jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:86/212)

Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 173

sami :) Składniki: 3 ziemniaki około 600g dyni piżmowej 2 papryki biała część pora 1 cebula 2 większe marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki 200g żółtego sera 2 jajka 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka suszonej bazylii spora szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dynię obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki ugotować w mundurkach do średniej(...)warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut. Po tym czasie zapiekankę posypać resztą startego sera i zapiekać jeszcze 10-15 minut

kuchnia doski
Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem 152

waga po wydrążeniu pestek 300 g łososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można dodać więcej,jak ktoś lubi) Łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Sok z cytryny  Sól Pieprz Zioła (rozmaryn, koperek) Świeżo starty parmezan do posypania. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik ustawiamy

Kopystką po garach
CHRUPIĄCA TARTA SEROWA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ + KONKURS 182

posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku. Na podpieczony spód wyciągamy farsz z kukurydzy , zalewamy masą serowo-śmietanową i ponownie zapiekamy – tym razem ok. 20-25 minut / 180C Podajemy gorące posypane świeżymi ziołami. Smacznego! KONKURS Razem z marką

Ostra na Słodko
Kotleciki. 116

Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej bazylia, pieprz Mięso mieszamy w misce z resztą składników. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy placuszki uformowane z mięsa. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Zapiekana ricotta z karmelizowanymi brzoskwiniami 149

pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Słodycz karmelu, odrobina kwasowości owoców, sycąca ricotta... Czegóż więcej chcieć od życia? ZAPIEKANA RICOTTA Z KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI Składniki: - 500 gram ricotty - 4 brzoskwinie świeże (ja użyłam z syropu  takie ) - 25 gram masła - 85 gram cukru pudru - 2 jajka - 1 cytryna - 3-4 łyżki drobnego cukru Przygotowanie: W dużej misce łączymy: ricottę, jaja, skórkę

Życie zamknięte w smaku
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 403

boczkiem wgłębienia w muffinkowej formie; układamy równo z brzegiem, ziemniaki nie powinny wystawać poza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie

Kuchnia Prezydentowej
Tarta ze szpinakiem 139

sera typu feta 2 ząbki czosnku 200 g sera ricotta pieprz Sposób przygotowania: Z mąki,masła i jajka zagnieść ciasto.Dodać sól i cukier. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Ciastem wyklejamy formę,nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się

Wielki apetyt
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 156

połowę pokrojonej bazylii, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Plasterki bakłażana odcisnąć w ręczniku papierowym. Obtaczać w rozbełtanych jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron. Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Parmezan zetrzeć. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć plasterki bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz(...)śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał Michał Jancik – sommelier firmy Lidl Polska

królestwo garów
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 155

zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy

Smakowy Raj
Faszerowane pieczarki 380

ręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze.Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju z pestek winogron i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach pieczenia na każdym grzybku kładziemy resztę sera żółtego

Lawendowe Niebo
Zapiekane naleśniki 175

W wietrzny, ale wiosenny dzień pojawiło się pytanie, co zrobić na obiad? Ale żeby było ciepłe, pożywne i żeby za dużo nie trzeba się było przy

Lawendowe Niebo
Pieczarki faszerowane 185

pieczarek i cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem.4.Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.5. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, na wierzch można dodatkowo wyłożyć tarty żółty ser (pominęłam).6. Pieczarki zapiekamy w 180 st. C przez 25-30 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Andrzejkowe szybkie przysmaki 236

Dzisiejsza noc upłynie wielu z nas na zabawie. Będzie to chyba najbardziej tajemnicza noc ;) Andrzejki obchodzą duzi i mali. Już dzieci w przedszkolu bawią się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada z grzybami i kurczakiem 163

łyżki majonezu, przyprawa do drobiu, szczypta soli morskiej  i pieprzu czarnego. Przygotowanie:     Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie kroimy pieczarki w kosteczkę, namoczone grzyby suszone siekamy drobno. Pieczarki

Aga w kuchni
Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami 168

dekoracji (opcjonalnie)   Przygotowanie zapiekanych jaj: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Dwie kokilki nasmarować masłem. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ułożyć na dnie kokilek. 12 pomidorków koktajlowych Posypać pokruszoną fetą, przyprawić suszonym oregano. 1-1,5 cm plaster sera feta 2 szczypty suszonego oregano W środek każdej kokilki wbić po jajku. Żółtko przyprawić odrobiną soli, posypać płatkami

Moja Delicja
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 641

Witajcie :-) Dziś przepis na pyszne naleśniki z serem, zapiekane w śmietanie. Fit to one nie są, raczej mają dużo kalorii, ale smak, no rewelacja. Do tego po zapieczeniu są niezwykle puszyste. Idealne dla dorosłych i dzieci. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). W oryginalnym przepisie naleśniki polane są sosem malinowym, zrobiłam, ale powiem Wam, że same były lepsze. Przepis(...)siebie w naczyniu żaroodpornym. 4. Teraz musimy przygotować masę śmietanową: Do miseczki wbijamy jajko, roztrzepujemy jajko widelcem, następnie dodajemy śmietanę, cukier i proszek budyniowy mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masą zalewamy naleśniki. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy naczynie z naleśnikami do piekarnika i zapiekamy około 35 minut (funkcja termoobieg) 6. Maliny przekładamy do rondelka, podgrzewamy. Maliny powinny zacząć delikatnie

kruche babeczki