma do zapiekania, do której zmieści się tortownica z masa serową. Ponieważ sernik będę piekła(...)lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C Do misy przełożyłam twaróg i serek mascarpone, wsypałam cukier i mleko w proszku. Utarłam mikserem na gładką masę. Do masy wbijałam kolejno jajka. Każde następne wbiłam, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Na koniec dodałam puree z dyni. Krótko wymieszałam, tylko do połączenia się składników. Masę przełożyłam do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wyrównałam wierzch
Kuchnia u KrysiCukinie zapiekane - dosyć popularne danie ale każdy ma na to swój pomysł. Pyszne są cukinie na grillu ale jest jeszcze troszkę za zimno więc trzeba ratować się patelnią lub piekarnikiem. Składniki: 2 małe cukinie 2 pieczarki 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka jajko około 3 łyżek posiekanego sera Rokpol 2 łyżki startego żółtego sera(twardego) 2 łyżki posiekanej(...)patelni. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę oczyścić i bardzo drobno pokroić. Podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełniać cukinię i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut.Cukinie przez pierwsze 10 minut zapiekać przykryte folią aluminiową
Pysznie & Pięknieśredniej wielkości filety z piersi kurczaka słodka papryka 4 łyżki czerwonego octu winnego 40 dkg dobrej jakości sera żółtego, ja używam 20 dkg edamskiego i 20 dkg cheddar Przygotowanie: jajka, szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu ubijamy mikserem na puszystą masę, przesiewamy 1,5 szkl mąki, dolewamy wodę oraz olej. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolewamy wody(...)wystudzonymi do góry, układamy po 3 kawałki kurczaka, posypujemy kukurydzą, szczypiorkiem oraz serem. Przykrywamy drugim naleśnikiem i kładziemy na gorącej suchej patelni, najlepiej tej samej, a której smażyliśmy naleśniki, zapiekamy z dwóch stron Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 trójkącików, serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem barbecue lub posmarowane śmietaną i oprószone szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. PYCHOTA
Luźna Kuchniaskładników i znalezienia odpowiednio dużego naczynia Składniki (na 8 naleśników): 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżka stopionego masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody Na farsz: 150g szynki 150g mrożonego zielonego groszku 200g kremowego serka twarogowego, np. Ulubiony mały pęczek koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Na sos beszamelowy: 1 szklanka mleka(...)dodajemy jajko oraz podsmażoną szynkę z groszkiem – część szynki z groszkiem możemy zostawiać, aby posypać danie z wierzchu, będzie sugerowało czego możemy spodziewać się w środku Pęczek koperku drobno siekamy i także dodajemy do miski – możemy odłożyć kilka gałązek do podania. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180 ° . Naczynie do zapiekania smarujemy
Smaczna Stronacebula kilka czerwonych pomidorków 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki startej mozzarelli 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę) żeby obciążyć ciasto podczas podpiekania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy około 15 minut. Wyjmujemy(...)cukinię w plasterki, pomidorki na pół. Na spód tary dajemy pieczarki i paprykę, następnie ja ułożyłam dookoła plasterki cukinii, w środek kiełbasy i pomidorki. 3. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startą mozzarellą i zalewamy tak przygotowanym sosem tartę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego
kruche babeczkiwyjmujemy część miąższu ze środka , tak aby zmieściło się nam jajo . Następnie , wbijamy surowe jajko , solimy , pieprzymy , posypujemy siekanym boczkiem . Układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej łyżką masła . Ścięte wierzchołki układamy obok i układamy na nich po kilka paseczków żółtego sera, przydadzą jako czapeczki . Zapiekamy około 6-10 minut z termoobiegiem w temp. około 160 C, w zasadzie czas pieczenia
Ogrodnik w podróżywięc sprawdzić, jak ten (większy i bardziej klejący od tradycyjnego) ryż, sprawdzi się w połączeniu z mielonym mięsem. Gołąbki wyszły dość zwarte, ale nie za bardzo. Ryż napęczniał podczas zapiekania i na pierwszy rzut oka zdominował mięso. Gołąbki po przekrojeniu ani nie rozwarstwiają się, ani nie rozpadają, jednak nie są twarde i zbite. Są dość lekkie, delikatne i wcale(...)ognia i przestudzić. Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, chrzan, pieprz i paprykę. Wyrobić całość aż powstanie jednolita masa. Dodać wystudzony ryż i wymieszać. Mięso z ryżem nakładać na mniej więcej środek wewnętrznej strony liścia kapusty, wzdłuż głównego nerwu. Boki zakładać do środka i zwijać jak krokiety. Gołąbki można zapiekać na różne sposoby: naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie olejem
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: naleśniki: mąka mleko 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju ok. 3/4 kg parówek (14-16 szt.) 15 dkg sera żółtego 1 puszka marchewki z groszkiem 1 słoik … Czytaj dalej Zapiekane parówki
czarrna od kuchnitakim śniadaniem dzień z pewnością będzie udany. 2 szt tortilli 150 g białego sera mielonego (może być z wiaderka) 3-4 łyżki dżemu 100% Czarny bez Łowicz 1 jajko karmelizowane płatki: ½ szklanki płatków kukurydzianych rozkruszonych na drobno 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka mleka w proszku 4 łyżki mleka dodatkowo: 2 łyżki płynnego miodu(...)piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przygotowujemy masę do tortilli. Jajko ubijamy, dodajemy do sera i dżemu, dokładnie mieszamy. Każdą tortillę smarujemy masą serową pozostawiając centymetrowy margines, następnie placek składamy na pół i lekko dociskamy brzegi. Tortillę zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zezłocenia ciasta. Gotowe tortillę polewamy miodem i posypujemy karmelizowanymi
Jadło i czytadło