Tarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:)SKŁADNIKI500g zielonych szparagów1 płat ciasta francuskiego 100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 czerwona cebula2 ząbki czosnku4 jajka ugotowane na twardoduża garść świeżego oregano200g śmietany 30%1 jajko100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwysól, pieprzPRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce(najlepiej po prostu wygiąć
Moje Kuchenne RewelacjeMakarony lubimy pod każdą postacią. Zarówno w wersji gotowanej jak i zapiekanej. Dzisiaj chcę Wam zaproponować spaghetti w sosie pomidorowym z klopsikami. Składniki: 0,5 kg makaron spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 2 łyżki bułki tartej Do smaku pieprz kolorowy Kamis sól morska Kamis suszone pomidory z czosnkiem
Ala piecze i gotujetygodniu szukałam pomysłów z czym zestawić cukinię. A ponieważ zimą chętniej sięgamy po bardziej kaloryczne dania chciałabym zaproponować Wam markaron zapiekany z cukinią. Nie jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja(...)pokrojonych w plasterki). W osobnej misce wymieszać : jajko, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać nasz makaron z warzywami. Całość przypudrować gałką muszkatułową. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika można udekorować listkami bazyli. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Makaron zapiekany z cukinią. is a post from: moda
MODA NA BIOChodziła za mną … chodziła … i wychodziła!Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.Fantastyczne kruche ciasto
Ostra na SłodkoMoje ukochane pulpety tym razem zapiekane w pysznym, aromatycznym sosie bolońskim. Mało pracy - a efekt w pełni zadowolił nasze kubki smakowe 👌 Proste i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Polecam! Składniki: 600 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 kajzerka 1 cebula sól pieprz koperek 2 ząbki czosnku Na sos boloński: 2 puszki pomidorów w sosie własnym(...)minut. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy pulpety. Delikatnie zalewamy je sosem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Zapiekane pulpety podajemy z makaronem lub ziemniakami posypane koperkiem
Walijskie PichcenieZapraszam na zapiekany ryż z jabłkami ze słoika. To propozycja na słodką kolację lub pyszny deser. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Do wykonania tego dania polecam ryż biały długoziarnisty od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. Polecam Składniki: 100 g ryżu (1torebka) od PZZ S.A. 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru 3 czubate łyżki jabłek(...)jajko. Mieszamy razem i odstawiamy. Kokilki wysmarowujemy masłem i nakładamy do każdej po 2 łyżki ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy po łyżce jabłek ze słoika i dociskamy do ryżu. Na jabłka wkładamy ponownie po 2 łyżki ryżu i ugniatamy. Na ryżu rozsmarowujemy po łyżce śmietany i posypujemy cukrem pudrem. Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnetakie zapiekane torty. Zapewniam że zniknie szybko. Na drugi dzień też jest dobry na zimno. 400 g makaronu spaghetti Barilla 300 g sosu Arrabiatta Barilla pomidorowo paprykowy 15 dkg sera żółtego warstwa łososiowa: 40 dkg filetu z łososia 125 g szpinaku 1 ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb 200 g śmietany gęstej 18 % 2 jajka sól(...)Doprawiam solą, pieprzem. Do miski wbijam dwa jajka, dodaję śmietanę gęstą, koper pokrojony, łososia, sól, pieprz, i czosnek sprasowany, drugą połowę makaronu. Wykładam połowę makaronu rybnego, na niego szpinak i resztę makaronu z łososiem. Na wierzchu układam plastry mozzarelli i połówki pomidorków. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i zapiekam 40-45 minut. Można torcik przykryć
