Kapuściane Kotlety Siekane drobiowe kotlety z papryką, przykryte młodą kapustą, zapiekane w piekarniku Składniki: · ½ główki kapusty młodej · 1 marchew · ½ łyżki Vegety · ½ łyżeczki octu · 5 łyżek mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej · 1 filet z kurczaka · 3 jajka · Sól · Papryka ostra · Papryka czerwona · 2 łyżki ketchupu pikantnego
Kulinarna Chwilasmaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa mielonego 25 dag pieczarek 1 cebula 25 dag sera(...)smarujemy farszem, zwijmy. Układamy w naczyniu żaroodpornym,wsmarowanym tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi 10 naleśników, ułożonych w dwóch warstwach. Przygotowujemy sos w/g przepisu. Polewamy naleśniki. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy 30 min. w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewystick przede wszystkim beztłuszczowego), ale też sprawdzi się do duszenia, czy właśnie jako naczynie żaroodporne – do zapiekania w piekarniku. Do testowania patelni podeszłam dość poważnie – postanowiłam przetestować ją jak tylko się da. Przygotowałam na niej śniadania, począwszy od jajecznicy, jajek sadzonych, na różnych placuszkach skończywszy. Były też jednogarnkowe dania obiadowe, gulasze, różnego rodzaju mięsiwa, a nawet naleśniki(...)soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam do naczynia do zapiekana. Pod koniec zorientowałam się, że zabieg ten był zbędny, gdyż patelnia nadaje się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już nie zapomnę. Olej widoczny na patelni
Smaki Na Talerzuczosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą Składniki: 4 jajka ekologiczne lub jedynki, 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska), 2 łyżki posiekanej dymki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól, pieprz, Przygotowanie: Do miski wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej(...)łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i dymką. Bon appetit :) 2. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce Składniki: scones: 250 g mąki pszennej typu
Poezja Smaków - blog kulinarnyziemniaczane zapiekane ze szpinakiem to uczta dla podniebienia dla wszystkich kochających szpinak. Podane na obiad lub gorącą kolację z pewnością zadowolą nawet wymagające podniebienia . składniki na 4 porcje 6-7 średnich ziemniaków jajko cebula łyżka(...)startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku i przykrywamy go drugim plackiem . Placki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Daniadodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę przekładamy do blachy i zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut. Co istotne, zostawiamy do ostygnięcia, nie ważcie się przelewać masy serowej na dopiero co wyjęty z piekarnika spód, bo zmieszają się ze sobą. Twaróg, jajka, cukier, wanilię i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze
sama złodyczpokrojonym w kostkę miąższem z dyni. Studzimy, dodajemy do kaszy. Posiekaną natkę dodajemy razem z mięsem do kaszy, wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy duże klopsy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C. Podajemy z ulubionym sosem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenpuszysty. Składniki: 5 jajek 2 garści szpinaku, pokrojonego w cienkie paseczki 3 plastry pomidora sól, pieprz, oregano masło Przygotowanie: 1. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Do masy dodajemy pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. 2. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wlewamy do niej masę jajeczną. Na wierzchu układamy plastry pomidora, które delikatnie posypujemy szczyptą oregano. Pieczemy około
Życie ze smakiemjaglaną, marchew potartą na tarce na dużych oczkach, poszatkowaną pietruszkę zieloną, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, wbijamy 2 jajka i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety, układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym, bądź kilku naczyniach do zapiekania, każdemu przygotowujemy porcję. Jeśli chcemy sobie solić a dziecku nie, wówczas porcję dziecka przygotowujemy jako pierwszą - przed doprawianiem. Zalewamy sosem
Szkrab Je Samukładamy na blasze wyłożonej pergaminem-czapeczki z odciętego wierzchu kładziemy obok. N a środek każdej bułki wbijamy delikatnie po jednym jajku, tak aby nam się nie rozlało, oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy do momentu ścięcia się białka, około 12-15 minut żółtko ma pozostać płynne. Posypać przed podaniem natką pietruszki
Wanilia i Kardamondnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypujemy kukurydzą i pokrojomym w kostkę salami oraz drobniutko posiekaną papryczką. Sery mleko i jajka blendujemy na jednolitą masę z przyprawami. Zalewamy ziemniaki masą serową.. Układamy kilka plasterków salami na wierzchu i zapiekamy w temp
Gotowanie jest łatweCukinię uwielbiam pod każdą postacią! Dziś na obiad w formie zapiekanej, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i orzechów! Składniki: 2 młode cukinie 1 biała cebula 5 listków czosnku niedźwiedziego 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki zmielonych orzechów 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, przekroić
Tradycyjna Kuchniaoleju podsmażamy por a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. 3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie
Szefowa kuchnimnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco! ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI. Składniki na 3 - 4 osoby: Ciasto na 12 naleśników: 150 g mąki 3 jajka 150 g masła 375 ml mleka około 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g piersi z kurczaka 300 g brązowych
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżeczka masła do natłuszczenia formy łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła) 2 śliwki węgierki Ser zmiksować na gładką masę z jajkiem i proszkiem budyniowym. Dodać ekstrakt i syrop daktylowy. Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić. Przelać doń masę serową, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół śliwki. Piec około 30-35 minut w trybie "ciasto
Poranek na słodkododać pokrojone kurki, łyżkę posiekanego rozmarynu i smażyć aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, jajko i dokładnie wymieszać. Nadziać „kieszeń” w szynce farszem. Spiąć wykałaczkami lub szpilkami. Wysmarować tłuszczem, włożyć do formy do zapiekania, obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2,5 godziny. Po godzinie
królestwo garówtrawę cytrynową. Wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć.Wszystko dodać do cebuli , wbić jajko i wymieszać do połączenia się składników. Napełnić farszem kurczaka i wykałaczkami spiąć skórę. Ułożyć kurczaka w naczyniu do zapiekania i skropić go oliwą. Przez pierwsze 15 minut piec w 200 stopniach C, a następnie w 180 stopniach. Piec około
O kuchni z uczuciemdoprawiamy do smaku solą, pieprzem ,papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Przestudzony farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego. Jajka roztrzepujemy ze śmietana , solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę, Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki serem camembert. Zapiekamy w 170C przez ok. 25 minut – do zarumienienia i zapieczenia masy serowo-śmietanowej. Zajadamy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkożaroodporne smarujemy oliwą. Na dno rozkładamy równomiernie kaszę, następnie fileta z mintaja - posypujemy oregano. Na rybę wykładamy paprykę i cebulę. Jajka wbijamy do plastikowej miski wsypujemy wszystkie przyprawy (tak aby było dobrze doprawione) i miksujemy, przelewamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieciastem blachę. Dynię gotujemy w małej ilości wody. Studzimy. Przeciskamy przez praskę (ja zmieliłam blenderem). Śmietanę gotujemy z przyprawami. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy piure z dyni i śmietanę z przyprawami. Delikatnie mieszamy, wylewamy na ciasto. Zapiekamy ok 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnifarsz nakładać na tortille. Tortille posypać niewielką ilością startego żółtego sera, nałożyć warstwę sosu, posypać ją pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo i zrolować. Układać w naczyniu żaroodopornym. Polać przygotowanym wcześniej ostrym sosem chili, posypać serem i chwilę zapiekać - do momentu aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast ze słodką śmietanką (creme fraiche), guacamole i/lub dodatkową porcją ostrego sosu lubzieloną
Codzienne Gotowaniesól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy, do wystudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i jajko. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą ze sobą. Foremki na muffinki smarujemy olejem. Wkładamy makaron i formujemy gniazda. Zapiekamy w temp 150 stopni do zrumienienia makaronu ok 25 minut. Zostawiamy w formie do wystudzenia. Koszyczki podważamy lekko widelcem
Podróż w kulinariarigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Papryki faszerowane
Moja smaczna kuchniatwarogowego ( u mnie kremowy president) banan 2-3 suszone daktyle rodzynki, 1 łyżka wiórek kokosowych szczypta cynamonu opcjonalnie łyżeczka miodu Jajka roztrzepać, dodać ser i cynamon i dokładnie wymieszać. Wrzucić pokrojonego banana, daktyle i rodzynki. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wyrównać i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut
Cynamonowe szczęścieszklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania. Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru. Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch deseru. Piec na najwyższym poziomie piekarnika z włączoną górną grzałką, w temp
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamaśle podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i dusimy, aż woda odparuje. Następnie dodajemy twaróg, doprawiamy i na koniec wbijamy jajko, aby związać całość. W okrągłej formie umieszczamy ciasto francuskie zawijając go na brzegach, wykładamy na ciasto farsz i zapiekamy ok.30 minut w temp. 190-200 stopni. Po upieczeniu, warto odczekać i podać tartę dopiero, gdy lekko przestygnie, bo farsz dzięki
Zofianaśmiało możecie użyć owoców mrożonych , tak jak ja to zrobiłam … albo użyć ulubionych sezonowych. Polecam! SKŁADNIKI: KASZA ZAPIEKANA: * kasza manna – 2/3 szkl * cukier – 2 łyżki * napój waniliowy Alpro - 1 szkl * sok z cytryny – 1 łyżka * małe jajko – 1 szt * masło – 1 łyżka BUDYŃ OWOCOWY: * ulubione, soczyste owoce ( u mnie truskawki i borówki
Ostra na Słodkolekko zarumieni. W międzyczasie smażymy grzyby na maśle i doprawiamy według uznania. Do śmietany dodajemy poszatkowany koperek, roztrzepane jajko i doprawiamy. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy grzyby i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy żółtym serem i zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach. Jadacie grzyby, czy nie przepadacie za nimi
Zofianapokrojone na plasterki oliwki, odsączone z wody ziarna i kawałki kurczaka. Dodać sól i przyprawy do smaku. Jeśli dozwolone są jajka to można dodać do masy jedno kurze lub 3-4 przepiórcze i dobrze wymieszać. Przełożyć do foremek do zapiekania, można posypać serem (przy braku alergii na mleko) i przyprawami. Zapiekać pod przykryciem, w temp. około 180 stopni przez
głodny alergikszkl. ciepłej wody i dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej formy do zapiekania. Piec ok. 15 minut w temp. 180st. Sos: 3 mięsiste pomidory, mała cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz
Z miłości do słodkości