wesoła kuchniawielkości naczynia w którym będzie zapiekać nasze danie. ok 0,5 kg mięsa z kurczaka, można zastąpić dowolnym innym mięsem, nawet mielonym Mrożona mieszanka warzywna (używamy swojej ulubionej, czym więcej różnych warzyw tym lepiej, oczywiście można dodać świeże warzywa, oraz wszystkie wyżej wspomniane „resztki” z lodówki. 200 g potartego sera 4 jajka wegeta przyprawy (na przykład zioła prowansalskie(...)musztardy, czy śmietany, jak kto lubi. Nie żałujemy również ziół. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Duże naczynie, lub brytfannę smarujemy margaryną i na dnie układamy warstwę ziemniaków. Zapiekane ziemniaki są pyszne, więc nie żałujemy ich. Warstwę ziemniaków posypujemy wegetą i ziołami (np. oregano). Na nasze ziemniaki nakładamy połowę mięsa z warzywami. Następnie kolejna warstwa ziemniaków, tym razem
KasiaiKrzysiu.plwymagają, tylko trzeba zrobić więcej, bo szybko znikają. Składniki na 6 szt.: 6 plastrów sera Hochland Na gorąco! z szynką i pieczarkami, 6 plasterków szynki np. drobiowej, 3 jajka, 50 g startej cukinii na grubych oczkach, 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (zielona pietruszka, koperek, szczypiorek, mięta, lubczyk) sól do smaku (na czubek łyżeczki), pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)nadmiaru wody. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z cukinia, dodajemy posiekane zioła, pieprz, sól, curry i mieszamy. Do każdej foremki (wyłożonej papierem) wkładamy po plastrze szynki, następnie za pomoca łyżki dodajemy przygotowane jajka. Całkowity czas pieczenia babeczek wynosi ok. 20-25 min. Kiedy masa jajeczna będzie się ścinać, (po ok. 12 min) dokładamy na wierzch ser i zapiekamy
Moniki Smakołykijajka + mąka do panierowania olej do smażenia FARSZ : 300 - 400 g świeżych pieczarek 2 cebula sól, pieprz do smaku 1 jajko(...)doprawiamy przyprawami. Podpiekamy aż całkowicie płyny odparują. Odkładamy na talerz. Do ostudzonych pieczarek wbijamy jajko, dodajemy część startego sera i masę mieszamy. Na każdy kotlet rozkładamy po plastrze pomidora, na to po łyżce farszu pieczarkowego i posypujemy serem. Kotlety zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 % C, aż ser się rozpuści. Podajemy ciepłe jako danie obiadowe
Kulinarne Fantazje Mariolisami :) Składniki: 3 ziemniaki około 600g dyni piżmowej 2 papryki biała część pora 1 cebula 2 większe marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki 200g żółtego sera 2 jajka 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka suszonej bazylii spora szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dynię obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki ugotować w mundurkach do średniej(...)warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut. Po tym czasie zapiekankę posypać resztą startego sera i zapiekać jeszcze 10-15 minut
kuchnia doskiwaga po wydrążeniu pestek 300 g łososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można dodać więcej,jak ktoś lubi) Łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Sok z cytryny Sól Pieprz Zioła (rozmaryn, koperek) Świeżo starty parmezan do posypania. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik ustawiamy
Kopystką po garachposiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku. Na podpieczony spód wyciągamy farsz z kukurydzy , zalewamy masą serowo-śmietanową i ponownie zapiekamy – tym razem ok. 20-25 minut / 180C Podajemy gorące posypane świeżymi ziołami. Smacznego! KONKURS Razem z marką
Ostra na SłodkoSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej bazylia, pieprz Mięso mieszamy w misce z resztą składników. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy placuszki uformowane z mięsa. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniepewnością zachwyci niejedno podniebienie. Słodycz karmelu, odrobina kwasowości owoców, sycąca ricotta... Czegóż więcej chcieć od życia? ZAPIEKANA RICOTTA Z KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI Składniki: - 500 gram ricotty - 4 brzoskwinie świeże (ja użyłam z syropu takie ) - 25 gram masła - 85 gram cukru pudru - 2 jajka - 1 cytryna - 3-4 łyżki drobnego cukru Przygotowanie: W dużej misce łączymy: ricottę, jaja, skórkę
Życie zamknięte w smaku